به گزارش ایرنا از سازمان نظام پرستاری، محمد میرزابیگی روز سه شنبه افزود: تعجب می کنم با وجود دهها دلیل روشن درباره تبعات کمبود پرستار، تاکیدات رهبر معظم انقلاب در روز پرستار بر جدیت در استخدام پرستاران و رفع کمبود پرستار، تجربیات دنیا در جذب پرستار ویژه کرونا و تاکید مسئولان دولت بر استخدام پرستار چرا متاسفانه همچنان شاهد بی توجهی برخی مسئولان در استخدام پرستاران هستیم.
رئیس کل سازمان نظام پرستاری گفت: سوال این است که چرا در این شرایط خاص برخی مسئولان از جهت روش کار بسیار عادی رفتار می کنند. انگار اصلا کرونایی وجود ندارد. روال بروکراتیک خود را طی میکنند و نسبت به رفع کمبود جدی پرستار در بیمارستانها اقدام عاجل نمی کنند.
تعداد پرستاران یک چهارم نیاز کشور است
وی ادامه داد: کمبود شدید پرستار تاثیر مستقیم بر مرگ و میر بیماران کرونایی و بیماران بدحال دارد و یک مساله مزمن و قدیمی است به طوری که بر اساس کف استانداردهای بین المللی باید به ازای هر تخت بیمارستانی یا هر هزار نفر جمعیت کشور، بیش از سه پرستار شاغل و فعال داشته باشیم اما به دلیل محدودیت های کشور، مجموعه مسئولان استاندارد ۲.۵ پرستار به ازای هرتخت در ۲۴ ساعت شبانه روز را پذیرفته اند با این حال هنوز این میزان در کشور ما فقط ۷ دهم پرستار به ازای هر تخت بیمارستانی در ۲۴ ساعت است. یعنی تعداد پرستاران کشور برابر یک چهارم استاندارد مورد نیاز و توافقی داخل است.
رئیس کل سازمان نظام پرستاری تاکید کرد: با این میزان پرستار در واقع حدود یک چهارم میزان استاندارد مورد نیاز بیمارستانها از گروه پرستاری شاغل داریم، در حالی که بسیاری از کشورهای با شاخص های بدتر از ایران بیش از ۳ پرستار به ازای هر تخت یا هر هزار نفر جمعیت شان دارند. که در برخی کشورها به ۹ پرستار هم می رسد.
۱۶ هزار پرستار بازنشسته جایگزین نداشتند
وی گفت: مساله بسیار مهم این است که در سه تا چهار سال گذشته تا اواخر سال قبل و اول امسال هیچ نیروی پرستار جدیدی در بیمارستانها استخدام نشده، در حالی که در همین مدت از یکسو تعداد زیادی تخت بیمارستانی (حدود ۱۰ هزار تخت) و به خصوص تخت های مراقبت های ویژه، اورژانس و بیمارستان های مناطق محروم که به تعداد پرستاران بیشتری نیاز دارد،اضافه شده از طرفی تعداد زیادی از پرستاران در سنوات اخیر بازنشسته شده اند که تعداد آنها در سه سال گذشته حدود ۱۶ هزار نفر از گروه پرستاری بدون جایگزینی بوده است.
میرزابیگی افزود: در واقع به جای این پرستاران بازنشسته نیز در سه سال گذشته هیچ پرستاری استخدام نشده بود. و مرتب بار کاری ناشی از خروج نیروی پرستاری و نیز توسعه تخت های بیمارستانی جدید به دوش پرستاران موجود می افتد این یعنی از یک طرف به طور مداوم استاندارد پرستار به تخت و جمعیت کاهش می یابد و از سوی دیگر به اجبار ساعت اضافه کار پرستاران افزایش می یابد.
۷۵ هزار پرستار به کرونا مبتلا شدند
وی گفت: در واقع یک پرستار مجبور است بار حداقل چهار پرستار را به دوش بکشد. با این همه کمبود شدید و مزمن نیرو، از سال قبل، کرونا هم آمد و دیدیم که با مردم و بیماران و پرستاران چه کرد. پرستاران از جان گذشته بدون ذره ای درنگ، در خط مقدم به مصاف کرونا رفتند، بیشتر از اعضای خانواده بیماران کرونایی، به آنها نزدیک شدند بالغ بر ۷۵ هزار نفر از کادر پرستاری به کرونا مبتلا شدند. این در حالی است که تعداد زیادی از پرستاران مظلوم و خانواده های شان نیز مبتلا شدند. بیشتر از هفت هزار پرستار هم به علت ابتلا به کرونا از گردونه خدمت رسانی خارج شدند.
رئیس کل سازمان نظام پرستاری گفت: پرستاران در چنین شرایطی با بحران کرونا مواجه شدند و با وجود کمبود شدید نیرو، از یک طرف بار کاری پرستاران به شدت بالا رفت و از طرف دیگر با ابتلای بیش از ۷۰ هزار نفر از پرستاران به کرونا و عوارض به جای مانده از آن و به علاوه محدودیت ناشی از لباس، دوری خانواده، شهادت بیشتر از ۱۰۵ کادر پرستاری و... فضای بسیار سختی برای پرستاران ایجاد شد. با این حال پرستاران گل کاشتند و مورد محبت و تحسین مقام معظم رهبری (مدظله العالی)، سایر مسئولان و آحاد مردم عزیز ایران اسلامی قرار گرفتند.
وی تاکید کرد: با توجه به کمبود شدید و مزمن پرستار از گذشته، که حدود یک چهارم استاندارد توافقی داخل کشور بود، بازنشستگی حدود ۱۶ هزار پرستار در سنوات اخیر، افزایش ۱۰ هزار تخت بیمارستانی جدید و خروج بیش از هفت هزار پرستار مبتلا به کرونا از گردونه خدمت رسانی، اکنون باید عاجلانه حداقل ۴۰ هزار نفر کادر پرستار استخدام شود تا فقط به شرایط چند سال قبل یعنی حفظ همان ۹ دهم تا یک نفر به ازای هر تخت یا هر هزار نفر جمعیت کشور برگردیم اما اکنون با مشاهده تعداد پرستاران در سهمیه استخدامی هر دانشگاه، این خلاء بزرگ و بی توجهی عجیب به استخدام پرستاران شدیدا به چشم می خورد که خلاف تمام ضروریات، مصالح مردم، نظام سلامت و نیاز شدید بیماران مظلوم بخشهای ویژه و بالاخص منویات اخیر مقام معظم رهبری است.
همه مجوز استخدام ۳۰ هزار نفری باید به پرستاران اختصاص یابد
میرزابیگی با اشاره به تاکید رهبر معظم انقلاب به استخدام پرستاران و وعده مسئولان برای استخدام ۳۰ هزار نفر در گروه پرستاری افزود: باید سهمیه های ابلاغی بازنگری شود و تمام ۳۰ هزار مجوز استخدامی فقط وفقط به گروه پرستاری اختصاص پیدا کند و یک نفر هم نباید غیر از گروه پرستاری باشد تا فقط بتوانیم شرایط حداقلی همان ۸دهم تا یک پرستار به تخت را حفظ کنیم. و به یاری خداوند مردم را از چنگ بیماریهای مختلف نجات دهیم.
وی استخدام پرستار را یک نیاز جدی و اضطراری کشور خواند و گفت: سازمان نظام پرستاری به شدت این مساله را به عنوان مهمترین مطالبه مردم، بیماران و جامعه پرستاری کشور دنبال می کند و بر این باور است که حتی یک نفر از سهمیه ۳۰ هزار نفری استخدام پرستاران نباید به غیر از گروه پرستاری اختصاص پیدا کند.
رئیس کل سازمان نظام پرستاری افزود: اگر مسئولان بخشهای مختلف و معاونانوزارت بهداشت به دنبال استخدام نیرو غیر از گروه پرستاری (هر نوع نیرویی) چه برای اورژانس یا بهداشت یا... هستند، باید برای آن به طور جداگانه سهمیه، مجوز استخدامی و اعتبار لازم بگیرند و استخدام کنند. اما خواهش می کنیم از این حق مسلم مردم و پرستاران چشم پوشی کنند و اجازه دهند در بالین بیمار در بیمارستان های کشور پاسخگوتر، اطمینان بخش تر و با توفیقات بیشتری به مردم و بیماران خدمت رسانی شود. تا آمار مرگ و میر بیماران کرونایی و بیماران بدحال کمتر شود.
وی گفت: همگان شاهدند که تاکنون هر امتیازی با توجه به فداکاری و ایثار پرستاران به این گروه اختصاص داده شده، بین همه گروه های پرستاری و غیر پرستاری و حتی غیر درمانی از بالین تا ستاد تقسیم می شود و گاهی پرستاران در انتهای صف برخورداری از برخی مزایا قرار گرفتند و دم نزدند. چون حفظ جان مردم را به قیمت نثار جان خویش تضمین کردند و این معامله را فقط خداوند متعال قیمت گذاری می کند. که بسیار ارزشمندتر از اعداد و ارقام نازل و اندک است که به آنان داده می شود.
میرزابیگی افزود: اما بحث تامین نیرو با توزیع پاداش کرونا متفاوت است. پرستاران با تبع بلند خود به خاطر مردم از خیلی از حقوق مادی خود عبور کردند و لب به شکوه نگشودند، چون خواستند نوازشگر سخت ترین لحظات زندگی بیمارانشان باشند. جان دادند اما نپرسیدند این شیفت موظفی آنان هست یا شیفت ناشی از اضافه کار اجباری است یا ... فقط و فقط کار کردند و کار کردند.
رئیس کل سازمان نظام پرستاری گفت: اما تعداد نیروی انسانی پرستاری قابل مقایسه با پاداش کرونا نیست که مناعت طبع پرستاران اجازه پرسش ندهد. بلکه این موضوع از مواردی است که دقیقا بر اساس نیاز بیماران و حجم شیفت های اجباری و میزان ساعات کاری که این روزها پرستاران را حتی از درخواست مرخصی استحقاقی خود محروم کرده است، باید محاسبه و تبدیل به نیروی انسانی در حوزه پرستاری شود و سهمیه بیمارستان های دانشگاه های علوم پزشکی کشور مشخص و معین شود.
وی ادامه داد: پرستاران در بیمارستانهای سراسر کشور از ۲۴ ساعت شبانه روز، حداکثر هفت ساعت را از تعامل و همکاری سایر رسته های شاغل برخوردار هستند و بقیه ۲۴ ساعت شبانهروز و سایر روز و شب های تعطیل و غیر تعطیل را بدون کمک و حضور دیگران مستقل و منظم بیمارستان را اداره می کنند وبرنامهریزی و نظم شان به منظم ترین سیستمهای مدیریتی و کاری، فخر می فروشد.
رئیس کل سازمان نظام پرستاری گفت: پرستاران در توافق حرفه ای و اخلاقی نانوشته ای با وجدان و خدای خود گویا ذاتا قبول کرده اند که در هر شرایطی، پاسخگوترین، مسئولیت پذیرترین، در دسترس ترین، و... باشند و تمام کمبودهای مادی و معنوی سیستم را به تنهایی به دوش بکشند و ثانیه به ثانیه در بیمارستانها مشغول خدمت باشند.
میرزابیگی گفت: این درست نیست که به پرستاران پرکار کم توقع با بی توجهی برخورد شود. مقام معظم رهبری (مدظله العالی) در روز پرستار امسال با رهنمودهای جانفزایشان، علاوه بر عنایت ویژه به پرستاران، به مسئولان هم درس توجه به تکالیف خود در قبال پرستاران کم نظیر کشورمان آموختند. بنابراین نباید تحت هیچ شرایطی به کمبود پرستار به فرسودگی های جسمی و روحی و روانی و خستگی مفرط آنان دامن بزنیم.
وی افزود: در طول سالهای متوالی و جلسات متعدد با سازمان برنامه و بودجه و سازمان امور استخدامی شاهد بوده ام که آنها به ترکیب، تناسب و درصد نیروهای نظام سلامت و نحوه توزیع، مخصوصا به میزان بالای نیروهای پشتیبانی در دانشگاههای علوم پزشکی اعتراض داشته اند. معمولا در همه جای دنیا در بیمارستانها حدود ۲۵ درصد نیروها پشتیبانی هستند، ۷۵ درصد نیروهای مراقبتهای پرستاری درمان و پیراپزشکی هستند در حالی که در بسیاری از بیمارستانها و دانشگاههای علوم پزشکی کشور این نسبت برعکس است.
وی با اشاره به هشدار سازمان نظام پرستاری نسبت به بی توجهی احتمالی به استخدام پرستاران در دانشگاههای علوم پزشکی خاطرنشان کرد: سازمان نظام پرستاری براساس منویات مقام معظم رهبری که دقیقا اشاره فرمودند« ۳۰ هزار پرستار استخدام شوند» و با توجه به اوضاع نامعلوم غافلگیر کننده کرونا و...، در صورتی که سهمیه بندی ابلاغی بازنگری نشود و اگر از ۳۰ هزارنفر بعدی، خارج از گروه پرستاری جذب شوند، ضمن انعکاس این اعتراض به دولت، مجلس شورای اسلامی، قوه قضائیه و سایر دستگاههای نظارتی، تبعات ناشی از کمبود پرستاری را به عهده کسانی می داند که در این نوع تعیین سهمیههای استخدامی نقش دارند و هرگاه شورای عالی سازمان نظام پرستاری صلاح بداند تصمیماتی متناسب با شرایط و مسایل مرتبط خواهد گرفت.
نظر شما