به گزارش ایرنا، محمدمهدی تندگویان روز چهارشنبه در نشست خبری که به مناسبت گرامیداشت چهل و دومین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی برگزار شد، افزود: در سال ٩٢ در مجموع ٢٩ هزار میلیارد ریال وام ازدواج در کشور پرداخت شد که براساس پیشبینیها این اعتبار تا پایان سال ٩٩ احتمالا به ۴۵۰ هزار میلیارد ریال افزایش یابد.
وی ادامه داد: ٨٠ درصد متقاضیان وام ازدواج در ۶ ماهه نخست سال ٩٩ این اعتبار را دریافت و ٢٠ درصد متقاضیان نیز در نوبت انتظار این مبلغ هستند. آمار ازدواج نیز در هر سال (به ویژه از سال ١٣٨۵) روندی منفی داشته که در سال ٩٩ با رشد ۵ درصدی (ازدواج) و کاهش ٣ درصدی طلاق روبهرو شده است.
تندگویان همچنین با اشاره به خدمات مشاورهای ازدواج اضافه کرد: ٢ هزار و ٨٠٠ هزار نفر در سال ٩٩ از خدمات مشاورهای جامعه ورزش و جوانان استفاده و بیش از ۶٣ هزار کارگاه آموزشی در این زمینه برگزار شد که ١٢۵٢ زوج توسط مراکز مشاوره تخصصی خانواده و ازدواج تحت مشاوره قرار گرفتند.
وی با اشاره به شیوع کرونا گفت: ۶۶۰ هزار نفر نیز در دوران شیوع این بیماری از خدمات مشاورهای غیرحضوری (تلفنی) استفاده کردند.
به گفته تندگویان، برگزاری دورههای تربیت مربی برای مشاوران این مراکز مشاوره نیز از اقدامات اساسی جامعه جوانان در دولت دوازدهم بود که طی سالهای ٩۶ و ٩٧ برای ۵ هزار نفر برگزار شد.
معاون امور جوانان وزارت ورزش وجوانان افزود: برگزاری دورههای دانش افزایی مراکز تخصصی ازدواج و خانواده، ١٩ کارگاه زوج درمانی، ١٧٧ کارگاه ویژه مربیان ازدواج و طلاق و تولید ١٣٧٢ اثر فاخر در این عرصه نیز از اقدامات ارزشمند جامعه جوانان در این دولت است.
وی تاکید کرد: در این دوران همچنین از ١٨٠ طرح سازمانهای مردم نهاد حمایت شد. مجمع ملی خیرین در ٢۶ استان کشور به ثبت رسید و موجب هدفمندسازی کمک خیرین شد.
معاون وزیر ورزش افزود: برگزاری ۵٠ کارگاه آموزشی برای اصحاب رسانه، پایش مهارتهای ارتباطی، همکاری با سامانه ٣٠۴٠ و ارائه بیش از ٣٨٠٠ خدمات مشاورهای (که ٢١٣ عنوان از آن به صورت تخصصی در زمینه کرونا بود) در این دولت اتفاق افتاد.
برگزاری جشنواره فیلم ازدواج در سال ۹۸
تندگویان همچنین با اشاره به برگزاری جشنواره ملی فیلم کوتاه تدبیر زندگی به همت جامعه ورزش و جوانان گفت: سال ۹۸ برای اولین بار در کشور جشنواره فیلم ازدواج با هدف تغییر نگرش در پایش محصولات فرهنگی به ویژه در عرصه سینما جهت ساخت اثر با حفظ ارزشهای ایرانی و اسلامی برگزار شد.
به گفته وی، جشنواره ملی فیلم کوتاه تدبیر زندگی نیز به همت این جامعه با عرضه تولیدات فرهنگی جوانان سبب ارسال ١٩٢ اثر منتخب از هفت هزار اثر راهیافته به جشنواره شد.
تندگویان افزود: برگزاری ١٨٧٠ گفت وگوی آنلاین با جوانان، ٣٩٧٩ خدمت رسانهای، تعین راهاندازی پویش بازیهای رایانهای و همچنین پویش ازدواج جوانان که با کمک خیرین سبب اهدای جهیزیه و مسکن و... شد و تعین سن ١٨ تا ٣۵ سال به عنوان سن جوانی و افزایش امید به زندگی، طی سالهای اخیر انجام پذیرفت.
وی ادامه داد: توسعه و گسترش خانههای جوان در مراکز استانی و شهرستانها که در سال ٩٢ برابر با صفر بود و در سال ٩۶ و ٩٧ به ترتیب به ۵٧ و ۶۵ خانه جوان رسید.
تندگویان اضافه کرد: در سال ٩٨ نیز شمار این خانههای جوان به ٧٠ و اکنون برابر با ١٣٠ خانه جوان است که پیشبینی میشود تا پایان دولت تدبیر و امید به عدد ٢٠٠ رسیده باشد.
وی ادامه داد: سند جامع اوقات فراغت نیز برای نخستین بار به منظور تقسیم کار دستگاهی با رویکرد اجرایی و مبحث پیشبینی اقتصادی اوقات فراغت در این دولت تدوین شد.
به گفته تندگویان، از سال آینده شرح وظایف و مسئولیتها برای همه دستگاهای کشور نیز در این رابطه مشخص میشود.
معاون وزیر ورزش یادآور شد: در حوزه کارآفرینی و اشتغال نیز که صرفاً مبحث سیاستگذاری با جامعه ورزش و جوانان است، از سال ٩٧ به عنوان یک ایده ورود کرد و در گام نخست با حمایت از نگرش سازمانهای مردم نهاد، سبب ایجاد اشتغال در حوزه تشکلهای جوانان شد.
پویش همت جوانانه، کمک مومنانه
تندگویان در ادامه با اشاره به پویش «همت جوانانه، کمک مومنانه» در ماه مبارک رمضان افزود: این پویش بیش از ۴۰۰ هزار خانوار را تحت پوشش قرار و سبب جمعآوری ١١۵ میلیارد ریال اعتبار و بسته حمایتی غیرنقدی شد.
وی همچنین نذر خون در دو دوران شیوع کرونا، توزیع اقلام و کالاهای ضروری در ٣١ استان کشور، تولیدات فرهنگی ایام محرم و جمعآوری ٢٣ میلیارد تومان اقلام بهداشتی را از دیگر اقدامات ارزشمند این دوران عنوان کرد.
به گفته معاون وزیر ورزش، تصویب طرح توانمندسازی مدیران جوان و طراحی سند جامع سیاست بیانیه گام دوم انقلاب نیز در سالهای اخیر محقق شد.
وی گفت: راهاندازی سامانه امریه تشکلهای جوانان در ۲۲ مرداد سال ۹۹ نیز یکی از اقدامات مهم حوزه جوانان بود که مجموعه تشکلها با مراجعه به این سامانه و در صورت احراز شرایط میتوانند از این سهمیه استفاده کنند.
به گفته تندگویان، سهمیه مشخصی براساس این طرح برای امریه ۶ ماه پایانی خدمت سربازی فعالان سمنهای جوانان (در سمن خود) اختصاص داده میشود.
افزایش شمار تشکلهای جوانان در دولت تدبیر وامید
وی افزود: یکی دیگر از مهمترین اقدامات وزارت ورزش و جوانان افزایش شمار تشکلهای جوانان از آغاز دولت یازدهم است؛ این تشکلها در آغاز این دولت زیر ۱۰۰ و اکنون به ۳۲۰۰ تشکل افزایش یافته که احتمالا تا پایان این دولت نیز به ۳۷۰۰ تشکل رسیده باشد.
تندگویان همچنین با بیان اینکه اکنون ۳۵۰ مرکز مشاوره در سراسر کشور فعال است، خاطرنشان کرد: ۱۹ مرکز مشاوره تخصصی ازدواج و خانواده جامعه ورزش وجوانان نیز تا پایان این دولت به ۵۰۰ مرکز (مطبق با پیشبینیها) باید افزایش یابد.
وی ادامه داد: راهاندازی شبکه امداد و نجات، انتخابات مجامع استانی و برگزاری دو دوره انتخابات مجمع ملی جوانان با مشارکت ۹۸ درصدی، طرح سهشنبههای جوانان، برگزاری ۵۶ کارگاه ملی برای سمنها، آموزشهای مهارتی (مهارتهای زندگی واشتغالزایی) مهارت آموزی سربازان، حمایت از کارگاههای استانی، حمایت از ۴۳۵۹ طرح تشکلهای جوانان ورتبهبندی سمنها تحت عنون جشنواره اتفاق هم از اتفاقات ارزشمند این دوران است.
معاون ساماندهی امور جوانان وزیر ورزش و جوانان گفت: ۷ هزار شغل هم به همت جامعه ورزش و جوانان در سال ۹۸ از طریق کمکهای اعتباری صندوق کارآفرینی امید و بانک قرضالحسنه رسالت راهاندازی شد.
وی اضافه کرد: براساس ظرفیت صندوق کارآفرینی امید ۱۳۳ میلیارد تومان اعتبار و ۳۱۶۴ عنوان تسهیلات پرداخت و ۵۳۰۶ اشتغال ایجاد شد و مطابق با اعتبارات بانک قرضالحسنه رسالت ۲۵ میلیارد تومان اعتبار و ۶۴۰ فقره تسهیلات ودر مجموع ۶۴۰۰ اشتغال شکل گرفت.
تندگویان همچنین یادآور شد: ایران طی دو سال گذشته از مجموع ۶۴ کشور اسلامی عضو مجمع جوانان کشورهای اسلامی (بعد از ۱۲ سال عضویت) موفق به دریافت قائم مقامی امور بین الملل مجمع جوانان کشورهای اسلامی و همچنین دریافت عضویت هیات مدیره از پنج نفر شد.
وی افزود: راهاندازی مراکز منش، تبدیل ایده جوانان به کارآفرینی و اشتغال با مشارکت ۲ هزار و ۹۳۸ نفر، ۱۹ کارگاه آموزشی و ۷۴ تیم جوان و آموزش ۴ هزار و ۲۹۲ نفر در این عرصه، بازارچه مجازی سمنها با محوریت استان ایلام، حمایت از استارتاپها، تولید ۱۰۰ مستند در حوزههای مختلف، راهاندازی دبیرخانه گردشگری و کارآفرینی، تدوین محتواهای آموزشی برای مدیران آموزش و پرورش نیز اقدامات مهم این دولت است.
به گفته وی، انجام برخی تفاهمنامهها نظیر همکاری با جهاد دانشگاهی و توافق با وزارت تعاون، کار ورفاه اجتماعی برای ثبت تعاونی جوانان نیز در دولت تدبیر وامید محقق شد.
تندگویان ادامه داد: برگزاری بزرگداشت هفته جوان با ۳۴۷ رویداد در سال ۹۲ و ۱۴ هزار و ۲۳۱ رویداد در سال ۹۸ و همچنین ۴۵ اردوی گردشگری در کل کشور در سال ۹۲ که به هزار و۶۱ برنامه در سال ۹۸ افزایش یافت، از افتخارات جامعه جوانان در این دوران است.
به گفته وی، سال ۹۸ نیز ۱۶۶ نشست در حوزه جوانان برگزار شد که به ۵ هزار و ۲۳۳ نشست در سالهای آتی رسید. همچنین ۶ جشنواره در زمینه اوقات فراغت جوانان در سال ۹۲ برگزار شد که در سال ۹۸ به ۳۱ جشنواره افزایش یافت.
تندگویان اضافه کرد: سال ۹۷ نیز ویژه برنامه فراغتی کرامت طراحی و بیش از ۴ هزار برنامه در این دهه برگزار شد که در سال ۹۸ به بیش از ۵ هزار برنامه رسید. همچنین ۲ هزار و ۵۰۳ ویژه برنامه فراغتی دهه کرامت انجام پذیرفت که از ابتدای دولت تدبیر وامید تا سال ۹۷ اتفاق نیوفتاده بود.
ضرورت وام ازدواج تجمیعی با بازپرداخت ۴۰ ساله
معاون ساماندهی امور جوانان وزیر ورزش و جوانان در ادامه در پاسخ به سوال خبرنگاران در خصوص وام ازدواج نیز گفت: مجموع اعتبارات وام ازدواج باید در اختیار جوانان قرار گرفته و یک امتیاز مالی مشخص داشته باشد.
وی افزود: برخی از بخشها همچون تولید محتوا واجرا نمی تواند در حیطه اختیارات جوانان باشد؛ اما اعتبار این وام باید در اختیار جوانان قرار گیرد. در واقع یک وام تجمیعی با بازپرداخت ۳۰ تا ۴۰ ساله (بدون بهره) و صرفا اخذ کارمزد می تواند سبب انقلاب در بودجه کشور، توزیع عادلانه منابع، نظارت و همچنین بهرهمندی جامعه هدف از منابع شود.
به اعتقاد این مسئول، پرداخت این نوع وام همچنین باعث کوچکسازی نهادهای قضایی و دولتی خواهد شد وبا توجه به این مهم که جوانان زیر ۱۸ ساله امکان افتتاح حساب نداشتهاند، از آسیبها جلوگیری می کند.
تندگویان همچنین با بیان این مهم که افزایش مبلغ وام ازدواج می تواند مسبب افزایش سوءاستفادههای اقتصادی باشد، گفت: در هر سال نزدیک به ۱۳ هزار متقاضی بیش از ۵۰ سال وام ازدواج دریافت می کند که در موضوع فرزندآوری و رشد جمعیت اثرگذار نبوده و بر این اساس باید گفت، افزایش وام مستلزم نظارت بر متقاضیان است.
به گفته وی، پیشنهاد جامعه ورزش و جوانان نیز عدم پرداخت این اعتبار به داوطلبان بالای ۵۰ سال و همچنین تشکیل یک کارگروه نظارتی بر پرداخت این وام است که به رغم پیشنهاد به ریاست جمهوری، هنوز تشکیل نشده است.
تندگویان با اشاره به تجرد قطعی فرزندان دهه ۶۰ نیز یادآور شد: کاهش سن ازدواج در کشور مطلوب اما به تجرد قطعی دختران وپسران دهه ۶۰ نیز نباید بی توجهی شود.
وی همچنین در خصوص نظر نمایندگان مجلس در این باره گفت: به اعتقاد این نمایندگان، درصد تبعات سوء دریافت وام ازدواج، اصل مساله را زیر سوال نمی برد؛ اما بدون شک افزایش مبلغ وام ازدواج آسیبهای ناشی از آن را نیز افزایش داده و همچنین یک درصد از مجموع ۴۵۰ هزار میلیارد ریال، بخش قابل توجهی از منابع عمومی کشور را تضییع می کند و این مساله نیازمند تحقیق از جانب مجلس شورای اسلامی به منظور رفع آسیبها است.
تندگویان یادآور شد: جوانان نیز درخواست وام ازدواج را به علت رشد اعتبارات در سالهای آتی به تعویق نیندازند؛ زیرا با تعویض دولت احتمال تغییر برخی از طرحها و برنامهها نیز وجود خواهد داشت و بالتبع وام ازدواج نیز می تواند دستخوش تغییر و تحول شود.
وی همچنین در خصوص بیمه مراکز مشاوره و خسارات ناشی از شیوع کرونا گفت: یکی از مطالبات جامعه جوانان پوشش بیمهای این مراکز است که در این زمینه با سازمان تامین اجتماعی و سازمان برنامه و بودجه گفت و گو و در صورت تعیین اعتبارات این مطالبه توسط سازمان برنامه و بودجه، تامین اجتماعی می تواند بیمهای در این زمینه تعریف کند.
نظر شما