به گزارش روز سه شنبه ایرنا، طرح واکسیناسیون سراسری کووید_۱۹ در اروپا از ۲۷ دسامبر ۲۰۲۰ (هفتم دی ماه) با وعده ایمن سازی ۷۰ درصدی جوامع تا تابستان ۲۰۲۱ متولد شد، حال آنکه اخبار هفتههای اخیر از بدعهدی شرکتهای تولیدی واکسن تا سرعت پایین فرآیند توزیع و تزریق به دریافت کنندگان و بروز مشکلات لجستیکی سبب شده تا بیش از اجرای برنامهای جامع و هدفمند، شاهد طرحهایی نصفه و نیمه باشیم.
به نوشته ال پائیس، در مسئله عدم پایبندی شرکتهای تولیدی آسترازنکا و فایزر، کمیسیون اروپا به دنبال دعوای حقوقی با هیچ شرکتی نبوده بلکه هدف تنها دریافت واکسنها در اسرع وقت است. کاهش ارسال دوزهای واکسن تا کنون منجر به توقف تقریبا کامل واکسیناسیون در شهرهای بزرگی همچون مادرید، پاریس یا لیسبون شده است. ایمن سازی ۸۰ درصدی افراد بالای ۸۰ سال، واکسینه شدن ۸۰ درصد کادر درمان و پرسنل بهداشتی تا پیش از آوریل (فروردین/ اردیبهشت) و ایمن سازی ۷۰ درصد کل جمعیت کشورهای عضو تا تابستان، از اهداف بلندپروازانه ای است که کمیسیون اروپا هر چند اختیاری اما در دستور کار دولتها قرار داده است.
«مارکوس لوپز اویوس» رئیس انجمن ایمنی شناسی اسپانیا به تازگی اعلام کرد اگر روند واکسیناسیون با همین سرعت پیش رود، ایمن سازی ۷۰ درصدی نه در تابستان بلکه در کریسمس محقق خواهد شد.
«کریستیان دروستن» ویروس شناس برجسته آلمانی نیز از موج جدید بیماری در بهار و تابستان پیش رو در این کشور هشدار داد.
در تازه ترین مورد از بدعهدی شرکتهای تولیدی انگلیسی و آمریکایی واکسن کرونا، «پتِر تاشنچر» شهردار ایالت هامبورگ، از اقدام شرکت داروسازی آمریکایی «مودرنا» در تحویل محموله واکسن کمتر از میزان دوزهای توافق شده انتقاد کرد. تاشنچر با طرح پرسشی انتقادی در صفحه توییترش نوشت: وزارت امور خارجه هم اکنون اعلام کرد که میزان واکسن وعده داده شده مودرنا نیز کاهش مییابد. با این شرایط چطور میتوان برای واکسیناسیون برنامه ریزی کرد؟
به نوشته نشریه ال پائیس، بحث و جدل پیرامون برنامه واکسیناسیون در آلمان در حالی رو به افزایش است که نه سخنگوی دولت و نه وزارت امور خارجه تا کنون به این مسئله پاسخی نداده اند.
«کلاوس سیشوتک» رئیس موسسه «پاول ارلیش» در نشستی مجازی با حضور «ینس اشپان» وزیر بهداشت آلمان اعلام کردند که به دلیل عدم وجود اطلاعات کافی در مورد اثر بخشی این واکسن بریتانیایی_ سوئدی در گروه سنی سالمندان، تزریق این واکسن به افراد بالای ۶۵ سال را توصیه نمیشود.
پس از تأیید واکسن کرونا شرکت آسترازنکا توسط آژانس دارویی اروپا، مقامات ایتالیایی استفاده از این محصول را با محدودیت سنی توصیه کردند. آژانس دارویی آیفا ایتالیا (Aifa) اعلام کرد، اگرچه داده های موجود اثر بخشی کمتری نسبت به دو واکسن قبلاً تایید شده نشان می دهد، اما این دارو می تواند روند واکسیناسیون را در ایتالیا تقویت کند.
با توجه به داده های ثبت شده کنونی و نبود ارزیابی اثر بخشی واکسن در افراد بالای ۵۵ سال، مقامات بهداشتی ایتالیا توصیه کرده اند تا به روز شدن این اطلاعات، واکسن آسترازنکا تنها به بزرگسالان زیر ۵۵ سال تزریق شود.
با وجود بازار داغ انتقادها از شرکت آسترازنکا، بلژیک که در هفتههای اخیر با افزایش ۱۴ درصدی شمار مبتلایان به بیماری همهگیر مواجه بوده است، نخستین محموله از واکسن این شرکت بریتانیایی را هفتم فوریه (۱۹ بهمن) دریافت خواهد کرد.
بر اساس اعلام موسسه بهداشت عمومی «سیانسانو» بلژیک، محموله اولیه شامل ۸۰ هزار دوز از واکسن و ۲۰۰ هزار دوز نیز ۱۰ روز بعد به این کشور خواهد رسید. به این ترتیب در مرحله نخست ۲۵۹ هزار نفر از شهروندان بلژیک، با دریافت دوز اولیه واکسینه خواهند شد.
با وجود کارشکنیهای شرکتهای تولیدی واکسن در شانه خالی کردن از تعهداتشان، آشفتگی و عدم هماهنگی کشورهای اروپایی در تایید تا وضع محدودیتها و انتقاد از این شرکتها بیانگر دست خالی و ناچاری دولتهای اروپایی در بحبوحه شناسایی گونههای جهش یافته ویروس کرونا است.
به گفته «چارلز میشل» رئیس شورای اروپایی، دستیابی به ایمنی ۷۰ درصدی تا تابستان در جوامع به خودی خود امری «دشوار» است حال آنکه مشکلات خطوط تولید در هفتههای آینده این روند را «پیچیده تر» میکند.
اتحادیه اروپا تا کنون ۶۰۰ میلیون دوز واکسن فایزر را خریداری کرده که این میزان بیشترین حجم خرید در مقایسه با سایر شرکتهای تولیدی است. همچنین با شرکت آسترازنکا توافقی برای خرید بالغ بر ۴۰۰ میلیون دوز واکسن کرونا منعقد شده است.
شرکت بریتانیایی آسترازنکا روز جمعه (سوم بهمن ماه) به اتحادیه اروپا اعلام کرد نخستین ارسال محموله واکسن متعلق به این شرکت کمتر از میزان پیش بینی شده خواهد بود. سخنگوی این شرکت بدون بیان جزئیات بیشتر از حجم محموله اولیه، کاهش میزان تولید در کارخانه بلژیک را علت تامین کمتر از حد انتظار زنجیره توزیع در اروپا دانست.
استلا کریاکیدس رئیس کمیساریای بهداشت اتحادیه اروپا با بیان اینکه نمایندگان آسترازنکا از تاخیر در تحویل واکسنها در سه ماهه نخست سال ۲۰۲۱ خبر داده اند در پیامی توییتری نوشت، کمیسیون اروپا «نارضایتی عمیق» خود از این شرکت را ابراز کرده است، ما خواستار تسریع در روند توزیع دوزهای واکسن بوده و بر زمانبندی دقیق توزیع به عنوان پایه برنامه ریزیهای استراتژیک واکسیناسیون دولتها تاکید داریم.
شمار مبتلایان کرونا در جهان در حالی از ایستگاه ۱۰۳ میلیون نفر عبور کرده است که بیش از ۳۰ میلیون و ۱۵۵ هزار مورد از مجموع کل این آمار به قاره اروپا اختصاص دارد. روسیه، انگلیس، فرانسه، اسپانیا، ایتالیا و آلمان به ترتیب با ثبت بیش از سه میلیون و ۸۳۲ هزار، سه میلیون و ۷۹۶ هزار، سه میلیون و ۱۷۷ هزار، دو میلیون و ۸۳۰ هزار و دو میلیون و ۵۴۱ هزار مورد ابتلا، شش کشور نخست اروپایی به لحاظ شمار مبتلایان ویروس کرونا قرار دارند.
همچنین تا کنون نزدیک به ۷۰۰ هزار نفر در قاره سبز در اثر ابتلا به ویروس کرونا جان خود را از دست داده اند.
نظر شما