وزیر بهداشت: بهار آینده واکسن داخلی کرونا در دسترس مردم خواهد بود

تهران- ایرنا- وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با بیان این‌که چند روز قبل این افتخار را پیدا کردیم که اولین فاز مطالعات بالینی واکسن ایرانی کرونا را در کشور انجام دهیم، گفت: تردید نکنید که به لطف خدا در اواخر بهار سال آینده، واکسن داخلی کرونا در حد تولید بالا در دسترس مردم خواهد بود.

به گزارش چهارشنبه شب ایرنا از وزارت بهداشت، سعید نمکی در دهمین گردهمایی مجازی ائمه جمعه سراسر کشور افزود: تاکید ما بر ساخت واکسن کرونا در داخل کشور است چون عزت ملی از مسیر تولید ملی می گذرد و در درون کشور دانشمندان بزرگی داریم که قابل احترام هستند. به عنوان یک متخصص رشته ایمونولوژی، چند دهه است که اعتلای واکسن در کشور را دنبال می کنم. 

او ادامه داد: خوشبختانه تیم هایی برای ساخت واکسن در کشور تشکیل شده است. ائمه جمعه مستحضر باشید شاید مطالبی را از کانال های مختلف بشنوید اما آنچه را که از بنده می شنوید، از دو جهت مورد عنایت و توجه قرار دهید. اول، فردی این سخنان را می گوید که متخصص این رشته است و دوم این‌که فردی این سخنان را مطرح می کند که سکان وزارت بهداشت را در دست دارد و روند بیماری را به دقت مطالعه و بررسی می کند. 

وزیر بهداشت گفت: تردید نکنید که به لطف خدا در اواخر بهار سال آینده، واکسن داخلی کرونا در حد تولید بالا در دسترس مردم خواهد بود چون از همه پلتفرم ها و زیرساخت های متنوع ساخت واکسن دنیا، در داخل کشور استفاده می کنیم. در حال حاضر با ۵ یا ۶ روش برای کووید۱۹ واکسن تولید می‌شود که در کشور با همه این روش ها، زیرساخت را آماده و نتایج را ارزیابی می کنیم و در آینده ای بسیار نزدیک، دومین و سومین گروه از واکسن داخلی، مطالعات بالینی انسانی خود را آغاز می کنند. 

نمکی ادامه داد: تردید نکنید که سال آینده یکی از واکسن سازهای مطرح جهان برای کووید۱۹ خواهیم بود. الان اگر سایت های بین المللی مانند یونیسف یا سازمان جهانی بهداشت را مشاهده کنید، ایران را به عنوان یکی از واکسن سازهای مطرح نشان می دهند. 

وی خاطرنشان کرد: تا قبل از این‌که واکسن داخلی تایید و روانه بازار شود، باید گروه های آسیب پذیر را در مقابل بیماری واکسینه کنیم. در این راستا تلاش کردیم که دچار شتابزدگی نشویم، از مطمئن ترین منابع دنیا، واکسن مورد نیاز را تهیه کنیم و آنچه در ترکیه و امارات و برخی کشورهای منطقه به عنوان شروع واکسیناسیون مطرح می شود، شروع واکسیناسیون از آن نوعی که ما مطرح می کنیم، نیست. آن یک مطالعه بالینی فاز سه است که با کمک یکی دو واکسن ساز بیرونی این کشورها به آن پیوسته اند و اجازه داده اند که مردم شان تحت آزمایش بالینی این شرکت ها قرار گیرند. 

وزیر بهداشت یادآور شد: به هیچ تولید کننده خارجی واکسن اجازه ندادیم که مردم را وارد آزمایش بالینی واکسن خود کنند و عزت ملی مان را فراتر از این دیدیم که تبدیل به آزمایشگاه برخی از واکسن ساز های دنیا شویم. یک شرط گذاشتیم و گفتیم زمانی مطالعه بالینی را با شرکت های خارجی آغاز می کنیم که تعهد کنید در داخل ایران بتوانیم واکسن تولید مشترک را بسازیم که یک کشور این مورد را پذیرفته و الان گروهی را به خارج از کشور فرستاده ایم که مذاکره می کنند و به زودی این کار را به سرانجام می رسانیم تا  فاز سه مطالعات بالینی را در کشور خودمان پس از گذراندن دو فاز اول در آن کشور خارجی، شروع کنیم. 

نمکی گفت: مستحضر باشید که در فشارهای رسانه ای و جوسازی که در خارج از کشور برای ما می کنند و متاسفانه بلندگوهایی هم در داخل کشور دارند که در دام این تبلیغات سوء رسانه های بیگانه افتاده اند، اما ما برای مردم مان از مطمئن ترین منابع تایید شده، واکسن را تهیه و برای گروه های آسیب پذیر آغاز می کنیم. 

وی خاطرنشان کرد: در مورد ویروس جدید جهش یافته دیروز اعلام کردم که اولین مورد از این ویروس که توسط یکی از هموطنان ما از انگلیس وارد شده بود را شناسایی کردیم. خوشبختانه حال عمومی وی، خوب است و وخامتی هم ندارد. این ویروس، جوان ترها را بیشتر گرفتار می کند و از یک جهت حُسن است که شاید مرگ و میر کمتری داشته باشد اما با مرگ و میر وحشتناکی که در اروپا و انگلیس می بینیم، نمی توانیم به این مورد هم خیلی اطمینان داشته باشیم. 

وزیر بهداشت افزود: در کشور به غیر از اولین موردی که شناسایی کردیم و موردی از نزدیکان وی که تست های پیگیری آن انجام می شود، هنوز موردی از ویروس جدید انگلیسی در کشور نداشته ایم. تردید ندارم که با همدلی، وفاق و صمیمیتی که بین ما، ائمه جمعه و روحانیت معزز کشور برقرار است به عنوان یاران و یاوران قدیمی نظام، انقلاب و مردم، این طوفان را پشت سر خواهیم گذاشت. 

نمکی تصریح کرد: در مورد بازگشایی مراسم نماز جمعه خوشبختانه در شهرهای زرد، نماز جمعه برگزار می شود و امروز تقریبا همه شهرهای کشور به سمت زرد شدن حرکت می کنند. ۱۶۰ شهر قرمز و تعداد قابل توجهی شهرهای نارنجی تبدیل به شهرهای زرد شده اند و اگر پروتکل ها را خوب رعایت و وفاق و همدلی و صمیمیت را حفظ کنیم، قطعا شهرهای زرد به شهرهای سفید تبدیل خواهند شد و امیدوارم که هرچه زودتر مراکز دینی و زیارتی را بر روی مشتاقان اهل بیت بگشاییم. 

وی تاکید کرد: خودمان و همکاران ما نگرانی های بسیار جدی در مورد بیماری کووید۱۹ داریم. یکی از نگرانی های ما، تغییرات جهشی در ویروس است. الان مرتب در قسمت های مهم ویروس، دچار جهش می شود. هر روز گزارشات جهش ویروس را در کل جهان می خوانیم و در کشور خودمان نیز جهش های متنوعی از ویروس دیده ایم اما تا چند روز پیش که انگلیسی ها جهش در قسمت پروتئینی یا اسپایک ویروس که می تواند به مخاط بچسبد و خودش را در بخش های مختلف بدن جایگزین کند، گزارش کنند، جهش ها در قدرت بیماری زایی و مرگ زایی ویروس خیلی نقش عمده نداشت. 

وزیر بهداشت ادامه داد: جهش ها تا پیش ازگزارش ویروس انگلیسی، قدرت سرایت را بالا می برد اما در بیماری زایی و مرگ زایی، نقش مهم و حساسی نداشت اما امروز متاسفانه اتفاقاتی که برای ویروس می افتد، جهش در قسمت هایی از ویروس است که می تواند به مرگ زایی و بیماری زایی ویروس بسیار کمک موثری کند. یکی از نگرانی های ما و همکاران این است که جهش های ویروس، ما را گرفتارتر کند اما تنها کاری که می توانیم انجام دهیم، تشدید رعایت پروتکل ها است. از ائمه جمعه و جماعات که در کشور مورد وثوق مردم هستند، تقاضا دارم که راهبری را در هدایت مردم به رعایت دستورالعمل ها، کماکان ادامه دهند و ما را همراهی کنند.

نمکی ادامه داد: وقتی ویروس کرونا پا به عرصه طبیعت جهان گذاشت، در بین همکارانم که مرور می کردیم چگونه در مقابل هجمه ویروس صف آرایی کنیم، گفتم که موجودی پا به عرصه طبیعت گذاشت که با تمام اجداد خودش یک تفاوت آشکار ماهوی دارد. البته آن روز نمی دانستیم که این ویروس علاوه بر نظام سلامت، ابعاد دیگر جامعه از قبیل فرهنگ، اقتصاد و روابط اجتماعی و خیلی از ضوابط و روابط دیگر را تحت تاثیر قرار خواهد داد. نمی دانستیم که این ویروس باعث می شود که وزیر خدمتگزار عاشق مسجد و روضه و زیارت اهل بیت مجبور شود با شرمساری بگوید که ما مدتی قرار است بعضی از این فعالیت ها و مراکز را در کشور تعطیل کنیم همانگونه که دنیا نمی دانست برای مدت طولانی باید خیلی از فعالیت های مستمر خود را تعطیل کند.

وزیر بهداشت افزود: شاید یکی از تلخ ترین و دردناک ترین تصمیمات برای بنده این بود که بگویم باید برای زیارت امام رضا(ع)، حضرت معصومه(س)، شاهچراغ و حضرت عبدالعظیم حسنی، درب را به روی مشتاقان ببندیم. برای بنده به عنوان یک عاشق زیارت اهل بیت خیلی تلخ بود. 

وی خاطرنشان کرد: آنچه التهاب و زخم و درد ما را التیام داد، افراد نازنینی از جامعه معزز روحانیت مانند آقای علی اکبری رییس شورای سیاستگذاری ائمه جمعه بود که با خوش خلقی و خوش سیمایی، آنچه گفتیم را پذیرفت و ما را همراهی کرد و ائمه جمعه سراسر کشور نه تنها در تعطیلی نماز های جمعه همراهی کردند بلکه در کمک های مومنانه و هدایت مردم به سمت رعایت پروتکل ها و سبک کردن بار سربازان مدافع سلامت در کشور، نقش موثری داشتند. 

وزیر بهداشت یادآور شد: هرگز تاریخ کشور، همدلی، وفاق و این عظمت را از یاد نخواهد برد. وفاقی که بعد از دوران دفاع مقدس برای اولین بار در طول این سالها، به این شدت، عظمت و ارتفاع شکل گرفته بود و بنده به عنوان سربازی کوچک که خاطرات این روزها را می نویسم یکی از صفحات درخشان آن مربوط به همراهی، همدلی و صمیمیتی است که ستاد نمازجمعه کشور با ما داشتند. 

نمکی گفت: ویروس کرونا وقتی از راه رسید، ما خیلی دست پاچه و گرفتار با آن برخورد نکردیم چون گفتیم اگر نسیمی بیاید باید طوفان فرض کنیم. کشوری هستیم که دشمنان قسم خورده داریم، سردار ضد تروریست ما را به عنوان تروریست، شهید می کنند در حالیکه این سردار رشید مثل کوه در مقابل خشن ترین، بی رحم ترین و متجاوزترین قوم وحشی تاریخ ایستاد را به عنوان تروریست در کشوری دیگر به شهادت می رسانند و به این کار جنایت کارانه هم افتخار می کنند و رسانه هایی در دنیا از آنها حمایت می کنند. 

وی افزود: کشوری هستیم که در همسایگی ما هر روز مرگ و میر زیادی از بیماران کووید۱۹ رخ می دهد اما گزارش نمی شود ولی مرگ و میر و آمار های ایران از بیماری، مقرون به صحت ترین آمار است با این حال، ما را متهم به دروغگویی و آمارسازی می کنند. چنین کشوری در اوج مظلومیت و تحریم های ظالمانه باید خودش را آماده تر از بقیه نگه دارد. 

وزیر بهداشت تاکید کرد: وقتی در اولین روزها شنیدیم که ویروس در ووهان چین شناسایی شده با لطف خدا نشستیم و برنامه ریزی کردیم. در این برنامه ریزی آنچه باید به عنوان آمادگی تخت های بیمارستانی باشد، بیش از حد انتظار دیدیم، آزمایشگاه ها را تجهیز کردیم، خطوط هوایی و پروازهای خارجی را به شدت کنترل کردیم، برای حدود ۶۰ مرز هوایی، زمینی و دریایی تیم ها و گیت های ویژه برای بررسی وضعیت مسافران مستقر کردیم و آمادگی کاملی برای ردیابی ویروس داشتیم تا اینکه اولین موارد از ویروس در کشور گزارش شد. 

نمکی گفت: یکی از افتخارات جمهوری اسلامی ایران، راستگویی به مردم بود. گفتیم اولین روزی که ویروس را تشخیص دهیم، به استحضار مردم شریف ایران خواهیم رساند و دقیقا در آخرین روز بهمن ماه سال گذشته به محض اینکه دریافتی از ویروس را در شهر قم داشتیم، بلافاصله به اطلاع مردم رساندیم و این یکی از افتخارات جمهوری اسلامی ایران است که ما لحظه ای در انتقال صادقانه مطالب به مردم، درنگ نکردیم. 

او ادامه داد: وقتی ویروس به کشور آمد، کشورهایی که هنوز گرفتار نشده بودند، فکر نمی کردند که موج این بیماری این قدر سهمگین باشد چون در یکی دو قرن گذشته هیچ کشوری با چنین پاندمی سنگینی روبرو نشده بود. روزهای اول با شکل گیری وفاق ملی و از همه مهمتر، با یک رهبری داهیانه ای که در دنیا برای رعایت، حمایت و هدایت این برنامه مهیا بود و همدلی که بر مبنای تجربیات دفاع مقدس شکل گرفت، توانستیم بیماری را به گونه ای مدیریت کنیم که حتی یک بیمار در پشت درب هیچ بیمارستانی سرگردان نشد، هیچ بیماری به دلیل بی بضاعتی و شرایط سنی خاص، رها نشد و خوشبختانه در اوج گرفتاری موج اول بیماری، تخت های خالی فراوانی در کشور مهیا کرده بودیم. 

وزیر بهداشت با اشاره به سپری شدن موج اول بیماری در کشور، گفت: وقتی ما موج اول بیماری را مهار کردیم، این موج به کشورهای اروپایی و مرفه جهان رسید. ما در اوج تحریم و مضایق مالی بودیم می خواستیم ماسک و لوازم حفاظتی به کشور وارد کنیم که اجازه نمی دادند و عمق این دردها را نمی شود با زبان گفت اما به عنوان سربازی که این کار را مدیریت می کردم، در آن زمان شب های زیادی تا صبح در گلو بغض داشتم که سرباز خط مقدم، پرستار و پزشک ما تن به آتش بلا زده اما به ما خبر می دادند که اروپایی ها یا آمریکایی ها اجازه ندادند فلان محموله ماسک و لوازم حفاظتی به ایران برسد. 

وی تاکید کرد: به دروغ می گفتند که برای دارو و تجهیزات پزشکی منعی را قائل نیستیم اما راه حمل و نقل این محصولات را بر ما بستند و از ما دریغ کردند اما خوشبختانه با همت، غیرت و رشادت و همدلی و لطف خداوند در عرض ۵۵ روز توانستیم از یک وارد کننده ماسک و لوازم حفاظتی به یک تولید کننده و در زمان کوتاهی به یک صادر کننده تبدیل شویم. در عرض ۵۵ روز یک تولید انبوه مواد ضدعفونی کننده و شوینده در کشور شکل گرفت. توانستیم با تجربه ای که از قبل اندوخته بودیم، با همکاری عزیزان مان در سازمان بسیج، یک بسیج ملی مبارزه با کرونا راه بیاندازیم و خوشبختانه توانستیم در یک زمان محدود، تعداد مرگ و میر روزانه بیماران را به حدود ۳۰ مورد برسانیم و میزان بستری را به یک پنجم روزهای اول کاهش دهیم و تعداد قابل توجهی تخت های خالی داشته باشیم. 

وزیر بهداشت گفت: در روزهای اول مدیریت کرونا، دستگاه های مختلفی از جمله نیروهای مسلح و سازمان های مردم نهاد به کمک ما آمدند و سوله هایی را برای قرنطینه بیماران تجهیز کردند که به دلیل افت بیماری در کشور، نیاز به استفاده از این مکان ها نبود اما به سمت و سوی یک عادی پنداری و ساده انگاری رفتیم و ما دوباره به خیزهای بعدی بیماری، مبتلا شدیم. 

نمکی خاطرنشان کرد: یکی از ابعادی که در روزهای اول مدیریت کرونا به آن پرداختیم، آماده کردن یک سری شیوه نامه ها بود که مردم چگونه بتوانند در این شرایط سخت اقتصادی، امرار معاش کنند، کسبه به فعالیت خود ادامه دهند و چرخ کارخانجات بچرخد. ما تنها کشور جهان بودیم که یک روز خط تولید مان نخوابید و یک کارخانه هم در اوج کرونا تعطیل نشد و این حاصل همت همکاران ما برای نوشتن شیوه نامه هایی بود که بعدا در کشورهای اروپایی نیز مورد استناد قرار گرفت. به قول حاج قاسم، به کشورها گفتیم که ما ملت امام حسینیم، هم مبارزه می کنیم هم تاریخ می سازیم. 

وی یادآور شد: در کنار بازگشایی مشاغل، با دوستان نشستیم و جلساتی داشتیم که چگونه می توانیم درب مساجد را باز کنیم و شب های احیا را زنده نگه داریم و شب های ماه مبارک رمضان را در کنار هم باشیم. قضاوت همکاران کارشناس ما این بود که رعایتی که ائمه جمعه و جماعات در کشور کردند و رعایتی که شب های قدر در مورد پروتکل ها انجام شد، بی بدیل و بی نظیر بود گرچه در بعضی از جاها، پروتکل شکنی داشتیم و به عنوان گله به دوستان منتقل کردیم اما بالای ۹۰ درصد در تمامی شئون، شاهد رعایت پروتکل ها بودیم و اثبات شد که روحانیت معزز و هیاتی های ما بازهم پیش قراولان همه دستورالعمل ها و شیوه نامه هایی هستند که مورد تایید ستاد ملی و مقام معظم رهبری است. 

وزیر بهداشت اظهار داشت: در طول یکسال گذشته در دنیا اتفاق جدیدی رخ داد و خیزهای بیماری به دلایل مختلف، تکرار شد و عمده ترین دلیل خیز و التهاب جدید بیماری، کم توجهی مردم بود. سعی کردیم هر دارویی که در هرکجا گفتند کمترین تاثیر در درمان کرونا دارد را برای مردم ایران فراهم و سپس آن را کشور تولید کردیم. یک فرد ایرانی نمی تواند بگوید که در خانواده و نزدیکان ما، داروی موثری که در سایر نقاط دنیا بود اما به دلیل فراهم نشدن آن در کشور، باعث شد عزیزمان را از دست بدهیم.

نمکی ادامه داد: خوشبختانه تجهیزات، امکانات، داروها و موارد مورد نیاز بخش های مختلف را به گونه ای تهیه کردیم که کسی احساس حقارت نکند اما در هیچ کجای دنیا به جز فاصله گذاری، استفاده از ماسک و رعایت دستورالعمل ها، روش موثرتری را نمی توانیم جایگزین کنیم. فقدان رعایت دستورالعمل ها در کشور همانند خیلی از کشورها، باعث خیز مجدد بیماری در ماه های گذشته شد. 

وی تاکید کرد: کرونا، ویروس بسیار چموش و پیچیده است. بارها به همکارانم گفته ام که نباید منتظر خموشی ویروس باشیم بلکه باید منتظر چموشی و سرکشی این ویروس عجیب باشیم. موسسات علمی جهانی پیش بینی کردند که بر حسب نوع بروز بیماری در کشورها، آینده ای این چنینی برای کشورها متصور خواهیم بود. برای اروپایی ها مرگ روزانه یک هزار نفر و برای آمریکایی ها مرگ دو هزار و ۵۰۰ نفر در روز را برآورد کردند و برای ایران در ماه های آبان، آذر و دی ماه، مرگ های بالای یک هزار و ۲۰۰ نفر در روز را پیش بینی کرده بودند. در این شرایط باز هم از ظرفیت تجربیات دوران دفاع مقدس برای چنین سنگرآرایی و هجمه ای به ویروس، استفاده کردیم. 

وزیر بهداشت گفت: با دوستان مان در سازمان بسیج، طرح مشترکی مزیّن به نام مبارک حاج قاسم سلیمانی تدوین کردیم. روزی که برای این طرح هدف گذاری کردیم گفتیم می خواهیم میزان مرگ و میر بیماران را ۱۰ درصد و میزان بستری را تا ۳۰ درصد کاهش دهیم اما برخی همکاران ما گفتند در این خیز بیماری اگر بتوانیم همین شرایط را حفظ کنیم، خیلی کار بزرگی کرده ایم. به آنها گفتم که تردید ندارم که هدفی که به آن خواهیم رسید به مراتب بهتر از این است که می گویم.

نمکی افزود: میزان مرگ و میر بیماران کووید۱۹ در ایران در طول ۴۵ روز گذشته، بیش از ۷۰ درصد کاهش پیدا کرد و میزان بستری بیماران نیز تقریبا یک چهارم شده و باز هم کمتر می شود. امروز دومین روزی است که ما مرگ و میر دو رقمی را تجربه کردیم و این در شرایطی است که آمریکایی ها مرگ و میر بالای سه هزار نفر را تجربه می کنند البته ما به مرگ و بیماری هیچ مخلوق خداوند در جهان راضی نیستیم حتی به مردمی که در کشورهایی زندگی می کنند که دولتمردان شان بزرگترین جفا و ظلم را به ملت ما روا می دارند.

وی تاکید کرد: کشورهایی که میزان تخت بیمارستانی، بهره وری و بهره مندی اقتصادی شان به شدت از ما بهتر است، در باتلاق بیماری ماندند و خوشبختانه کشور ما به آن اعداد و ارقامی که موسسات بین المللی پیش بینی کرده بودند، نرسید بلکه توانستیم به پایین ترین میزان مرگ و میر بیماران در چند ماه گذشته دست پیدا کنیم.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha