این رخداد و خسارات مالی ناشی از آن هرچند تلخ و ناگوار، اما روی دیگر آن با نمایش همکاری و یاریگیری بهنگام همسایگان در میانه یک بحران ناگهانی، کام شهروندان راستین افغانستانی و ایرانی را شیرین، تبلیغات دروغین و تلاشهای دشمنان دو ملت مسلمان را برای دوری و تفرقهانگیزی در میان همسایگان تاریخی، خنثی و مفتضح کرد.
تقدیر مقامات افغانستان
استاندار خراسان رضوی در نخستین ساعات پس از وقوع آتشسوزی گسترده در تاسیسات گمرک مرزی اسلامقلعه واقع در استان یا ولایت هرات افغانستان در منطقه مرزی حضور یافت و با به دست گرفتن مدیریت بحران، ضمن ایجاد هماهنگی میان نهادهای ذیربط و شتابدهی به عملیات اطفاء حریق و امدادرسانی، دستورات لازم را صادر کرد.
"محمدصادق معتمدیان" همچنین در همان محل با "عبدالوحید قتالی" والی هرات دیدار و هماهنگیهای لازم بین دو کشور را برای مهار بحران در خاک کشور همسایه روان و شتابدهی کرد.
والی هرات در این دیدار در محل پایانه مرزی دوغارون، واکنش سریع استاندار خراسان رضوی را برای حضور فوری در محل حادثه و به دست گرفتن فرماندهی مقابله با بحران در مهار آتشسوزی، ستود و به نمایندگی از دولت افغانستان مراتب تقدیر و تشکر رسمی را بیان کرد.
استاندار خراسان رضوی عصر شنبه ۲۵ بهمن، پس از وقوع چندین انفجار تانکرهای حمل سوخت در پایانه مرزی اسلامقلعه افغانستان در مجاورت پایانه مرزی دوغارون ایران، نشست اضطراری ستاد پیشگیری هماهنگی و فرماندهی عملیات را در پاسخ به درخواست کمک والی هرات تشکیل داد.
این اقدام بهنگام و موثر علاوه بر مهار حریق و پیشگیری از انفجارهای بعدی در نقطه صفر مرزی، به عنوان کمک به کشور دوست و برادر افغانستان، همچنین از گسترش آتشسوزی به سمت داخل مرزهای ایران جلوگیری کرد.
استاندار خراسان رضوی به عنوان سکاندار مدیریت این بحران ضمن هماهنگ نمودن عملیاتی مدیران دستگاههای اجرایی و فرماندهان نظامی و انتظامی منطقه، برای "فرماندهی میدانی عملیات" با بالگرد کانون حادثه را از طریق مشاهده هوایی ارزیابی کرد. این اقدام معتمدیان موجب شتاب در حضور فوری و هماهنگی نیروها و امکانات مقابله با بحران در منطقه حساس مرزی بین ایران و افغانستان شد.
همزمان با این اقدامات فوری، ستاد بحران شهرستان تایباد نیز به ریاست فرماندار با حضور مدیران و کارشناسان دستگاههای مرتبط تشکیل شد و همه نهادههای امدادی، بیمارستانها، واحدهای آتشنشانی و امدادگران منطقه در آمادهباش کامل عملیاتی قرار گرفتند.
همزمان با این اقدامات، آتشنشانان زبده متخصص در بحرانهای بزرگ همراه با خودورهای سنگین و تجهیزات تخصصی از کلانشهر مشهد و همچنین شهرستانهای معین تایباد یعنی تربتجام و فریمان در محل حضور یافته عملیات خود را آغاز کردند.
همچنین با توجه به توقف فعالیتهای گمرک مرزی، توقف و تجمع صدها دستگاه کامیون ترانزیت و حامل کالاهای صادراتی و نیز سرازیر شدن شمار زیادی خودرو و اتباع افغانستان به سمت خاک ایران برای در امان ماندن از آسیب، استاندار خراسان رضوی به منظور پیشگیری از هرگونه حادثه دیگر بلافاصله دستور توقف فعالیتها و تخلیه مرز شامل گمرک بازارچه و منطقه ویژه اقتصادی را صادر کرد و به نیروی انتظامی دستور داد از حرکت همه خودروهای ترانزیت به مقصد دوغارون ممانعت کند.
دستگاهها و اعضای ستاد بحران استان خراسان رضوی نیز بطور همزمان اقدامات تکمیلی مقابله با بحران را همچون ارسال اقلام امدادی، درمانی و تغذیه، فراهم نمودن شرایط اسکان اضطراری و تامین سوخت مورد نیاز در منطقه حادثهدیده انجام دادند. همچنین ترتیبات لازم برای تامین سوخت و امنیت پرواز بالگردهای امدادی - فرماندهی و نیز هماهنگی به منظور سوختگیری بدون نوبت و نیاز به کارت برای خودروهای امدادی در منطقه به اجرا درآمد.
حضور نیروهای نظامی و انتظامی در منطقه حادثهدیده نیز با دریافت گزارشهای لحظهای از روند بحران بیشتر شد و شمار گروههای تخصصی درگیر در مهار بحران افزایش یافت بطوری که همزمان با شدت یافتن حجم رو به فزونی آتش و انفجار تانکرهای سوخت، بر تعداد نیروهای امدادی حاضر در صحنه عملیات افزوده شد.
به این ترتیب به مرور اما با سرعتی بالا افزون بر ۱۰۰ نیروی معین متخصص در امداد و نجات، اورژانس و آتشنشانی در منطقه مشغول عملیات مها بحران شده و بطور هماهنگ و همزمان گروههای تخصصی از شرکتهای آب، برق، گاز و همچنین ماشینآلات سنگین راهسازی برای خاکبرداری به منظور ایجاد خاکریز با هدف جلوگیری از گسترش آتش برپا شده در نقطه مرزی و نفوذ آن به تاسیسات مرزی ایران، در صحنهای تداعیگر عملیات رزمندگان سالهای دفاع مقدس، بیوقفه همه توان خودو امکانات در اختیار را صرف حراست از جان انسانها، تاسیسات و داراییهای ملی در منطقه حادثهدیده کردند.
همچنین در جریان این رشته عملیات هوشمندانه و منسجم در دفاع و حفظ منافع، اموال و جان اتباع دو کشور دوست و همسایه بخاطر گستردگی محل حادثه در خاک افغانستان، بنا بر درخواست نمایندگان دولت آن کشور با هماهنگی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران و مرزبانی نیروی انتظامی به دستور استاندار خراسان رضوی دهها دستگاه آمبولانس، اتوبوسآمبولانس، خودروهای سنگین و نیمهسنگین آتشنشانی، تانکرهای آب همراه با سه فروند بالگرد وارد خاک افغانستان شده و در عملیات مهار آتش در کاهش ابعاد بحران مشارکت فعال نمودند.
استاندار خراسان رضوی در ادامه مدیریت این بحران روز یکشنبه بیست و ششم بهمن ماه نیز نشست مشترک شورای تامین و ستاد پیشگیری، هماهنگی و فرماندهی عملیات را در محل پایانه مرزی دوغارون برپا کرد تا روند اقدامات اجرایی و ابعاد حادثه را شخصا از نزدیک مورد بررسی قرار دهد.
والی هرات افغانستان نیز پس از بازدید منطقه آسیبدیده، به ملاقات استاندار خراسان رضوی در پایانه مرزی دوغارون آمد و مراتب قدردانی و تشکر خود را به نمایندگی از دولت افغانستان نسبت به اقدامات ارزنده و فوری جمهوری اسلامی ایران ابراز کرد.
هماینک بر اساس آخرین گزارشها از منطقه حادثهدیده مرزی اسلامقلعه – دوغارون، آتشنشانان مشغول لکهگیری بقایای کوچک آتش در خاک افغانستان و نیروهای ارزیاب در حال برآورد میزان خسارات برجای مانده هستند.
* دکتر محمدمهدی مومنی، مدیرکل روباط عمومی استانداری خراسان رضوی
نظر شما