۲۰۰ واحد خون نادر برای بیماران طی ۵ سال تامین شده است

تهران - ایرنا - رییس برنامه ملی خون‌های نادر سازمان انتقال خون ایران گفت: از پنج سال گذشته تا کنون ۲۰۰ واحد خون از گروه‌های خونی نادر به منظور نجات جان بیماران نیازمند به این نوع از گروه‌های خونی تامین شده است.

مصطفی مقدم روز شنبه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا افزود: معمولا تعریف خاص و معینی در مورد گروه های خونی نادر به طور مشترک وجود ندارد، اما افراد دارای گروه خون‌های نادر افرادی هستند که مشابه خون آنها فقط در هر ۵ هزار تا ۱۰ هزار نفر جمعیت جغرافیایی جامعه موجود است.

این متخصص ایمونو هماتولوژی گفت: همچنین افرادی که حداقل در گروه خونی اصلی (O، A، B، AB) قرار نداشته باشند در رده بندی گروه های خونی نادر قرار می گیرند.

مقدم گفت : برخی افراد با آنتی ژن های گروه خون اصلی با نام ABO آشنا هستند و برای مثال اگر گروه خون فردی A باشد بر روی سطح گلبول قرمز خون وی آنتی ژن A و اگر گروه خونی B باشد، آنتی ژن B وجود دارد، افرادی که گلبول قرمز آنها حاوی آنتی ژن های A و B باشد، گروه خونی AB  و در صورتیکه هیچکدام از آنتی ژن های A و B بر روی سطح گلبول قرمز مشاهده نشود، فرد دارای گروه خونی O است.

وی ادامه داد: اما اطلاع از سایر آنتی ژن ها در بین جامعه کمتر است، زیرا این آنتی ژن ها در گروه خونی افراد کمتری در جامعه مشاهده می شود و گاهی اوقات عکس آن هم وجود دارد یعنی خون تقریبا همه افراد جامعه دارای آنتی ژن خاصی است و در صورتیکه در خون بسیار کمی از افراد جامعه آن آنتی ژن مشاهده نشود، می گوییم خون این افراد آنتی ژن منفی است و گروه خونی آنها نادر است.

وی ادامه داد: اهداکنندگان گروه های خونی نادر به دو گروه تقسیم می شوند، گروه اول (اهداکنندگان نادر) افرادی هستند که در خون آنها چند آنتی ژن منفی وجود دارد و گروه دوم (اهداکنندگان بسیار نادر) از افرادی تشکیل شده که یک آنتی ژن با شیوع بالا در خون آنها منفی است.

مقدم افزود: گروه های خونی نادر گاهی به صورت تصادفی در بین اهدا کنندگان خون شناسایی می شوند، عده ای از افرادی که دارای گروه های خونی نادر هستند نیز در بیمارستان ها به علت بیماری، سقط جنین، عمل جراحی یا برخی حوادث که نیاز به خون دارند اما برای تامین خون به اشکال برمی‌خوردند، شناسایی می شوند.

وی اعلام کرد: اهمیت گروه های خونی زمانی مشخص می شود که فرد نیاز به تزریق خون پیدا می کند و مجبور می شویم که به وی خون تزریق کنیم و در این زمان حتما باید به وی خون سازگار تزریق شود و به همین دلیل کمیاب بودن افراد با گروه خونی نادر، سازمان انتقال خون برا ی ارائه خدمت بهتر به کسانی که دارای خون نادر هستند با همکاری سازمان بهداشت جهانی استقرار برنامه ملی خون های نادر را درنظر گرفت و از اردیبهشت سال ۱۳۸۷ به عنوان مرکز آموزش فنی و علمی نگهداری و مدیریت برنامه خون های نادر سازمان بهداشت جهانی درسطح بین الملل فعالیت می کند.

وی افزود: ۲۳ کشور عضو رسمی کارگروه بین‌المللی انجمن خون های نادر هستند و ایران هم عضو این انجمن است و به دلیل فعالیت‌های خوب ایران در این زمینه، در زمره کشورهای توسعه یافته هستیم و همچنین ایران تنها کشور مسلمان عضو کارگروه بین المللی انجمن خون‌های نادر است.
رییس برنامه ملی خون‌های نادر سازمان انتقال خون ایران گفت:‌ در این انجمن کشورهای آمریکا، انگلیس، آفریقای جنوبی، برزیل، نیوزلند، هلند، سوئیس، ایران، اسپانیا، هند، ژاپن، چین، آلمان، فنلاند، فرانسه و تایوان عضو هستند.

مقدم تاکید کرد: در حال حاضر هم در بانک اطلاعاتی افراد با خون های بسیار نادر در سازمان انتقال خون بیش از ۱۰۰ نفر هستند  که هنوز هم در حال جستجو برای یافتن افرادی هستیم که گروه خونی آنها بسیار نادر باشد.

وی تصریح کرد: پس از شناسایی افراد دارای گروه خونی نادر و بسیار نادر، تشکیل پرونده صورت می گیرد،‌ بعد از انجام تست های تکمیلی، این خون های اهدایی در بانک خون ذخیره شده تا در مواقع لازم برای بیماران و متقاضیان این گروه های خونی استفاده شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha