چشم‌انداز انتخاباتی ۱۴۰۰ و تلاش احزاب در جلب مشارکت حداکثری

تهران_ ایرنا_ رسانه‌ها از ۲ طیف سیاسی اصلاح‌طلب و اصولگرا، دوم اسفند ۱۳۹۹ در خبرها و تحلیل‌های خود درباره انتخابات ۱۴۰۰، بیش از هر چیز به موضوع مشارکت در انتخابات پیش‌رو پرداختند و راهکارهایی را برای افزایش مشارکت در این انتخابات ارایه دادند.

چند وچون مشارکت در انتخابات مهم ترین محور در اخبار انتخاباتی امروز رسانه‌های داخلی بود. این رسانه‌ها همچنین همانند روزهای گذشته احتمالاتی را نیز در خصوص حضور برخی چهره‌ها در انتخابات مطرح کردند.

رسانه‌های اصلاح‌طلب

تلاش وزارت کشور برای برگزاری پرشور انتخابات

روزنامه «ابتکار» در خبری به نقل از «جمال عرف» رییس ستاد انتخابات کشور، درباره نگرانی وزیر کشور درخصوص ‌میزان مشارکت مردم و اقدامات انجام شده برای پرشورتر کردن انتخابات نوشت: عوامل متعدد سیاسی، اقتصادی و اجتماعی و حتی بین‌المللی در مشارکت تاثیرگذار هستند. وزارت کشور جلساتی به این منظور برگزار کرده و از نظرات صاحب‌نظران بهره برده و خواهد برد.

گره‌های سیاسی را باز کنید تا اقتصاد سامان بیابد

روزنامه آرمان ملی در گفت وگویی با محمدتقی فاضل میبدی آورد: به نظر می‌رسد وضع فعلی قابل ادامه دادن نیست و اینکه با چه سیاستی را بلد نیستم ولی هرچه زودتر باید از این وضع خلاص شد و آنچه را به صلاح کشور و ملت است، انجام داد. در کوچه و بازار بخش زیادی مردم ناراحتند و اگر همین وضع ادامه یابد و اقتصاد اینطور ملتهب و تورم اینگونه رو به افزایش باشد به نظر نمی ‌رسد که انتخابات پرشوری در حد انتظار در پیش داشته باشیم.  

این روزنامه همچنین در مطلب دیگری با عنوان «حضور جدی؛ برنامه‌محوری و اقناع مردم»  نوشت: شرایط فعلی جامعه و تحولات داخلی و بین‌المللی باعث شده تا هر چه بیشتر به انتخابات ۱۴۰۰ نزدیک می ‌شویم فعالیت‌ جریان‌های سیاسی گسترش یابد. در این میان اصلاح‌طلبان نگاه ویژه‌ای به این انتخابات دارند و هر چند که عده‌ای می‌گویند فضای حاکم بر جامعه نشان می ‌دهد که انتخابات ۱۴۰۰ نیز از آن جریان رقیب خواهد بود اما قاطبه اصلاح‌طلبان بر این عقیده‌اند که اگر در راستای موفقیت در انتخابات اقدامات هدفمندی مثل گفت‌وگو با مردم در جهت بازیابی سرمایه اجتماعی و رایزنی با برخی نهادهای حاکمیت همچون شورای نگهبان برای عبور کاندیداهای اصلاح‌طلبان صورت گیرد، با وجود بسیاری از مشکلات می‌توان به نتیجه انتخابات ریاست‌جمهوری نیز خوش‌بین بود. هرچند برخی فعالان سیاسی نیز مطرح می‌کنند که تحولات بین‌المللی چون بازگشت آمریکا به برجام و لغو تحریم‌ها نیز می تواند به موفقیت اصلاح‌طلبان کمک کند. با این وجود هنوز اقدام عملی از سوی اصلاح‌طلبان برای قدم گذاشتن در راه موفقیت صورت نپذیرفته است. البته بسیاری تشکیل نهاد اجماع‌ساز اصلاح‌طلبان را نخستین گام این جریان در جهت انتخابات ۱۴۰۰ تلقی می‌کنند اما به نظر می‌رسد تا زمانی که تصمیمی مشخص و عملیاتی و اجرایی برای حضور در انتخابات اتخاذ نشود نمی‌توان گفت که اصلاح‌طلبان درصدد برداشتن گام‌های باقی‌مانده تا انتخابات هستند. قدر مسلم اصلاح‌طلبان هنوز برنامه‌ای برای چگونگی بازیابی سرمایه اجتماعی و ترغیب افکار عمومی برای مشارکت در انتخابات ارائه نکرده‌اند و از طرف دیگر هنوز مشخص نیست که چگونه حضوری در آوردگاه ۱۴۰۰ خواهند داشت.

پیش‌نیاز انتخابات پرشور

روزنامه اعتماد در گزارشی از به حاشیه های انتخابات ۱۴۰۰ پرداخت و آورد: رسم است همواره طی این دهه‌های اخیر، وقتی موعد برگزاری یک انتخابات سراسری- به‌خصوص آن مهم‌ترینِ انتخابات که انتخابات ریاست‌جمهوری باشد-‌ فرامی‌رسد، هر گوشه و کنار شهر، جمعی از این یا آن جناح سیاسی گردهم آمده و اغلب به‌بهانه برگزاری کنگره‌های احزاب، از انتخابات و بایدها و نبایدهایش می گویند. نشست‌ها و میتینگ‌هایی که به‌محک تجربه، همواره نقشی اساسی در برگزاری انتخابات هرچه پرشورتر و ترغیب هرچه بیشتر شهروندان به مشارکت سیاسی و انتخاباتی ایفا کرده و فرصتی است برای بیان گرفت و گیرهای کوچک و بزرگ مملکت ازجانب کاندیداها و البته حامیان‌شان؛ چه آنکه معمولا فضای عمومی سیاست‌ورزی در آستانه انتخابات کمی گشوده و خطوط قرمز تاحدودی کمرنگ می‌شود و فرصت و مجال بیان دیدگاه‌ها به‌نسبت دیگر اوقات سال، فراهم. انتخابات ریاست‌جمهوری سیزدهم اما ظاهرا حتی از این حیث و منظر نیز با انتخابات ادوار پیشین متفاوت است.

چشم‌انداز انتخاباتی ۱۴۰۰

روزنامه اعتماد در یاداشتی به قلم عباس عبدی نوشت: بیایید یک پرسش را طرح کنیم. انتخابات چه فایده‌ای دارد؟ چرا باید انتخابات را برجسته و به یک اصل مهم و غیرقابل خدشه تبدیل کرد؟ چه ایرادی دارد که یک نفر مقدرات کشور را به عهده بگیرد و فارغ از ملاحظات دست و پا گیر انتخاباتی و دموکراسی کشور را به پیش ببرد؟ چرا باید از انتخابات به عنوان شیوه در اختیار قرار دادن قدرت دفاع کرد که در نهایت افرادی مثل ترامپ از صندوق بیرون بیایند؟ کی گفته که انتخاب اکثریت بهترین است؟ در این باره چند پاسخ می‌توان ارایه کرد.   اول از همه اینکه مخالفان انتخابات معمولا ریگی در کفش دارند و چه‌بسا ضعیف‌ترین نیروها نیز هستند. این را در ایران نیز به وضوح می‌بینیم. دوم اینکه اگر عملکرد یک نفر خوب باشد طبعا مردم از او استقبال خواهند کرد و به او رای می‌دهند، فرد قوی و کارآمد و سالم نیازی ندارد که از رای‌گیری پرهیز کند. ولی مهم‌ترین ایراد این است که بدون رای مردم چگونه می‌توان در مصدر امور قرار گرفت؟ قدرت یا باید ارثی باشد، یا با کودتا و سرکوب یا رای‌گیری. شیوه دیگری وجود ندارد.

به‌دنبال عبور از روحانی نیستیم

روزنامه شرق در مطلبی به بازتاب سخنان محمدرضا عارف عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی در همایش اتحادیه جامعه اسلامی دانشجویان پرداخت و آورد: «راهبرد جناح راست متأسفانه مشارکت پایین در انتخابات پیش‌رو است و اگر این اتفاق بیفتد قطعا برنامه‌هایی که غربی‌ها برای ما آماده کرده‌اند، محقق می‌شود. نظر دموکرات‌ها اجماع‌سازی علیه ایران است».عارف با بیان اینکه جریان اصولگرایی هیچ‌گاه دغدغه ردصلاحیت‌ها را نداشتند اما اصلاح‌طلبان این دغدغه را همواره داشتند، اضافه کرد: «امروز مهم‌ترین دغدغه مردم معیشت است که در این راه فقط دولت مقصر نیست مسئله درونی و بیرونی در این موضوع دخیل هستند».

بازی اسم ها؟

روزنامه ابتکار در یادداشتی آورد: هفته گذشته نهاد اجماع ساز اصلاح‌طلبان (ناسا) تشکیل شد. بارها نوشته و گفته‌ام که نهادسازی یک فضیلت در سیاست‌ورزی است. این کار، فرآیند غیرشخصی شدنِ امور را تسهیل می‌کند. در سیاست، نهاد بر فرد تقدم دارد. قدرت نهادین، بر قدرت نمادین اولویت دارد. قدرت در قامت نهاد، می‌تواند فضایلی چون پاسخگویی و اصلاح‌پذیری را تحصیل کند. لذا تشکیل نهاد ناسا بسیار کار بجا و شایسته‌ای است. اما سوالات بی‌شماری همچنان بی‌پاسخ مانده‌اند. اول اینکه تفاوت نهاد ناسا با نهاد شعسا (شورای عالی سیاستگذاری اصلاح‌طلبان) در چیست؟ مگر چارچوب تشکیل ناسا با شعسا یکی نیست؟ به‌نظر می‌رسد تنها نام آن عوض شده است. حال این پرسش وجود دارد که چه ضرورتی به تعطیلی آن بود؟ اگر شعسا ناکارآمد بود، ناسا با چه تغییری می‌خواهد کارآمدی را احیا کند؟ مگر با تغییر یک اسم و جابه‌جایی چند نفر، اتفاق خاصی رخ می‌دهد؟ همه ناظران یک ابهام مهم دارند؛ شعسا چه کم از ناسا داشت؟ به عبارتی انگار بنا بود تنها اسمش عوض شود؛ تو گویی با تغییر اسم همه ابهامات و ناکارآمدی‌ها جبران می‌شود. ثانیاً از این گذشته، همه این ایرادات شکلی و ساختاری، رویه اسیب‌های محتوایی و گفتمانی بود. بسیاری از جمله صاحب این قلم بارها آسیب شناسی کرده‌اند و از ابهامات گفتمانی پرده برانداخته‌اند. به کدام آسیب گفتمانی تا کنون پرداخته شده که حال با این تغییر اسم خیز انتخاباتی برداشته‌اید؟

نواصولگرایان و تلاش برای کاهش مشارکت در انتخابات

تارنمای خبری «خبرآنلاین» به نقل از «جلال میرزایی»  عضو فراکسیون امید در مجلس دهم در خصوص رویکرد جریان اصولگرایی و نواصولگرایی به مشارکت مردم در انتخابات ۱۴۰۰ نوشت: به نظر می رسد در بین اعضای اتاق فکر جریان نواصولگرا راجع به مشارکت مردم در انتخابات اختلاف نظر وجود دارد زیرا هدف آنها پیروزی در انتخابات است و با مشارکت کم، رسیدن به این هدف را قابل وصول تر می بینند بنابراین دغدغه این جریان این روزها بدنبال افزایش مشارکت مردم نیست.

به گفته میرزایی، طیف های دیگر که عاقل تر هستند (اصولگرایان) هنوز باور به اصول، آرمان های نظام، امام و رهبری دارند و می دانند اگر مشارکت پایین بیاید وضعی که در آن قرار می گیرند از مجلس یازدهم بدتر است و این مسئله حتی می تواند، منجر به بروز و تشدید مشکلات در روابط بین الملل شود.

تلاش حزب اصلاح‌طلب ندا برای حضور ظریف در انتخابات

تارنمای خبری و تحلیلی «نامه‌نیوز» از تلاش حزب اصلاح‌طلب «ندا» برای حضور ظریف در انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰خبر داد و به نقل از «سعید نورمحمدی» عضو شورای مرکزی حزب ندای ایرانیان، آورد: تلاشمان این است که ظریف را برای حضور در انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ به میدان بیاوریم. نورمحمدی با اشاره به تکذیبیه محمدجواد ظریف مبنی بر حضورش در انتخابات ریاست جمهوری سال آینده گفته است: ما به عنوان اعضای حزب ندای ایرانیان تلاش‌مان این است که نظر او را تغییر دهیم و هیچ چیز هم در عالم سیاست محال نیست.

مردم را با روش‌های منطقی به مشارکت دعوت کنیم

خبرگزاری «ایسنا» گفت‌وگویی را با «سعید باستانی» نماینده پیشین مجلس درباره مشارکت در انتخابات منتشر کرد که باستانی در آن می‌گوید: باید با روش‌های منطقی مردم را برای شرکت در انتخابات تشویق کنیم. زمینه برقراری رقابت و تشویق مردم برای مشارکت در انتخابات باید با روش‌های منطقی باشد، اگر به صورت غیرمنطقی مردم را پای صندوق های رای بیاوریم بعد از آن میان مردم و رئیس جمهور فاصله می‌افتد.

رسانه های اصولگرا

سخن‌پراکنی درباره نام‌نویسی رییس دولت اصلاحات در انتخابات

تارنمای خبری و تحلیلی «جهان نیوز» در بولتن خبری امروز خود نوشت: برخی از اصلاح طلبان از خاتمی خواسته اند تا – به مانند مرحوم هاشمی در سال ۹۲- در انتخابات ۱۴۰۰ نام نویسی کند تا پس از رد صلاحیت آن ها به نفع نامزد بعدی خود موج سازی کنند. به اعتقاد این فعالان سیاسی، درخواست از خاتمی برای نام نویسی در انتخابات، با هدف قربانی کردن یک چهره دیگر در جریان اصلاحات برای رسیدن به قدرت است. بر اساس این طراحی آبروی خاتمی باید قربانی یک چهره درجه دو سیاسی شود تا اصلاح طلبان یکبار دیگر یک کاندیدا اختصاصی ولی ضعیف در انتخابات ریاست جمهوری داشته باشند.

تلاش برای روی کار آمدن دولت جوان حزب‌اللهی

خبرگزاری «دانشجو» از تشکیل قرارگاهی با عنوان قرارگاه «بصیر» در ایلام از سوی بسیج دانشجویی این شهر برای به منظور نقش‌آفرینی دانشجویان در انتخابات ۱۴۰۰ و در راستای روی کار آمدن دولت جوان حزب‌اللهی خبر داد و نوشت: بسیج دانشجویی استان ایلام در راستای تحقق منویات امامین انقلاب و روی کار آمدن دولت جوان حزب‌اللهی اقدام به تشکیل قرارگاه بصیر به منظور نقش‌آفرینی دانشجویان در انتخابات ۱۴۰۰ کرد.

مصطفی کواکبیان؛ نامزد حزب مردم‌سالاری

تارنمای خبری و تحلیلی «الف» از تصمیم حزب مردم‌سالاری برای معرفی نامزد اختصاصی خود برای انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ خبر داد و نوشت: اعضای مجمع عمومی نوزدهمین کنگره حزب مردم سالاری کواکبیان را به عنوان نامزد انتخاباتی اختصاصی خود معرفی کردند.

شورای ائتلاف اصولگرایان درباره حضور چهره‌های اصولگرا در انتخابات تصمیم نمی‌گیرد!

«غلامعلی حداد عادل» رئیس شورای ائتلاف نیروهای انقلاب، در گفت وگو با خبرنگار خبرگزاری «دانشجو»، در رابطه با اینکه آیا شورای ائتلاف افراد سرشناس طیف اصواگرایان را برای ورود به این عرصه تشویق می‌کند یا خیر، گفت: نامزد شدن افراد هنوز قطعی نیست و تصمیم برای شرکت در انتخابات به خود نامزدها و افراد بستگی دارد. ما نمی‌­توانیم به عنوان شورای ائتلاف تصمیم بگیریم که چه کسی بیاید یا نیاید. ما تلاشمان بر این است که یک ساختار و فرایندی تعریف و ایجاد بکنیم که از میان نامزدها به مناسب­‌ترین فرد برای انتخابات برسیم.

تلاش نواصولگرایان برای نقش‌آفرینی در انتخابات

روزنامه «صبح‌نو» اخبار چهارمین مجمع عمومی جمعیت پیشرفت و عدالت ایران اسلامی، در آستانه انتخابات را بازتاب داد و به نقل از محمدسعید احدیان، دبیرکل این جمعیت درباره انتخابات ۱۴۰۰، نوشت: انتخابات ۱۴۰۰ از حساسیت زیادی برخوردار است چراکه جریانی همواره تلاش داشته مسیر انقلاب را به سمت دیگری ببرد. در سال آینده مساله صرفا مساله یک انتخابات نیست بلکه مساله آینده اقتصاد و نظام است. با انتخاب درست در انتخابات ریاست‌جمهوری ۱۴۰۰ می‌توانیم نقطه عطفی در مسیر پیشرفت انقلاب به ویژه در آستانه گام دوم انقلاب داشته باشیم. اگر تمام نیروهای انقلاب در جهت هم‌افزایی و وحدت در کنار هم قرار بگیرند قطعا نتیجه مطلوب حاصل خواهد شد چراکه بدون هم‌افزایی کنار هم نمی‌توان از این گردنه سخت گذشت.

نباید انتخابات را تحریم کرد
خبرگزاری مهر به گفت و گو با سیدحسین موسوی تبریزی دبیرکل مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم پرداخت و آورد:
تا این لحظه مجمع مدرسین و محققین برای انتخابات پیش‌رو برنامه خاصی تدوین نکرده است. برنامه نهایی این مجمع در چارچوب کل جبهه اصلاحات خواهد بود. دبیرکل مجمع مدرسین و محققین با تاکید بر اینکه نماینده این مجمع در جلسات نهاد اجماع‌ساز حضور دارد اظهار کرد: کمیته و کارگروهی تشکیل نداده‌ایم؛ اما نماینده مجمع در جلسات اجماع‌ساز، نظرات اعضای شورا را منتقل خواهد کرد. هنوز مذاکرات ناتمام است و منتظر نتایج نهایی هستیم؛ ولی نتیجه جبهه اصلاحات هرچه باشد مجمع مدرسین و محققین همان را انجام خواهد داد. موسوی تبریزی معرفی کاندیدای پیشنهادی مجمع مدرسین و محققین برای ریاست‌جمهوری را به آینده موکول کرد و گفت: اول باید نظرات و تصمیمات جبهه اصلاحات مشخص شود، فعلاً نمی‌توانیم اسم کسی را مطرح کنیم. دبیرکل مجمع مدرسین و محققین شرکت آگاهانه در انتخابات را وظیفه شرعی دانست و تاکید کرد: نباید انتخابات را تحریم کنیم؛ اما باید با پیدا کردن شناخت صحیح از کاندیداها و اطمینان از کارآمدی و صلاحیت آن‌ها پای صندوق‌ها برویم. ضروری است بدانیم با انتخاب و رأی دادن، مسئولیت کارها و تصمیمات فرد منتخب را برعهده می‌گیریم. رأی و نظر ما اگر کسی را به مسئولیت برساند و در پیروزی او اثر داشته باشد، ما هم در دستاوردها با او شریک خواهیم بود.

این خبرگزاری همچنین به گفت وگو با ناصر ایمانی کارشناس مسایل سیاسی پرداخت و نوشت: انتخاب اصلح، انتخاب فردی است که یک مدیر کارآمد باشد. انتخاب اصلح یعنی انتخاب فردی که مشورت پذیر و اهل کار جمعی باشد زیرا هیئت وزیران یک کار جمعی است. فرد اصلح، فردی است که انگیزه کافی داشته باشد به این معنا که اعتقاد داشته باشد می‌توان در این کشور برای مردم کار کرد و هیچ بن‌بستی در نظام جمهوری اسلامی ایران وجود ندارد. فرد اصلح باید معتقد باشد که با کار و تلاش می‌توان کشور را به سرمنزل مقصود رساند. فرد اصلح، فردی است که به نظام سیاسی جمهوری اسلامی اعتقاد داشته باشد. او باید به معنای دقیق کلمه مردم گرا و از میان مردم باشد، از طبقات بالای جامعه که درد مردم را نفهمند نباشد و میان خود و مردم فاصله ایجاد نکند، اهل مبارزه با فساد باشد و نسبت به مبارزه با فساد حساسیت داشته باشد. فرد اصلح باید اهل تعامل با قوای دیگر کشور برای پیش برد اهداف دولت باشد.

هدف آمریکا از مطرح کردن تخفیف‌های موقت تحریمی تأثیرگذاری بر انتخابات ایران است
خبرگزاری فارس به گفت وگو با سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی نایب رییس مجلس شورای اسلامی پرداخت و آورد:
 مطرح کردن تخفیف‌های موقت تحریمی با قصد تأثیرگذاری بر انتخابات ایران قابل پیش بینی بود. ملت ایران قبلا طعم این شیوه ایالات متحده را در پیشنهاد توافق‌نامه آلماتی، توافق ژنو و در تعویق چند باره تصمیم‌گیری ترامپ پیرامون خروج از برجام در آستانه انتخابات ریاست جمهوری پیشین در ایران، چشیده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha