لاوروف: روسیه برای صلح پایدار در خلیج فارس تلاش می کند

مسکو - ایرنا - وزیران امور خارجه جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه با تاکید بر اهمیت طرح صلح هرمز برای تامین امنیت منطقه خلیج فارس، امنیت این منطقه را در گرو مشارکت ایران و کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس دانستند.

لاوروف امروز (سه شنبه) در پاسخ به سوال ایرنا  که روسیه چه برنامه عملی برای کمک به ایجاد روابط متوازن در منطقه دارد، گفت: ما بیش از ۲۰ سال است که برای تامین امنیت خلیج فارس نظریه می دهیم. تلاش می کنیم که رویکرد خود را در این عرصه نوسازی کنیم و رویکرد جدید خود در موردتامین امنیت خلیج فاس را یک و نیم سال پیش ارائه کردیم.

وی ادامه داد: در ماه اکتبر سال ۲۰۲۰ نشستی درباره نظریه امنیتی روسیه برای خلیج فارس برگزار کردیم. اگر این طرح روسیه موفق شود و نظریه امنیتی خلیج فارس تحقق بیابد منجر به تقویت صلح در این منطقه مهم جهان خواهد شد.

رئیس دستگاه دیپلماسی روسیه با بیان اینکه چین نیز برای امنیت خلیج فارس طرحی را ارائه کرده است، اظهار داشت: ایران طرح صلح هرمز را مطرح کرده است و در سالهای گذشته برخی کشورهای منطقه ازجمله کویت نیز طرح هایی را در این عرصه ارائه کرده اند.

وی یادآوری کرد: ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه در پاییز گذشته پیشنهاد برگزاری اجلاس سران پنج کشور عضو دائمی شورای امنیت و ایران و آلمان را مطرح کرد. اگر این ایده تحقق بیابد آماده ایم تا اقدام کنیم و صلح پایدار در منطقه خلیج فارس برقرار خواهد شد.

لاوروف همچنین گفت که برخی کشورهای منطقه معتقدند که برجام باید به وضعیت در کشورهای منطقه مرتبط شود.  

وزیر امور خارجه ایران نیز در پاسخ به همین سوال ایرنا گفت:جمهوری اسلامی ایران در سال ۱۹۸۵ نامه ای به خاویر پرز دکویار دبیر کل وقت سازمان ملل برای همکاری در منطقه خلیج فارس ارسال کرد که در قطعنامه ۵۹۸ شورای امنیت منعکس شودوی افزود: آخرین مورد طرح صلح ایران برای منطقه طرح صلح هرمز بود که حسن روحانی رئیس جمهوری اسلامی ایران آن را اعلام کرد.

ظریف همچنین به مطرح شدن چند طرح از سوی ایران ازجمله بیمان عدم تجاوز متقابل در منطقه خلیج فارس اشاره کرد.

طریف همچنین به مطرح شدن چند طرح از سوی ایران ازجمله بیمان عدم تجاوز متقابل در منطقه خلیج فارس اشاره کرد.

 وزیر خارجه ایران با بیان اینکه نمی خواهم مثل هفته قبل که همکار عربستان سعودی من حمله لفظی کرد اقدام کنم. همسایگان ما باید بدانند امنیت از خارج خریدنی نیست بلکه با همکاری و با دست دادن با یکدیگر بدست می آید.

 وی ادامه داد:آنهایی که امید داشتند تا آخرین سرباز آمریکایی می جنگند بدانند که این گونه اقدامات امنیت به منطقه نمی آورد. ما آماده آیم با چین و روسیه و دیگر کشورهای ذیربط برای امنیت منطقه خلیج‌فارس تلاش کنیم.

 وی با انتقاد از فروش گسترده سلاح کشورهای غربی و آمریکا به کشورهای عربی خلیج فارس افزود :توجه کنیم که ۲۵ درصد سلاح های جهان به کشورهای خلیج فارس فروخته می شود


همکاری ایران و روسیه در مبارزه با کرونا 

لاوروف در ادامه نشست خبری مشترک با ظریف به همکاری ایران و روسیه در عرصه مبارزه با ویروس کرونا اشاره و اضافه کرد: در عرصه مبارزه با کرونا سازمان های مربوطه ایران و روسیه در تماس هستند.  

وی افزود: شرکای ایرانی در دیدار امروز گفتند که طرف ایرانی در عرصه واکسن ضدکرونا برای همکاری با طرف روسی آمادگی دارد.  

در برجام موضع واحد داریم

وزیر خارجه روسیه در ادامه گفت که با طرف ایرانی درباره برجام گفت و گو کرده است و دو طرف در موضوع توافق هسته ای موضع واحدی دارند.  

وی ادامه داد: ما اتفاق نظر داریم که همه شرکت کنندگان در برجام باید در اجرای معامله هسته ای مطابق قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت مشارکت داشته باشند و امیدواریم تلاش ها برای حفظ برجام به ثمر بنشیند و آمریکا به آن بازگردد.

لاوروف با تاکید بر لزوم تامین شرایط برای اجرای برجام اظهار داشت: در بیانیه مشترک کمیسیون برجام در روز ۲۱ ماه دسامبر سال ۲۰۲۰ بر این نکته تاکید شد.  

امیدواری برای حل کامل مساله قره باغ

وزیر خارجه روسیه گفت: از موضوعات دیگر که با وزیر خارجه ایران گفت و گو کردیم مساله قره باغ بود.

وی یادآوری کرد: تلاش های روسیه به برقراری آتش بس بین ارمنستان و جمهوری آذربایجان کمک کرد. و سران این دو کشور در توافقنامه سه جانبه برای حل مساله قره باغ، برقراری آتش بس و بازگشایی راههای مواصلاتی و حمل و نقل در منطقه توافق کردند.

فرمت آستانه موثر است 

وزیر خارجه روسیه خاطرنشان کرد که در مذاکرات با همتای ایرانی خود درباره حل مسائل سوریه گفت و گو کرده است.  

وی با بیان اینکه فرمت آستانه برای حل مسائل سوریه موثر است افزود: در ماه فوریه آینده نشستی برای حل مسائل سوریه برگزار می شود و ایران و روسیه و ترکیه مذاکرات درباره سوریه را همراهی می کنند.

گفت و گو درباره مسائل یمن، افغانستان، فلسطین و منطقه خلیج فارس

لاوروف گفت: در دیدار با ظریف درباره وضعیت منطقه خلیج فارس، مساله یمن، افغانستان و فلسطین گفت و گو کردیم.  

وزیر خارجه روسیه خاطرنشان کرد: نباید اجازه داد که مساله فلسطین در درجه دوم اهمیت قرار گیرد. مذاکرات امروز سودمند بود و از وزیر خارجه ایران برای این گفت و گوها متشکریم.

تحریم های غرب غیرقانونی است

لاوروف در بخش دیگری از سخنان خود گفت که ایران و روسیه در فرمت های مختلف با یکدیگر همکاری می کنند و در فرمت دوجانبه روابط دو کشور بر اساس منافع متقابل توسعه می یابد. و ما در گسترش همکاریها به کشورهای دیگر نگاه نمی کنیم. به گفته وزیر خارجه روسیه، برخی کشورهای غربی سعی می کنند که همکاریهای سودمند بین ایران و روسیه را مخدوش کنند.

وی افزود: تلاش های آمریکا و غرب برای اعمال تحریم های یکجانبه را غیرقانونی می دانیم.  

وزیر خارجه روسیه گفت: از جو بایدن رئیس جمهوری امریکا اظهارات زیادی را شنیده ایم که از بین آن مقاصد وی برای بازگشت به برجام است که اگر تحقق بیابد استقبال می کنیم.

وی ادامه داد: اگر این امر تحقق بیابد روابط ایران و روسیه برنده خواهد شد زیرا که از زیر تحریم ها خارج خواهد شد.

لاوروف خاطرنشان کرد که نقض تعهدات در برجام از سوی آمریکا بود که از آن خارج شد و نه فقط قطعنامه ۲۲۳۱ را اجرا نکرد بلکه کشورهای دیگر را نیز از اجرای این سند بین المللی منع کرد.  

وزیر خارجه روسیه خاطرنشان کرد که کشورش با طرف های اروپایی عضو برجام برای اجرای کامل آن همکاری می کند.  

وی گفت که آمریکا و نه فقط این کشور برای تنگ تر کردن حلقه محاصره پیرامون ایران تلاش کردند و در بین اطرافیان ترامپ افرادی بودند که سعی داشتند از وضعیت پیش آمده پس از خروج آمریکا از برجام برای آغاز جنگ علیه ایران استفاده کنند.  

لاوروف افزود: من بعید نمی دانم که تعداد این افراد زیاد است و و باید تلاش کنیم تا از تمایل بایدن برای بازگشت به برجام استفاده شود.

وزیرخارجه ایران: توقف پروتکل الحاقی در صورت عدم لغو تحریم ها

: وزیر خارجه با بیان اینکه گسترده کردن برجام خطر بسیار بزرگی است، اظهار کرد: برخی کشورها تعهدات خود را به موضوعات دیگر منوط کردند.

ظریف درباره روابط ایران و روسیه گفت با نکاتی که وزیر امور خارجه روسیه در دیدار امروز گفت موافقم. روابط ایران و روسیه اصیل است و وابسته به کشورهای دیگر نیست. دو کشور در عرصه بین المللی دیدگاههای مشترک دارند. ما دیدگاههایمان در مسائل سوریه و یمن بسیار نزدیک به یکدیگر است. این سابقه روابط ما از کل تاریخ آمریکا بیشتر است و وابسته به هیچ کشوری نیست.

وی ادامه داد: ما به دنبال این هستیم که آملریکا در روابط بین دو کشور خلل ایجاد نکند و از مواضع خود علیه ما دست بردارد. آنچه که از دولت جدید آمریکا شنیده ایم اعلام موضع بوده است.  

ظریف گفت: ما اعلام کرده ایم که آمریکا تحریم هایی را علیه ایران اعمال کرده و هرگاه این اقدام را متوقف کند، ایران هم پاسخ می دهد.

به گفته ظریف، نوع روابط ما (ایران) با روسیه محکم است و مستحکم تر خواهد شد. ایران یک عضو متعهد به مقررات بین المللی است ما همواره تعهدات خود را اجرا کردیم. آمریکا حتی در دوره اوباما، برجام را خوب اجرا نکرد و این باعث شد که کشورهای اروپایی هم توافق هسته ای را خوب اجرا نکنند.

وی با بیان اینکه ترامپ در سال ۲۰۱۸ از برجام خارج شد و به تحریم ایران پرداخت، افزود: آمریکا حتی کشورهایی را که برجام را رعایت می کردند مجازات کرد.  

وزیر خارجه گفت: ما یک سال صبر کردیم بر اساس برجام تلاش کردیم و می خواستیم کشورهای اروپایی را وادار کنیم که آن را اجرا کنند. در سال ۲۰۱۹ اعلام کردیم که تعهدات خود را کاهش می دهیم و در همان سال با رعایت استراتژیک شروع به کاهش تعهدات خود کردیم. متاسفانه کشورهای اروپایی نتوانستند به تعهدات خود عمل کنند.  

ظریف گفت: مجلس شورای اسلامی مصوبه ای را تصویب کرد که موظف به اجرای آن هستیم که بر اساس آن اورانیوم را تا ۲۰ درصد غنی سازی می کنیم و دیگر اینکه اجرای پروتکل الحاقی را متوقف می کنیم که از ۲۱ تا ۲۳ فوریه اگر گامهای لازم برای احیای همکاریهای اقتصادی ما در مسیر لازم برداشته نشود، توقف اجرای پروتکل الحاقی باید عملیاتی شود و ما طبق قانون موظف هستیم این کار را انجام دهیم.

وی ادامه داد: اگر طرف آمریکایی به تحریم های خود پایان دهد و از مداخله در همکاریهای اقتصادی ایران با جهان خودداری کند و ما شاهد نتایج این اقدام آنها باشیم تهران به اجرای تعهدات خود در برجام خواهد پرداخت.

ظریف یادآوری کرد که مقام معظم رهبری فرموده است اگر آمریکا به تعهدات خود در برجام بازگردد ما نیز برمی گردیم.

روابط ایران و روسیه اصیل است
ظریف درباره روابط ایران و روسیه گفت با نکاتی که وزیر امور خارجه روسیه در دیدار امروز گفت موافقم. روابط ایران و روسیه اصیل است و وابسته به کشورهای دیگر نیست. دو کشور در عرصه بین المللی دیدگاههای مشترک دارند. ما دیدگاههایمان در مسائل سوریه و یمن بسیار نزدیک به یکدیگر است. این سابقه روابط ما از کل تاریخ آمریکا بیشتر است و وابسته به هیچ کشوری نیست.

وی ادامه داد: ما به دنبال این هستیم که آملریکا در روابط بین دو کشور خلل ایجاد نکند و از مواضع خود علیه ما دست بردارد. آنچه که از دولت جدید آمریکا شنیده ایم اعلام موضع بوده است.  

ظریف گفت: ما اعلام کرده ایم که آمریکا تحریم هایی را علیه ایران اعمال کرده و هرگاه این اقدام را متوقف کند، ایران هم پاسخ می دهد.

به گفته ظریف، نوع روابط ما (ایران) با روسیه محکم است و مستحکم تر خواهد شد. ایران یک عضو متعهد به مقررات بین المللی است ما همواره تعهدات خود را اجرا کردیم. آمریکا حتی در دوره اوباما، برجام را خوب اجرا نکرد و این باعث شد که کشورهای اروپایی هم توافق هسته ای را خوب اجرا نکنند.

ایران همواره خواهان پایان مناقشه در قره باغ بود

محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران نیز در بخش دیگری از نشست مشترک خبری با لاوروف تصریح کرد که ایران همواره خواهان پایان مناقشه در قره باغ کوهستانی بود.

وی ادامه داد: ایران نزدیک ترین کشور به محل درگیریها در منطقه قره باغ بود و ۳۰ سال پیش که مناقشه در قره باغ آغاز شد منطقه را بی ثبات کرد. برای ما اهمیت فراوان دارد که ایران پس از درگیریهای پاییز گذشته که شمار زیادی از نظامیان ارمنستان و جمهوری آذربایجان در آن کشته شدند طرحی را برای پایان دادن به مناقشه قره باغ پیشنهاد کرد.  

وزیر خارجه گفت: خوشحالیم که روسیه طرحی نزدیک به طرح ایران را برای حل مناقشه قره باغ پیشنهاد داد. از این که رهبران ارمنستان و جمهوری ارمنستان از مناقشه به همکاری روی آورده اند و نیز از اینکه آلام مردم منطقه کاهش می یابد، خرسندیم.

ظریف با اشاره به سفر به چند کشور ازجمله جمهوری آذربایجان، روسیه و نیز دیدارهایی که قرار است از گرجستان داشته باشد، گفت: به این سفر پرداخته ایم تا دیدگاههایی که از طرف رهبران منطقه مطرح شده را بررسی کنیم. خوشحالم که سفر من با واکنش مثبتی مواجه شده است و امیدوارم این دیدارها به همکاری منجر شود.
ظریف ادامه داد: به روسیه تبریک می گوییم که توانست به بحران قره باغ پایان دهد. امروز در آستانه توافق جدیدی هستیم که می تواند اختلاف ها را به همکاری تبدیل کند که باعث پیشرفت اقتصادی کل منطقه شود و صلح و امنیت بین ارمنستان و جمهوری آذربایجان تقویت شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha