خراسان جنوبی عاری از آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان

بیرجند - ایرنا - اقدامات پیشگیرانه و همه جانبه در زمینه مبارزه با آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان در خراسان جنوبی باعث شده است که این استان پنجمین سال متوالی عاری از این بیماری باشد.

به گزارش ایرنا استان خراسان جنوبی با حدود هزار میلیارد تومان سرمایه‌گذاری در حوزه طیور یکی از کامل‌ترین زنجیره‌های موجود در کشور را در اختیار دارد و صیانت از این سرمایه یکی از اولویت‌ها در این استان بوده است.

رصد و پایش دقیق مجتمع‌ها، مرغداری‌ها و دیگر مکان‌های وابسته می‌تواند تا حد قابل توجهی از شیوع این بیماری ویروسی جلوگیری کند اما همراهی مردم در این زمینه برای تحقق سلامت زنجیره طیور اجتناب ناپذیر است.

از سویی وجود تالاب کجی نمکزار نهبندان به عنوان یک مجموعه زیستی طبیعی که هر سال از فصل پاییز آبگیری و میزبان پرندگان مهاجر می‌شود، در کنار این زنجیره می‌تواند به وجود آورنده کانون آنفلوآنزا باشد که با رصد و پایش مرتب دامپزشکی و حفاظت محیط زیست، خیلی از دغدغه‌ها برطرف شده است.

پایش مرتب و سازمان یافته مرغداری‌ها جلوی شیوع ویروس آنفلوآنزا فوق حاد پرندگان را به راحتی می‌گیرد هرچند برخی مرغداران اقدام به جوجه‌ریزی غیر قانونی و غیر بهداشتی می‌کنند که می‌تواند یک زنجیره غذایی را به نابودی بکشاند.

گزارش‌های اداره کل دامپزشکی خراسان جنوبی حاکی از رعایت مرغداران در این زمینه است اما باید بدانیم که حتی یک اشتباه کوچک جزئی از سوی مرغداران و دستگاه‌های دست اندرکار می‌تواند تبدیل به رویداد غیر قابل برگشت شود.

تالاب کجی نمکزار نهبندان هنوز پاک است

مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی گفت: با توجه به مشکوک بودن برخی تالاب‌های کشور به آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان با پایش مشترک ادارات کل دامپزشکی و حفاظت محیط زیست استان تاکنون موردی از این بیماری در تالاب کجی نمکزار نهبندان مشاهده نشده است.

حسن اکبری در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: با توجه به کاهش دما و آغاز فصل مهاجرت پرندگان و به منظور پیشگیری از شیوع بیماری آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان و مراقبت از حیات وحش و پرندگان آبزی و مهاجر، پایش و بازدید از تالاب کجی نمکزار به صورت مستمر در حال انجام است.

وی گفت: در پایش‌های صورت گرفته تاکنون هیچ مورد مشکوکی از ابتلای پرندگان به این بیماری مشاهده نشده است.

مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی اظهار داشت: اردک سرسبز، خوتکا، فلامینگو، پلیکان و کاکایی از مهمترین پرندگانی هستند که در مسیر برگشت از مناطق جنوبی و عزیمت به سمت شمال در تالاب کجی نهبندان فرود می‌آیند و الان اردک‌های سرسبز مهمان این تالاب هستند.

وی با بیان اینکه تالاب کجی یک تالاب نمکی و فصلی است که معمولا اواسط پاییز تا اواسط بهار آبگیری می‌شود گفت: مهم‌ترین منبع تامین کننده آب تالاب کجی، ریزش باران و جاری شدن سیلاب‌های حوزه آبریز نهبندان و چشمه‌های کرانه تالاب است.

اکبری افزود: تالاب کجی نمکزار در ادوار دور یکی از تالاب‌های دایمی ایران بوده و پرندگان مهاجر در تمام فصول در این منطقه حضور داشته‌اند، اما با گذر زمان و خشکسالی‌های به وجود آمده این تالاب به صورت فصلی آبگیری می‌شود.

پناهگاه حیات وحش تالاب کجی نمکزار با ۲۲ هزار هکتار شامل تالاب و محدوده جنگلی است که در ۷۵ کیلومتری شهر مرزی نهبندان و در حاشیه جاده ارتباطی بیرجند - زاهدان قرار دارد.

رعایت بهداشت و مرغداری سالم

پاک بودن یک استان از بیماری خطرناک طیور به طور اتفاقی محقق نشده و نتیجه مرغداری سالم است که مدیرعامل تعاونی مرغداران خراسان جنوبی در این باره گفت: رعایت بهداشت توسط قریب به اتفاق مرغداران در این استان نتیجه مرغداری سالم است که این دستاورد مهم جز با همکاری و همراهی دامپزشکی محقق نمی‌شود.

محمدحسن محمدزاده افزود: تمامی موازین و دستورالعمل‌های بهداشتی ابلاغی از دامپزشکی در مرغداری‌های خراسان جنوبی انجام می‌شود و مرغداران رعایت این دستورالعمل‌ها را نه تنها هزینه محسوب نمی‌کنند بلکه به عنوان یک سرمایه‌گذاری به آن نگاه می‌شود.

وی گفت: تمامی خودروهایی که قصد ورود به مرغداری‌ها را دارند باید از حوضچه‌های آهک عبور کنند و توسط متصدی امور کارواش کاملا ضد عفونی شوند.

این فعال صنعت طیور تصریح کرد: رفت و آمدها در مرغداری‌های استان به حداقل رسیده است و جز موارد ضروری غیر از کارگران که آموزش‌های بهداشتی لازم را فرا گرفته‌اند، فردی وارد مرغداری نمی‌شود.

وی افزود: موارد بهداشتی نسبت به دان مصرفی هم به خوبی رعایت می‌شود و استفاده از فورمالین و آب و آهک برای ضد عفونی همه جانبه در دستور کار تمامی مرغداران استان قرار دارد.

محمدزاده گفت: تداوم این همکاری بین دستگاه‌های ذیربط و مرغداران همواره خراسان جنوبی را عاری از آنفلوآنزا نگه خواهد داشت و علیرغم یکه تازی این ویروس در استان‌های همجوار زیانی به چرخه مرغداری استان وارد نخواهد شد.

تعامل در پیشگیری و پنج سال پاکی

مدیرکل دامپزشکی خراسان جنوبی تعامل به وجود آمده بین دستگاه‌های ذیربط و فعالیت کارگروه پیشگیری از آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان در استان را زمینه‌ساز پاکی خراسان جنوبی از بیماری طیور دانست و گفت: خراسان جنوبی برای پنجمین سال متوالی عاری از هرگونه آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان است.

محمد اصغرزاده افزود: با وجود زنجیره کامل طیور در خراسان جنوبی و میزبانی از پرندگان آزادپرواز در پنج سال گذشته هیچ آزمایش مثبتی مبنی بر وجود آنفلوآنزا در استان نداشته‌ایم.

وی با بیان اینکه تاکنون نمونه‌های گرفته شده از پرندگان مشکوک به تهران فرستاده ‌شده است تصریح کرد: با تامین زیرساخت‌های لازم کمتر از سه ماه آینده این آزمایش در استان انجام خواهد شد.

مدیرکل دامپزشکی خراسان جنوبی گفت: پاک بودن خراسان جنوبی در حالی است که بسیاری از استان‌های همجوار درگیر آنفلوآنزای فوق حاد هستند و به طور قطع در تحقق این دستاورد مهم مرغداران و سایر بخش‌های مربوطه سهیم هستند و البته باید آن را حفظ کرد.

وی افزود: در زمینه نمونه‌گیری از پرندگان آزادپرواز در تالاب‌ها، آبگیرها و سدهای استان تعاملات خوبی با اداره کل حفاظت محیط زیست و سایر دستگاه‌های ذیربط صورت گرفته است و نمونه‌گیری به صورت مرتب انجام می‌شود.

اصغرزاده با بیان اینکه الزامی برای واکسیناسیون آنفلوآنزای فوق حاد در استان وجود ندارد اظهار داشت: ورود هرگونه پولت به استان باید با برگه واکسیناسیون آنفلوآنزای فوق حاد باشد.

وی گفت: تحکیم این وضعیت نیازمند رعایت همه جانبه است که مرغداران باید امنیت زیستی، بهداشت، استفاده از وسایل ضد عفونی شده همچون شانه تخم مرغ و حمل و نقل بهداشتی را مد نظر قرار دهند.

وی ابراز امیدواری کرد که با ادامه این وضعیت، عاری بودن خراسان جنوبی در ارتباط با آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان تثبیت و تحکیم شود تا زیانی به این زنجیره در استان وارد نشود.

استان خراسان جنوبی دارای ۷۷۸ واحد مرغ گوشتی با ظرفیت ۱۰ میلیون و ۸۰۰ هزار قطعه و ۶۲ واحد تخمگذار، ۲ واحد مرغ مادر، ۹۵ واحد ماکیان و ۶۱ واحد پرورش شتر مرغ است.

این استان از قطب‌های پرورش دام و طیور محسوب می‌شود و محصولات دامی و طیور خراسان جنوبی در سال جاری به چهار کشور افغانستان، عمان، عراق و چین صادر شده است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha