به گزارش مرکز خبر حوزه، آیت الله محمد جواد فاضل لنکرانی روز چهارشنبه در پایان درس خارج اصول خود که به صورت مجازی برگزار شد، افزود: وضع پژوهشی امروز حوزههای علمیه با قبل از انقلاب و گذشته قابل مقایسه نیست و امروزه پژوهشهای فراوان با تنوع موضوعات در مسائل مورد نیاز نظام اسلامی و جامعه به وسیله طلاب و پژوهشگران حوزه انجام شده است.
رئیس مرکز فقهی ائمه اطهار(ع)، ادامه داد: برخلاف گذشته که به پژوهش در موضوعات روز توجه اندکی در حوزه های علمیه می شد، امروز دهها پژوهش و کتاب در حوزه مسائلی مانند کاهش ارزش پول ملی، ارزهای دیجیتال و مباحث گوناگون به نگارش درآمده است.
آیت الله فاضل لنکرانی تبیین ابعاد فقه سیاسی در جامعه بشری را وظیفه ای بر دوش حوزه علمیه دانست و اظهار داشت: به برکت نظام اسلامی، در فقه سیاسی نیز تحقیقات فاخری در حوزه علمیه و مراکز فقهی انجام شده است.
وی با بیان اینکه اسلام دارای حکومت است، گفت: هیچ امام معصومی(ع) نیست جز این که درباره حکومت در دین حرف و مطلب دارد و از تمامی امامان در این باره روایت داریم. وقتی دین دارای حکومت است، حکومت هم مبتنی بر سیاست است، فقه سیاسی و فقه حکومتی به میدان میآید.
آیت الله فاضل لنکرانی بیان داشت: هیچ اشکالی ندارد اگر کسی ادعا میکند اسلام حکومت ندارد، اجازه داشته باشد و میدان پیدا کند که حرفش را بزند نباید بلافاصله او را با تهمت و نسبتهای ناروا از میدان خارج کرد؛ بلکه باید استقبال کرد و اشکالات نظرش را به صورت علمی و در فضای مناظره و گفتگو ذکر کرد.
وی با تاکید بر اینکه در مباحث علمی نمیتوان جلوی فکر و علم را گرفت، گفت: امروزه اگر نگذاریم حرفی زده شود، صاحب آن، حرفش را مینویسد و در فضای مجازی مطرح می کند و اگر در این فضا هم مجال پیدا نکند، بالاخره نوشته او ده سال دیگر، کمتر یا بیشتر در دست عدهای قرار میگیرد.
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، افزود: چه اشکال دارد به جای اینکه چند سال بعد چنین حرف هایی مطرح شود همین امروز نظرش را در یک کرسی آزاد و به دور از هیاهو و هواپرستی مطرح کند؟. البته از این مسئله نباید غافل بود که بعضی به دنبال شهرت هستند و درصدد هستند هر روز حکمی از احکام اسلام و ضرورتی از ضرورتها را انکار کنند.
آیت الله فاضل لنکرانی ادامه داد: در مورد این افراد مسئله طور دیگری است، نباید به آنها میدان داد و بلکه باید با آنان برخورد کرد.
وی تاکید کرد: از نکات مهم در عرصه پژوهش، لزوم ایجاد فضای آزاداندیشی و اجازه طرح مباحث نو در حوزه های علمیه و در کنار آن، آمادگی لازم جهت پاسخگویی به شبهات احتمالی ناشی از آزاداندیشی است.
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم بیان داشت: این که مطلبی در کتابهای مختلف آمده است را یکجا جمع کنیم، پژوهش نیست. بین پژوهش و جمعآوری خیلی فرق است.
آیت الله فاضل لنکرانی با تاکید بر اینکه حوزه و پژوهشگران آن باید به دنبال «تولید علم» باشند گفت: باید آیات، روایات و مبانی فقهی با دقت عمیقتر بررسی شود و از دل آن حرف جدیدی بیرون بیاید که بنیان و پشتوانه علمی داشته باشد.
وی با بیان اینکه اگر به مبانی فقهی درست عمل کنیم، بسیاری از مشکل های کشور رفع می شود، ادامه داد: افراد زیادی هستند که از فقه اطلاع ندارند. در بانکداری، فقه میگوید قوانین نباید بهگونهای باشد که مستلزم ربا باشد؛ ربا امروز این تورمها و بدبختیها را به وجود آورده است.
آیت الله فاضل لنکرانی بیان داشت: در مباحث و حوزههای گوناگون فقه و به ویژه فقههای تخصصی لازم است پژوهشهای بدیع و کارآمدی صورت پذیرد و در این راستا، لازم است که در حوزهی مدیریت پژوهشها انسجام لازم صورت پذیرد و ابعاد نظام مدیرت پژوهشی به خوبی مد نظر قرار گیرد.
نظر شما