حسن شمسیپور روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا تاکید کرد: چهارمحال و بختیاری از توان و قابلیت مطلوبی در بافت، تولید و صادرات فرش دستباف به خصوص در برندهای چالشتری، یلمه و بختیاری برخوردار است.
وی افزود:بهعلت شرایط اقتصادی و اعمال تحریمهای استکبار جهانی علیه جمهوری اسلامی، وضعیت صادرات فرش چهارمحال و بختیاری کاهش زیادی داشته است و میزان آن هنوز مشخص نیست، اما میتوان با بهرهمندی از آمار گمرک در میزان صادرات فرش، سهم چهارمحال و بختیاری را تخمین زد.
شمسیپور یادآور شد: در سالهای گذشته تولید فرش چهارمحال و بختیاری سالانه ۲۰۰ هزار متر مربع بود که اکنون به علت گرانی مواد اولیه، افزایش قیمت تولید، حاشیه سود پایین و ضعیف شدن توان اقتصادی خانوارها این میزان تولید کاهش چشمگیری داشته است.
معاون امور بازرگانی و توسعه تجارت سازمان صنعت، معدن و تجارت چهارمحال و بختیاری اظهار داشت: برهمین اساس آسیبشناسی و ارائه راهکارهایی برای جبران تولید فرش دستباف استان بهمنظور حفظ این هنرصنعت بهعنوان میراثی از نیاکان ضروری است.
وی گفت: بیش از ۹۹ درصد بافندگان فرش چهارمحال و بختیاری را بانوان بهصورت انفرادی در خانه تشکیل میدهند و در سالجاری ۲۶۳ کارت قالیبافی در استان از طریق اتحادیههای تعاونی صنفی صادر شده است.
شمسیپور افزود: همچنین از ابتدای سالجاری تاکنون پروانه تولید برای ۱۰ واحد غیرمتمرکز و پنج مرکز متمرکز قالیبافی در چهارمحال و بختیاری صادر و تمدید شد.
معاون امور بازرگانی و توسعه تجارت سازمان صنعت، معدن و تجارت استان تصریح کرد: هماکنون تنها ۱۰ هزار بافنده فرش دستباف استان از بیمه تامین اجتماعی بهرهمند هستند و براساس تفاهم با صندوق بیمه کشاورزان، روستائیان و عشایر کشور قرار شده تا ۴۶۰ هزار بافنده فرش دستباف در سطح ملی بیمه شوند.
شمسیپور اظهار داشت: در همین راستا تاکنون پرونده ۲هزار بافنده فرش دستباف در استان تکمیل و به مرکز ملی فرش ایران ارسال شده است.
وی با اشاره به پیگیریهایی برای ایجاد دهکده فرش در چهارمحال و بختیاری گفت: راهاندازی این طرح با هدف ساماندهی زنجیره تولید تا صادرات به ۳۲۰ میلیارد ریال اعتبار از محل سرمایهگذاری بخش خصوصی نیاز دارد.
به گزارش ایرنا،ریسندگی، ابزارسازی، مرکز تخصصی رنگرزی ثابت طبیعی از مواد گیاهی، معدنی و حیوانی، مرکز قالیشویی تخصصی و پرداخت فرش دستباف شامل روگیری، شیرازهبافی، دوردوزی چرم، رفوگری و اصلاح فرش، آموزش و راهاندازی کارگاههای پشمچینی و الیاف پشم و همچنین راهاندازی واحد پشمشویی مجهز از امکانات و تاسیسات پیشبینی شده برای دهکده فرش چهارمحال و بختیاری بهشمار میرود.
فرش دستباف استان به علت استفاده از رنگهای طبیعی، استحکام بالا، طرحهای زیبا و نرخ مطلوب آن در مقایسه با تولیدات ابریشمی، سال ۱۳۹۵ در فهرست سازمان جهانی مالکیت فکری وایپو (WIPO) بهعنوان یکی از ۱۶ آژانس تخصصی سازمان ملل متحد ثبت شد و نشان اصالت یونسکو را دریافت کرد.
فرش این استان مطابق با معاهده بینالمللی لیسبون که جمهوری اسلامی ایران با تصویب مجلس شورای اسلامی در سال ۱۳۸۰ به آن ملحق شد، به ثبت جهانی نشان جغرافیایی رسید.
فرشهای چالشتری، بختیاری، یلمه، گبه و سفارشبافی مهمترین سبکهای تولید فرش دستباف استان است.
گرانی مواد اولیه بهخصوص در رنگزاهای طبیعی مانند روناس از مهمترین مشکلات تولید فرش دستباف بهشمار میرود.
فرش نقش چالشتری در استانهای مختلف ایران و کشورهای حاشیه خلیجفارس، اروپا، آمریکا و کانادا فروش دارد.
نظر شما