آزادی بیان مجوزی برای بی‌ادبی نیست/رئیس جمهوری مظهر حاکمیت ملی است

تهران - ایرنا - حقوقدان و فعال رسانه‌ای با بیان اینکه رئیس جمهوری به عنوان مظهر حاکمیت ملی شخصیت مهمی است، گفت:‌ آزادی بیان مقوله مهمی است اما نمی‌تواند مجوزی برای بی‌ادبی و بی‌اخلاقی باشد.

کامبیز نوروزی روز شنبه در گفت وگو با خبرنگار حقوقی قضایی ایرنا با بیان اینکه در کشور قانون در همه حوزه‌ها به شکل تبعیض آمیز اجرا می ‌شود، اظهار داشت: فرض بگیریم اگر الفاظی که در برنامه تلویزیونی به مسئولان قوه مجریه به کار بردند نسبت به مسئولان سایر قوا به کار برده می شد، واکنش‌های مقامات رسمی چه بود؟ یا اگر همین الفاظ را افراد دیگری به کار می‌بردند که وابسته به جریان سیاسی دیگری بودند، برخورد چگونه بود؟

وی ادامه داد: تجربه به ما می‌گوید برخورد بسیار متفاوت بود و اگر مساله آزادی بیان را مطرح می‌کنند، البته که آزادی بیان مقوله مهمی است اما نمی‌تواند مجوزی برای بی‌ادبی و بی‌اخلاقی باشد.

این حقوقدان تصریح کرد: متاسفانه صدا وسیما در برنامه‌های خود به بسیاری از افراد سخنان نامناسبی بیان می کند البته از نظر حقوقی معتقد نیستم آنچه که در برنامه تلویزیونی گفته شد به معنای توهین است و جنبه کیفری دارد اما معتقدم بسیار بدتر از آن است و جنبه بی ادبی و بی اخلاقی دارد زیرا اخلاق بسیار مهمتر از قانون است.

نوروزی گفت: هر کسی که نگران معیارهای اخلاقی و انسانی است باید نسبت به بی ادبی و بی‌اخلاقی واکنش نشان دهد.

وی اضافه کرد: اخلاق بسیار فراتر از حقوق و قانون است و جامعه‌ای که قرار باشد معیارها و ارزش‌های آن فقط با اتکا به قانون و حربه‌ای به نام «مجازات» رعایت شود، چنین جامعه‌ای در حال انحطاط است.

این حقوقدان با بیان اینکه اساسا در عرصه گفت وگوی سیاسی در ایران رعایت معیارهای اخلاقی کاملا فراموش شده، گفت: سالهاست که عرصه سیاست در جامعه ایران دچار گسترش بی‌ادبی شده به خصوص جریان‌ها و افرادی که در یک مصونیت آهنین به سر می‌برند، به طور مستمر الفاظی به کار می برند که سرشار از ناسزا، بی ادبی و بهتان است و حتی در یک دوره ای برخی با یک برداشت بسیار غلط بهتان زدن را هم جایز دانستند.

نوروزی ادامه داد:‌ چه از نظر حقوقی و چه از منظر قواعد اخلاقی ما در آزادی بیان در عرصه عمومی موظف به رعایت ارزش‌ها هستیم و متاسفانه جامعه‌ای که با تهدید کیفر بخواهد اخلاق را رعایت کند بسیار نازل شده است.

توهین به رئیس جمهوری مستلزم شکایت است
این حقوقدان با بیان اینکه توهین به رئیس جمهوری مستلزم شکایت است، اظهار داشت: ماده ۶۰۹ قانون مجازات اسلامی در مورد توهین به مقامات است و سابق بر این، ماده ۶۰۹ قانون مجازات اسلامی از جمله جرایمی بود که نیاز به شکایت شاکی خصوصی نبود و دادستان مکلف بود رأسا وارد عمل شود اما با تصویب قانون کاهش مجازات حبس تعزیری در اردیبهشت ماه سال جاری این مقررات قدری تغییر کرد.

وی ادامه داد: به موجب ماده ۱۱ قانون کاهش مجازات حبس تعزیری، ماده ۱۰۴ قانون مجازات اسلامی اصلاح شد و براساس آن، ماده ۶۰۹ از جرایم قابل گذشت محسوب شد.

نوروزی گفت: از نظر حقوقی، جرایم قابل گذشت جرایمی هستند که تعقیب آنها مستلزم شکایت شاکی خصوصی است.

