به گزارش روز دوشنبه مرکز خبر شورای عالی انقلاب فرهنگی، سومین جلسه کمیته تلفیق در حوزه فرهنگ شورای عالی انقلاب فرهنگی به ریاست سعید رضا عاملی، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در محل دبیرخانه این شورا برگزار شد.
عاملی با اشاره به تدوین سند آمایش آموزش عالی، افزود: یکی از اهداف آمایش آموزش عالی ساماندهی دانشگاهها و مؤسسات آموزش و دیگری ماموریت گرایی دانشگاه ها است؛ در حال حاضر ادغام دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی توسط وزارت علوم با همین منظور صورت می گیرد.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: در حوزه آمایش فرهنگی، قبل از هر چیز نیازمند مدل و الگوی آمایش هستیم و اهداف و مولفههای آمایش فرهنگی را در قالب ساماندهی نهاده فرهنگی و مأموریتگرایی دستگاههای فرهنگی یا اساساً دستهبندی مسائل فرهنگی کشور باید مورد توجه باشد.
وی با بیان اینکه مأموریتگرایی به عنوان یک قلمرو مهم در تدوین و اجرای آمایش مطرح است، خاطرنشان کرد: برای آمایش فرهنگی، باز مهندسی مدل حکمرانی فرهنگی کشور یک ضرورت است، چرا که در حال حاضر دستگاههای موازی زیادی در حوزه فرهنگ وجود دارد.
عاملی تأکید کرد: مأموریتهای فرهنگی دستگاههای فرهنگی روشن نیست و همه میخواهند به همه امور فرهنگ بپردازند که امکان پذیر نیست. برای تدوین مدل آمایش وضعیتشناسی و هدفگذاری مبتنی بر وضعیت شناسی نیاز است.
عاملی با بیان اینکه فرهنگشناسان در تعریف جدید فرهنگ اعتقاد دارند که هر چه با آن زندگی میکنیم فرهنگ است، افزود: دامنه حوزه فرهنگ تعریف نشده است، بنابراین علاوه بر مقید بودن به ۶۵ دستگاه حوزه فرهنگ، دستگاههایی که ذیل مأموریتهای اصلی آنها کار فرهنگی تعریف شده است، باید شناسایی و به عنوان دستگاه فرهنگی معرفی شوند.
لزوم ارزیابی بودجه و آسیب شناسی حوزه فرهنگ
در ادامه این نشست، عباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی اظهار داشت: برای ارتقای بخش فرهنگی در برنامه هفتم توسعه اقدامات برنامه ای و تمهیداتی لازم و بسیار حائز اهمیت است. اقدامات تمهیدی شامل شناسایی وضعیت فرهنگی، آسیبشناسی و ارزیابی وضعیت فرهنگی، تقویت بدنه کارشناسی و... است.
صالحی گفت: برای اینکه حوزه فرهنگ در برنامه هفتم توسعه پُررنگتر و قویتر مطرح شود، ارزیابی بودجه فرهنگ، آسیبشناسی حوزه فرهنگ، آمایش منطقهای و.... نیاز است.
حجتالاسلام محمد قمی، رییس سازمان تبلیغات اسلامی نیز گفت: تمهیدات لازم برای تدوین بخش فرهنگ در برنامه هفتم توسعه را میتوان بر اساس زاویه دید، بعُد و بخش فرهنگی در برنامههای توسعه در نظر گرفت.
وی با بیان اینکه مباحثاتی در مورد بررسی حضور فرهنگ در برنامههای توسعه در سازمان تبلیغات اسلامی انجام شده، با ارائه گزارشی در این مورد، اظهار داشت: در این بررسیها مشخص شد منطق روشن گزینش مسائل فرهنگی در برنامههای توسعه وجود ندارد.
رییس سازمان تبلیغات اسلامی در مورد تدوین سند آمایش فرهنگی استانی در سازمان تبلیغات اسلامی، گفت: در موضوع آمایش حوزه فرهنگ به صورت بخشی لحاظ نشده و به صورت جامع در نظر گرفته شده است.
محمود حاجیلویی، معاون خط مشیگذاری و هماهنگی اجرای ستاد فرهنگ دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی با تأکید بر لزوم ارتقای سطح فرهنگی در برنامه هفتم توسعه، گفت: برای تحقق این امر هشت اقدام تمهیدی و بسترساز در ستاد فرهنگ دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی با مشورت از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، سازمان تبلیغات اسلامی و سازمان برنامه و بودجه کشور تهیه شده است.
وی با تشریح اقدامات تمهیدی و بسترساز ارتقای بخش فرهنگ در برنامه هفتم توسعه، افزود: اقدام تمهیدی اول ایفای نقش کمیته تلفیق در تدوین سیاستهای کلی بخش فرهنگ در نظر گرفته شده و دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی به عنوان متولی و سازمان برنامه و بودجه کشور و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به عنوان همکار پیشنهاد شده است.
حاجیلویی وضعیتشناسی تفصیلی فرهنگ با هدف استخراج نظام مسائل اولویتدار و موضوعات خاص را به عنوان اقدام تمهیدی دوم عنوان کرد و گفت: متولی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی و سازمان تبلیغات اسلامی به عنوان همکار پیشنهاد شده است.
وی با تشریح اقدام تمهیدی سوم افزود: وضعیتشناسی تفصیلی امور فرهنگی با رویکرد آسیبشناسانه به عنوان اقدام تمهیدی سوم درنظر گرفته شده و دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی به عنوان متولی و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و سازمان تبلیغات اسلامی به عنوان همکار معرفی شده است.
حاجیلویی ادامه داد: مشارکت در به روز رسانی بخش فرهنگی سندهای آمایش آموزش استانی مبتنی بر سند ملی آمایش به عنوان اقدام تمهیدی چهارم و سازمان تبلیغات اسلامی متولی و دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی و سازمان برنامه و بودجه به عنوان همکار پیشنهاد شده است.
معاون خط مشیگذاری و هماهنگی اجرای ستاد فرهنگ دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی، تمهید مشارکت دانشگاهها و مراکز پژوهشی برتر در فرآیند تدوین محتوای برنامه هفتم را اقدام تمهیدی پنجم نام برد و افزود: دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی به عنوان متولی و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی به عنوان همکار معرفی شده است.
وی ادامه داد: ارزیابی اهداف، برنامهها، احکام دائمی و احکام برنامه ششم، پنجم و چهارم با استفاده از ظرفیت متخصصین دانشگاهها و دستگاههای اجرایی برای اعمال در برنامه هفتم به عنوان اقدام تمهیدی ششم و سازمان برنامه و بودجه به عنوان متولی و دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی و کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی به عنوان همکار پیشنهاد شده است.
حاجیلویی طراحی مدل برنامهریزی فرهنگی در دستگاههای فرهنگی مبتنی بر بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی را به عنوان اقدام تمهیدی هفتم معرفی کرد و گفت: دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی به عنوان متولی و سازمان برنامه و بودجه و سازمان تبلیغات اسلامی به عنوان همکار پیشنهاد میشود. همچنین دانشگاه جامع امام حسین (ع) و دانشگاه باقرالعلوم نیز در طراحی این مدل همکاری دارند.
وی در تشریح اقدام تمهیدی آخر اظهار داشت: توانمندسازی بدنه کارشناسی دستگاههای فرهنگی برای تدوین برنامههای پنج ساله در قالب برگزاری کارگاهیهای آموزشی حول محور تبیین مدل برنامه ریزی فرهنگی و تبیین نقشه مهندسی فرهنگی کشور و بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی اقدام تمهیدی هشتم و دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی به عنوان متولی و سازمان برنامه و بودجه و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به عنوان همکار معرفی شده است.
معاون خط مشیگذاری و هماهنگی اجرای ستاد فرهنگ دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی پیشنهاد داد: برای راهبری و اجرای این ۸ اقدام تمهیدی شورای راهبری و نظارت که وظیفه بررسی و تأیید شرح خدمات و انتظارات پروژهها، بررسی پروپزال پروژهها بر اساس شرح خدمات مصوب و ارائه به کمیته تلفیق برای تصویب، نظارت بر فرآیند محتوایی پروژهها، ارائه گزارش پیشرفت و مدیریت زمان و ریسک پروژهها را برعهده خواهد داشت، تشکیل شود.
در این جلسه هشت برنامه و اقدام تمهیدی و مقدماتی برای تدوین بخش فرهنگ در برنامه هفتم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی به تصویب رسید و دستگاههای متولی و همکار مشخص شدند.
محمد آقاسی، دبیر ستاد فرهنگ دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی در پیش از دستور جلسه با اشاره به طرح «تقسیم کار ملی برای استقرار الگوی اخلاق فرهنگ کار و رفتار اقتصادی» گفت: این موضوع با راهبرد کلان هشت سند مهندسی فرهنگی مرتبط است؛ چرا که در راهبرد کلان هشت مهندسی فرهنگی نیز بر طراحی و استقرار الگوی اسلامی اخلاق و فرهنگ کار و رفتار اقتصادی دولت و مردم در عرصه تولید، توزیع و مصرف تأکید دارد.
وی ادامه داد: این موضوع در کمیسیون تخصصی ستاد مهندسی فرهنگی کشور مورد بررسی قرار گرفته و در صحن ستاد مهندسی فرهنگی نیز مطرح و مقرر شد بازنگری مجدد انجام شود.
آقاسی با اشاره به نامگذاری سالهای اخیر مرتبط با اقتصاد و تأکید مقام معظم رهبری بر این موضوع، ابراز امیدواری کرد: طرح تقسیم کار ملی برای استقرار الگوی اخلاق فرهنگ کار و رفتار اقتصادی با همکاری سازمان برنامه و بودجه در صحن شورای ستاد مهندسی فرهنگی به تصویب رسد.
نظر شما