به گزارش ایرنا، فرارسیدن فصل پاییز و زمستان هر چند که به مناسبت بارش برف و باران برای بسیاری از مردم دلنشین و لذت بخش است ولی برای مردم برخی از شهرهای کشور به ویژه شهر آبیک به طور قطع، دغدغهها و نگرانیهایی همراه دارد.
این دغدغهها امکان یک زندگی راحت و با آرامش را از ساکنان این شهرها سلب میکند و در کنار آن حتی بسیاری از بیماریهای مختلف را نیز برای آنها به دنبال دارد.
موضوع آلودگی هوا که امروزه به یکی از چالشهای زندگی مردم آبیک تبدیل شده و زندگی و سلامتی آنها را با مشکلاتی رو به رو کرده، طی سالهای اخیر پشت اتاق تدبیر مسوولان معطل مانده و مردم این شهرستان را در زمینههای اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی کلافه کرده است.
با بررسی دلایل چگونگی به وجود آمدن این چالش زیستی به چند سرنخ مهم دست پیدا میکنیم که میتوان تمامی آنها را با تدبیر و جدیت بیشتر از گذشته برطرف کرد و مشکلات مردم این شهر را کاهش داد.
فراکسیون محیط زیست مجلس به آلودگی هوای آبیک ورود کرده است
سخنگوی فراکسیون محیط زیست مجلس شورای اسلامی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به آلودگی هوای شهر آبیک و کلانشهرها اظهار داشت: هر ساله با فرا رسیدن فصل زمستان و وجود پدیده وارونگی هوا و جو پایدار و نوزیدن باد، شاهد آلودگی هوا در استان قزوین به ویژه شهرستان آبیک هستیم که به واسطه آن مشکلاتی در حوزه زیست محیطی به وجود میآید و سلامت مردم تهدید میشود.
فاطمه محمدبیگی افزود: در هفتههای اخیر استقرار ایستگاه سنجش آلایندگی هوا در ۲ شهر قزوین و آبیک و بررسی میزان آلودگی هوای این ۲ شهر نشان از آن دارد که میانگین وجود ذرات معلق از حد استانداردهای زیست محیطی بالاتر بوده است.
این مسوول گفت: وارونگی هوا در ۲ هفته اخیر در شهرستان آبیک به مرحله هشدار رسیده که این موضوع نگرانکننده است.
نماینده مردم قزوین، البرز و آبیک در مجلس شورای اسلامی اضافه کرد: از جمله دلایل آلودگی هوای آبیک میتوان به فعالیت معادن، کارخانه سیمان، نیروگاه شهید رجایی، دشت اللهآباد شهرستان آبیک و همچنین پدیده وارونگی هوا اشاره کرد.
این مسوول با اشاره به راهکارهایی برای کنترل این پدیده، اظهار داشت: تشدید نظارتها بر واحدهای صنعتی به ویژه بر واحدهای تولیدی پیرامون شهرهای قزوین و آبیک باید در دستور کار مسوولان قرار داده گیرد.
وی گفت: در صورتی که وضعیت شاخص هوای آبیک به مرحله بحران برسد، باید فعالیت برخی از واحدهای آلاینده چون معادن، کارخانههای آسفالت و شن و ماسه محدود یا ممنوع شود و از تردد خودروهای سنگین جلوگیری به عمل آید.
محمدبیگی افزود: در شرایط اضطراری که آلایندگی به سطحی برسد که گروههای خاص و حساس شامل بیماران زمینهای چون قلبی و ریوی، سالمندان، کودکان و مادران باردار در تهدید قرار بگیرند، باید در سطح شهرستان جلسات اضطراری به ریاست مسوولان آن شهر و در سطح استان به ریاست استاندار و دبیری سازمان محیط زیست برگزار شود.
این مسوول گفت: موضوع آلودگی هوا یک مسأله بینبخشی است و یک دستگاه به تنهایی نمیتواند آن را حل کند بنابراین باید تمامی دستگاههای مسوول در این زمینه به وظایف خود عمل کنند.
سخنگوی فراکسیون محیط زیست مجلس شورای اسلامی اضافه کرد: در مجلس و به صورت ویژه فراکسیون محیط زیست نیز در حوزه آلودگی هوا در پایتخت و کلان شهرها و شهرهای درگیر چون آبیک ورود کرده است و پیگیر این موضوع با حضور مسوولان مرتبط هستیم تا بتوانیم در سایه تصمیمات اتخاذ شده، شاهد احیای قانون هوای پاک توسط دستگاههای مسوول باشیم.
هوای آبیک در سال ۹۹ تنها سه روز ناسالم بوده است
سرپرست اداره کل حفاظت محیط زیست استان قزوین با اشاره به وضعیت آلودگی هوا در آبیک اظهار داشت: براساس اعداد و ارقام به ثبت رسیده در ایستگاه سنجش هوای آبیک از ابتدای امسال تا ۱۸ دی ماه، ۲۰ درصد روزها هوای پاک، ۷۹ درصد، هوای قابل قبول و یک درصد روزها برای گروههای حساس ناسالم بوده است که تنها سه روز سال را شامل میشود.
مهران شنتیائی گفت: البته در شهر آبیک، فعالیتهای متععدی مغایر با سیاستهای محیط زیستی در حال انجام است که ما نسبت به آنها حساس بوده و گزارشهای خود را به مراجع قضایی و دولتی ارسال کرده ایم.
وی افزود: البته در مجموع استان قزوین نسبت به کلان شهرهایی که با آلودگی هوا دست و پنجه نرم میکنند وضعیت بهتر و مناسبتری دارد ولی این مهم به معنای برنامه ریزی نکردن در زمینه آلودگی هوا نیست و محیط زیست موضوعات مربوط به آلودگی هوا را با حساسیت دنبال میکند.
این مسوول اضافه کرد: براساس طرح جامع کاهش آلودگی هوا باید حدود ۳۲ دستگاه در زمینه آلودگی هوا فعالیت کنند که در این زمینه از تمامی این دستگاهها درخواست داریم فعالیتهای خود را به بهترین شکل ممکن انجام دهند.
شنتیائی اظهار داشت: آلودگی هوا به صورت مستقیم با سلامت مردم جامعه روبه رو است و اگر غفلت کنیم خسارتهای جبران ناپذیری بر محیط زیست و جان مردم وارد میشود.
وی با اشاره به فرارسیدن روز هوای پاک گفت: فرهنگ سازی در زمینه کاهش آلودگی هوا تأثیر مستقیمی بر این موضوع دارد و بر همین اساس اداره کل حفاظت محیط زیست استان قزوین به مناسبت فرارسیدن این روز اقدام به برگزاری همایش دوچرخه سواری، افتتاح پروژههای زیست محطی کاهش آلودگی هوا در مراکز صنعتی، برگزاری دوره آموزشی برای فرهنگیان، برگزاری همایش کارگاه آموزشی آلودگی هوا برای دانشجویان، سازمانهای مردم نهاد و رسانهها، فضاسازی و معاینه فنی رایگان خودروها خواهد کرد.
شرکتهای حاشیه آبیک مهمترین دلیل آلودگی هوای این شهر هستند
یکی از فعالان رسانهای شهرستان آبیک در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: شهرستان آبیک نقش مهمی در عرصههای مختلف سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و ورزشی در استان و حتی کشور دارد که این موضوع، لزوم توجه به این شهرستان را موکد میکند.
سید فرهاد حسینی گفت: از جمله ظرفیتهای شهرستان میتوان به ظرفیت تولید ۱۲ درصد تخم مرغ کشور و ۷۴ درصد تولید تخممرغ استان به میزان ۴۸ هزار تن و وجود چهار واحد مرغ مادر کشور در این شهرستان و در کنار آن وجود مراکز مهم نظامی، صنعتی، دانشگاهی و فرهنگی در آبیک اشاره کرد.
وی با بیان اینکه آبیک ۲۵ درصد مالیات استان را تأمین میکند، افزود: این شهرستان سهم ۲۷ درصدی تولید گندم را در استان که شامل ۲۲۰ هزار تن است دارد و با وجود شهرک صنعتی کاسپین یک و ۲ نقش مهمی در صنعت، تولید و اشتغالزایی استان ایفا میکند.
دبیر شورای اطلاع رسانی شهرستان آبیک اضافه کرد: متاسفانه با وجود چنین ظرفیتهایی آنگونه که شایسته است به این شهرستان توجه نمیشود و برای تحقق مطالبات عمومی مردم در خصوص تأمین آب شرب از سد طالقان، رفع آلودگی هوا و آلایندههای در حاشیه این شهرستان اقدام نمیگردد.
حسینی اظهار داشت: فعالان رسانهای شهرستان آبیک از ماهها قبل برای این روزها هشدار داده بودند که مسوولان باید برای فصل سرما و شرایط وارونگی دما در زمستان تدبیر کنند تا دوباره شاهد آلودگی هوا در آبیک نباشیم چراکه این شهر در سال گذشته نیز یکی از آلودهترین شهرهای ایران بود.
وی گفت: متاسفانه این شهر امسال هم وضعیت خوبی را در زمینه آلودگی هوا ندارد که باید هر چه سریعتر نسبت به آن تدابیر لازم اتخاذ شود.
این فعال رسانهای با اشاره به مهمترین دلایل بروز آلودگی هوا در این شهر، افزود: وجود شرکتهای آلاینده مانند نیروگاه شهید رجایی در غرب آبیک، شرکت سیمان آبیک و شرکت سیپورکس در شرق این شهر از جمله این دلایل است.
حسینی اضافه کرد: البته ریزگردهای دشت الله آباد نیز در جنوب شهرستان آبیک تهدیدی جدی است که به لطف بارشهای ۲ سال اخیر مردم این شهر از آن در امان ماندهاند.
وی اظهار داشت: دلیل بعدی معادن شمال آبیک هستند که با انفجارها و تولید گرد و غبار بر این آلودگی میافزایند و با توجه به اینکه پیغمبرکوه تنها تنفس گاه این شهر محسوب میشود و از ظرفیت بزرگ گردشگری، طبیعت گردی و گونههای مختلف گیاهی و جانوری برخوردار است، اما مسوولان استان با دادن مجوز معادن در این نقطه در اوج بی توجهی به خواستههای مردم، زمینه افزایش آلایندگی را فراهم میکنند.
دبیر شورای اطلاع رسانی شهرستان آبیک ادامه داد: همچنین با توجه به شرایط ویژه جغرافیایی شهر آبیک و قرار گرفتن در دامنه پیغمبرکوه و جهت وزش باد در این منطقه و پیچش آن به سمت شهر آبیک، امکان قرار گرفتن آلایندهها بر آسمان شهر آبیک بیشتر از شهرهای دیگر است.
حسینی با اشاره به اینکه به نظر میرسد نگاه بی دغدغه برخی مسوولان استان به مسائل زیست محیطی شهرستان آبیک اصلیترین عامل آلودگی هوای آبیک باشد، گفت: از طرفی قرار گرفتن شرکت سیمان آبیک در استان البرز و نبود نظارت لازم و امکان برخورد قانونی از سوی مسوولان شهرستان نیز مزید بر علت شده است که به ورود قاطع مسوولان ارشد استانی و نمایندگان مردم قزوین، آبیک و البرز در مجلس نیاز دارد که در گذشته اظهارات شدید الحنی داشتند اما هنوز به صورت عملی نتیجه خاصی را شاهد نبودهایم.
وی گفت: آبیک با انبوهی از مشکلات و مطالبات مردمی در آستانه یک بحران قرار دارد که هر چه سریعتر باید مسوولان امر به تک تک آنها رسیدگی کنند و با نگاه دغدغه مند و شرایط ویژه به آن توجه نمایند.
حسینی افزود:مسوولان باید در وهله نخست سهم آلایندهها را مشخص کنند و البته در ادامه با کار جهادی و دلسوزانه بتوانند اقدامات اساسی را در جهت رفع مشکلات رقم بزنند تا کار به جایی نرسد که دیگر جبران این آسیبها خیلی سخت یا غیر ممکن بشود.
آلودگی هوای آبیک و مشکلات مردم این شهر، بیش از هر موضوع دیگر نیازمند تدبیر و ورود مسوولان استانی و ملی است، چرا که برخی از عوامل آلودگی هوای این شهر مربوط به مسایل ملی و حتی نشات گرفته از سایر استانها است و باید تدبیری ملی برای حل آنها اتخاذ شود.
نظر شما