محمدرضا پورمحمدی، روز پنجشنبه در نشست فوقالعاده شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی استان با حضور سفیر ایران در ارمنستان، افزود: اگر در طرف دیگر ( ارمنستان ) نیز این اراده وجود داشته باشد می توان این بازارچه را راه اندازی کرد.
وی با بیان اینکه مسوولیت افزایش بیش از پیش ارتباطات در شمالغرب کشور از سوی مسوولان ارشد کشور به آذربایجان شرقی واگذار شده است، اظهار داشت: این استان دارای موقعیت ترانزیتی ویژه ای است که از این ظرفیت می توان در این زمینه استفاده کرد.
استاندار آذربایجان شرقی با اشاره به مناقشه اخیر جمهوری آذربایجان و ارمنستان گفت: جمهوری اسلامی ایران در جریان این مناقشه با حفظ رویکرد بیطرفانه و رعایت پروتکل های مربوطه تمام تلاش خود را برای صیانت از مرزهای بینالمللی به کار بست و با برقراری روابط مسالمت آمیز با ۲ کشور درگیر در این مناقشه برای ایجاد صلح و آشتی تلاش کرد.
پورمحمدی، با اشاره به آمادگی این استان با همکاری سایر استان های همجوار برای بازسازی مناطق آسیب دیده و ایجاد روابط همکاری با جمهوری آذربایجان و ارمنستان، ادامه داد: آذربایجان شرقی تنها دروازه و دریچه ارتباطی جمهوری اسلامی ایران با کشورهای عضو اتحادیه اوراسیا است.
وی گفت: انتظار می رود دفتر اتحادیه اوراسیا در این استان تاسیس شود و منطقه آزاد ارس نیز آماده حمایت همه جانبه در این خصوص و توسعه ارتباطات با کشورهای عضو اتحادیه اوراسیا است.
استاندار آذربایجانشرقی با تاکید بر آمادگی این استان برای تعاملات فرهنگی، دانشگاهی و سایر حوزه ها در کنار روابط تجاری با ارمنستان گفت: در این زمینه می توان با برگزاری نمایشگاهی از توانمندی ها برای توسعه همکاریهای مشترک تلاش کرد.
پورمحمدی، افزود: در این راستا باید هیات های تجاری از سوی ۲ طرف تشکیل شود تا برای توسعه روابط تجاری با هم همکاری داشته باشند.
منطقه آزاد ارس از گذشته ارتباط مناسبی با کشورهای اوراسیا دارد
مدیرعامل منطقه آزاد ارس نیز در این جلسه گفت: این منطقه از گذشته ارتباط مناسبی با کشورهای اوراسیا داشته و مصوبه مجلس شورای اسلامی در ارتباط با برقراری روابط با اتحادیه اوراسیا و استقبال ارمنستان از این مناسبات، این مسیر تسهیل شده است.
محسن نریمان، با اشاره به شرایط پیش آمده و عدم تمایل ارمنستان برای واردات کالا از یک کشور( ترکیه) افزود: فعالان اقتصادی ما می توانند با استفاده از این فرصت بسیاری از این کالاها را تولید و به کشور ارمنستان صادر کنند.
وی اظهار داشت: ایران یک مرز بلامناقشه با این کشورها دارد و می تواند با استفاده از تمام پارامترهای موجود اقتصادی و ظرفیتهای مناطق آزاد و مرز نوردوز، بسترهای برقراری روابط تجاری، سیاسی و فرهنگی ایران با ارمنستان را فراهم کند.
نریمان، ادامه داد: در آغاز شیوع کرونا در زمینه تامین الکل اتانول و ضدعفونی کنندگان به شدت دچار مشکل بودیم که با کمک ارمنستان مقادیری از این مواد وارد کشور شد و نیاز آذربایجان شرقی و ۶ استان دیگر در این زمینه تامین شد.
آذربایجان شرقی تنها راه ورود ایران به بازار اتحادیه اوراسیا و ارمنستان است
رییس اتاق بازرگانی تبریز نیز در این جلسه گفت: آذربایجان شرقی تنها راه ورود ایران به بازار اتحادیه اوراسیا و ارمنستان بوده از مسیرهای مهم ترانزیتی کریدور خلیج فارس به دریای سیاه و روسیه محسوب میشود.
یونس ژائله، میزان واردات ارمنستان از کشورهای روسیه و چین را در سال ۲۰۱۹ به ترتیب یک هزار و ۴۷۷ و ۷۴۲ میلیون دلار اعلام کرد و افزود: این رقم برای جمهوری اسلامی ایران ۳۲۴ میلیون دلار بوده است.
وی با بیان اینکه ارمنستان نقش پررنگ و تاثیرگذاری در پذیرش ایران به عنوان عضو ناظر اوراسیا و توسعه روابط اقتصادی با اعضای این اتحادیه داشته است، اظهار داشت: رشد فزآینده صادرات به ارمنستان نشان از ظرفیت و علاقه موجود میان طرفین برای توسعه مناسبات چندجانبه و در چارچوب اتحادیه اوراسیا است.
رییس اتاق بازرگانی تبریز با اشاره به شیوع کرونا و سختی شرایط ارتباط حضوری بین تجار و بازرگانان، از آمادگی فعالان اقتصادی به ویژه شرکتهای آذربایجانی برای حضور در ارمنستان خبر داد و گفت: منطقه آزاد ارس و جلفا ظرفیت بسیار مناسبی برای افزایش ارتباط و صادرات کالا دارند.
ژائله، ادامه داد: یکی از مسائل تجار ایرانی در کشورهای جمهوری آذربایجان و ارمنستان عدم همکاری بانک های ایرانی است در حالی که وجود یک کانال امن برای انتقال سرمایه در چارچوب بینالمللی ضروری است.
در این جلسه تفاهم نامه ایجاد دفتر اتاق بازرگانی تبریز در جلفا برای تسهیل در روابط فعالان اقتصادی استان با تجار ارمنستان توسط رییس اتاق بازرگانی تبریز و مدیرعامل منطقه آزاد ارس امضا شد.
نظر شما