۱ بهمن ۱۳۹۹، ۸:۰۵
کد خبر: 84190812
T T
۱ نفر

برچسب‌ها

تونس و توقف انقلاب در نیمه راه

۱ بهمن ۱۳۹۹، ۸:۰۵
کد خبر: 84190812
تونس و توقف انقلاب در نیمه راه

تهران - ایرنا - درست ۱۰ سال پیش در همین روزها (۱۳۸۹/۲۰۱۱) بود که «بهار عربی» و یا همان انقلاب در کشورهای خاورمیانه و شاخ آفریقا از کشور تونس آغاز شد، رویدادی که سرنوشت شماری از دیکتاتورهای جهان همچون "زین العابدین بن علی" رییس جمهوری تونس و مردم این کشور را تغییر داد.

 در اوایل دی ماه سال ۱۳۸۹ بود که به دلیل برخورد ماموران دولت تونس با یک سبزی فروش دوره گرد جوان به نام "محمد البوعزیزی" و ضبط گاری او که منجر به خودسوزی وی گردید، انقلاب تونس رقم خورد و موجب انقلابی شد که نه تنها عامل سرنگونی بن علی، دیکتاتور تونس گردید، بلکه شعله‌های این انقلاب به کشورهای مصر، لیبی، یمن و بحرین رسید و در ادامه موجب برکناری «حسنی مبارک» دیکتاتور مصر، «معمر قذافی» در لیبی و قتل وی و «علی عبدالله صالح» در یمن شد.

در ادامه مسیر انقلاب مردم چهار کشور تونس، لیبی، یمن و مصر با دخالت‌های فرانسه، انگلیس، آمریکا، امارات و عربستان، در چهار کشور عربی یاد شده به انحراف رفت و مردم این کشورها نتوانستند به اهداف اصلی خود دست یابند.

 انقلاب مردم لیبی با دخالت مستقیم نظامی آمریکا، فرانسه و انگلیس به خشونت تمام کشیده شده و قذافی در هنگام دستگیری کشته شد، اما سرنوشت دو دیکتاتور دیگر یعنی حسنی مبارک و زین العابدین بن علی نیز با مرگ رقم خورد.

عبدالله صالح دیکتاتور یمن نیز که در اثر انقلاب مردم این کشور به عربستان گریخته و به جای او "عبدربه منصور هادی" که معاون وی بود در یمن روی کار آمده بود نیز به جای اصلاح امور یمن، به عامل سعودی‌ها در این کشور تبدیل شد و منصور هادی نیز در اثر قیام مردم یمن ابتدا استعفا داد و سپس به عربستان فرار کرد و از ششم فروردین سال ۱۳۹۴ سعودیها با تشکیل ائتلافی به همراهی امارات و آمریکا و به بهانه بازگرداندن منصور هادی به قدرت، جنگ خانمانسوزی را به مردم یمن تحمیل کردند که تاکنون نیز ادامه دارد.

سرنوشت علی عبدالله صالح نیز بهتر از قذافی و دیگر دیکتاتورها نشد و وی هم که پس از بازگشت از عربستان در حال توطئه چینی علیه مردم خود بود توسط  مردم و نیروهای «جنبش انصارالله» هنگام فرار، به سزای اعمال ننگین خود رسید و کشته شد.

 تنها انقلاب در منطقه که نتیجه آن تاکنون نامشخص مانده و به نتیجه نرسید، انقلاب مردم بحرین بود؛ رژیم آل خلیفه به دلیل همراهی مزدورانی از کشورهای عربستان، امارات و برخی دیگر از کشورها و نیروهای امنیتی خود به شدت انقلاب مردم بحرین را سرکوب کرد که در نتیجه آن دهها بحرینی به شهادت رسیدند و صدها نفر نیز به زندان افتاده و یا تابعیت آنها لغو و از این کشور اخراج شدند.

با وقوع انقلاب مردم تونس و گسترش آن و با گذشت چند هفته، بن علی دیکتاتور این کشور از قدرت برکنار شد و وی همانند علی عبدالله صالح با خانواده خود به عربستان گریخت که سال گذشته در این کشور درگذشت.

شرایط این روزهای تونس همچون سال ۱۳۸۹ و شروع انقلاب این کشور می‌باشد. این روزها نیز اعلام شده که مردم تونس به دلایل اقتصادی و در اعتراض به افزایش قیمت برخی کالاهای اساسی، دست به اعتراض‌های گسترده در بسیاری از شهرهای تونس زده‌اند؛ این یعنی اینکه مشکل اقتصادی مردم این کشور همچنان حل نشده باقی مانده و شیوع «ویروس کرونا» نیز به آن دامن زده است.

چند روز پیش بود که اهانت یکی از نیروهای پلیس تونس به یک چوپان، اعتراض‌های گسترده مردم شهر «سلیبانه» در شمال این کشور را به همراه داشت و پلیس اقدام به متفرق کردن شرکت کنندگان در اعتراض خیابانی کرد.

بنا بر اعلام رسانه‌های عربی، معترضان تونسی با آتش زدن لاستیک، جاده‌ها را مسدود و به سمت پلیس سنگ پرتاب کردند و نیروهای امنیتی و پلیس نیز معترضان را تعقیب و به سوی آنها گاز اشک‌آور شلیک کردند، دقیقا همانند اوضاع ۱۰ سال پیش در این کشور.  

ماجرا اعتراض‌های اخیر تونس از آنجا آغاز شد که یک کلیپ در شبکه‌های اجتماعی منتشر شد که نشان می‌داد یک مامور پلیس این کشور، چوپانی را به دلیل عبور دادن بخشی از گله‌اش از مقابل مقرهای دولتی در شهر مورد سرزنش و ضرب و شتم قرار داده است.

این کلیپ موجی از خشم را در میان مردم شهر سلیبانه برانگیخت، زیرا کاربران گفته‌اند که اهانت به شان و منزلت هر شهروند پس از گذشت یک دهه انقلاب تونس غیرقابل قبول است.

در همین حال خبرگزاری تونس گزارش داد که پس از این اتفاق، جلسه‌ای در یکی از مقرهای ایالتی با حضور چوپان، نمایندگان اتحادیه‌های "حقوق بشر"، "دهقانان" و مقامات امنیتی شهر سلیبانه برگزار و ضمن دلجویی از این جوان چوپان، مقرر شد اقدامات قانونی لازم انجام شود.

همچنین سندیکاهای مختلف امنیتی این منطقه به طور رسمی از این چوپان عذرخواهی کردند، ولی کار به اینجا ختم نشد و آتش خشم مردم شهرهای سلیبانه به شهرهای «القصرین، بنزرت، سوسه» و دیگر شهرهای این کشور رسید.

خبرگزاری رویترز نیز گزارش داد که منطقه «التضامن» در شهر تونس (پایتخت) این کشور شاهد درگیری بین نیروهای ضد شورش و نوجوانانی بود که به سمت نیروهای پلیس سنگ پرتاب می‌کردند و نیروهای پلیس و امنیتی نیز برای پراکنده کردن معترضان به استفاده از گاز اشک‌آور متوسل شدند و ۲۴۰ نفر از آنها را نیز بازداشت کردند. در حال حاضر بیش از یک هزار جوان و نوجوان تونسی در سراسر این کشور در بازداشت بسر می‌برند.

گسترش اعتراضات در نقاط مختلف تونس و به خشونت کشیدن آن باعث شد تا "قیس سعید" رییس جمهوری این کشور دو شب پیش با فرماندهان دستگاه‌های امنیتی و پلیس برای بررسی اعتراض‌های اخیر در برخی استان‌های این کشور تشکیل جلسه دهد.

شبکه «المیادین» به نقل از وزارت دفاع تونس اعلام کرد که نیروهای نظامی و امنیتی این کشور به دنبال ناآرامی‌های اخیر، مقابل مراکز عمومی در شهرهای تونس (پایتخت)، سلیبانه، القصرین، باجه، بنزرت و سوسه مستقر شدند.

هم اکنون دولت و مردم تونس از وضعیت دشوار اقتصادی رنج می‌برند و در حال حاضر این کشور به دلیل شیوع  ویروس کرونا که تاکنون ۱۸۰ هزار مبتلا و نزدیک به شش هزار فوتی داشته، در تعطیلی کامل بسر می‌برند.

نکته مهمی که وجود دارد این است که، تونس با گذشت یک دهه از انقلاب سال ۲۰۱۱ میلادی همچنان درگیر ناآرامی‌های اجتماعی و اختلافات سیاسی است و به رغم تغییر نظام، تغییر قانون اساسی، برگزاری چندین انتخابات پارلمانی و ریاست جمهوری، این کشور همچنان با نابسامانی اجتماعی، سیاسی و اقتصادی مواجه است.

کارشناسان مسایل منطقه معتقدند که با نفوذ فرانسه به صفوف انقلابیون تونسی، انقلاب مردم این کشور در میانه راه به بی‌راهه رفت و همین مساله باعث شد تا عوامل فاسد دولت بن علی در برخی از کارها دوباره بر سر کار بیایند و این کشور را در فقر و فساد نگاه دارند؛ حال جوانان و نوجوانان تونسی درصدد هستند تا دوباره و در میانه راه، سکان انقلاب این کشور را به دست گرفته و آن را به سرانجام برسانند.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha