جو بایدن رئیس جمهور آمریکا که گفته می شود از سعودی ها به دلایل متعدد از جمله قتل جمال خاشقجی روزنامه نگار سعودی خشمگین است بارها گفته است که جنگ یمن باید متوقف شود. این موضع دولت بایدن نه ناشی از دلسوزی برای مردم یمن بلکه بیشتر برگرفته از عصبانیت دموکرات ها از سیاست های بی نتیجه سعودی ها و تخریب چهره آمریکا است؛ زیرا واشنگتن در عهد دموکرات ها و با توجه به مخالفت هایشان با سیاست های ترامپ، درباره جنایت های سعودی علیه مردم یمن دو راه بیشتر ندارد؛ یا باید سکوت کند که به معنای همدستی در نسل کشی بزرگ قرن از سوی عربستان با همراهی آمریکا در ادامه راه ترامپ است و یا باید موضع مخالف اتخاذ کند؛ هر چند تجربه ثابت کرده باشد که جدیتی ندارد. بایدن و دموکرات ها بر خلاف ترامپ و نو محافظه کاران تندرو کاخ سفید، مدعی «ارزش های آمریکایی» است لذا ناچار به اتخاذ موضعی، دستکم ظاهری در این باره است.
از سوی دیگر، عربستان سعودی به خوبی حساسیت جو بایدن و جناح دموکرات ها را درباره خود درک می کند.
نمی توان درباره سیاست آینده آمریکا با توجه به چرخش های عجیب دولت های آن کشور در سیاست خارجی به بهانه منافع ملی و چشم پوشی های مکرر واشنگتن بر نقض های متعدد حقوق بشر از سوی همپیمانانی مانند عربستان سعودی قضاوت زودهنگام کرد، اما واقعیت این است که جو بایدن و تیم دموکرات او کاملا می دانند که سران سعودی چه مانع تراشی هایی در همکاری با دولت دونالد ترامپ علیه دموکرات ها انجام دادند و چقدر در تضعیف شعارهای دموکرات های آمریکا تلاش کردند.
هم سعودی ها و هم دولت بایدن به این امر وقوف کامل دارند که یکی از بازیگران اصلی در تخریب توافق برجام که پس از سال ها تلاش و رایزنی بین المللی منعقد شده بود، ریاض و تیم حاکمیتی جدید آن به سرکردگی محمد بن سلمان ولیعهد سعودی بوده است.
اکنون سعودی ها نیاز به ارسال پیام های مستقیم و غیرمستقیم به دولت جدید آمریکا دارند. توافق و مصالحه با قطر در شورای همکاری خلیج فارس نیز در همین چارچوب قابل ارزیابی است زیرا عربستان باید به آمریکایی ها نشان می داد که در حاشیه نزدیک خود نیت خیر دارد بنابراین نمایش توافق با قطر و در آغوش کشیدن امیر آن در فرودگاه عربستان قرار بود این پیام را در آستانه تحلیف جو بایدن بدهد که ریاض در حال نظم بخشی به حاشیه نزدیک خود و مصالحه با همسایگان خود است و آمادگی تعامل با دولت جدید آمریکا را نیز دارد.
همچنین عربستان با این نمایش خود را از اتهام تنش زایی با همسایگان تبرئه می کند تا از این انتقاد رها شود که «حتی با همسایگان نزدیک همزبان خود (قطر) هم نمی تواند مصالحه کند» و بنابراین ادعای پادشاهی سعودی در ضرورت ورود به مذاکرات احتمالی آینده با ایران نیز بیهوده است.
بزرگترین پیام اما در این میان و در فضای جنگ با یمن، نمایش مظلومیت سعودی هاست.
وقتی عربستان اعلام می کند که پروازهای فرودگاه ریاض پایتخت عربستان را به دنبال رهگیری موشک ادعایی شلیک شده از یمن متوقف کرده است ترجمه اش به گویش سعودی این است که عربستان حتی اگر حملات خود را به یمن متوقف کند، این یمنی ها هستند که به خاک آن حمله می کنند بنابراین چنین نتیجه می گیرد که «حملات عربستان به یمن دفاع از خود است»!
این در حالی است که منابع خبری مانند شبکه الجزیره اعلام کردند: پایگاه اینترنتی فرودگاه ریاض، تاخیر در ورود بسیاری از پروازها را گزارش داد ، بدون اینکه بگوید آیا این موضوع مربوط به تلاش برای هدف قرار دادن شهر است یا خیر.
شاهدان نیز گفتند که فرودگاه ریاض ، بدون ذکر دلیل پروازها را به تأخیر انداخت.
در حالی که عربستان سعودی انصارالله یمن را به این حمله متهم می کند ، دولت نجات ملی یمن تاکنون به این موضوع واکنشی نشان نداده است .
اما سخنگوی نیروهای مسلح یمن روز شنبه تاکید کرد که طی ۲۴ ساعت گذشته هیچ عملیات تهاجمی علیه کشورهای متجاوز از سوی این نیروها انجام نشده است.
به گزارش ایرنا به نقل از شبکه المسیره یمن، سرتیپ « یحیی سریع » در توئیتی نوشت: نیروهای مسلح یمن طی ۲۴ ساعت گذشته هیچگونه عملیات تهاجمی علیه کشورهای متجاوز انجام ندادهاند و ما هر عملیاتی را که انجام دهیم با عزت و افتخار اعلام میکنیم.
به هر روی، بدون توجه به کودک کشی گسترده سال های اخیر در یمن، ائتلاف سعودی در شرایط بغرنجی گرفتار شده است و برای خروج از وضعیت بلاتکلیفی نیاز به چراغ سبز دوباره آمریکا برای ادامه خونریزی در یمن دارد. ظاهرا تا آن زمان، گرگ های سعودی تصمیم گرفته اند تن پوش بره بر تن کنند.
نظر شما