دکتر مریم نوبرانی شامگاه یکشنبه در جلسه قرارگاه ستاد مبارزه با کرونا و کارگروه اجتماعی فرهنگی سلامت زنان، در خصوص کمبود انسولین افزود: بیشتر بیماران دیابتی از انسولین ویالی ( تزریقی) استفاده می کردند که در بازار موجود بود اما شکل دارویی، دیگر قلم انسولین است که بواسطه سهولت در استفاده از شکل دارویی همواره از مقبولیت خاصی برخوردار بوده است.
وی اظهار داشت: همواره مشکل تزریق انسولین ویالی برای بیماران وجود داشته و بر این اساس مصرف و حمل قلم انسولین راحت تر بوده و بر این مبنا گروههای هدف ناخودآگاه به سمت استفاده از آن گرایش یافته اند.
این مسوول ادامه داد: کمبود قلم انسولین بیماران از تابستان سالجاری آغاز شد که آثار آن نیز به فصل پاییر رسیده است و در زمان حاضر از ۱۲۰ قلم دارویی که در کشور کمبود داریم ۴۳ ردیف های هشتم تا چهاردهم را قلمهای انسولین تشکیل می دهد.
این مسؤول ادامه داد: طی هفته های پایانی آبان ماه این کمبود به استان های کشور اعلام شد که دلیل آن، نوبت دریافت ارز و مشکل تخصیص باز میگردد که در کل مشکل کشوری است که تلاش ها برای رفع این مساله و تامین قلم دارویی انسولین بیماران در جریان است.
وی در خصوص تخصیص سهمیه های انسولین استان ها نیز گفت: آنچه در سهمیه بندی استان ها در سهمیه دارویی رخ می دهد، این است که شاخص های مختلفی از جمله شاخص جمعیتی را مد نظر قرار می دهند و بررسی ها نیز نشان میدهد، توزیع جمعیتی تعیین کننده توزیع داروهای سهمیه ای است.
این مسوول با اشاره به توزیع پنج قلم انسولین در استان گفت: از ۲۳ مهر تاکنون برای پنج قلم انسولین سهمیه استان که اغلب از ۲۱ آبان و به تعداد مشخصی برای بیماران از طریق داروخانه ها توزیع شده اما مشکل اصلی بیماران تاکید بر استفاده از برند خاصی بوده در حالی که سیاست وزارت بهداشت، درمان و آموزش و پزشکی برای تامین داروها شامل حمایت از تولیدات داخلی برای صرفه جویی ارزی است.
نوبرانی افزود: شکایت و نگرانی بعدی بیماران در شرایط کرونایی از تامین داروی مورد نیاز برای ماههای آتی است، به دلیل آنکه تعداد انسولین در استان کمتر بوده و به اجبار سیاست انقباضی لحاظ شده و تلاش می شود تعداد بیماران بیشتری تحت پوشش قرار بگیرند و به همین دلیل دریافت انسولین برای هر بیمار کاهش می یابد.
وی در خصوص مشکلات دارویی بیماران خاص استان نیز گفت: هم اکنون بیماران خاص نیز با معضلاتی دارویی مواجهند و به ناچار و دفعات بیشتری برای تمدید نسخ دارویی به پزشک مراجعه می کنند و در این راستا باید تعداد بیماران بیشتری در بازه زمانی کوتاه پوشش داده شود و در واقع به جای دریافت دارو برای سه ماه، داروی یکماه را دریافت می کند که با انجام این کار بیماری از دارو محروم نمانده است.
این مسوول خاطرنشان کرد: وقتی کمبود دارویی رخ می دهد نیاز و درخواست بیماران برای دریافت انسولین آزاد نیز افزایش می یابد و با توجه به افزایش این قلم دارویی طی ماههای گذشته هیچ بیماری به سمت خرید انسولین آزاد نمی رفت اما اکنون به دلیل شرایط حاضر مجبور است مبلغ بیشتری را پرداخت کند.
وی افزود: بر این اساس دریافت انسولین به شکل آزاد ممنوع اعلام شده است، که این کار صرفا با ارائه معرفی نامه و تاییدیه انجام می گیرد و مشکل دیگر بیماران دریافت انسولین به قیمت آزاد است که گزارشاتی نیز در این خصوص دریافت شده است.
این مسؤول یادآوری کرد: بنابراین برای جلوگیری از بروز چنین مشکلاتی سیستم های مراقبتی معاونت غذا و داروی علوم پزشکی استان فعال شده است بطوریکه بیمه ها آمار دریافت انسولین را اعلام خواهند کرد و به داروخانه ها نیز اعلام شده هر گونه تخطئی در این مورد و در نحوه سهمیه بندی ماه آینده و امتیازات ویژه تاثیرگذار خواهد بود.
نظر شما