تولید واکسن کرونا؛ گامی نو در مسیر همکاری ایران و کوبا

تهران- ایرنا- در میان گمانه‌زنی‌ها درباره واکسن مشترک ایرانی- کوبایی ضد ویروس کرونا، مقامات دو کشور ضمن تاکید بر اهمیت همکاری‌های دوجانبه، هم‌افزایی تهران- هاوانا را فرصتی برای پیشرفت در مسیر مقابله با همه‌گیری و تحریم‌های ظالمانه توصیف کردند.

به گزارش ایرنا، خبرگزاری کوبایی پرنسا لاتینا در گزارشی نوشت موسسه انستیتو پاستور ایران و موسسه واکسن فینلای کوبا برای مراحل تکمیلی کارآزمایی های بالینی واکسن ضد کووید ۱۹ مشترک بین دو کشور، توافق نامه همکاری مشترک را امضا کردند.

موسسه فینلای کوبا در همین رابطه در توئیتی تاکید کرد: هم افزایی تهران- هاوانا باعث می شود مسیر ایمنی سازی علیه همه گیری در دو کشور به سرعت طی شود.

از سوی دیگر نهاد بیوکوبا فارما نیز با تکیه بر تعهدات همکاری دوجانبه ایران-کوبا خاطرنشان کرد: انستیتو پاستور ایران قدمتی طولانی در همکاری با این نهاد کوبایی دارد که امروز با توافق مربوط به واکسن «سوبِرانا ۲» پیوندهای دوستی میان دو کشور بیش از پیش تقویت می شود.  

واکسن «سوبرانا ۲» در ۲ دی ماه کارآزمایی های بالینی را با آزمایش بر روی اولین داوطلبان آغاز کرد و به عنوان اولین داروی مشترک ایران- آمریکای لاتین به این مرحله دست یافته است.

کوبا یکی از کشورهای نسبتا موفق در زمینه مقابله با شیوع ویروس کرونا شناخته می شود.

به دنبال شیوع گسترده ویروس کرونا در جهان، پزشکان و متخصصان کوبایی به رغم فشارها و تحریم‌های اقتصادی آمریکا تا کنون برای نبرد با بیماری کووید ۱۹ و ارائه خدمات پزشکی به بیماران به ۱۴ کشور سفر کرده‌اند.  

 کوبا، به رغم محرومیت ها و تحریم هایی که از جانب آمریکا علیه این کشور آمریکا لاتین وجود دارد، از وضعیت بهداشتی و پزشکی خوبی برخودار است. از در دههٔ ۱۹۸۰  به بعد این کشور حوزه آمریکای لاتنی به پیشرفت های قابل توجهی در حوزه بهداشت و درمان دست یافت.

نظام درمانی کوبا از شهرت خاصی برخوردار است و پزشکان کوبایی در بحران ویروس ابولا نیز از هیچ خدمتی به جامعه جهانی دریغ نکردند. این همبستگی اجتماعی و انسانی، برای دولت هاوانا، درآمد قابل توجهی نیز به ارمغان می‌آورد.

بانک جهانی کوبا را پیشتازترین کشور در سرانه پزشک می‌خواند. در کوبا به ازای هر هزار نفر حدود 8 پزشک وجود دارد. این نرخ در آلمان تقریبا نصف می‌شود؛ یعنی به ازای هر هزار نفر تقریبا پزشک در این کشور اروپایی وجود دارد. 

«کیانوش جهانپور» سخنگوی وزارت بهداشت ایران روز گذشته در صفحه توئیتر خود ضمن بازنشر بخشی از صحبت های «مایکل شیفتر»  رئیس اتاق فکر گفت و گوی بین آمریکایی واشنگتن نوشت: اینکه کوبا و ایران در حال تولید واکسن COVID-۱۹ هستند شگفت آور نیست. هر دو دولت تحت تحریم های ظالمانه آمریکا قرار گرفته اند که حتی فرصت های تولید و دسترسی به واکسن را محدود کرده است. این اتحادی ژئوپلیتیک و عمل گرایانه است.

سخنگوی سازمان غذا و دارو پیش‌تر، شرط ایران برای هر گونه تولید مشترک واکسن کرونا، همکاری مشترک و انتقال فناوری عنوان کرده بود که تاکنون براساس اظهارات سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا، در ادامه همکاری و پلتفرم مشترک قبلی، کشور کوبا اقدامات لازم را در این زمینه انجام داده است و طرح تولید مشترک واکسن کرونا با یکی از موسسات پرسابقه واکسن سازی در کوبا هم دنبال می‌شود.

جهانپور هفته گذشته در گفت وگو با خبرنگار ایرنا گفته بود:  برای تولید مشترک واکسن کرونا با یک کشور خارجی اقداماتی از قبل انجام شده بود. شرط ایران برای انجام کارآزمایی بالینی انسانی واکسن کرونا در داخل کشور، تولید مشترک واکسن و انتقال فناوری تولید واکسن به ایران بود، به هر حال برخی شرکتهای خارجی در این زمینه مذاکراتی با ایران داشتند ولی در زمان حاضر فقط یکی از موسسات قدیمی و شناخته شده کوبا در حوزه واکسن سازی که از سالهای قبل با انستیتو پاستور ایران در زمینه تولید واکسن همکاری داشته است و بر اساس همان پلتفورم و زمینه همکاری و با همان فناوری موضوع تولید واکسن کرونا را هم هر دو موسسه دنبال کرده اند.

فاز سوم کارآزمایی بالینی واکسن ایران- کوبا در ایران انجام می شود

چند روز قبل «دکتر ویسنته ورث» مدیرکل و پزشک متخصص موسسه فینلای در گفت و گویی با خبرگزاری کوبایی اعلام کرد: برای تایید اثربخشی این دارو در خارج از کشور نیز تحقیقاتی صورت گرفته است. پس از پایان مطالعات بالینی فاز دوم، وارد مرحله سوم آزمایش های بالینی خواهیم شد که اثربخشی دارو را در داخل و خارج از کشور مورد بررسی دقیق قرار خواهیم داد.

به گفته ورث این دارو دو فرمول دارد که نسخه دوم ان در حیوانات بسیار موثر بوده و در هفته اول نخستین تزریق، ایمنی بالایی را از خود نشان داده است.

کیانوش جهانپور نیز به نوبه خود گفت: فاز یک کارآزمایی بالینی انسانی واکسن کرونا در کشور کوبا با موفقیت انجام شده است، فاز دوم مطالعه بالینی انسانی آن نیز هم اکنون با نظارت انستیتو پاستور ایران در کشور کوبا در حال انجام است و به شرط موفقیت فاز دو، فاز سه مطالعه انسانی آن همان طور که رئیس انستیتو پاستور ایران اعلام کرده در ماههای پایانی امسال در ایران انجام خواهد شد.

وی ادامه داد: هر اقدام دیگری که قرار باشد برای تولید مشترک واکسن کرونا در ایران انجام شود و هر کارآزمایی بالینی که برای تولید واکسن لازم باشد، زمانی در ایران انجام می شود که طرف مقابل شرایط ایران را بپذیرد.  تاکنون فقط یک موسسه کوبایی شرایط ایران را پذیرفته است. این موضوعی است که سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا هم بر آن تاکید کرده است.

سخنگوی سازمان غذا و دارو گفت: احتمالا اولین واکسن های کرونا که به ایران می رسد از مسیر خرید مستقیم از یک کشور خارجی است، بعد از آن سهمیه ایران از سبد کوواکس می رسد، سپس تولید مشترک انستیتو پاستور ایران با یک شرکت کوبایی است و پس از آن واکسن ایرانی تامین می شود.

بر اساس اعلام دولت ها تاکنون بیش از ۸۹ میلیون نفر در دنیا به طور قطع به بیماری کووید۱۹ مبتلا شده و بیش از یک میلیون و ۹۰۰ هزار نفر بر اثر این بیماری جان خود را از دست داده اند. در ایران نیز از اسفند ۹۸ تاکنون که به طور رسمی ابتلا به این بیماری اعلام شد و بر اساس اعلام وزارت بهداشت تاکنون یک میلیون و ۲۷۴ هزار و ۵۱۴ نفر به این بیماری مبتلا شده و ۵۶ هزار و ۱۸ نفر بر اثر این بیماری جان خود را از دست داده اند، بیش از پنج هزار بیمار کرونا نیز با وضعیت وخیم در آی سی یو هستند.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha