پناهجویانی که در مرز اتحادیه اروپا با مرگ می‌جنگند

تهران- ایرنا- پس از وقوع آتش‌سوزی هفته گذشته در اردوگاه پناهجویان در مرز بوسنی با اتحادیه اروپا، شرایط برای زنده‌ماندن صدها پناهجوی بی‌خانمان در سرمای کشنده این منطقه دشوارتر از گذشته شده‌است.

به گزارش روز چهارشنبه ایرنا، پس از وقوع آتش سوزی هفته گذشته در اردوگاه پناهجویان در بوسنی، وضعیت بیش از هزار و ۳۰۰ ساکن این اردوگاه بیش از گذشته وخیم شده است. سازمان بین المللی مهاجرت (IOM) مرکز پذیرش لیپا در نزدیکی شهر بیهاچ بوسنی را تعطیل کرده است. «ناتاشا عمروویچ» هماهنگ کننده این اردوگاه به پورتال خبری کلیکس (klix.ba) گفت: در حال حاضر این پناهجویان در خیابان رها شده اند.

در حالی که اردوگاه پیش از این نیز با قطعی آب و برق و فقدان امکانات رفاهی دیگر مواجه بود، برخی از ساکنان بی خانمان چادرها و کانتینرها را آتش زدند. به گفته «پیتر ون در اورئرت» نماینده سازمان بین المللی مهاجرت در بوسنی در توییتر نوشت در این حادثه هیچ کس آسیب ندیده و آتش نشان ها توانستند آتش را خاموش کنند، با این حال محل سکونت صدها نفر نابود شد.

اردوگاه لیپا در منطقه ای غیر قابل مهمان در ۲۵ کیلومتری جنوب شرقی بیهاچ واقع شده است. این اردوگاه در سپتامبر (شهریور) پس از بسته شدن اردوگاه بیرا در حومه همین شهر برپا شد. در نتیجه این اقدام ، پناهندگان و مهاجران باید از اماکن عمومی این شهر ۶۰ هزار نفری در شمال غربی بوسنی ناپدید می شدند. با گذشت چند ماه مقامات هرگز به وعده خود در مورد اتصال لیپا به برق و آب وفا نکردند. سازمان های حقوق بشری از شرایط غیرانسانی اردوگاه انتقاد کردند. سازمان اتریشی «بالکان روت» این اردوگاه را یک «موریا»ی دیگر توصیف کرد که از اردوگاه پناهندگان در جزیره لسبوس یونان جایی که در سپتامبر سوخت، کنایه داشت.

شهر مرزی بیهاچ واقع در استان اونا-سانا به دلیل نزدیکی به کشور عضو اتحادیه اروپا کرواسی برای پناهندگان و مهاجران بسیار جذاب است. در اینجا شاخه ای از مسیر بالکان عبور می کند که از طریق آن پناهندگان و مهاجران سعی می کنند از ترکیه به اروپای غربی بروند.

اکنون پس از گذشت یک هفته از آتش سوزی این اردوگاه، صدها پناهجو مجبور شده اند در سرمای زمستان، بدون جان پناه مانده اند و شماری از آنها جان خود را از دست داده اند.

سازمان غیردولتی اتریشی بالکان روت و دیگر سازمان های مهاجران برای این افراد غذا و پتو تدارک می بینند اما اینها کافی نیست. بدون داشتنی سرپناهی در روزها و شب های سرد زمستان، امیدی به نجات این افراد نمی رود. مسئله پناهجویان در این منطقه همچنان لاینحل باقی مانده است. مانند گذشته بیش از ۲۰۰۰ پناهنده و مهاجر در منطقه بی خانمان هستند. آنها در جنگل یا در ساختمانهای متروک زندگی می کنند و اردوگاه های پناهجویان موجود نیز بسیار شلوغ است.

این وضعیت فقط بر بوسنی و هرزگوین حاکم نیست. «پتار روسندیچ» از فعالان این حوزه می گوید سیاست پناهندگی اروپا باید به طور بنیادین تغییر کند. وی با بیان این که شرایط اردوگاه های موجود انسانی نیست می گوید: به عنوان مددکاران پناهندگان ما می دانیم که در بلند مدت، اردوگاه ها راه حل نیستند. با این حال نیاز به یک مرکز پناهندگی مجهز اتحادیه اروپا در بوسنی و هرزگوین وجود دارد ، جایی که افراد بتوانند درخواست پناهندگی کنند و پاسخ بگیرند.

در حال حاضر پناهجویان به ویژه جوانان مجرد که در مسیر بالکان در مسیر رسیدن به اروپای غربی گیر کرده اند دیگر نمی توانند محل اسکان پیدا کنند. روزها در آنجا برف باریده است و وقتی دما به زیر صفر می رسد ، بسیاری برای زنده ماندن به ویژه در شب تلاش می کنند.

نشریه اشپیگل آلمان وضعیت این افراد را ناامیدکننده نامیده و می نویسد: در اردوگاه های باقیمانده مکان کافی وجود ندارد ، مرز کرواسی به شدت کنترل می شود. هرکسی که بتواند از طریق کوه یا جنگل به کرواسی برسد ، معمولاً با خشونت مواجه می شود.

«پیتر ون در اورئرت» مدیر مأموریت سازمان بین المللی مهاجرت (IOM) در مصاحبه ای با اشپیگل توضیح می دهد که چگونه وضعیت در مرزهای خارجی اتحادیه اروپا رو به وخامت گذاشته است. وی با اشاره به بی خانمان شدن صدها ساکن اردوگاه لیپا تاکید می کند این مکان تقریباً ۸۰۰ متر از سطح دریا ارتفاع دارد و در طول روز نیز یخ می زند، از این رو توزیع فقط کیسه خواب و پتو بین افراد بی خانمان کافی نیست. وی می افزاید: در چند روز گذشته چندین مهاجر با سرمازدگی به ما مراجعه کرده اند. اوضاع وحشتناک و تهدیدآمیز است ، به ویژه برای افرادی که هنوز بلاتکلیف هستند و جایی برای اسکان ندارند.

در شمال غربی بوسنی و هرزگوین ، وضعیت هزاران مهاجر گرفتار در حال بدتر شدن است. چهارشنبه گذشته سازمان بین المللی مهاجرت (IOM) با دستور مقامات اردوگاه لیپا را پاکسازی کرد ، زیرا برای مقاوم سازی در برابر زمستان ، بازسازی های اساسی لازم بود. در جریان تخلیه ، چندین نفر از حدود ۱3۰۰ ساکن در اعتراض به ناامیدی از وضعیت خود ، چادرها را به آتش کشیدند.

در آن زمان هیچ برنامه ای در مورد محل اقامت مردم وجود نداشت. از آن زمان ، اکثر آنها در ساختمانهای خالی کارخانه ، در جنگل یا کنار جاده زندگی می کنند ، دقیقاً مانند صدها مهاجر دیگر در منطقه که پیشتر نیز از محل اسکان برخوردار نبودند.

در این رابطه «نیکولا بی» مدیر شورای پناهندگان دانمارک (DRC) که در حال حاضر با هفت تیم به توزیع غذای گرم ، کیسه خواب و دارو به مهاجران در منطقه می پردازد، تاکید می کند: این یک وضعیت اضطراری ویرانگر، کاملاً بی معنی است. ما اقدامات اضطراری برای جلوگیری از یخ زدگی و مرگ و میر افراد را انجام می دهم ، اما این راه حل دائمی برای مشکل نیست.

وی در یک تماس تلفنی به نشریه زوددویچه سایتونگ گفت: یک راه حل آشکار حداقل در کوتاه مدت وجود دارد و آن این که در حدود ۲۰ کیلومتری لیپا یک محل اسکان دیگر وجود دارد که فضای آن برای ۱۵۰۰ نفر کافی است. با این حال دولت محلی اونا-سانا ، در مرز محاصره شده با کرواسی، خود را در برخورد با مهاجران کاملا تنها می بیند و حمایتی از سوی دولت مرکزی دریافت نمی کند.

کمیسیون اتحادیه اروپا نیز وضعیت مهاجران در بوسنی و هرزگوین را نگران کننده توصیف کرده و از مقامات این کشور خواسته در این خصوص اختلافات سیاسی را کنار بگذارند. اتحادیه اروپا بودجه خود را برای مراقبت از پناهندگان در بوسنی و هرزگوین ۲۵ میلیون یورو افزایش داده است.

به تازگی نیز یک اردوگاه پناهجویان سوری در در شمال لبنان پس از وقوع آتش سوزی وضعیت اضطراری پیدا کرده است. سخنگوی آژانس پناهندگان سازمان ملل (UNHCR) گفت که در اثر این آتش سوزی چهار نفر زخمی شدند و همه چادرهای اردوگاه نابود شدند. به گفته ارتش لبنان ، روز شنبه "درگیری شخصی" میان مردم محلی و ساکنان اردوگاه وجود داشته است.

سپس گروهی از جوانان لبنانی شلیک هوایی کرده و اردوگاه را به آتش کشیده اند. در این ارتباط چندین شهروند لبنانی و شش سوری دستگیر شده اند. شیخ عبداللطیف دریان مفتی اعظم اهل سنت لبنان ، از "جنایتی فجیع" صحبت کرده و از مقامات خواسته که مسئولان آن را به محاکمه بکشند. وی با بیان این که پناهندگان سوری در لبنان مهمان هستند گفت: ما باید از آنها حمایت کنیم تا بتوانند به وطن خود بازگردند.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha