به گزارش روز چهاشنبه ایرنا، پس از گذشت پنج سال از تصاحب اکثریت کرسیهای مجلس ملی ونزوئلا توسط مخالفان دولت به ریاست «خوان گوایدو» رئیسجمهوری خودخوانده، سرانجام آرای مردمی در انتخابات ششم دسامبر (۱۶ آذر) این را رقم زد که نمایندگان «حزب سوسیالیست متحد ونزوئلا» تحت حمایت «نیکلاس مادورو» رئیسجمهوری این کشور، دیروز (سه شنبه) برای نخستین بار در صحن پارلمان حاضر شده و در همراهی با دولت چپگرا، سرنوشت پنج سال آینده این کشور آمریکای لاتین را به دست گیرند.
به گزارش تارنمای شبکه تلویزیونی تله سور، ۲۰۲۱ میلادی برای ونزوئلا با گامی اساسی در تغییر شکل سیاسی این کشور آغاز شد. پس از گذشت پنج سال مبارزات، توطئه افکنیها، تلاش برای کودتا و ترور، تهاجم اقتصادی، جنگ روانی و چالشهایی که انقلاب بولیواری با آنها مواجه بود، ورود چاویسم (رویکرد طرفدارن هوگو چاوز) به صحن مجلس با حرکت نمادین آوردن تصاویر سیمون بولیوار و هوگو چاوز همراه شد.
به عقیده مادورو، مجلس ملی در پنج سال اخیر تسهیل کننده اعمال فشار حداکثری و تحریمهای خصمانه از سوی واشنگتن بر دولت و ملت ونزوئلا بوده است. «خورخه ارئاسا» وزیر امور خارجه ونزوئلا نیز پیشتر ضمن ابراز امیدواری از تشکیل مجلس جدید، آن را پایانی بر عامل رنجهای مردم از تحریم و محاصره اقتصادی خواند.
تله سور همچنین نوشت، حضور ۲۵۶ نفره نمایندگان حامی دولت در مقابل تنها ۲۰ عضو مخالف بیانگر پیروزی مسلم دولت بوده و از نوآوریهای سیاسی جدید در آینده خبر میدهد. به این ترتیب «خورخه رودریگس» وزیر اسبق ارتباطات به عنوان ریاست مجلس ملی و «ایریس بارِلا» در سمت معاونت منصوب شدند.
نشریه ال پائیس اسپانیا نیز نوشت: چاویسم روز سه شنبه، کنترل مجلس ملی را که از سال ۲۰۱۵ از دست داده بود، دوباره به دست گرفت. گوایدو و طرفدارانش در این سالها درصدد بودند تا از هر طریقی دولت مادورو را تحت فشار قرار دهند اما هشدار رودریگس به مخالفان روشن بود؛ آشتی و ابراز پشیمانی را میپذیریم اما گذشته را فراموش نمیکنیم. هیچ بخشش و مصالحه ای در سایه فراموشی اتفاق نخواهد افتاد. به گفته رئیس جدید کنگره ونزوئلا، جرائمی وجود دارد که قابل بخشش نیست، آنها (مخالفان) حتی جرات کردند برای برنامه ریزی ترور رئیسجمهوری، ۲۰۰ میلیون دلار به مزدوران پول پرداخت کنند.
آغاز به کار کنگره جدید ونزوئلا در حالی از دیروز کلید خورد که این تحول سیاسی در این کشور چپگرای آمریکای لاتین به مذاق برخی کشورهای غربی خوش نیامد.
مایک پمپئو روز سهشنبه در بیانیهای مطبوعاتی گفت قانونگذاران منتخب مردم ونزوئلا را که در انتخابات ۶ دسامبر (۱۶ آذرماه) پیروز شدهاند، به رسمیت نمیشناسد. وی مدعی شد حضور این نهاد متقلبانه اکنون کاخ قانونگذاری را در کاراکاس به اشغال درآورده است. ما نه آن را و نه اعلامیههای آن را به رسمیت نمیشناسیم.
وزیر خارجه آمریکا با این ادعا که ایالات متحده خوان گوایدو رئیس جمهوری موقت را به عنوان رئیس جمهوری قانونی ونزوئلا به رسمیت میشناسد، افزود: رئیس جمهوری گوایدو و شورای ملی تنها نمایندگان دموکراتیک مردم ونزوئلا هستند که توسط جامعه جهانی شناخته شدهاند و آنها باید از آزار، تهدید، تعقیب و سوءاستفادههای مادورو رها شوند.
خورخه ارئاسا، وزیر امور خارجه ونزوئلا در انتقاد از اظهارات پمپئو در پیامی توییتری بر واقعیت شکست استراتژی نامنظم آمریکا برای تغییر اجباری دولت (مادورو) تاکید کرد. وی همچنین در واکنش به اظهارات «ارنستو آرائوخو» وزیر امورخارجه برزیل که انتخابات پارلمانی ونزوئلا را «مضحکه انتخاباتی» خوانده بود، ادعاهای وی را غیر قانونی و دروغ دانست.
سیاست مداخلهجویانه آمریکا در ونزوئلا و معرفی خوان گوایدو به عنوان رئیس جمهوری موقت و خودخوانده این کشور اگرچه مشکلات اقتصادی شدیدی را متوجه مردم ونزوئلا کرده است، اما همه شواهد، گویای شکست این سیاست بوده و حتی منتقدان و معترضان به مادورو هم عملکرد دولت آمریکا را مورد انتقاد جدی قرار دادهاند.
با روی کار آمدن دولت «جو بایدن» رئیس جمهوری منتخب آمریکا ممکن است تغییراتی در روند مناسبات واشنگتن - کاراکاس شکل بگیرد. به نوشته بلومبرگ، مشاوران بایدن شرایط پیش رو در ونزوئلا را به عنوان بزرگترین چالش دیپلماتیک نیمکره غربی برای دولت بایدن توصیف کرده اند.
به گزارش تارنمای اسپانیایی اسپوتنیک، مقامهای گروه لیما متشکل از ۱۳ کشور آمریکای جنوبی و کانادا نیز با انتشار بیانیهای مدعی شدند که کنگره ملی ونزوئلا را به رسمیت نمیشناسند. لیما همچنین از جامعه بین الملل خواست تا در رد مشروعیت این مرجع قانونگذاری، با این گروه همراه شود.
رئیس دستگاه دیپلماسی ونزوئلا در انتقاد از این بیانیه نیز در پیامی توییتری، گروه لیما را دست پرورده «رئیسشان در کاخ سفید» خواند و اعلام کرد، همانطور که ترامپ شکست خود در انتخابات آمریکا را انکار میکند، گروه لیما نیز توان پذیرش شکست استراتژی در مقابل مردم ونزوئلا را ندارد.
این گروه در سال ۲۰۱۷ با هدف تلاش برای یافتن راهحلی مناسب برای بحران سیاسی و اقتصادی ونزوئلا تشکیل شده بود.
نشریه ال پائیس اسپانیا پیشتر در گزارشی نوشت، با برگزاری انتخابات ششم دسامبر به نظر میرسد ونزوئلا که از سال ۲۰۱۷ فشارهای شدید بین المللی به ویژه از سوی واشنگتن و کشور همسایه اش کلمبیا را متحمل شده، در آستانه دوره کاهش تنش ها حداقل در داخل کشور قرار گرفته است. از طرفی پیروزی جو بایدن، رئیسجمهوری منتخب آمریکا از احتمال تغییر رویکرد کاخ سفید به این منطقه خبر میدهد.
در ششم دسامبر ۲۰۲۰ (۱۶ آذر) انتخابات پارلمانی ونزوئلا با مشارکت بیش از ۱۰۰ حزب و گروه سیاسی برگزار شد. بیش از ۲۰ گروه وابسته به مخالفان دولت مادورو از شرکت در رای گیری انتخاباتی امتناع کردند. در انتخابات پارلمانی که دو روز در ونزوئلا برگزار شد، حزب مادورو پیروز شد. مقامات انتخاباتی ونزوئلا اعلام کردند ۶۷.۶ درصد از پنج میلیون و ۲۰۰ هزار رای در انتخابات پارلمانی کشور متعلق به نامزدهای حامی مادورو است.
نظر شما