علی امیدی روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به بیانات اخیر رهبر معظم انقلاب بر لزوم حفظ ادب اسلامی در سخن گفتن و پرهیز از بدزبانی و بدگویی علیه یکدیگر در فضای رسانهای و مجازی افزود: اخلاق، قاعده طلایی و جهانی است و خُسران آن پیامدهای بسیار منفی در جامعه به دنبال خواهد داشت.
وی اضافه کرد: از بین رفتن اعتماد به عنوان عامل اتصال جامعه به یکدیگر در پی بیاخلاقی برخی مسوولان نسبت به هم و در نهایت قطع همکاری آنها با هم، ایجاد تنش را در جامعه موجب میشود.
این استاد دانشگاه افزود: متاسفانه تهمت زدن و نسبت دروغ و ناروا دادن به همدیگر در شرایط حاضر از طریق مسوولان و رسانههای اجتماعی و افراد حقیقی در جامعه بسیار افزایش یافته است.
به گفته وی اگر نسبت به از بین رفتن اعتماد متقابل در پی این رفتارهای غیراخلاقی بیتفاوتی صورت گیرد غیرت، حمیت و تعصب در جامعه از بین میرود و به نوعی جامعه به مشکل جدی مواجه خواهد شد.
استاد روابط بین الملل دانشگاه اصفهان خاطرنشان کرد: این در حالی است که در تمام فرهنگها و فلسفهها، گفت و گو به عنوان دستاورد بشر برای غلبه بر اختلافات مورد توجه است و اگر بخواهیم در جامعه گفت و گوی مسالمت آمیز، پویا، تکاملی و تفاهمی داشته باشیم باید چهار اصل صداقت،حُسن نیت، مطابقت با معیارهای اخلاقی به عنوان تاکید اخیر رهبر معظم انقلاب و قابل درک و فهم بودن رعایت شود.
وی با اشاره به اهمیت الگوهای اخلاقی در اظهارنظرهای سیاسی گفت: اگر مسوولی حرفی میزند باید از دروغ نبودن آن مطمئن باشد زیرا خیلی از دست اندرکاران سیاسی در گروههای مختلف سیاسی، حرف هایی میزنند که دروغ است و دروغ از گناهان کبیره است.
امیدی افترا و تهمت را بی اخلاقی دیگر در جامعه برشمرد و گفت: در این مورد انگیزه سیاسی دخیل است و برخی صاحب منصبان، بدون توجه به تفاوتهای فرهنگی به صراحت به دیگران افترا میزنند.
وی تصریح کرد: برخی نمایندگان در کسوت روحانیت هستند و شغل اصلی آنها درس اخلاق در منبرها و حوزههاست و به نوعی الگوهای اجتماعی جامعه هستند که اگر خودشان این اصول اخلاقی که جامعه را از آن برحذر میدارند رعایت نکنند به حتم فروپاشی اجتماعی را در پی خواهد داشت.
استاد روابط بینالملل دانشگاه اصفهان به ارائه راهکارهای بلندمدت و کوتاه مدت برای اصلاح بیاخلاقی در جامعه اشاره کرد و افزود: راهکار بلندمدت، فرهنگی است و باید در ابتدا به ریشهیابی و آسیبشناسی این مساله پرداخت و آموزش در سطوح مختلف شامل مدارس، دانشگاهها و رسانههای جمعی و اجتماعی بطور دائم صورت گیرد.
وی، یک نمونه از راهکارهای کوتاهمدت را برحذر داشتن این رفتار در جامعه توسط رهبر معظم انقلاب ذکر کرد و گفت: ایشان نخبگان و مسوولانی که از اصول غیراخلاقی برای مراودات و اظهارات سیاسی استفاده میکنند بر حذر داشتند.
امیدی یادآور شد: مسوولان، فعالان سیاسی و کسانی که مرجعیت سیاسی و اجتماعی دارند میتوانند با گفتارهای به موقع ، آگاهی جمعی را تحریک کنند.
وی راهکار کوتاهمدت، مهم و اثرگذار دیگر را اقدام قوه قضاییه عنوان کرد که باید کسی که دروغ می گوید، تهمت میزند، تخریب میکند، اطلاعات ناروا میدهد و سرمایهاجتماعی را نابود میکند بصورت منصفانه محاکمه شود.
این استاد دانشگاه تصریح کرد: یکی از اقدامات خوب رییس قوه قضاییه، ایجاد هیات منصفانه برای محاکم سیاسی است که نکته مهم این است که باید تمام محاکم، بدون تبعیض صورت گیرد و مردم متوجه شوند که که این قوه و دادگاهها بدون تبعیض و بدون توجه به وابستگی افراد به نهادها اقدام و احکام جدی، موثر و منصفانه صادر میکند.
یه گفته وی اگر این کار صورت گیرد پیشبینی میشود که رفتارهای غیراخلاقی در عرصه سیاست کاهش می یابد ولی اگر یک طرفه باشد تشدید خواهد شد زیرا خیال کسانی که تهمت و افترا میزنند راحت و بیشتر تشویق میشوند.
وی راهکار دیگر را شکلگیری راستی آزمایی در جامعه ذکر و اضافه کرد: صداو سیما باید این فرصت را فراهم کند که کسانی که از تریبون رسانه ملی تهمت میزنند، برای رقیب سیاسی هم بطور متقابل این امکان فراهم شود که از خودش دفاع کند و به عنوان یک رسانه که به دنبال برقراری ارتباط متقابل با جامعه و گروههای سیاسی است رفتار کند.
به گزارش ایرنا، رهبر انقلاب اسلامی روز چهارشنبه هفته گذشته در سالروز میلاد حضرت فاطمهزهرا (س) در نشست تصویری با جمعی از مداحان اهلبیت (ع) بر لزوم حفظ ادب اسلامی در سخن گفتن و پرهیز از بدزبانی و بدگویی علیه یکدیگر در فضای رسانهای و مجازی، تأکید کردند.
نظر شما