جانشین یگان حفاظت منابع طبیعی و آبخیزداری گلستان روز شنبه به خبرنگار ایرنا گفت که جنگلهای علیآباد کتول، گرگان، آزادشهر، رامیان، گالیکش، مراوهتپه و مینودشت در مدت یاد شده، دچار حریق شدند که بیشترین عرصه درگیر با آتش سوزی با گستره ۱۰ هکتار مربوط به عرصههای جنگلی علی آباد بود.
محمد آریانفر افزود: در آتش سوزیهای بهمن ماه امسال بیشتر برگهای خشک کف جنگل، درختان خشک و پوسیده و سرشاخههای خشک برخی گونههای جنگلی گلستان دچار حریق شد و از بین رفتند.
وی، عامل انسانی را علت اصلی آتش سوزیهای اخیر عرصههای جنگلی گلستان دانست و اضافه کرد: شرایط طبیعی، پوشیده بودن کف جنگلها از برگهای خشک و تابش مستقیم آفتاب باعث شده با کوچکترین بی احتیاطی عمدی و یا سهوی مردم و یا شیطنت قاچاقچیان چوب و قانون شکنان، بستر وقوع حریق در جنگلهای استان فراهم شود.
آریانفر افزود: با وجود هشدار چند روز پیش هواشناسی نسبت به وزش بادهای گرم و خشک و احتمال وقوع آتش سوزی در عرصههای جنگلی گلستان، به سبب سهل انگاری مردم، ۲۰ فقره آتش سوزی در ۴۸ ساعت گذشته رخ داد.
به گفته جانشین یگان حفاظت منابع طبیعی و آبخیزداری گلستان، علت بخش زیادی از آتش سوزیهای این مدت سهل انگاری مردم نسبت به خاموش کردن آتشهای برپا شده برای پخت کباب و چای و بخشی نیز عمدی و توسط قاچاقچیان چوب و قانون شکنان بوده است.
پیش از این نیز سرپرست اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری گلستان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، عامل ۶۰ درصد آتش سوزی در جنگلهای استان را قاچاقچیان چوب اعلام کرد و اظهارداشت: این افراد برای دستیابی به سود به جنگلها ضربه میزنند.
عبدالرحیم لطفی گفته بود: در ۱۰ روز آخر دی ماه امسال، با وقوع ۹۷ مورد آتش سوزی در جنگلهای گلستان به غیر از پارک ملی، ۷۳ هکتار از عرصههای جنگلی استان خسارت دید که در کنار قاچاقچیان چوب، سهل انگاری مردم و اقدام تلافی جویانه متخلفان از دیگر دلایل بروز این حوادث است.
همچنین آتش سوزی جنگلهای گلستان که ۲۰ دی و با شعله ور شدن در بخشی از عرصه های جنگلی گرگان آغاز شده بود از ۲۷ دی به پارک ملی گلستان رسید و در نهایت با تلاش ۴۸ ساعته نیروهای امدادی خاموش شد.
به گفته مدیرکل حفاظت محیط زیست استان، امسال در مجموع افزون بر ۵۶ هکتار از عرصههای جنگلی پارک ملی گلستان که بیشتر آنها برگهای کف و درختان خشک بود، در چندین فقره آتش سوزی دچار خسارت شد.
محمدرضا کنعانی افزود: ۴۷ هکتار از کل حریقهای امسال مربوط به آتش سوزی ۲۷ دی در منطقه دره شمالی پارک ملی گلستان بود که با همکاری ۱۶۰ نفر از نیروهای یگان حفاظت محیط زیست، مردم محلی، بسیج، سپاه و ارتش در کنار استفاده از بالگرد آب پاش هوافضای سپاه و هلال احمر در ۴۸ ساعت مهار شد.
به گزارش ایرنا، عرصههای جنگلی گلستان به دلیل شکل گیری جوامع پرتراکم گیاهی ناشی از بارش برف و باران در فصل های پاییز و زمستان شاهد آتش سوزیهای زیادی است که نمونه بازر آن سوختن ۲۰۰ هکتار از محدوده جنگل توسکستان گرگان در آبان امسال است.
جنگلهای گلستان با ۴۵۲ هزار هکتار وسعت به طول ۲۶۰ کیلومتر از گلوگاه در شرق مازندران آغاز شده و تا روستای گلیداغ شهرستان مراوهتپه در منتهی الیه شرق استان گلستان ادامه دارد.
علاوه بر این پارک ملی گلستان به عنوان قدیمی ترین پارک ملی ثبت شده در ایران و پناهگاهی کم نظیر برای حیات وحش در این استان قرار دارد که هزار و ۳۵۰ گونه گیاهی و ۳۰۲ گونه جانوری از جمله نیمی از گونههای پستانداران ایران را در حدود ۹۰۰ کیلومتر مربع گستره خود جای داده است.
بیشتر گستره پارک در استان گلستان، حدود ۳۴ درصد آن در استان خراسان شمالی و بخش ناچیزی نیز در استان سمنان قرار دارد.
نظر شما