به گزارش ایرنا، حال که منطقه ویژه اقتصادی بانه در یک قدمی افتتاح شدن و واگذاری اراضی آن به سرمایهگذاران قرار دارد سوالات متعددی در خصوص مزایای این منطقه از جمله اینکه آیا این منطقه ویژه هم مانند برخی از مناطق ویژه موجود در کشور از هدف اصلی ایجاد آن یعنی تولید و اشتغال دور میشود و در مسیر صرفا واردات قرار میگیرد؟ از سوی برخی مطرح میشود.
بسیاری از کارشناسان معتقدند چون اکثر مرزهای کردستان از روزگاران دور بیشتر محل صادرات کالا بوده تا واردات بعید به نظر میرسد منطقه ویژه اقتصادی به سمت فقط واردات سوق پیدا کند لذا امید به اینکه در این منطقه زمینه رونق صادرات، ورود تکنولوژیهای نوین و در نتیجه افزایش تولید و اشتغال ایجاد شود، زیاد است.
دستیابی به اهداف ایجاد منطقه ویژه اقتصادی بانه نیاز به الزامات و شرایطی دارد که نمونه آن آگاهی سرمایهگذاران به فعالیتهای اقتصادی با برگزاری دورههای آموزشی توسط مربیان و اساتید برجسته و متخصص در این حوزه و بهرهمندی از نیروی انسانی آموزش دیده، توانمند، صادق، نظارت اصولی و صحیح توسط متولیان است.
افزایش سرمایهگذاری و سرمایهپذیری با اجرای منطقه ویژه اقتصادی بانه
کارشناس اقتصادی و استاد دانشگاه کردستان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: یکی از ویژگیهای بارز و برتر استان وجود ۲۰۰ کیلومتر مرز مشترک با عراق و انجام فعالیتهای بازرگانی در طول سالیان متمادی است.
حامد قادرزاده اضافه کرد: این ظرفیت میتواند بستر بسیاری از فعالیتهای اقتصادی در منطقه ویژه اقتصادی و منطقه آزاد را فراهم کند و موجب ایجاد اشتغال، سرمایهپذیری و سرمایهگذاری در استان شود.
وی افزود: نگاه جدیدی که امروز به اقتصاد مرزی میشود و وجود شرایطی هم چون نبود بروکراسی اداری و قوانین و مقررات سختگیرانه در مناطق آزاد و ویژه اقتصادی از مزایای فعالیت در این مناطق است.
این عضو هیات علمی دانشگاه کردستان با اشاره به اینکه تمهیدات قانونی امکان جذب سرمایهگذار داخلی و خارجی و تسهیل امور در این راستا در مناطق ویژه اقتصادی ایجاد شده است، گفت: دو نوع سرمایهگذاری در توسعه هر منطقهای مطرح است یکی سرمایهگذاری و بازگشت نیروهای سرمایهای که دارای تجربه و نگاه مدرن اقتصادی هستند و با خود سرمایهای به استان میآورند.
قادرزاده یادآور شد: این افراد که در استانهای بزرگ و مرکز کشور فعالیت اقتصادی داشتند میتوانند با استفاده از اعتمادی که نسبت به کار صادقانه آنها ایجاد شده زمینهساز جذب سرمایهگذاری بیشتر در استان شوند و هم چون گلوله برفی عمل کرده و افراد و سرمایه زیادی را به منطقه ویژه اقتصادی بانه جذب کنند.
وی با اشاره به اینکه با اجرای منطقه ویژه اقتصادی بانه هم سرمایهپذیری و هم جمعیت پذیری در استان افزایش پیدا میکند، گفت: از دیگر مزایای منطقه ویژه اقتصادی بانه این است که موجبات تحریک توسعه زیرساختها و فعالتر شدن خطوط هوایی را در استان فراهم میکند.
این عضو هیات علمی دانشگاه کردستان افزایش نگاه مرکز به استان مرزی کردستان و تخصیص منابع بیشتر را از دیگر مزایای ایجاد منطقه ویژه اقتصادی بانه خواند و یادآور شد: یکی از دلایل توسعه استانی هم چون تهران وجود نیروی کار خارج شده از دیگر استانها مانند کردستان به آن بوده است.
بازگشت نیرو و سرمایه به کردستان
قادرزاده اظهار داشت: با اجرایی شدن منطقه ویژه اقتصادی بانه هم نیروی کار و هم صاحب سرمایه خارج شده به استان باز میگردند و سطح مبادلات تجاری هم رونق و افزایش بیشتری پیدا میکند.
وی با بیان اینکه اجرای این طرح خاصیت چسبندگی برای سرمایه مادی و انسانی را هم افزایش میدهد، گفت: با این کار کردستان میتواند به مرکز تولید و صادرات محصولات به سایراستانها و خارج از کشور تبدیل شود.
این عضو هیات علمی دانشگاه کردستان افزود: با سرمایهگذاریهایی که در منطقه ویژه اقتصادی بانه انجام میشود و توسعههایی که به دنبال آن بوجود میآید بتدریج شاهد کاهش فاصله مرز و مرکز به لحاظ اقتصادی خواهیم بود.
قادرزاده اضافه کرد: با شروع بکار منطقه ویژه اقتصادی بانه روند اجرای پروژه فرودگاه سقز هم تسریع مییابد و به یکی از فرودگاههای فعال کشور هم تبدیل خواهد شد.
ضرورت آموزشهای بازرگانی به فعالان اقتصادی
این عضو هیات علمی دانشگاه کردستان افزود: همه این مزایا زمانی محقق میشود که با ورود و آغاز فعالیتهای اقتصادی و سرمایهگذاری آموزشهای بازرگانی مدرن هم توسط متخصصان ارائه شود تا آسیبی به دلیل عدم اطلاع فعالان اقتصادی ایجاد نشود.
قادرزاده با بیان اینکه یکی از مهمترین مباحث در موفقیت منطقه ویژه اقتصادی بانه تربیت و جذب سرمایه انسانی توانمند است، اظهار داشت: رسانهها در این راستا میتوانند بسیار تاثیرگذار باشند و زمینه لازم را جذب نیروی انسانی خلاق فراهم کنند.
وی یادآور شد: در شرایط کنونی نباید صرفا به برخی اثرات تغییرات وضعیت اقتصادی توجه کنیم بلکه باید به نهادینه کردن تغییر سنتی اقتصاد به مدرن و پیشرفته بپردازیم.
این عضو هیات علمی دانشگاه کردستان با اشاره به اینکه شرایط کردستان با دیگر استانهای کشور متفاوت است، گفت: زمانی که کشور از درآمدهای نفتی سرشاری برخوردار بود بیشتر تمرکز و نگاه بر واردات کالا بود.
قادرزاده افزود: در گذشته بیشتر گفتمان کوتاه مدت در کشور حاکم و استفاده از رانت در مناطق ویژه اقتصادی مطرح بود اما امروز تفکر و گفتمان اقتصادی بیشتر بلندمدت است.
توسعه خدمات فنی و مهندسی در منطقه ویژه اقتصادی
وی با بیان اینکه شرایط اقتصادی پیش آمده و شیوع کرونا باعث شد توجه به سرمایهسازی افزایش یابد، گفت: در صورت توسعه زیرساختها، تربیت و هدایت صحیح نیروی انسانی نه تنها در راستای صادرات و واردات بلکه در زمینه عرضه خدمات فنی و مهندسی به کشورهای همسایه منطقه ویژه اقتصادی بانه میتواند کمک کننده و تاثیرگذار در اقتصاد کشور باشد.
این عضو هیات علمی دانشگاه کردستان افزود: استانهای بزرگی هم چون تهران اکنون بیشتر فعالیتهای اقتصادی در آن در زمینه ارائه خدمات آموزشی و ارزیابی طرحها و تدوین پیوستهای برنامههای مختلف است.
قادرزاده اظهار داشت: وقتی فعالیت اقتصادی در مرز ما متمرکز شود فعالان عرصه خدمات و حتی دانشگاهها هم به این منطقه وارد میشوند و شعبهای از دانشگاههای مناسب و مرتبط با فعالیت در بانه ایجاد خواهد شد.
وی تاکید کرد: بی شک علاوه بر ایجاد زیرساخت های اقتصادی توسعه زیرساختهای فکری هم از اهمیت بیشتری برخوردار است لذا برای موفقیت و تحقق اهداف منطقه ویژه اقتصادی بانه به این مساله باید توجه ویژهای کرد.
این عضو هیات علمی دانشگاه کردستان یادآور شد: مسوولان و دست اندرکاران منطقه ویژه اقتصادی بانه باید از تجربه نامطلوب برخی مناطق ویژه اقتصادی موجود در کشور درس بگیرند تا این موارد در استان تکرار نشود.
منطقه ویژه اقتصادی بانه در ۱۵ کیلومتری غرب این شهر و در پنج کیلومتری مرز سیرانبند قرار دارد که در سال ۸۹ مصوبه ایجاد آن در دولت دهم به تصویب رسید و عملیات اجرایی آن هم در سال ۹۶ آغاز و با طرح جامع آن به همراه هفت منطقه ویژه اقتصادی دیگر در کشور روز دوشنبه ۲۹ دی ماه امسال در جلسه شورای عالی مناطق آزاد تجاری با حضور معاون اول رییس جمهور موافقت شد.
منطقه ویژه اقتصادی بانه ۸۵ هکتار و در۲ فاز طراحی شده و مساحت مرحله اول آن ۳۵ هکتار است که از این میزان ۲۰ هکتار آن به فضای صنعتی و تولیدی اختصاص پیدا کرده و تاکنون به ۲۱ نفر از سرمایهگذاران واجد شرایط در فاز یک این منطقه زمین واگذار شده است.
نظر شما