به  گزارش ایرنا، چهارشنبه یکم بهمن ماه، یکی از میهمانان برنامه زنده تلویزیونی شبکه چهار سیما، اتهامات سخیفی را به رئیس جمهوری و برخی مسئولان جمهوری اسلامی نسبت داد.
در پی اهانت به رییس جمهوری برخی مقامات واکنش نشان دادند و اعتراض هایی را مطرح کردند.
واعظی پنجشنبه شب در این توئیت افزود: هر چه به انتخابات ۱۴۰۰ نزدیک می‌شویم توهین به رئیس‌جمهوری و تخریب دولت افزایش می‌یابد، این روش غیراخلاقی که با آموزه‌های دینی ما مغایر است، برای توهین‌کنندگان محبوبیت نمی‌آورد، از عزم و اراده رئیس‌جمهوری و دولت برای تلاش بیشتر در این شرایط سخت و خدمت به مردم نمی‌کاهد.
وی ادامه داد: میثاق همه ما در حکمرانی قانون اساسی است، مردم از تنش و توهین و جنجال خسته‌ شده‌اند. برای حل مشکلات کشور نیاز به تعامل و هم‌افزایی داریم، تبلیغات و دخالت در امورات و وظایف دیگران، راهگشا نیست. به جای شعار عمل کنیم و اجازه دهیم مردم قضاوت کنند.
علیرضا معزی با واکنش در توییتر خود نوشت: آنچه در برنامه‌ای که از شبکه چهار رخ داده افتضاحی شرم‌آور است. بحث آزادی بیان نیست چون دیگر همه می‌دانند که نقد و اعتراض که هیچ، حتی با درشت‌گویی به رییس‌جمهور هم ابدا عقوبتی بدنبال ندارد؛ اما شوربختانه این بار بحث هرزگویی و فحاشی است.  
در ادامه این توییت آمده است: آنتن  صداوسیما در روز رفتن ترامپ و همزمان با افتتاح سومین ابر پروژه جهان در سال ۲۰۲۰ توسط رییس جمهور، جولانگاه افترا و توهین است و این شرارت، دیگر خارج از تحمل است. جای تاسف که گوینده‌ی آن محتوای سخیف و اتهام رکیک، معمم و رسانه هم، رسانه‌ی ملی است.  
معزی در این توییت آورده است: تأسف بیشتر که تا این لحظه، کسی از مقامات سازمان صداوسیما به این سطح از فضاحت، واکنشی نداشته. نهاد ریاست جمهوری، منتظر توضیح سریع و صریح رسانه‌ی ملی در این باره خواهد بود و مصمم است که این مورد عجیب و شرم‌آور را به صورتی مؤثر و در بالاترین سطوح  پیگیری نماید.
علی ربیعی دستیار ارتباطات اجتماعی رئیس جمهوری و سخنگوی دولت نیز در توئیتی به اهانت به رییس جمهوری در رسانه ملی واکنش نشان داد.
ربیعی نوشت: وقتی کلیپی از یک برنامه تلویزیونی حاوی ‎توهین به رئیس جمهوری را دیدم،‌ نمی‌دانم چرا بی‌اختیار فراتر از آن توهین، حرمت‌ این کلمات به ذهنم خطور کرد: ‎دهه فجر، روحانیت، پژوهشگاه، اندیشه اسلامی و ‎صدا و سیما به منزله دانشگاه.
 سید عباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی هم در توئیتی از سخنان یک روحانی علیه رییس‌جمهوری در رسانه ملی انتقاد کرد.
صالحی در این توئیت افزود: ادبیات سخیف، توهین و افترا از همه بد است و در کسوت روحانیت، آن هم از رسانه ملی، بدتر! با سخنان غرض‌آلوده زاویه‌ها را بیشتر و دشمنان ایران را شادمان نکنیم.
معصومه ابتکار معاون رئیس جمهوری در امور زنان و خانواده در توئیتی به اهانت به رییس جمهوری در رسانه ملی واکنش نشان داد. و با اشاره به بخشی از آیه ۱۱ سوره حجرات نوشت:« و از یکدیگر عیب نگیرید و به همدیگر لقب‌های زشت مدهید چه ناپسندیده است نام زشت پس از ایمان  و هر که توبه نکرد آنان خود ستمکارند».
حسام الدین آشنا مشاور رئیس جمهوری نیز در توئیتی به اهانت به رییس جمهوری در رسانه ملی واکنش نشان داد و نوشت: مردم اهل ملاقه و منقل را به خوبی می‌شناسند. ای کاش در کنار ریش و عمامه، جهان‌تان را هم بزرگ‌تر می‌کردید تا بدانید که در این وانفسا اهانت به مردم شریف ایران و شخص دوم کشورتان نه خدمت به اسلامیت و جمهوریت بلکه هم‌آوایی با یاوه‌گویان ترامپی است.
 
پس از آن، شبکه چهار صدا و سیما پیرو بخشی‌ از سخنان غیر منصفانه و غیر حرفه‌ای حجت الاسلام جهان بزرگی در برنامه "زاویه" این شبکه با انتشار بیانیه ای تاکید کرد قطعا سخنان وی خلاف مصالح کشور و منویات رهبر معظم انقلاب (مدظله‌العالی) است و می‌بایست آن را جبران کند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha