به گزارش خبرنگار ایرنا، از همان زمانی که «سعید طلوعی» برای نشستن بر کرسی شهرداری کلانشهر کرمانشاه وارد این استان شد، حاشیههای مالی هم همراه او بود اما این حاشیهها آنقدر سنگین نبود که بتواند تاثیری برای آرای اعضای شورای شهر بگذارد.
کلانشهر کرمانشاه پس از ۶ ماه سرگردانی در سایه اختلاف اعضای شورای شهر، سرانجام صاحب شهردار شد و سعید طلوعی با رای مثبت همه اعضای شورا از دی ماه ۱۳۹۷ سکان این شهر یک میلیونی را در دست گرفت.
ماه عسل شهردار و شورای شهر اما، خیلی زود به پایان آمد و دوران جدایی فرارسید؛ زمزمههای مخالفت برخی اعضای شورا با رویههای طلوعی از تابستان سال ۹۸ به رسانه ها راه پیدا کرد و خیلی زود به فریادهایی علیه شهردار تبدیل شد.
حامیان شهردار، مخالفان را به باج خواهی متهم کرده اند و منتقدان هم شهردار را به تخلفات مالی انبوه.
از یک سالگی شهردار شدن طلوعی، شورای ۱۱ نفره کرمانشاه به ۲ گروه تقسیم شد که تاب تحمل همدیگر را هم ندارند؛ یک گروه حامی سینه چاک طلوعی و گروه دیگر دنبال پایان دادن به تکتازی شهردار.
اتهام شهردار به منتقدان
سعید طلوعی اردیبهشت ۹۹ منتقدان خود را متهم به «منفعت طلبی شخصی» کرد و گفت: همین آقایانی که امروز از عملکردم انتقاد می کنند، با اصرار فراوان من را به کرمانشاه آوردند و حتی خود را سرباز من معرفی کردند اما بعد از چند ماه که باب میلشان رفتار نکردم، مخالفتها شروع شد.
طلوعی البته نگفت، اعضای منتقد شورای شهر چه چیزی را طلب کردهاند که او پاسخ منفی داده است؛ اما منتقدان طلوعی اتهامات اقتصادی متعددی از شهردار را لیست کرده و در یک سال اخیر خواستار پاسخگویی او در باره آنها شده اند.
برخی از حامیان شهردار از جمله رییس فعلی شورای شهر هم در تایید ادعای او به خبرنگار ایرنا گفت: مخالفت برخی از اعضای شورا با شهردار بر سر مسایل جنبی است که اگر از سوی آقای طلوعی رعایت میشد، شاید کار به استیضاح و اختلافات فعلی کشیده نمی شد.
طیب حیدری، البته توضیحی درباره آنچه «مسایل جنبی» توصیف کرد، نداد اما منتقدان شهردار در پاسخ به این اتهام گفته اند، حامیان طلوعی به چه منفعتی رسیده اند که چشم بر تخلفات شهرداری بسته اند؟
لیست اتهامات اصلی شهردار
یکی از اعضای منتقد شورای شهر کرمانشاه در این باره گفت: ما با طلوعی اختلاف شخصی نداریم و اتهاماتی از این دست کذب است؛ اگر کسی هم مدعی است که ما دنبال منافع شخصی هستیم به صورت علنی جزییات آن را اعلام کند.
حجت االله موسوی اجاق در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: مهمترین دلیل مخالفت ما با شهردار، تخلفات متعدد طلوعی و عملکرد فراقانونی اوست که ضربه بزرگی به شهر زده و هزینه های جبران ناپذیری به شهروندان تحمیل کرده است.
موسوی اجاق گفت: طبق قانون شهردار باید مجری مصوبات شورای شهر باشد اما طلوعی در موارد متعددی از جمله گرفتن «عوارض پذیره مازاد» از شهروندان، خلاف مصوبه شورای شهر عمل کرده به طوری که شهرداری طی یکسال گذشته تنها از این محل ۲۰۰ میلیارد تومان مازاد از مردم گرفته است».طبق محاسبه موسوی اجاق هفتهای حدود چهار میلیارد تومان به صورت غیرقانونی از جیب شهروندان کرمانشاهی برداشت و به خزانه شهرداری واریز می شود.
