۲۰ژانویه ۲۰۲۱ مراسم تحلیف بایدن در فضای پرتنش کنگره که پس از حمله و اشغال آن از طرف طرفداران ترامپ به یک دژ بزرگ نظامی تبدیل شده است، برگزار می شود تا اینگونه با رسوایی عمر ریاست جمهوری چهار ساله ترامپ به پایان برسد. با این حال، جدال بیسابقه انتخاباتی بر سر نتایج انتخابات ریاست جمهوری نوامبر ۲۰۲۰ موجب شده است، روند انتقال قدرت با اخلال مواجه شود. بررسی روزنامهها، تارنماها و خبرگزاریهای داخلی نشان میدهد که رسانههای داخلی در یادداشت ها و گزارش هایی به بررسی و تحلیل ابعاد مختلف این رویداد و آینده سیاسی آمریکا و چگونگی انتقال قدرت و برخورد با ترامپ پرداخته اند.
رسانههای اصلاح طلب
میراث ترامپ
روزنامه شرق یادداشتی به قلم جاوید قرباناوغلی دیپلمات بازنشسته منتشر کرد و نوشت:از عجایب نظامهای سیاسی در چند دهه اخیر است که در یک سو در منفورترین و پلشتترین نظام سیاسی جهان و از دل سیستم نفرتانگیز و ضدانسانی آپارتاید «نلسون ماندلا» بیرون میآید که مظهر گذشت، مهر، شفقت و جمیع فضائل اخلاقی و انسانی است؛ مردی که با سلوک و سیره انسانی والا، جامعه سرشار از کینه و نفرت آفریقای جنوبی را به نماد «رواداری و مدارا» تبدیل کرد و در سوی دیگر از درون بزرگترین و قدرتمندترین دموکراسی جهان پدیدهای ظهور میکند که نماد کینه، انتقامگیری، نفرتپراکنی و در یک عبارت کوتاه «پوپولیسم، لمپنیسم و آنارشیسم» است. ترامپ در میان رهبران سیاسی جهان تقریبا منحصربهفرد است. او فاقد همه مشخصاتی است که لازمه رهبری سیاسی است. ترامپ شخصیت خودشیفتهای دارد که در این خصلت هیچکس به گرد پای او هم نمیرسد. تشنگی ترامپ برای تعریف و تمجید شخصی حدی ندارد و همین امر او را وامیدارد تا توصیههای کارشناسانه را در مقابل اعتماد به اینگونه رفتارها نادیده بگیرد. دیگر اینکه بسیار دروغ میگوید. او مرزبندی مشخصی در دروغگویی در همه زمینهها ازجمله مالیات، کرونا، اقتصاد آمریکا و... ندارد. واشنگتنپست بهتازگی در گزارشی نوشت دونالد ترامپ از زمان سوگند خود در ۲۰ ژانویه ۲۰۱۷ (یکم بهمن ۹۵) تاکنون بیش از ۲۰ هزار ادعای نادرست و گمراهکننده مطرح کرده است. از موارد دیگر شخصیت ترامپ، فقدان نزاکت سیاسی (Political correctness) است که از لوازم تصدی مقامهای سیاسی و اجرائی و بهویژه بالاترین آن رئیس کشور است. ترامپ بدون هیچ واهمهای در رفتار و گفتار تهاجمی و گستاخ است.
پایان شگفتیهای ترامپ
روزنامه اعتماد در یادداشتی به قلم امیر علی ابوالفتح نوشت:دونالد ترامپ، تا ظهر روز ۲۰ژانویه (فردا چهارشنبه) رییسجمهور امریکا است، این یک واقعیت است که او تا آخرین دقیقه ریاستجمهوریاش براساس قانون اساسی امریکا حق عفو متهمان را بنا به تشخیص خود خواهد داشت. درست ۲۰سال پیش، ۲۰ژانویه ۲۰۰۱، بیل کلینتون رییسجمهور وقت امریکا نیز در آخرین دقایق ریاستجمهوریاش، ساعتی پیش از واگذاری قدرت به جورج بوش، فهرستی برای عفو ۱۴۰محکوم را منتشر کرد که در میان آنها چهرههای جنجالی حضور داشتند. قطعا دونالد ترامپ هم از این امکان برای افراد مدنظر خود استفاده خواهد کرد. چنین اقدامی از سوی رییسجمهور امریکا نه بیسابقه است و نه از لحاظ قانونی مورد اشکال یا مناقشه. آنچه توجه رسانهها را در ماههای گذشته جلب کرده است، این نکته است که آیا دونالد ترامپ تصمیم دارد خودش را نیز در قالب حکم عفو از محاکمه در امان نگه دارد یا نه. بسیاری از حقوقدانان تردید دارند که به لحاظ قانونی این امکان در اختیار رییسجمهور امریکا وجود داشته باشد که بتواند خود را عفو کند. بحث حقوقی در مورد امکان چنین اقدامی از جمله عفو رییسجمهور برای خودش و همچنین عفو نزدیکانش از احتمال صدور کیفرخواست و اتهامهایی که هنوز مورد پیگیری قرار نگرفته است، این روزها در امریکا یکی از بحثهایی است که در میان حقوقدانان و رسانههای امریکایی در جریان است، اما قالب نظرات دستکم در زمینه بحث امکان عفو خود رییسجمهور، منفی است. با این حال سوابقی داشتهایم که فردی قبل از محاکمه توسط رییسجمهور عفو شود، برای مثال جرالد فورد، رییسجمهور امریکا، ریچارد نیکسون، رییسجمهور مستعفی را پیش از آنکه به هیچ اتهام محاکمه شود، مورد عفو قرار داد. نیکسون هرگز به خاطر رسوایی واترگیت محاکمه نشد، چرا که جرالد فورد او را عفو کرده بود. اما اینکه آیا ترامپ هم بتواند به لحاظ قانونی هر کسی را به صورت پیشاپیش از اتهامهایی که هنوز برای آنها محاکمه نشده است، عفو کند، مورد تردید و مناقشه قرار دارد، هر چند که بیسابقه نیست.
میراث پرهزینه ترامپ
روزنامه شرق در گزارشی نوشت:سرانجام میتوان با اطمینان گفت که «دونالد ترامپ» فردا صبح و قبل از آغاز مراسم تحلیف ریاستجمهوری «جو بایدن»، کاخ سفید را ترک خواهد کرد. ترامپ در روزهای پس از انتخابات ریاستجمهوری همه کار کرد تا زیر بار پذیرش شکست نرود، اما درنهایت و پس از چهار سال کاخ سفید را با اکراه ترک میکند، تا اولین رئیسجمهوری ایالاتمتحده در قرن بیستویکم نام بگیرد که تنها یک دوره در قدرت حضور داشت. به گزارش شورای روابط خارجی آمریکا، اما میراث دوره چهارساله ریاستجمهوری ترامپ، برای ایالات متحده و جهان بسیار پرهزینه بود. تاریخ، از یکسو دوره ریاستجمهوری او را دورهای بسیار کلیدی و مهم در نظر خواهد گرفت؛ چراکه او در شرایطی سمت ریاستجمهوری را ترک میکند که در این چهار سال تغییرات گستردهای در جهان رقم خورد و از سوی دیگر، نام ترامپ بهعنوان یکی از بدترین (اگر نه بدترین) رؤسایجمهور ایالاتمتحده در تاریخ ثبت خواهد شد. ترامپ در دوران ریاستجمهوریاش برخی اقدامات مفید هم انجام داد. در داخل آمریکا، او با فشارهای خود باعث کاهش نرخ سرسامآور مالیات شرکتها شد و همچنین توانست مقررات دستوپاگیری را تغییر دهد که در نهایت منجر به ثبت نرخ رشد اقتصادی بیشتر در آمریکا شد.در سیاست خارجی نیز ترامپ توانست به شایستگی سیاستی قاطعانه و قدرتمند در قبال چین در پیش گیرد و حکومت پکن را در موقعیتی حساستر و متعدلتر قرار دهد. درباره اوکراین نیز باید پذیرفت که ترامپ حق داشت تسلیحات دفاعی در اختیار این کشور قرار دهد. اوکراین هنوز هم تحت فشار روسیه قرار دارد و در صورت عدم حمایت واشنگتن، این فشارها از سوی مسکو تشدید میشد.
اقدامات دولت ترامپ اثری در اراده ایران نمیگذارد
روزنامه ابتکار به بازتاب سخنان محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه پرداخت و نوشت:ایران نه به دنبال تنش و نه جنگ است و اقدامات دولت در حال خروج ترامپ، اثری بر اراده مردم ایران نمیگذارد. وزارت خارجه در سطح بینالمللی و دو جانبه، پیگیریهای حقوقی در داخل ایران و همچنین عراق انجام داده است که گزارش آن به نمایندگان ارائه شد. وزیر امور خارجه همچنین در واکنش به تحرکات ترامپ علیه ایران در روزهای پایانی دولتش تصریح کرد: ایران نه به دنبال تنش و نه جنگ است، اما اقدامات دولت مفتضح در حال خروج ترامپ اثری بر اراده مردم ایران نمیگذارد. ظریف خاطرنشان کرد: اگر کسی قصد تجاوز به ایران را داشته باشد باید سوابق تجاوزهای پیشین را در نظر بگیرد، اما فکر میکنم در یکی دو روز باقی مانده از عمر دولت ترامپ، بازدارندگی ما به خوبی عمل میکند. وی در خصوص انتخاب رایزنهای بازرگانی در سفارتخانههای ایران در خارج از کشور نیز گفت: در سفر به منطقه و روسیه موضوع اعزام رایزن بازرگانی را مخصوصاً برای کشورهای هدف پیگیری میکنم، اما مسئولیت اعزام این رایزنها بر عهده وزارت صمت است و وزارت خارجه نیز تمام همکاریها را در این زمینه انجام میدهد.
آخرین مانعتراشیهای ترامپ در مسیربایدن
روزنامه ایران در یادداشتی به قلم امیرعلی ابوالفتح کارشناس مسائل امریکا نوشت: دونالد ترامپ به هر شیوهای متوسل شد تا نتیجه انتخابات را تغییر دهد. وی ابتدا، شکایات فراوانی را در دادگاهها مطرح کرد، سپس از ایالتها خواست اعضای الکترال کالج را برای نادیده گرفتن نتایج آرای مردمی تحت فشار قرار دهند؛ آنگاه از معاون خود، مایک پنس خواست در نشست ششم ژانویه کنگره، مانع اعلام پیروزی رقیب شود و سرانجام هواداران خود را دعوت کرد تا با «حرکت به سمت کنگره» اجازه ندهند آنچه وی «دزدیده شدن انتخابات» مینامید، تحقق یابد. با این حال، هیچ کدام از این تلاشها مؤثر واقع نشد و ترامپ نتوانست صندلی خود را در اتاق بیضی کاخ سفید حفظ کند. اکنون ترامپ باید شاهد تحلیف جو بایدن باشد. با وجود این، ترامپ قصد دارد برخلاف اغلب رؤسای جمهوری پیش از خود، در مراسم تحلیف جانشین خود شرکت نکند. البته قانون، انتقال قدرت از یک رئیس جمهوری به رئیس جمهوری بعدی را به موافقت رئیس جمهوری قبلی مشروط نکرده است. اما بر اساس یک سنت دیرپا، رئیس جمهوری مستقر، رئیس جمهوری منتخب را مدتی قبل از انتقال قدرت، در کاخ سفید پذیرا میشود و به همراه همسرانشان، از کاخ سفید بازدید میکنند. همچنین سنتی در امریکا وجود دارد که رئیس جمهوری مستقر دقایقی پیش از ترک کاخ سفید برای شرکت در مراسم تحلیف رئیس جمهوری بعدی، یک نامه محبتآمیز برای جانشین خود مینویسد و روی میز کاخ ریاست جمهوری در اتاقی بیضی کاخ سفید میگذارد. در مقابل نیز رئیس جمهوری جدید پس از سوگند، به همراه رئیس جمهوری قبلی به کاخ سفید برمی گردد تا رئیس جمهوری قبلی را برای خروج از این بنا که حکم محل زندگی و کار رؤسای جمهوری امریکا را دارد، بدرقه کند. اما با تصمیم ترامپ برای شرکت نکردن در مراسم تحلیف بایدن، تقریباً تمامی این سنت قدیمی کنار گذاشته میشود. ترامپ نخستین رئیس جمهوری طی حدود ۱۸۰ سال اخیر است که قصد ندارد در مراسم تحلیف جانشین خویش شرکت کند.
نگرانی درباره ترور در مراسم تحلیف بایدن
روزنامه مردم سالاری در گزارشی نوشت:پنتاگون درخواست دونالد ترامپ برای خروجش از واشنگتن با بدرقهای به سبک نظامی و انبوهی از هواداران را رد کرده است. در عین حال، آمریکا در وضعیت شبهجنگی قرار گرفته است. مقامهای دفاعی آمریکا میگویند نگران یک حمله خودی یا تهدید دیگر از جانب نظامیهای دخیل در برنامه تامین امنیت مراسم تحلیف جو بایدن هستند و همین افبیآی را بر آن داشته تا تمام ۲۵ هزار نیروی گارد ملی که برای این رویداد به واشنگتن دی. سی میآیند، بررسی کند. این اقدام بازتاب نگرانیهای امنیتی فوقالعادهای است که بعد از آشوبهای مرگبار ششم ژانویه از سوی هوادران دونالد ترامپ بر واشنگتن سایه افکنده است. این اقدام همچنین نشاندهنده نگرانی درباره عملکرد همان نیروهایی است که برای حفاظت از این شهر در روزهای آتی تعیین شدهاند و اینکه آنها میتوانند تهدیدی برای رئیس جمهوری آتی آمریکا و دیگر شرکتکنندگان مهم این مراسم به شمار بروند.
بایدن نمیخواهد ایران را از دست بدهد
خبرگزاری ایسنا به گفت و گو با علی بیگدلی کارشناس مسایل آمریکا پرداخت و نوشت: بایدن تلاش خواهد کرد تا نوعی آشتی کنان با اتحادیه اروپا، روسیه و چین داشته باشد و آمریکا را از یک جانبه گرایی به چند جانبه گرایی برگرداند. بایدن به عنوان رئیس جمهور منتخب آمریکا سه کار مهم را در سه سطح مختلف در پیش دارد. نخست اینکه او به مشکلات داخلی آمریکا باید بپردازد و با توجه به قولی که به طرفدارانش داده برایش اهمیت دارد و زمان زیادی را از او می گیرد. وی تصریح کرد: از سوی دیگر او در تلاش خواهد بود تا یک نوع آشتی کنان با اتحادیه اروپا، روسیه و چین داشته باشد و آمریکا را از یک جانبه گرایی به چندجانبه گرایی برگردانده و از انزوا خارج کند. مسئله دیگری که بایدن به آن خواهد پرداخت نگاه به برجام است که برای او کار بسیار مشکل و سختی است آن هم با توجه به تغییراتی که در منطقه خلیج فارس رخ داده و پای اسرائیل به منطقه باز شده است. در واقع برخلاف زمان اوباما که آمریکا به صورت یک جانبه با ایران وارد مذاکره شد این امکان برای بایدن وجود ندارد که به طور مستقل با ایران وارد مذاکره شود. او میداند که ایران اگر در این نقطه ای که هست باقی بماند امکان امنیت کامل در خاورمیانه نیست. در نتیجه تلاش می کند تا به نوعی دیگر با ایران وارد مذاکره مجدد شود. البته آن طور که مقامات ما می گویند ما با آمریکا احتیاج به مذاکره نداریم باید ابتدا این سوال را مطرح کنند که چرا آمریکا ما را تحریم کرد.
مهره چینیهای بایدن به نفع ایران است
خبرگزاری برنا به گفت و گو با «علی بیگدلی»، کارشناس مسایل بین الملل و استاد تاریخ پرداخت و نوشت: گروه های طرفدار ترامپ آدم های خشنی هستند، اعتقادات و ارزش هایی حزب جمهوری آنها را تبدیل به افراد سرکش کرده که به طور کلی با تفکرات لیبرالیستی مخالف هستند. همانطور که مطرح کردم تصور نمی کنم که شورش وحشیانه ای که در 6 ژانویه اتفاق افتاد صورت بگیرد. باتوجه به اینکه ساپورت امنیتی بالایی در ساختمان سفید و کنگره بوجود آمده است، مقداری بعید به نظر می رسد که اجازه بدهند هواداران ترامپ به مراسم نزدیک شوند البته خیلی قابل پیش بینی نیست، ولی تصور من این است که خیلی نباید مسئله جدی رخ بدهد.او در رابطه با عدم حضور ترامپ در این مراسم گفت: حضور رئیس جمهوری قبلی در مراسم تحریف رئیس جمهور جدید، یک امر تشریفاتی است و شکل قانونی و اجباری ندارد. ترامپ می تواند در این مراسم شرکت نکند، البته برگزاری مراسم برای ترامپ در محلی دیگر از نظر سیاسی کار خلاف و غیر متعارفی است. ترامپ تحت فشار حزب جمهوری خواه بوده و ممکن است عضویتش در حزب لغو شود و هیچ وقت نتواند در فضای حزب جمهوری خواه فعالیت داشته باشد. مشخص نیست مراسمی که ترامپ میخواهد به صورت شخصی برگزار کند به چه شکلی است ولی با سیستم های اطلاعاتی آمریکا، کنترل می شود.
ترامپ و کولهباری پر از شکست و تنهایی در سیاست خارجی
خبرگزاری ایسنا در گزارشی آورد:دونالد ترامپ با شعار "آمریکا را با شکوه" میکنیم در انتخابات پیروز شد، در حالی که کمتر کسی فکر میکرد، مسیر با شکوه و بزرگ ساختن آمریکا، همان مسیر تنزل و کاهش محبوبیت، اعتبار و دموکراسی آمریکایی در دنیا و نیز در داخل آمریکا باشد.اما برای بسیاری از مردم جهان دونالد ترامپ یک کابوس بود، نه اینکه آمریکا تا قبل از ترامپ لزوما برای همهگان یک خواب خوش بوده باشد، اما اقدامات و تصمیماتی، از جمله ممانعت از ورود اتباع چند کشور بعضا مسلمان که با اعتراضهای شدید در داخل این کشور و در دنیا مواجه شد، او را در مقابل افکار عمومی دنیا قرار داد و اکنون با شروع به کار دولت بایدن، گفته میشود که او قصد دارد در روز نخست فرمان اجرایی عدالت نژادی در ایالات متحده امضا کند که به محدودیت سفر اتباع کشورهای ایران، لیبی، سوریه، یمن، سومالی، کره شمالی و چاد به آمریکا پایان میدهد. در همین حال بررسی سرانگشتی سیاست خارجی ترامپ نشان میدهد ثمره اقدامات و تصمیمات وی برای آمریکا جز شکست، ضعف، تنهایی و برنامهای طولانی برای جبران خسارات به بار آمده از قبل این سیاستها در آینده نبوده است.
سوگند آمریکایی در شرایط جنگی
روزنامه همدلی در گزارشی نوشت:امروز مراسم تحلیف جو بایدن، چهلوششمین رئیسجمهور آمریکا در شرایطی انجام میشود که ردیفهایی از پرچمهای نصب شده این کشور در پارک مرکزی واشنگتن دی.سی به جای شهروندان آمریکایی، نظارهگر اصلی این مراسم خواهند بود. این در شرایطی است که پاندمی کرونا تاکنون حدود ۲۴میلیون آمریکایی را مبتلا کرده و جان حدود ۴۰۰هزار تن را گرفته است و شرایط بسیار متفاوت و منحصر به فردی در تاریخ آمریکا شکل گرفته است. مراسم تحلیف رویدادی رسمی است که در آغاز هر دوره جدید ریاستجمهوری در واشنگتن دی.سی، پایتخت، برگزار میشود و تنها کاری که رئیسجمهوری منتخب آمریکا باید در این مراسم انجام دهد، ادای این سوگند است: «من رسما سوگند یاد میکنم که مسئولیت ریاست جمهوری ایالات متحده را صادقانه انجام دهم و تا جایی که توان دارم از قانون اساسی ایالات متحده پاسداری، حفاظت و دفاع کنم.» بعد از ادای این کلمات روند انتقال قدرت کامل میشود و جو بایدن به طور رسمی چهل و ششمین رئیسجمهوری این کشور خواهد شد. البته این پایان مراسم نیست و جشن معارفه ادامه خواهد داشت. کاملا هریس هم بعد از ادای سوگند، رسما معاون رئیسجمهور کشور خواهد شد.
ترامپ در فکر تاسیس یک حزب سیاسی جدید است
خبرگزاری ایسنا نوشت:در بحبوحه چالشهای داخلی دونالد ترامپ با حزب جمهوریخواهش، این رئیس جمهوری در حال کنارهگیری درباره احتمال تشکیل یک حزب سیاسی جدید سخن گفته است. مشخص نیست که دونالد ترامپ درباره تاسیس یک حزب جدید تا چه حد مصمم باشد. وال استریت ژورنال تاکید کرد که بخش بزرگی از هواداران ترامپ تا پیش از آنکه او در سال ۲۰۱۶ نامزد ریاست جمهوری این حزب شود، چندان در حزب جمهوریخواه مشارکت نداشتند.درباره اینکه آیا ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ نامزد میشود یا خیر گمانهزنی بسیاری وجود دارد. چنانچه او این اقدام را عملی کند، میتواند سایر نامزدهای جمهوریخواه قابل قبول را از پیگیری ریاست جمهوری کنار بگذارد. به لحاظ سنتی، احزاب سوم نتوانستهاند قدرت کافی برای به چالش کشیدن احزاب دموکرات و جمهوریخواه به دست آورند.چنین اقدامی با مخالفت شدید رهبری جمهوریخواهان مواجه میشود چون آن را به چشم برداشته شدن حمایت ترامپ از دیگر نامزدهای جمهوریخواه میبینند.
رسانههای اصولگرا
پایان غیرعادی قمارباز
روزنامه صبح نو به گفت و گو با «حمیدرضا غلامزاده» کارشناس مسائل آمریکا پرداخت و نوشت:محبوبیت دونالد ترامپ از موضوعاتی است که براساس آخرین نظرسنجیها کاهش یافته. موضوع چگونهبودن ترامپ پس از مراسم تحلیف از دیگر مسائلی است که مقامات آمریکایی را نگران کرده که آیا پس از اتمام ریاستجمهوریاش به برنامههای محرمانه دسترسی داشته باشد یا خیر. همین است که در شبکههای اجتماعی دسترسی او را قطع کردند. این امر شاید برای کاهش تنش جواب دهد ولی در میانمدت و بلندمدت ترامپ با بدنه رایی که به آن دسترسی پیدا میکند، میتواند دردسرهای دیگری را رقم بزند، مگر اینکه جمهوریخواهان بتوانند این بدنه رای را از ترامپ جدا کنند که درحال حاضر ممکن نیست چراکه کسی در میان جمهوریخواهان نیست که بتواند به اندازه ترامپ بر طرفداران تاثیرگذار باشد؛ حتی دختر ترامپ هم کاریزمایی نشده که بتواند بر طرفداران یا جمهوریخواهان تاثیرگذار باشد. دو سال زمان میبرد که هم مجلس و حزب ترامپ بتوانند نقش او را در عرصه سیاسی کمرنگ کنند.
روزهای پایانی ترامپ و کارنامهای سیاه از موارد نقض حقوق بشر و قوانین بینالمللی
باشگاه خبرنگاران جوان در گزارشی نوشت:موارد متعدد در نقض قواعد بینالمللی از سوی ترامپ در دوران ریاست جمهوریاش، او را به پرچمدار نقض حقوق بین الملل در جهان تبدیل کرده است. نظم کنونی بین المللی ضامن رعایت حداقل حقوق و مقرراتی است که منشور سازمان ملل آن را تایید کرده و حقوق بینالملل مجموعه قواعدی است که به طور کلی میان دولتها و ملتها مورد پذیرش قرار میگیرد. اما در این سالها می بینیم که ترامپ به عنوان کسی که خود را حامی حقوق بشر و یا هرگونه اقدام صلح جویانه در جهان میداند، اکنون به عنوان ناقض ترین رئیس جمهور در میان روسای جمهور دیگر کشورها، شناخته شده است. در اینجا قصد داریم تا مواردی از معاهدات بین المللی و حقوق بشری را که از سوی ترامپ به گونه ای به تمسخر گرفته شده و او آنها را نقض کرده را ذکر کنیم.
دست رد پنتاگون به سینه ترامپ؛ برگزاری مراسم خداحافظی در یک پایگاه شکاری
خبرگزاری فارس در گزارشی نوشت: مسئولان کاخ سفید در نظر دارند برای دونالد ترامپ در یک پایگاه شکاری نیروی هوایی مراسم خداحافظی برگزار کنند. بنا بر گزارش اسپوتنیک، کاخ سفید در نظر دارد برای دونالد ترامپ رئیسجمهور این کشور در آخرین ساعتهای حضورش در منصب ریاست جمهوری برای او مراسم خداحافظی در پایگاه شکاری «اندروز» واقع در مریلند ترتیب دهد. قرار است این مراسم چهارشنبه صبح زود و چند ساعت مانده تا مراسم تحلیف جو بایدن به عنوان رئیسجمهور جدید آمریکا برگزار شود. هفته گذشته رسانههای آمریکایی از قبیل سیانان گزارش دادند، پنتاگون (وزارت دفاع آمریکا) با درخواست دولت ترامپ برای برگزاری مراسم سنتی و عرفی نظامی خداحافظی از رئیسجمهور مخالفت کرد. ترامپ که بارها خود را برنده انتخابات ریاست جمهوری خواند و رقیبش و دموکراتها را به سرقت انتخابات متهم کرده است، پیش از این گفته بود که او در مراسم تحلیف جو بایدن شرکت نخواهد کرد. بنا بر گزارش رسانههای آمریکایی، انتظار میرود که مایک پنس معاون رئیسجمهور این کشور در مراسم ظهر چهارشنبه (اول بهمن ماه به وقت محلی آمریکا) در مراسم تحلیف بایدن و کامالا هریس به عنوان رئیسجمهور و معاون رئیسجمهور شرکت کند. قرار است مراسم خداحافظی برای ترامپ در پایگاه شکاری اندروز قبل از عزیمت وی به مرکز تفریحی خودش در «مارالاگو» انجام شود. برای مراسم خداحاظفی ترامپ، از مقامهای دولت او دعوت شده و از آنها خواسته شده ساعت ۷:۱۵ صبح روز چهارشنبه به وقت محلی در پایگاه شکاری اندروز حاضر باشند. مخالفت پنتاگون با برگزاری مراسم نظامی خداحافظی و بدرقه ترامپ از ریاست جمهوری، در شرایطی انجام شده که از زمان ریاست جمهوری رونالد ریگان برگزاری این مراسم سابقه داشته است.
«ترامپ» و سیاست فشار حداکثری را در حوزه سیاست خارجی شکست دادیم
خبرگزاری مهر به بازتاب سخنان محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه پرداخت و آورد:ابزار سیاست خارجی، ابزارهای مشخصی است و ابزارهایی که در اختیار مسئول و کارگزاران سیاست خارجی قرار دارد، مصاحبه و مذاکره است و ما ابزار دیگری را در اختیار نداریم. : خدا را شاکریم امروز که روز آخر ریاست منحوس ترامپ بر آمریکاست، توانستیم با این ابزار و همچنین با پشتوانه مقاومت مردم ایران، ترامپ را در حوزه سیاست خارجی شکست دهیم. همه تحلیلگران و وسایل ارتباط جمعی قبول کردند که سیاست فشار حداکثری شکست خورده است و باید تأکید کنم که دلیل شکست فشار حداکثری آمریکا مقاومت ملت ایران بوده اما دستگاه دیپلماسی هم در این زمینه تأثیر داشته است. ما در خط مقام معظم رهبری حرکت می کنیم و ایشان هفته گذشته در سخنرانی خود فرمودند که ما عجله ای برای بازگشت آمریکا به برجام نداریم و از نظر حضرت آقا هنوز برجام نه بوی گند می دهد و نه دفن شده است. رهبر معظم انقلاب فرمودند ما عجله ای نداریم اما اگر آمریکا تعهداتش را اجرا کند و تحریم ها را بردارد، می تواند برگردد و در قالب ۱+۵ بنشیند و بر این اساس مبنای سیاست ما هم فرمایشات مقام معظم رهبری است. ملاقات بنده یک هفته قبل از شهادت سردار سلیمانی نبود بلکه یک سال و نیم قبل از آن و برای آزاد کردن یک سلیمانی دیگر یعنی مسعود سلیمانی دانشمند بزرگ کشورمان بود که یک سال در بدترین شرایط در اسارت آمریکا قرار داشت.
میراث ترامپ برای بایدن
روزنامه وطن امروز یادداشتی را به قلم محمدکاظم انبارلویی منتشر کرد و نوشت: بالاخره بایدن به کاخ سفید راه یافت. سیمایی که امروز درباره موضوع حاکمیت آمریکا در برابر جهانیان است، یک سیمای مبهم است، زیرا در آخرین نمایش و پردهبرداری از دموکراسی آمریکایی، تصویری از خود نشان دادند که هیچکس نمیتواند روی راهیافتگان جدید به کاخ سفید حساب باز کند.
میزان محبوبیت ترامپ به کمترین حد رسید
پایگاه خبری افکارنیوز در گزارشی آورد:دونالد ترامپ این روزها نه تنها کرسی ریاست جمهوری آمریکا را از دست داده، بلکه میزان اقبال او در میان مردم کشورش نیز رو به افول است.نتایج نظرسنجی موسسه گالوپ نشان میدهد میزان محبوبیت یا همان تائید عملکرد دونالد ترامپ در میان آمریکاییها به شکلی بی سابقه درسیر نزولی قرار دارد. نظرسنجی جدید موسسه گالوپ، که روز دوشنبه منتشر شد، نشان میدهد تنها ۳۴ درصد آمریکاییها عملکرد ترامپ را به عنوان رئیس جمهور کشورشان تائید میکنند.میزان محبوبیت فعلی ترامپ کمتر از میانگین محبوبیت روسای جمهوری سابق آمریکا در دوره زمانی مشابه یعنی روزهای پایانی حضور در کاخ سفید است.از زمان برگزاری نظرسنجی موسسه گالوپ در سال ۱۹۳۸ به این سو، ترامپ تنها رئیس جمهور آمریکاست که هیچگاه در دوره حضور در قدرتش نتوانست رکورد محبوبیت بالای ۵۰ درصد را در نظرسنجی این موسسه بشکند.پیش از این نیز نتایج نظرسنجی موسسه پیو که روز جمعه منتشر شد نشان داد با رسیدن میزان محبوبیت ترامپ به ۲۹ درصد، محبوبیت او به کمترین حد از اوت ۲۰۲۰ رسیده است. این در حالی است که در اوت ۲۰۲۰ میزان محبوبیت ترامپ ۳۸ درصد بود.ترامپ در کنار «جورج دابلیو بوش»، «جیمی کارتر» و «ریچارد نیکسون» از جمله رؤسای جمهوری هستند که حین ترک کاخ سفید محبوبیت آنها به پایینترین سطح کاهش یافت.
آمریکا به قبل از ترامپ برنمیگردد
روزنامه فرهیختگان در یادداشتی به قلم سیدمهدی طالبی، روزنامهنگار نوشت:ترامپ از بین رفته است، اما برای آمریکا ناراحتکننده است که ترامپیسم اینجاست تا بماند. در دوره ترامپ افسانههای استثنایی و رویای آمریکایی ناپدید شده است. اگر وضع کنونی از دید یک انسان فرهیخته بررسی شود، ترامپ کاملا شگفتآور عمل کرده است. او نخستین رئیسجمهور ایالات متحده است که هرگز به نمایندگی از مردم صحبت نکرد؛ برعکس، او کسانی را که به او رای ندادند، غیرآمریکایی خواند. او در دولتش، جلسات کابینه بسیار کمی داشت و از طریق توئیتهایش کشور را اداره میکرد؛ بهندرت با کارمندانش مشورت میکرد. او مردم سفیدپوست را علیه مهاجران و سایر اقلیتها بسیج کرد. او نخستین تجربه خودشیفتگی بود؛ او فقط خودش را دوست داشت و به شخص دیگری اهمیت نمیداد؛ نمونهای از زنستیزی بود و در چین مالیات میداد و در ایالات متحده نمیداد. او هر روز تعداد بیشماری دروغ و ادعای نادرست داشت. ترامپ از مدیران دولتی برای کارهای شخصی خود استفاده کرده است و بهطور مداوم کارمندان دولتی را تغییر میداد و افرادی را که همنظر با او بودند در مشاغل قرار میداد؛ وزیر آموزشوپرورش او اعتقادی به مدرسه دولتی نداشت؛ وزیر دادگستری او معتقد بود رئیسجمهور قدرت اصلی را دارد؛ مسئول محیطزیستش مخالف انرژی پاک است.
عفو استیو بنن، آخرین گام ترامپ در ردای ریاستجمهوری آمریکا
باشگاه خبرنگاران جوان در گزارشی نوشت: یکی از آخرین گامهای دونالد ترامپ در ردای ریاست جمهوری آمریکا آوردن استراتژیست سابق خود زیر چتر عفو دولت چهل و پنجم بود.بنن، که از دستیاران ارشد کمپین انتخاباتی ۲۰۱۶ ترامپ بوده، پیش از این به جرم توطئه برای ارتکاب کلاهبرداری پولشویی مقصر شناخته شده، اما وی خود را بی گناه دانست و در حال حاضر با قرار وثیقه آزاد است. اما قرار است در ماه مه ۲۰۲۱ در دادگاه فدرال محاکمه شود. وی در پیروزی ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۱۶ و رسیدن او به کاخ سفید نقش اساسی داشت و بعدها به عنوان استراتژیست ارشد وارد دولت ترامپ شد. اما عمر همکاری این دو در دولت آمریکا دیری نپاید و بنن پس از ۸ ماه مجبور به ترک کاخ سفید شد.ترامپ پیش از این نیز گروهی از نزدیکان خود را با توسل به عفو ریاست جمهوری از مجازات جرائم خود تبرئه کرد.
فرجام سخن
دونالد ترامپ در حالی باید کاخ سفید را ترک کند که در طول چهار سال ریاست جمهوری خود جنایات مختلفی را مرتکب شد و موارد گوناگون نقض حقوق بشر را در کارنامه خود به جا میگذارد، از جمله مهم ترین این موارد می توان به خروج آمریکا از شورای حقوق بشر، خروج از توافق هسته ایران، دستور ترامپ برای ترور شهید سردار قاسم سلیمانی و ابومهدی المهندس فرماندهان مقاومت، خروج آمریکا از پیمان منع موشک هستهای میان برد، تحریم فالح الفیاض فرمانده الحشد الشعبی عراق، تحریم رهبران جنبش انصارالله از سوی آمریکا، دستور ترامپ برای حمله بدون توجیه به سوریه و اعلام قانون منع ورود اتباع ۵ کشور مسلمان به آمریکا اشاره کرد.
نظر شما