به گزارش ایرنا، این آیین روز دوشنبه با حضور حجتالاسلام میثم امرودی رئیس، سیدعلیرضا فاطمیانپور معاون فرهنگی، علیرضا زندوکیلی معاون هنری سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران، مرضیه خسروی بروجنی مدیر فرهنگی هنری منطقه ۱۴ و رئیس فرهنگسرای اخلاق، مجید خسروآبادی دبیر کانون کهربای تعزیه این فرهنگسرا، کامبیز مصطفیپور شهردار منطقه ۱۴ تهران، مهدی افضلی مدیرعامل بنیاد رودکی، محمود عباسزاده رئیس اداره فرهنگی، هنری اداره آموزش و پرورش شهر تهران و داود فتحعلیبیگی بازیگر، نویسنده، پژوهشگر و کارگردان نمایشهای آیینی و سنتی و جمعی دیگر از مسئولان فرهنگی با رعایت دستورالعملهای بهداشتی برگزار شد.
معرفی برگزیدگان
فراخوان سوگواره هنری نوجوانان عاشورایی «بر مدار حسین» ۱۵ شهریورماه امسال در بخشهای تعزیهخوانی، داستان کوتاه، شعر و طراحی پوستر به همت فرهنگسرای اخلاق با مشارکت بنیاد رودکی، کانون کهربای تعزیه و شهرداری منطقه ۱۴ منتشر شد، این سوگواره طی ماههای محرم و صفر در فضای مجازی برگزار شد.
۲۵۰اثر از نوجوانان رده سنی ۱۲ تا ۱۶ ساله به دبیرخانه سوگواره ارسال شد که براساس ارزیابی هیات داوران، ۲۲ نوجوان در بخشهای مختلف سوگواره انتخاب شدند.
در بخش طراحی پوستر از محدثه نظری، ریحانه عابدی، امیرمهدی نصیروند و علی برونی(تهران)، در بخش شعر از مریم مزینانی، در بخش داستان کوتاه از مبینا شوشتری و محمدحسین شوشتری(تهران)، در بخش شبیهخوانی؛ رسته امامخوانی از ابوالفضل امیری(تهران)، سهیل داودی(قزوین) و ابوالفضل نوایی(نیشابور)، در رسته علیاکبرخوانی از امیرعباس باقری، سیدعلی هاشمی(تهران) و احسان کوهزادی(اراک) تجلیل شد.
در بخش شبیهخوانی؛ رسته شمرخوانی و اشقیاخوانی از ایلیا امینی(قم)، امیرعباس حاجی مزدارانی(تهران) و علیاکبر وکیلی(تهران)، رسته زنانهخوانی از احمدرضا شفیعی(اراک)، مجتبی علیپور(نیشابور) و محمدحسین محبی(تهران)، رسته تختخوانی یا ابنسعدخوانی از آرمان بحیرایی، علیرضا مهرپناه(تهران) و علی منصوری(نیشابور) تجلیل شد.
همچنین در این آیین از رضا دوستعلی و ملوک سیدآبادی که پیش از این دبیری سوگواره عاشورایی را برعهده داشتند، تقدیر شد.
تغییر رویکرد در سوگواره نوجوانان عاشورایی
رئیس فرهنگسرای اخلاق در این آیین با ارائه گزارشی از تغییر رویکرد در برگزاری سوگواره نوجوانان عاشورایی در سال جاری گفت: این سوگواره به مدت پنج سال به دبیری فرهنگسرای اخلاق با هدف تبیین، نهادینهسازی و انتقال مفاهیم فلسفه عاشورا به نوجوانان علاقهمند به این مکتب برگزار شد.
خسروی بروجنی افزود: امسال با توجه به شرایط شیوع کرونا و لزوم فاصلهگذاری اجتماعی، امکان آموزش حضوری مجالس تعزیه و سبکهای شبیهخوانی برای نوجوانان مهیا نبود، طی جلساتی با کارشناسان این حوزه، تصمیم گرفته شد که این جلسات آموزشی را به صورت مجازی و در قالب بستههای ویدئویی در اختیار نوجوانان قرار دهیم.
وی بیان کرد: با توجه به فرصت اندک و منابع مالی محدود، توانستیم سوگواره عاشورایی را با مشارکت شهرداری منطقه ۱۴، بنیاد رودکی، کانون کهربای تعزیه و کانون زنگ داستان به صورت مجازی برگزار کنیم، همچنین با اضافه شدن چند بخش هنری از جمله بخشهای شعر و داستان و طراحی پوستر با تمرکز بر سبک و زندگی حاج قاسم سلیمانی، این سوگواره تبدیل به سوگواره هنری عاشورایی شد.
دبیر سوگواره هنری «بر مدار حسین(ع)» اظهارداشت: با توجه به رویکرد مجازی در برگزاری این سوگواره، یک برنامه شهری در پایتخت به یک برنامه کشوری تبدیل شد و نوجوانانی از سایر استانها نیز آثاری را به دبیرخانه ارسال کردند و امیدواریم در سال های آینده بتوانیم سوگواره هنری «بر مدار حسین(ع)» را با کیفیت و فراگیری بیشتری برگزار کنیم.
حماسه عاشورا، غنیترین محتوای فرهنگی
رئیس سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران نیز در این آیین ضمن تسلیت سالروز شهادت امام هادی(ع) اظهارداشت: حماسه عاشورا یکی از غنیترین محتواهای فرهنگی است، اگر دنبال احساس میگردید، اوج احساس را میتوانید در این حماسه پیدا کنید، مفاهیمی مانند شجاعت، انساندوستی، نوعدوستی، وفاداری، دینداری، شهادت، ازخودگذشتگی و احترام به خانواده را میتوان در حماسه عاشورا یافت.
امرودی گفت: انقدر ظرفیت حماسه عاشورا، گسترده و متنوع بزرگ است که یک هنرمند، کارگردان و نویسنده میتواند یک موضوع را با قدرت در این حوزه انتخاب کند، تنوع مخاطب از دیگر ظرفیتهای حماسه عاشورا است که در آن داستانهایی از یک کودک ۶ ماهه، ۶ ساله تا ۶۰ ساله روایت میشود.
وی افزود: اتفاقهای وحشتناکتر از عاشورا در دنیا رخ میدهد اما چه میشود که عاشورا ماندگار میشود؟ یک نیم روز آنقدر ظرفیت ایجاد کند که امام(ره) انقلاب را مدیون محرم و صفر میداند. شاید بخشی از ماندگاری این واقعه به دلیل اخلاص و دینداری و باور باشد و اما بخشی دیگر برای هنری است که در قالب اشعار ما موج زد، از همان لحظه عاشورا رجزهایی که خوانده میشود و صحنههایی که ایجاد میکند، همه هنر است.
رئیس سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران با اشاره به برگزاری سوگواره هنری «بر مدار حسین» ویژه نوجوانان افزود: آینده کشور در دست و وابسته به جوانان و عملکرد آموزش و پرورش است، هر کشوری که بخواهد آینده خوبی داشته باشد و موفق شود، باید به آموزش و پروش توجه کند.
وی بیان کرد: آموزش و پرورش ظرفیت فوقالعادهای دارد، یک میلیون فرهنگی فرهیخته، متدین و متعهد در قالب معلم فعالیت میکنند، در کشور حدود ۱۳، ۱۴ میلیون جمعیت دانشآموزی داریم که این جمعیت حدود ۱۰ میلیون خانواده را در برمیگیرد.
امرودی گفت: اگر هر کشوری توجهش به فرهنگ باشد باید سراغ دانشآموزان برود که سرمایه و آیندهسازان کشور هستند و زمینه و بستر لازم را برای کشف استعدادها و رشد توانمندیها آنان فراهم کند.
عضویت ۱۳۰۰ نفر در کانون کهربای تعزیه
دبیر کانون کهربای تعزیه فرهنگسرای اخلاق نیز در این آیین گفت: فعالیت این کانون از سال ۱۳۹۲ آغاز شد و در این مدت آموزش را سرلوحه خود قرار داد و نخستین نهادی است که ویژه نوجوانان در حوزه آموزش تعزیه فعالیت میکند، این کانون اکنون بیش از یکهزار و ۳۰۰ عضو دارد.
خسروآبادی افزود: این کانون کار پژوهشی بسیاری در حوزه تعزیه انجام داده و همچنین در طول ۶ دوره برگزاری سوگواره عاشورایی، حدود ۸۳۰ تعزیهخوان نوجوان در سطح شهر تهران آموزش دیدهاند و میتوانند به صورت حرفهای در سطح نوجوانان تعزیه اجرا کنند، در کانون کهربای تعزیه، برای نخستین بار آموزش تعزیه را به صورت ترمیک و مدون در ۱۲ ترم تعریف کردهایم و گستره فعالیت خود را کشوری مدنظر قرار دادیم.
دبیر کانون کهربای تعزیه فرهنگسرای اخلاق با اشاره به فعالیتهای جهادی این کانون در شرایط شیوع کرونا اظهارداشت: امسال حدود ۶۳۰ میلیون تومان کار جهادی از جمله تامین ارزاق و تامین جهیزیه در منطقه ۱۴ انجام دادهایم که نتیجه زحمات اعضا، مسئولان و اعتماد بانیان به کانون است.
نظر شما