او اضافه کرد: استخدام بیش از ۱۵۰ نفر از افراد بدون مجوز و صرفا براساس رابطه، رانت و باجدهی بدون هیچگونه نیازسنجی در شهرداری دیگر اقدام غیرقانونی شهرداری است و با وجود درخواست های مکرر منتقدان، شهردار حاضر نیست اطلاعات این افراد را اعلام و درباره آنها شفاف سازی کند.
موسوی اجاق به «واگذاری دهها میلیارد املاک شهردای بدون طی مراحل قانونی و مجورهای لازم از شورای شهر» هم اشاره کرد و درباره ۲ تخلف دیگر شهردار کرمانشاه گفت: اخذ بیش از ۱۰۰ میلیارد تومان از شهروندان خلاف قوانین ماده ۱۰۰ و همچنین به تاراج دادن ضوابط شهرسازی تحت لوای شورای غیرقانونی معماری و شهرسازی که تخلف بودن آن توسط سازمان بازرسی کل کشور و وزیر کشور به تمام استانداری ها و شهرداری ایران ارجاع شده است.
عضو شورای شهر کرمانشاه همچنین اظهار کرد: بذل و بخشش صدها میلیون تومانی از منابع شهرداری خلاف مصوبه شورای شهر، چشم پوشی بر تخلفات افراد صاحب نفوذ و بی اعتنایی به مصوبات قانونی شورا و فرار از پاسخگویی به نمایندگان مردم از دیگر تخلفات طلوعی است.
او تاکید کرد: با وجود دعوت چندین باره از شهردار برای حضور در جلسات شورای شهر و پاسخگویی به سوالات مطرح شده، او هیچ اعتنایی به این دعوت نمی کند و از پاسخگویی در باره تخلفات متعدد خود فرار می کند.
شهرداری به ایرنا هم پاسخ نداد
خبرنگار ایرنا برای اطلاع از پاسخ شهردار به اتهامات وارده، یک هفته به صورت مکرر پیگیر گفت و گو با سعید طلوعی یا سخنگوی او شد اما پیگیری های مکرر راه به جایی نبرد و آقای طلوعی یا روابط عمومی شهرداری حاضر نشدند توضیحی درباره اتهامات مطرح شده ارایه دهند.
آخرین توضیح روشنی که سعید طلوعی درباره «اتهام فرار از پاسخگویی» داده است، به اردیبهشت ماه بر می گردد که در نامه ای به رییس وقت شورای شهر نوشت: چنانچه آن شورا سوالاتی از اینجانب دارد برابر قانون باید به صورت کتبی ارایه کند تا در صورت نیاز پاسخ مناسب داده شود. چگونه ممکن است برای توضیح سوالاتی که از آن باخبر نیستم در جلسه شورا حضور یابم و پاسخ مناسب ارایه دهم؟
البته موسوی اجاق این ادعای شهردار را رد کرد و گفت: تاکنون بیش از ۳۰ مکاتبه با ایشان انجام شده که در آنها هم سوالها را پرسیدهایم و هم برای پاسخگویی دعوت کرده ایم اما کسی که خودش را به خواب زده، نمیشود بیدار کرد.
این منتقد عملکرد شهردار گفت: پاسخگویی شهردار به معنی استیضاح و برکناری او نیست و پاسخ های ایشان روشن می کند که چه کسی اشتباه می کند.
او گفت: ما حامی اقدامات ارزشمند شهردار و کارهای مثبت او هم هستیم اما تمام کرمانشاه می دانند حرف ما با ایشان چیست.
نمیگویم طلوعی تخلف نداشته است
رییس شورای شهر کرمانشاه هم از سلامت کاری شهردار دفاع نکرد و گفت: من نمیگویم شهردار تخلفی نداشته است و شبهاتی درباره عملکرد او مطرح است که باید نسبت به آن ها پاسخگو باشد.
وی که از حامیان طلوعی است، با اشاره به دعوت چندین باره شورا از شهردار برای حضور در جلسات گفت: شهردار کرمانشاه باید به احترام قانون، مردم و اعضای شورای شهر در جلسات شهر شورا حضور یابد و نسبت به شبهات مطرح شده پاسخ دهد.
حیدری در عین حال با بیان اینکه استیضاح شهردار به نفع شهر و شهروندان نیست، گفت: اگر شهردار برکنار شود و سرپرست جای او را بگیرد، باز هم با داستان تکراری عقب افتادن حقوق و دستمزد کارکنان و نیروهای شهرداری مواجه خواهیم شد و امور شهری معطل می ماند و مشخص نیست که انتخاب شهردار جدید چندین ماه به طول بینجامد.
درباره ماجرای مرگ آسیه پناهی بیشتر بدانید
مدارای فرمانداری و استانداری با شورا و شهردار
معاونت عمرانی و اداره کل امور شهری و شوراهای استانداری کرمانشاه هنوز درباره تنش درونی شورای شهر و اتهامات مالی شهردار موضع علنی نگرفته اند و روشن نیست که چه برنامه ای برای رسیدگی به این موضوع دارند؟
فرماندار کرمانشاه هم در چند مصاحبه بر ضرورت وحدت و همگرایی اعضای شورا و شهردار برای پیشبرد امور شهر تاکید کرده اما ترجیح داده که فعلا به صورت رسانه ای درباره اتهامات شهرداری و اعضای شورای سخنی نگوید.
فضل الله رنجبر البته در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: در صورت دعوت شهردار کرمانشاه از سوی شورای شهر، لازم است آقای طلوعی در جلسات شورا حضور پیدا کند و به سوالات و ابهامات مطرح شده پاسخ دهد تا تنشهای بین شورا و شهرداری کاهش یابد.
امیدی به شورا نیست اما...
عملکرد پرحاشیه شورای شهر کرمانشاه در پنج دوره گذشته که گاهی حتی کار را به بازداشت اعضا و دادگاه کشانده، می تواند سلامت کاری شورا را بشدت به چالش بکشد چنانچه بسیاری از شهروندان از شورای شهر فعلی ناامید شده اند و جنگ درونی و دعواهای رسانهای شورای شهر، اهمیتی برایشان ندارد. شاید برای بیشتر کرمانشاهی ها مهم نباشد که شورای شهر طی چند ماه اخیر از برگزاری یک جلسه موثر برای رسیدگی به امور شهر هم ناتوان بوده است.
کار به جایی رسیده که به گفته رییس شورای شهر کرمانشاه، «سطح اختلافات اعضای شورا به مسایل جزیی و حتی عضویت در کمیسیونها رسیده و دیگر امیدی به اصلاح شورا نیست».
اختلاف در شورای شهر پنجم البته سابقه ای به انداره عمر این شورا دارد به طوری که تنش درون آن در سال ۱۳۹۷ بر سر انتخاب شهردار آنقدر بالا گرفت که نزدیک بود به سرنوشت شورای شهر سوم مبتلا شود؛ شورای سوم هم گرفتار باند بازی در انتخاب شهردار شد و چون هیچ یک از ۲ گروه اقلیت و اکثریت آن کوتاه نیامدند، در نهایت منحل شد.
پنهان شدن شهردار پشت جنگ درونی شورا؛ مردم منتظر پاسخگویی
بعید است انبوه اختلافات درونی شورای شهر و ناامید شدن مردم از آن، بتواند چشم شهروندان را بر روی طرف دیگر سکه یعنی اتهامات متعدد شهردار ببندد یا آن را به حاشیه ببرد.
بیش از یک میلیون شهروندی که سالانه صدها میلیارد تومان عوارض به شهرداری پرداخت می کنند، حق دارند بدانند در شهرداری چه می گذرد و ماجرای اتهامات متعدد سعید طلوعی چیست؟ یا چرا او حاضر نیست درباره اتهامات پنهان و آشکار خود پاسخ دهد؟
گرچه بخشی از حامیان شهردار پنهان شدن در سایه جنگ درونی و اختلافات شخصی اعضای شورای شهر را یک رویکرد مناسب و فضایی آرام برای ادامه کار سعید طلوعی می دانند اما با افشا شدن زاویای برخی تخلفات، ممکن است دیگر این روش برای شهردار جواب ندهد.
اکنون باید دید شهردار کرمانشاه به شفاف سازی تَن خواهد داد و برای دفاع از سلامت کاری خود، اسناد مربوط به اتهاماتش را در اختیار رسانه ها و شهروندان قرار می دهد یا اینکه با ادامه سکوت و فرار از پاسخگویی، اعتنایی به انتظارات عمومی نمی کند؟