«مصدق عادل» کارشناس حقوقی عراقی درباره صدور حکم جلب «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا از سوی دادگاه عراق به خاطر ترور شهیدان سلیمانی و المهندس گفت: این حکم براساس ماده ۴۰۶ قانون مجازاتهای عراق صادر شده است و براساس آن، مجازات کسی که قتل همراه با اصرار قبلی را مرتکب شده، اعدام است.
وی جنایت ترور شهیدان حاج قاسم سلیمانی و ابومهدی المهندس را به خاطر وجود چهار عنصر مشمول این ماده دانست و گفت: نخستین مورد این است که این شهیدان رصد می شده اند؛ یعنی اینکه پهپادها این شهیدان را قبل از ترور رصد می کرده اند.
عادل گفت: مورد دوم این است که حاج ابومهدی و همه میهمانان آنها کارمند و ماموران رسمی خواه در عراق یا جمهوری اسلامی ایران بوده اند.
وی سومین مورد را "استفاده از مواد منفجره برخلاف قوانین و قانون اساسی عراق" و چهارمین مورد را "قتل چند نفر" در این جنایت عنوان کرد.
عادل تصریح کرد: حکم اخیر دادگاه عراق با وجود اینکه با تاخیر صادر شد اما مطابق با قانون عراق است و در نتیجه، عدالت کیفری تحقق یافته است.
این کارشناس حقوقی عراقی "مراحل بعدی پیگیری پرونده را بسیار طولانی و پیچیده" توصیف کرد و گفت: دولت عراق باید از طریق وزارت کشور و وزارت خارجه برای مکاتبه با پلیس بین الملل (اینترپل) اقدام کند و اینترپل حکم جلب را از نظر مطابقت با اقدامات اجرایی و قوانین بررسی و سپس نسخه ای از آن را به کشورهایی که توافقنامه اینترپل را امضا کرده اند، ارسال می کند.
وی تاکید کرد: به محض اینکه درخواست به اینترپل ارسال شود، همکاری بین المللی در این زمینه الزامی می شود و مقامات هر کشوری که توافقنامه اینترپل را امضا کرده باشد، ملزم هستند که مجرم را در صورت عبور از کشورشان دستگیر کنند.
عادل گفت: براساس حکم دادگاه عراق، ترامپ دیگر نمی تواند به عراق بیاید و دولت عراق در این زمینه مسئولیت دارد.
وی به روند پیگیری قضایی پرونده ترور فرماندهان شهید از جانب ایران اشاره کرد و گفت: جمهوری اسلامی ایران از مدت ها پیش حکم جلب را صادر و به اینترپل ارسال کرده است و در نتیجه، اقدامات قضایی را جلوتر از عراق انجام داده است.
«علی التمیمی» دیگر کارشناس برجسته حقوقی عراق نیز در گفت وگو با ایرنا تصریح کرد: به طور قطع، حکم جلب صادره شده براساس ماده ۴۰۶ قانون مجازاتهای عراق صادر شده است که برای قتل عمد همراه با اصرار، مجازات اعدام تعیین کرده است.
وی خاطرنشان کرد: دادگاه قضایی عراق می تواند از طریق اینترپل پرونده را به جریان بیاندازد؛ خصوصا که دوره ریاست جمهوری ترامپ در حال پایان یافتن است و عراق و آمریکا براساس توافقنامه اینترپل، استرداد متهمان را امضا کرده اند.
وی درباره پیگیری پرونده ترور فرماندهان شهید در سطح بین المللی نیز گفت: دفتر سازمان ملل در عراق می تواند این پرونده را از طریق سازمان ملل به جریان بیاندازد زیرا حمله (به فرماندهان شهید در نزدیکی فرودگاه بغداد) نقض حاکمیت عراق بوده است و مغایر با مفاد یکم و دوم و سوم منشور سازمان ملل است.
این کارشناس حقوقی تصریح کرد: عراق می تواند خواستار تشکیل دادگاه ویژه و قطعنامه از شورای امنیت در این زمینه شود؛ همانطور که در پرونده رفیق حریری نخست وزیر اسبق لبنان صورت گرفت. انجام این امر امکانپذیر است و به اراده سیاسی عراق و تحرک دیپلماتیک این کشور بستگی دارد.
شورای عالی دستگاه قضایی عراق روز (پنجشنبه) در بیانیهای اعلام کرد که قاضی ویژه دادگاه تحقیق «الرصافه» مسئول رسیدگی به جنایت ترور فرماندهان شهید سردار سپهبد «حاج قاسم سلیمانی» فرمانده پیشین سپاه قدس و «ابومهدی المهندس» معاون سازمان «الحشد الشعبی» عراق و یارانشان در نزدیکی فرودگاه بغداد، پس از بررسی سخنان خانواده المهندس و پایان تحقیقات اولیه، حکم جلب ترامپ را که تا دو هفته دیگر دوران ریاست جمهوری او به پایان میرسد، صادر کرد.
این شورا تاکید کرد که طبق احکام ماده ۴۰۶ قانون کیفری عراق، تحقیقات درباره دیگر عاملان جنایت ترور فرماندهان شهید سلیمانی، المهندس و همرزمانش ادامه خواهد داشت.
سردار سپهبد حاج قاسم سلیمانی فرمانده سابق سپاه قدس و ابومهدی المهندس معاون سازمان الحشد الشعبی عراق به همراه هشت نفر دیگر از همرزمانشان بامداد جمعه ۱۳ دی ۹۸ در مسیر فرودگاه بغداد در اقدام تروریستی کاخ سفید و به دستور مستقیم ترامپ رییس جمهوری آمریکا و با شلیک راکت از سه فروند هواپیماهای بدون سرنشین ارتش این کشور، به شهادت رسیدند.
نظر شما