نپیوستن به گروه ویژه اقدام مالی، فشار تحریم‌ها را بیشتر کرده‌است

شیراز- ایرنا- رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی فارس گفت: نپیوستن به گروه ویژه اقدام مالی موسوم به FATF، فشارها و آسیب‌های ناشی از تحریم‌ها را به مراتب بیشتر کرده است.

جمال رازقی، در گفت و گو با ایرنا افزود: در مقطعی که بحث پیوستن یا نپیوستن به FATF مطرح بود، اتاق بازرگانی فارس با صدور بیانیه‌ای رسمی اعلام کرد که برای برقراری ارتباط و تبادل با دنیا باید برخی الزاماتی را که دنیا پذیرفته بپذیریم.
وی ادامه داد: استدلال موافقان پیوستن به FATF این است که ایران کشور ثروتمندی است و حق مردم ما نیست که اینچنین دچار مشکلات ناشی از تحریم‌ها و نپیوستن به FATF شوند، مشکلاتی همچون تامین دارو، تامین برخی کالاهای اساسی و اخیرا هم بحث تامین واکسن کرونا که به موضوعی داغ در دنیا بدل شده است.
او اظهار داشت: حق حیات ضروری‌ترین حق تمام موجودات زنده است و اینکه برای آن پاسخی نداشته باشیم و به مردم هم گفته نشود که چرا نمی‌توانیم مانند سایر کشورها به راحتی واکسن کرونا خریداری کنیم مطلوب نیست.
رئیس اتاق بازرگانی فارس بیان کرد: به طور طبیعی در کشور سالانه ۵۰ میلیارد دلار کالا صادر می‌کنیم و همین میزان هم واردات کالا داریم که هزینه جا به جایی این ۱۰۰ میلیارد دلار حداقل ۱۰ درصد است، یعنی ۱۰ میلیارد دلار که به واسطه پرداخت می‌کنیم و علاوه بر این حداقل حدود ۱۰ میلیارد دلار هم کالا را به ما گران فروخته‌اند و علت همه اینها این است که ما نمی‌توانیم در بازار به طور شفاف کالا خرید و فروش کنیم.
رازقی بیان کرد: نکته دیگر اینکه تولید کننده ما برای تامین مواد اولیه، ماشین آلات و لوازم یدکی در حالت طبیعی به بانک مراجعه می‌کند و ۱۰ درصد پول پیش فاکتور را پرداخت می‌کند و یک گشایش اعتبار انجام می‌دهد، برای تطابق کالای تولیدی با کالای سفارش داده شده بازرس بین‌المللی در نظر می‌گیرد و علاوه بر آن وقتی کالا وارد کشور شد در گمرک هم کالای خود را بازبینی می‌کند تا مطابق سفارش باشد.
رئیس اتاق بازرگانی فارس افزود: در شرایط فعلی نه فروشنده تعهدی به تحویل کالا دارد و نه خریدار این توان و امکان را دارد که در مقابل اقدامی کند و در نهایت فشار همه این اتفافات به تولید و تولید کننده وارد می‌شود.
وی گفت: تصمیم گیرانی که به منافع ملی فکر می‌کنند در هر جهت که فکر می‌کنند باید ۲ موضوع را در شرایط امروز کشور یعنی رفع فوری تحریم‌ها و رفع مشکل FATF را در اولویت قرار دهند.
او اضافه کرد: کسانی که به دور از مشکلات نشسته‌اند و می‌گویند پذیرش FATF به زیان کشور است بهتر است مشکلات مردم را از نزدیک لمس کنند و ببینند که مردم برای تامین داروی مورد نیازشان با مشکل مواجه هستند و برای تامین روغن خوراکی باید در این شرایط کرونا ساعت‌ها در صف بایستند.
رازقی گفت: در بحث تحریم‌ها تا به امروز این توجیه را داشتیم که ما رفتیم، مذاکره کردیم و به برجام هم پایبند بودیم، برجامی که به دنبال آن هیات‌های تجاری از کشورهای مختلف به ایران آمدند و سرمایه‌گذاری‌هایی را هم انجام دادند تا زمانی که آمریکا یکجانبه از این توافق بین‌المللی خارج شد و ما نیز به حق، زیربار این اقدام آمریکا نرفتیم.
وی اظهار داشت: اما امروز که شرایط احیای دوباره برجام در حال فراهم شدن است، باید کمک کنیم که این اتفاق در جهت رفع تحریم‌ها و مشکلات روی دهد.
رازقی گفت: مشکل اساسی که در اقتصاد کشور با آن مواجه هستیم این است که فرمان اقتصاد به دست سیاسیون افتاده و به همین دلیل است که طی ۱۰ سال گذشته در اقتصاد کشور شاهد حرکت رو به جلویی نبوده‌ایم.
وی ادامه داد: تجربه برخی کشورها از جمله شوروی سابق و کره شمالی که فرمان اقتصاد خود را به دست سیاست داده‌اند نشان داده که کشورهایی که نتوانسته‌اند در اقتصاد خود تحول اساسی ایجاد کنند دچار مشکل شده‌اند.
او افزود: ما نیز ناگزیر از این چرخش هستیم که فرمان سیاست را به دست اقتصاد بسپاریم چرا که وضعیت فعلی کشور و مردم شایسته نظام نیست.
وی گفت: قطعا با رفع تحریم‌ها و پیوستن به FATF شاهد حضور سرمایه‌گذاران خارجی بسیاری که مشتاق سرمایه‌گذاری در کشورمان هستند خواهیم بود.
از ماه گذشته که رهبر معظم انقلاب با درخواست حجت الاسلام و المسلمین دکتر حسن روحانی رییس جمهوری برای تمدید زمان بررسی لوایح «پالرمو» و «سی اف تی» با هدف پیوستن تهران به گروه ویژه اقدام مالی موافقت کردند، بار دیگر این موضوع سر زبان ها افتاده و موافقان و مخالفان آن به بیان دیدگاه های خود در این زمینه می پردازند.
لوایح چهارگانه اف ای تی اف عبارتند از اصلاح قانون مبارزه با تأمین مالی تروریسم، اصلاح قانون مبارزه با پولشویی، الحاق ایران به کنوانسیون جرایم سازمان‌یافته فرا ملی (پالرمو) و الحاق دولت جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون بین‌المللی مقابله با تأمین مالی تروریسم(CFT).
از چهار لایحه اشاره شده تا کنون لوایح «اصلاح قانون مبارزه با تروریسم» و «اصلاح قانون مبارزه با پولشویی» به تصویب رسیده اند اما لوایح الحاق ایران به پالرمو و سی اف تی که در دی ماه سال ۹۸ و در پی تصویب مجلس و رد شورای نگهبان به مجمع تشخیص مصلحت نظام ارسال شد، همچنان بلاتکلیف باقی مانده اند.
مهمترین رخدادی که می تواند کشورمان را همردیف با کشورهای کم ریسک جهان قرار دهد، الحاق ایران به اف ای تی اف و به دنبال آن، خروج تهران از لیست سیاه این گروه ویژه مالی است. ضمن اینکه پیوستن به اف ای تی اف با مزیت هایی همچون بهره گیری ایران از اعتبار اسنادی (LC) به جای سیستم حواله در معاملات خارجی، اعتماد بانک های جهانی به نظام بانکی ایران، بهبود روابط ایران با ۱۹۴ کشور عضو اف ای تی اف و غیره همراه است.
حتی دسترسی به غذا و دارو نیز که آمریکا مدعی خارج بودن آنها از دایره تحریم ها است، در صورت تدام حضور ایران در لیست سیاه دشوار به نظر می رسد؛ موضوعی که طی ماه های اخیر در دوره سخت کرونا برای دستیابی ایران به دارو و واکسن خود را نشان داد.
با تغییر رئیس‌جمهوری آمریکا و وعده بازگشت جو بایدن به برجام در جریان رقابت‌های انتخاباتی، احتمال رفع تحریم‌ها و بازگشت آمریکا به برجام تقویت شده است و اگر قرار بر تداوم حضور نام ایران در لیست سیاه FATF باشد، این گشایش و رفع تحریم‌ها تاثیری بر گشایش اقتصادی در کشور نخواهد داشت.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha