کریم همتی روز یکشنبه و همزمان با ایام الله دهه فجر در گفت وگو با خبرنگار اجتماعی ایرنا با اعلام این مطلب افزود: جمعیت هلال احمر در مدار انقلاب اسلامی، از مرتبهای به پهنای ارزشهای انقلاب برخوردار است و از آنجا که به برکت این انقلاب، خدمت به قشرهای نیازمند و مستضعف شتابی قابل توجه گرفت، هلال احمر نیز به مدد نیروهای داوطلب و کارکنان بیادعایش، تا امروز توانسته در مسیری حرکت کند که مردم، امام (ره) و رهبری عزیز از یک موسسه عامالمنفعه در تراز انقلاب اسلامی انتظار داشته و دارند.
وی ادامه داد: در چهل و دو سالی که از پیروزی انقلاب میگذرد، جمعیت هلال احمر با تقویت زیرساختهای داوطلبانه و امدادی، خدمات بشردوستانه خود را در داخل و خارج کشور گسترش داد و در سالهای اخیر با وجود تحریمهای ظالمانه، نه تنها در خدمت هلال احمر به مردم آسیبدیده در حوادث، بیماران و خانوادههای نیازمند خللی وارد نشد بلکه با نوآوری در خدمت، فعالیتهای هلال احمر گسترش بیشتری نیز پیدا کرد که تاسیس «خانههای هلال» در مناطق روستایی به منظور دسترسی آسانتر مردم مناطق دورافتاده به جمعیت هلال احمر، سند محکمی برای اثبات حرکت هلال احمر روی ریل آرمانهای انقلاب است.
رئیس جمعیت هلال احمر اضافه کرد: امروز جمعیت هلال احمر در تعاملی مثبت با نهضت بینالمللی صلیب سرخ و هلال احمر و همسو با ارزشهای انقلاب و نظام، یکی از موثرترین و معتبرترین جمعیت های ملی در سطح دنیا به حساب میآید که بدون وابستگی به ابرقدرتها، در مقولههایی نظیر امداد و نجات حادثهدیدگان، داشتن بیشترین اعضای داوطلب و جوان، ارائه خدمات درمانی در چندین کشور آسیایی، آفریقایی و آمریکای لاتین و تولیدات دارویی و تجهیزات پزشکی و امدادی نمونهای جامع و کامل از یک سازمان امدادی بینالمللی به حساب میآید.
همتی گفت: همچنین امدادگران و جوانان بسیاری که متولد سالهای پس از انقلاب هستند، امروز با لباس هلال احمر و با همان آرمانهای انقلابی سال ۵۷ به مردم خدمت میکنند که این گنجینه ارزشمند یکی دیگر از آثار انقلاب برای ما به شمار میآید.
امداد و نجات
وی با بیان اینکه پیش از انقلاب و تا سال ۱۳۵۷، جمعیت هلال احمر (شیر و خورشید سرخ) هیچ پایگاه امدادی در سطح کشور نداشت، گفت: اما پس از انقلاب و با این که کشور نزدیک به یک دهه درگیر جنگ بود و فعالیت عمرانی معنایی نداشت زیرا عمده بودجه کشور باید صرف مسائل مرتبط با جنگ میشد، اما در چهار دهه گذشته پس از پیروزی انقلاب تعداد پایگاه های امداد و نجات کشور از رقم صفر به ۵۶۱ پایگاه رسیده است.
رئیس جمعیت هلال احمر با بیان اینکه همان طور که میدانید در ماموریتهای امدادی بالگرد نقش مهمی در انتقال مصدومان و اقلام امدادی و نیز اعزام نجاتگران به مناطق صعب العبور دارد، توضیح داد: تا سال ۱۳۵۷ فقط دو بالگرد امدادی در جمعیت هلال احمر داشتیم اما در حال حاضر ۲۴ فروند بالگرد هلال احمر در عملیاتهای امداد و نجات فعالیت میکنند و یک فروند هم در سال ۱۴۰۰ به ناوگان امداد هوایی هلال احمر اضافه خواهد شد. جمعیت هلال احمر در سراسر کشور دارای ۲۷ پایگاه امداد هوایی است که با توجه به نیاز استان، حوادث و نظایر آن بالگرد امدادی هلال احمر به شکل ثابت یا موقت در استان مستقر می شود.
وی افزود: اکنون ۶۰ هزار امدادگر و نجاتگر درجهبندی شده به فعالیت مشغولند. در هفت درجه امدادی؛ امدادگر سه، امدادگر دو، امدادگر یک، نجاتگر سه، نجاتگر دو، نجاتگر یک و ایثار. امدادگران و نجاتگران آموزشهای تخصصی و ویژهای میبینند تا به عنوان نیرویی متخصص شناخته شوند؛ مانند امدادگران و نجاتگرانی که درجه امدادی نجاتگر سه تا ایثار دارند.
همتی اظهار داشت: جمعیت هلال احمر ایران تنها شامل امدادگران و نجاتگران و پرسنل متخصص در حوزه امداد و نجات نیست. نیروهای واکنش سریع هم هستند که تعداد آنها در مرکز استانها ۴۶۵ نفر است؛ میشود گفت که هر استان یک تیم ۱۵ نفره دارد. نیروهای واکنش سریع هم دورههای آموزشی طی میکنند، در مرحله اول برای شعب بالای ۱۲۰ نفر دورههای آموزشی آغاز شده و در پیشبینی میشود به زودی در بیش از ۱۱۰ شعبه هم تیمهای واکنش سریع، شامل تیمهای ۹ نفره شروع به فعالیت کنند.
داوطلبان
وی با بیان اینکه در دهه ۵۰ شمسی، فعالیتهای داوطلبانه جمعیت به فعالیتهایی چون کمک به جذامیان، شیرخوارگاه جمعیت شیر و خورشید سرخ تبریز و نظایر آن محدود شده بود، افزود: اما پس از انقلاب با جذب داوطلبان بیشتر و طرح ایدههای خوب، برنامههای بشردوستانه زیادی برای داوطلبان جمعیت هلال احمر تعریف شد که تا امروز شامل برنامههای همای رحمت، فرشتگان رحمت، ارمغان مهر، نیابت، اعزام کاروانهای سلامت به روستاهای محروم، حمایت ماندگار(اهدای خون توسط داوطلبان)، پنجره های امید(حامیان)، داوطلبان عاشورایی، خادمین حرم مهرورزی، داوطلب یار امداد و نجات، داوطلب کار روستا، مروجین سلامت، طرح مشارکت ایرانیان، طرح نذر آب، راه اندازی و توسعه بانک امانات پزشکی است که در مناسبتهای مختلف همچون ماه مبارک رمضان، عید نوروز، آغاز سال تحصیلی و نظایر آن انجام میشود. این برنامهها، غیر از جمعآوری کمکهای نقدی و غیرنقدی مردم در زمان وقوع حوادث طبیعی بزرگ برای حمایت از آسیب دیدگان حوادث است.
رئیس جمعیت هلال احمر با اشاره به اجرای بیش از 2400 پروژه محرومیت زدا در هر سال به واسطه پیگیریهای مستمر داوطلبان هلال احمر سالانه 2440 پروژه محرومیت زدا در قالب پروژههای معیشت محور و سلامت محور انجام می شود، گفت: این اقدام به واسطه بررسی های میدانی داوطلبان در مناطق محروم و کم برخوردار صورت می گیرد. داوطلبان با سرکشی به مناطق محروم و کم برخوردار و شناسایی افرادی که نیازمند کمک هستند، به کمک آنها می شتابند و نیازهای معیشتی آن ها را در حد توان برطرف می کنند. در زمینه اجرای پروژه های سلامت محور نیز، کاروان های سلامت متعددی در طول سال با حضور پزشکان فوق تخصص، متخصص، پیراپزشک، جراح، دندانپزشک و پرستار به مناطق محروم مراجعه می کنند و بدون دریافت حتی یک ریال حق ویزیت یا دستمزد، نسبت به درمان بیماران اقدام می کنند و هزینه دارو و تجهیزات مورد نیاز بیماران هم از طریق داوطلبان تامین می شود و افراد کم بضاعت و بی بضاعت از خدمات درمانی کاملا رایگان برخوردار می شوند.
وی اظهار داشت: ۱۷۴ هزار داوطلب ثابت برای اهدای زندگی تا قبل از سال ۱۳۶۴، تهیه خون سالم برای بیماران از جمله وظایف جمعیت هلال احمر بود. اما پس از تشکیل سازمان انتقال خون در آن سال، این وظیفه از دوش جمعیت هلال احمر ایران ساقط شد اما در سال ۱۳۸۰، سازمان انتقال خون با جمعیت هلال احمر برای اهدای خون داوطلبانه تفاهم نامه ای منعقد کرد و از آن زمان جمعیت هلال احمر به عنوان یکی از شرکای سازمان انتقال خون معرفی شد و به نوعی داوطلبان هلال احمر تامین کننده خون سالم شدند. به طور متوسط سالانه بیش از ۱۷۴ هزار داوطلب ثابت، به صورت دو تا سه نوبت در سال اقدام به اهدای خون می کنند.
جوانان
همتی با بیان اینکه در حوزه جوانان، جمعیت هلال احمر پیش از انقلاب تنها دارای یک مجموعه اردوگاهی در شمال کشور بود، افزود: اما پس از پیروزی انقلاب و با توجه به لزوم پرورش جنبههای بشردوستی جوانان و آماده کردن آنها برای فعالیتهای امدادی و پر کردن اوقات فراغت جوانان با تفریحات سالم و آموزشی، ۹ اردوگاه دیگر در مناطق مختلف کشور برای استفاده جوانان داوطلب عضو هلال احمر احداث شده است.
وی یادآور شد: نخستین خانه جوانان در خرمشهر شروع به فعالیت کرد که در سال ۵۷ تعداد این خانهها ۲۰ واحد بود. ضمن اینکه پیش از انقلاب، این خانهها تنها در حوزه دانشآموزی فعالیت داشتند اما پس از پیروزی انقلاب، اکنون علاوه بر ۶۸۰۰ کانون دانشآموزی، ۲۰۰۰ کانون غنچه های هلال، ۸۳۱ کانون جوانان، ۱۱۰۰ کانون دانشجویی، ۳۱۰ کانون طلاب، ۵۷۷ کانون روستایی نیز در سازمان جوانان هلال احمر فعالیت میکنند و امروز جمعیت هلال احمر با بیش از ۷۰۰ هزار داوطلب بالای ۲۹ سال در سازمان داوطلبان و بیش از ۷۰۰ هزار عضو در سازمان جوانان، بیشترین تعداد داوطلب را در بین جمعیتهای ملی صلیب سرخ و هلال احمر دنیا داراست.
تدارکات پزشکی
رئیس جمعیت هلال احمر افزود: یکی از اهداف و رسالت مهم جمعیت هلال احمر و به تبع آن سازمان تدارکات پزشکی، تهیـه و تـأمین دارو و تجهیـزات پزشـکی مـورد نیـاز کشـور در سـریع ترین زمـان ممـکن و مطابق با استـانداردهای جهـانی و مقـررات سـازمان غـذا و دارو وزارت بهـداشت می بـاشد. مسئـولان وقـت این سـازمان در راستـای اهـداف متـعالـی جمعـیت هلال احمر و به منظور توزیع مویرگی داروهای خاص و حیاتی در سـراسـر کشـور اقـدام به ایـجاد شـرکت پخش سها هلال در سال ۱۳۸۸ کردند که امـروز با گذشت حدود ۹ سال از زمان تأسیس شرکت پخش سها هلال، بخش های گسترده ایی از مناطق مختلف کشور تحت پوشش خدمات مراکز توزیع دارویی هلال احمر قرار گرفته اند که ارائه خدمات به ویژه در مناطق محروم جزء اولویت است.
وی گفت: این مراکز با مساعدت مسئولان جمعیت هلال احمر و همکاری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و با همراهی صمیمانه دانشگاه های علوم پزشکی در سراسر کشور ایجاد شده است و به اغلب امکانات لازم از جمله زنجیــره سـرد و انبـارهای منـاسب و سردخانه های استاندارد مجهز هستند، از این رو شرایط توزیع تمامی داروهای مورد نیاز به ویژه داروهـای خاص به موازات کلان شهـرها در اقصی نقاط کشور فراهم گشته است.
بهداشت، درمان و توانبخشی
همتی با بیان اینکه جمعیت هلال احمر در زمینه خدمات توانبخشی به معلولان و افراد کم توان جسمی قدمتی طولانی در کشور دارد، افزود: اما پس از انقلاب خدمات هلال احمر در این حوزه جهش چشمگیری داشته است و اکنون ۱۸۴ واحد درمان توانبخشی هلال احمر در کشور در حال فعالیت هستند که این میزان در فاصله ۲۰ سال (۱۳۸۰ تا الان) حدود ۲۵۴ درصد رشد داشته است.
وی گفت: اکنون ۶ کلینیک تخصصی توانبخشی در استانهای اصفهان و مرکز جامع توانبخشی تهران مشغول خدمترسانی هستند. همچننین اکنون سه تیم سیار توانبخشی(ارتوپد فنی) راهاندازی شدهاند و مراکز توانبخشی جمعیت هلال احمر به دلیل خدمات مهمی که ارائه میکردند به عنوان یکی از ارگانهای مهم هلال احمر تبدیل شدند و از همین رو این مراکز در مجموعه معاونت بهداشت، درمان و توانبخشی کار خود را پیگیری کردند و اکنون این معاونت در ۳۱ استان کشور مراکز توانبخشی فعال دارد که مشغول خدمترسانی به هموطنان هستند.
رئیس جمعیت هلال احمر با بیان اینکه با توجه به ضرورت خدمترسانی مناسب، این مراکز به صورت مستمر پایش میشوند و بر اساس آمار عملکردی که از مراکز توانبخشی سراسر کشور دریافت میشود این مراکز مورد ارزیابی قرار میگیرند، گفت: پس از پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی و با توجه به شرایط آغاز جنگ تحمیلی و بجای ماندن هزاران جانباز، مراکز توانبخشی جمعیت هلال احمر خدمترسانی به جانبازان را مورد تاکید قرار دادند و میتوان گفت که در مجموع فعالیتهای این معانت در ابعاد علمی و عملی گسترش پیدا کرد. اکنون در سراسر کشور مراکز توانبخشی آماده خدمترسانی به مددجویان و جانبازان هستند.
صنایع نساجی هلال ایران
وی با بیان اینکه این جمعیت پس از انقلاب با هدف پشتیبانی از ماموریتهای امدادی امدادی، صد در صد سهام یک شرکت نساجی را در سال ۱۳۷۳ خرید و با تولید چادرهای امدادی، پتو و سایر ملزومات امدادی، با اتکا به تولیدات خود، در زمان حوادث به آسیبدیدگان حوادث امدادرسانی میکند، اظهار داشت: این شرکت با بهره گیری از ماشین آلات قدیمی مستقر در چند سوله محدود فعالیت خود را آغاز و به تدریج با استقرار سوله ها و ماشین آلات جدید دامنه فعالیت خود را توسعه داد به نحوی که با اشتغال حدود ۳۰۰ نفر مهندس، تکنیسین، کارگر ماهر و فنی روزانه، تولید متنابهی از انواع چادر گروهی، امدادی و مسافرتی، پتو نمدی، انواع پارچه، کوله پشتی، البسه امدادی و غیرامدادی متناسب با فصول مختلف، لباس کار، کیف کمک های اولیه در مجموعه کارخانه تهران با 53 هزار متر مربع و شهرستان خوانسار اصفهان با 15 هزار مترمربع در راستای تقویت تولید ملی فعال است و نه تنها به جامعه هدف هلال احمر بلکه در تهیه اقلام مورد نیاز نیروهای مسلح اعم از ارتش، سپاه و نیروی انتظامی، شهرداری ها، ستادهای بحران، استانداری های کل کشور و نیاز بخش خصوصی در حال ارائه خدمت است. همچنین صادرات به کشورهای مختلف از جمله: افغانستان، سوریه، تاجیکستان، عراق، چین، گرجستان و نظایر آن را در کارنامه خود دارد.
مراکز درمانی خارج کشور
همتی توضیح داد: پیش از سال ۱۳۵۷، بیمارستان دبی در امارات متحده عربی تنها مرکز درمانی خارج از کشور هلال احمر ایران بود اما پس از انقلاب این جمعیت رشد مراکز درمان خارج از کشور هلالاحمر از یک مرکز درمانی در دوره پیش از انقلاب به ۱۳ مرکز در سالهای پس از انقلاب رسید. این مراکز در کشورهای مختلف آسیایی، آفریقایی و امریکای لاتین مراکز درمانی تاسیس کرد که در حال حاضر مراکز درمانی هلال احمر ایران در کشورهای آذربایجان، اکوادور، افغانستان (درمانگاه و بیمارستان)، ساحل عاج، سیرالئون، غنا، کنگو، کنیا، لبنان (بیمارستان)، مالی، نیجر و بولیوی (بیمارستان) فعال هستند و به طبقات نیازمند خدمات درمانی ارائه میدهد.
آموزش و پژوهش
وی با بیان اینکه آموزش همگانی یکی از حوزههای مطرح و قابل توجه در زمینه ارائه آموزش همکانی به هموطنان است، گفت: برنامه ریزی و اجرای آموزش های همگانی ازطریق «برنامههای آگاهسازی و اطلاعرسانی» که این برنامهها بیشتر مراحل پیشتأملی، تأملی و ابقا از مراحل تغییر رفتار را پوشش میدهد. در این دسته از برنامهها فعالیتهای بسیاری نظیر تهیه، چاپ و توزیع میلیونها نسخه کتاب، کتابچه، بروشور، پمفلت و سالنامه آموزش همگانی با رویکرد آشنایی با سوانح وحوادث، تهیه و پخش تیزرهای تلویزیونی و انیمیشن های آموزشی، نصب بیلبورد و تابلوهای اطلاعرسانی با مضامین مرتبط با آموزش همگانی انجام شده است.
رئیس جمعیت هلال احمر اضافه کرد: در این حوزه برنامه ریزی و اجرای آموزش های همگانی از طریق «برنامههای آمادهسازی» که در این دسته از برنامهها، فعالیتهای قابل توجه ای مانند برگزاری هزاران دوره آموزشی از جمله دوره های حضوری و نیمه حضوری کمکهای اولیه، آموزش همگانی مبتنی بر نیاز محلی، آموزش مهارتهای پایه داوطلبی، آموزش نیمه حضوری آمادگی خانواده ها در برابر حوادث و بلایا، انجام شده و ۳۵۰۰ خانه هلالبه عنوان هلالاحمری کوچک در دل روستاها، شهرها و محلات سراسر کشور به منظور ارتقاء تابآوری جامعه در برابر حوادث و بلایا راه اندازی شده است.
جمعیت هلال احمر جمهوری اسلامی ایران وظایف عمدهای را در سطح ملی و بینالمللی برعهده دارد و میکوشد تا به اهدافی که در اساسنامه این جمعیت آمده است، جامه عمل بپوشاند.
این اهداف عبارت از تلاش برای تسکین آلام بشری، تأمین احترام انسانها و کوشش در راستای برقراری دوستی و تفاهم و صلح پایدار میان ملتها و حمایت از زندگی و سلامت انسانها بدون در نظر گرفتن هرگونه تبعیض میان آنها است.
جمعیت هلال احمر اکنون در زیر مجموعه خود دارای چهار سازمان فعال و گسترده در زمینههای مختلف امداد و نجات، جوانان، داوطلبان، تدارکات پزشکی، یک معاونت در زمینه خدمات درمانی و توانبخشی، یک شرکت در زمینه تولید محصولات نساجی و ملزومات امدادی، یک مؤسسه علمی کاربردی و یک مرکز پزشکی ارائه خدمات بهداشتی و درمانی به حجاج و زائران عتبات عالیات است.
همچنین دبیرخانه کمیته ملی حقوق بشردوستانه جمهوری اسلامی ایران نیز با محوریت جمعیت هلال احمر فعالیت میکند.
جمعیت هلال احمر جمهوری اسلامی ایران با سابقهای بیش از ۹۰ سال در خدمت رسانی به مردم ایران و جهان، از بدو تأسیس خود تا به حال در مسیر اهداف انسان دوستانه و اصول هفتگانه نهضت بینالمللی صلیب سرخ و هلال احمر حرکت کرده است.
طبق ماده چهار اساسنامه جمعیت هلال احمر در زمان جنگ و در تصادمات و برخوردهای مسلحانه، جمعیت و عوامل امدادی آن طبق مقررات ملی و بین المللی و مصون از هرگونه ممانعت و یا تعرض دستجات متخاصم، بی طرفانه به کمک مجروحین و آسیب دیدگان و پناهندگان و آوارگان و اسراء و جستجوی مفقودالاثرها شتافته و به طرفین درگیر به نحو یکسان و بدون هرگونه تبعیضی کمک های انسانی خود را عرضه می نماید و طرفین متخاصم مکلف به احترام و همکاری با جمعیت و عوامل آن می باشند.
اصول هفتگانه نهضت صلیب سرخ و هلال احمر شامل بی غرضی (Impartiality)، بی طرفی (Neutrality)، استقلال (Independence)، خدمت داوطلبانه (Voluntary Services)، بشردوستی (Humanity)، یگانگی (Unity) و جهانشمولی (Universality) است.
نظر شما