یامان حکمت تقیآبادی روز یکشنبه در گفتوگو با خبرنگار فرهنگی ایرنا گفت: درباره روانشاد استاد محمّداعظم رهنورد زریاب از دو بُعد میتوان صحبت کرد که هردو اهمیت دارند؛ نخست آنکه او یک داستاننویس مطرح و از پایهگذاران اصلی داستاننویسی مدرن در افغانستان محسوب میشود.
استاد و معاون دانشگاه آزاد اسلامی ایران شعبه افغانستان افزود: افزون بر این، استاد رهنورد زریاب، شناختهشدهترین داستاننویس افغانستانی هم هست، بهخصوصآنکه بعد از دوره طالبان حضورش باعث شکوفایی درخشان در داستاننویسی معاصر افغانستان بود.
استاد مدعو روش تحقیق و نظریه ادبی دانشگاه کابل ادامه داد: دیگر اهمیت او در پاسداری از زبان فارسی دری است؛ به این معنا که کوشید زبان فارسی را آنقدر درست و سالم و صحیح بنویسد تا الگویی برای سایر افراد در حوزه درستنویسی و دقت در کاربرد زبان فارسی در مناسبات نوشتاری و روزمره باشد.
به گزارش ایرنا، محمداعظم رهنورد زریاب، نویسنده اهل افغانستان در کابل و در ۱۳۲۳ خورشیدی چشم به جهان گشود. او در رشته خبرنگاری دانشگاه کابل تحصیل کرد و مدتی بعد از پایان تحصیل با استفاده از یک بورس تحصیلی به انگلیس رفت و مدرک کارشناسی ارشد گرفت. نخستین داستان های رهنورد زریاب در آغاز دهه ۴۰ در نشریات ادبی آن زمان منتشر شدند. از زریاب کتاب هایی با نام آواری از میان قرن ها، مرد کوهستان، دوستی از شهری دور، نقش ها و پندارها، گنگ خوابدیده، حاشیهها و پیرانها برجای مانده است. آخرین کتاب رهنورد دور قمر نام دارد که در جریان سال های ۱۳۷۳ تا ۱۳۷۵ خورشیدی در هفته نامه فا نشریه اتحادیه افغانستان آزاد در پیشاور به چاپ می رسید و بررسی رویدادهای افغانستان را در ۲ دهه اخیر در بر می گرفت.
زریاب فیلمنامه ای هم به نام اختر مسخره نوشت که برپایه آن فیلمی به همین نام در کابل تهیه شد. در ۱۳۶۸ خورشیدی که فضای سیاسی و ایدئولوژیک در افغانستان بازتر شده بود، رهنورد زریاب در زمستان همان سال در اجلاس شورای مرکزی انجمن نویسندگان افغانستان از طرف شماری از نویسندگان غیروابسته به حزب، نامزد ریاست آن از انجمن شد و در برابر کاندیدای حزب حاکم به پیروزی رسید و به ریاست شورای مرکزی انجمن نویسندگان افغانستان برگزیده شد و در مهر ۱۳۷۰ از این مسئولیت کناره گرفت و در اواسط ۱۳۷۲ خورشیدی افغانستان را ترک کرد و اقامت در فرانسه را برگزید. محمداعظم رهنورد زریاب، نویسنده نامدار و از اهالی افغانستان، سرانجام در ۲۱ آذر ۱۳۹۹ خورشیدی و در ۷۶ سالگی به دلیل بیماری کرونا چشم از جهان فروبست.
نظر شما