۶ اسفند ۱۳۹۹، ۱۸:۲۹
کد خبر: 84242706
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

۸ دستاورد پژوهشی دانشگاه تهران در سال‌های اخیر

۶ اسفند ۱۳۹۹، ۱۸:۲۹
کد خبر: 84242706
۸ دستاورد پژوهشی دانشگاه تهران در سال‌های اخیر

تهران-ایرنا- دانشگاه تهران ۸ دستاورد پژوهشی برجسته در سال‌های اخیر در زمینه پزشکی، بیوشیمی و کشاورزی داشته است.

به گزارش روز چهارشنبه ایرنا، محققان پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، موفق به ساخت مکمل ضد اسهال گوساله شیرخوار بر پایه آنتی‌بادی و پروبیوتیک شدند.

اسهال عمده‌ترین بیماری و عامل خسارت در گوساله‌های شیرخوار است. ای‌کلای انتروتوکسیژنیک K۹۹ یکی از مهم‌ترین عوامل بیماری‌زای مرتبط با اسهال شناخته می‌شود و ایمنوگلوبین‌های زرده تخم‌مرغ(IgY) به‌همراه پروبیوتیک‌ها به‌عنوان یک جایگزین ارزان برای آنتی‌بیوتیک‌ها جهت پیشگیری و درمان عفونت‌ها است.

هدف از این فناوری، تهیه IgY اختصاصی علیه ای‌کلای K۹۹ و تعیین دوز بهینه آن همراه با پروبیوتیک‌ها و سپس تعیین اثر آنها در گوساله‌های شیرخوار است. مکمل پروبیوتیکی حاوی هفت گونه باکتری انتروکوکوس فاسیوم، پدیوکوکوس اسیدی لاکتی‌سی، استرپتوکوکوس ترموفیلوس، لاکتوباسیلوس بولگاریکوس، لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس، لاکتوباسیلوس رامنوسوس، بیفیدوباکتریوم بیفیدیوم) می‌باشد که دوز مناسب برای استفاده از پودر زرده تخم‌مرغ، یک گرم تعیین شده است.
بر اساس این پژوهش، محصول تولیدی سبب بهبود وزن روزانه، سلامت و ایمنی و کاهش شیوع اسهال در گوساله‌های شیرخوار می‌شود. بنابراین، فراورده حاضر می‌تواند راهکار مناسبی برای کاهش شیوع اسهال و جایگزین کارآمدی برای کاهش استفاده از آنتی‌بیوتیک‌ها در گوساله‌های شیرخوار شود.

این دستاورد پژوهشی که از سوی آرمین توحیدی، عضو هیأت علمی گروه دامی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، مهدی ژندی، عضو هیأت علمی گروه دامپروری پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دکتر ناهید مژگانی، عضو هیأت علمی مؤسسه رازی و امیر کرم‌زاده دهاقانی، دانشجوی دوره دکترا به انجام رسیده است در بیستمین نمایشگاه دستاوردهای پژوهش، فناوری و فن بازار و هفتمین نمایشگاه تجهیزات و مواد آزمایشگاهی ایران ساخت، در غرفه ویژه وزارت علوم، تحقیقات و فناوری رونمایی شد.

رونمایی از نسل چهارم ربات انسان‌نمای ملی سورنا

ربات انسان‌نمای سورنا ۴ که توسط متخصصان دانشگاه تهران با بهبود سرعت راه رفتن، سبک‌تر شدن و افزایش درجه آزادی عمل نسبت به نسل گذشته طراحی شده است، ۲۳ آذر ۱۳۹۸ طی مراسمی با حضور معاون علمی و فناوری رئیس جمهور، شهردار تهران، مسئولان پردیس دانشکده‌های فنی، عوامل اجرایی طرح و استادان و دانشجویان در دانشکده مکانیک دانشگاه تهران رونمایی شد.
دکتر عقیل یوسفی‌کما، رئیس مرکز سیستم‌ها و فناوری‌های پیشرفته دانشگاه تهران، با تشریح روند طراحی و ساخت سورنا۴ گفت: «ربات انسان نمای سورنا ۴ می‌تواند متن را به گفتار تبدیل کند. این ربات انسان‌نما یک محصول کاملاً ایرانی است و به شکل بومی توسط نخبگان ایرانی در دانشگاه تهران طراحی شده است».

وی افزود: «این ربات ۱۷۰ سانتی‌متری و ۷۰ کیلوگرمی توانایی راه رفتن با سرعت ۷/. کیلومتر را دارد و می‌تواند درجا دور بزند. این ربات، توانایی حرکت آنلاین به جوانب را دارد و می‌تواند به سمت عقب نیز حرکت کند».

رئیس مرکز سیستم‌ها و فناوری‌های پیشرفته دانشگاه تهران، تصریح کرد: «ربات انسان‌نمای سورنا ۴ می‌تواند روی سطوح ناهموار حرکت کند و تعادل خود را در صورت بروز اغتشاش بازیابی کند. هم‌چنین توانایی شوت زدن، انجام حرکات متنوع چون دست دادن، ادای احترام، جابجایی و بلند کردن اشیا نیز از دیگر توانمندی‌های این ربات است».

 یوسفی‌کما، در بخش دیگری با اشاره به سیر تکاملی ربات انسان‌نمای سورنا عنوان کرد: «سورنا ۱ تنها به عنوان نمادی برای اعلام شروع پروژه طراحی، ساخت و هوشمندسازی ربات انسان‌نما، در سال ۸۷ ارائه شد. این ربات ۱۶۵ سانتی‌متر قد و ۶۰ کیلوگرم وزن داشت و از قابلیت حرکت بر روی مسیر از قبل تعیین شده توسط موتورهای DC و سیستم مسیریاب و حرکت و فعالیت به صورت دستی از طریق اپراتور برخوردار بود».

استاد دانشکده مکانیک دانشگاه تهران، ضمن معرفی توانمندی‌های سورنا ۲ گفت: «سورنا ۲ با پشتیبانی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری به نتیجه رسید. این ربات در جهت تکمیل و توسعه ربات انسان‌نمای سورنا ۱، مراحل طراحی و ساخت را در مرکز سیستم‌های پیشرفته دانشگاه تهران طی کرد».

وی در ادامه مانورپذیری، افزایش سرعت گام‌برداری، ارتقای هوشمندی و افزایش درجات آزادی را از جمله مزایای نسل سوم این ربات برشمرد.

 یوسفی‌کما، تصریح کرد: «ربات‌های انسان‌نما در وهله اول نماد فناوری هستند و کشورهای محدودی این فناوری را دارند. این ربات‌ها می‌توانند در محیط شهری و خانگی، توانبخشی، اندام مصنوعی و در بخش‌هایی که خطر جانی دارد، مورد استفاده قرار بگیرند».

رئیس مرکز سیستم‌ها و فناوری‌های پیشرفته دانشگاه تهران، دانش رباتیک را نماد فناوری‌های نوین در عرصه‌های صلح‌آمیز و بشردوستانه توصیف کرد و افزود: «امیدواریم سورنا ۴ هم در این عرصه فعال شود. حامی مالی این ربات معاونت فناوری ریاست جمهوری و هدف از طراحی این ربات کمک به فعالیت‌های انسانی است».

ساخت بیوسنسور قابل حمل نیترات

این طرح که به عنوان رساله دوره دکتری توسط کیوان آصف‌پور وکیلیان با راهنمایی دکتر جعفر مساح در گروه فنی کشاورزی پردیس ابوریحان انجام شد، می‌تواند غلظت نیترات در نمونه‌ها را بدون نیاز به آماده‌سازی الکترود در هر آزمایش با دقت مناسبی پیش‌بینی کند.
در این طرح، از یک سامانه یادگیری ماشین به منظور پیش‌بینی میزان نیترات در نمونه‌های مایع استفاده شده است. این سامانه، غلظت نیترات در نمونه‌ها در حد میکرومولار را با توجه به شرایط نگهداری آنزیم تثبیت شده بر روی الکترود به همراه ویژگی‌های الکتروشیمیایی و طیف‌سنجی نمونه پیش‌بینی می‌کند.


ویژگی‌های الکتروشیمیایی، طیف‌سنجی و کارکردی به ترتیب شامل نتایج ولتامتری چرخه‌ای در یک سامانه سه الکترودی، جذب طیفی در بازه ۱۵۰ تا ۱۰۰۰ نانومتر، و دما و مدت‌زمان نگهداری الکترود / آنزیم آماده‌شده است. نتایج نشان می‌دهد که بیوسنسور قابل حمل ارائه شده قابلیت استفاده تا ۱۰ روز پس از آماده‌سازی الکترود / آنزیم و پیش‌بینی غلظت نیترات در بیش از ۳۰۰ نمونه را دارد.

نتایج ساخت و ارزیابی این بیوسنسور در مجلات IEEE Sensors Journal از انتشارات IEEE وChemometrics and Intelligent Laboratory Systems وBiosystems Engineering از انتشارات Elsevier منتشر شده است. این رساله در بیست و هفتمین جشنواره پژوهش دانشگاه تهران به عنوان رساله نمونه مقطع دکتری شناخته شد و مورد تقدیر قرار گرفت.

گفتنی است که بخشی از این رساله با حمایت مالی پارک علم و فناوری دانشگاه تهران به انجام رسیده است.

کاهش ۹۵ درصدی مصرف آب

پژوهشگران پردیس ابوریحان دانشگاه تهران با همکاری دانشمندان روسی، چینی و هلندی و شرکت پرتو رشد نوین، موفق به ساخت کارخانه گیاهی با کاهش ۹۵ درصدی مصرف آب و افزایش ۱۲ برابری مقدار محصول شدند.

 طی تحقیقات گسترده در چند سال اخیر روی استفاده از جنبه‌های علمی و کاربردی استفاده از نور مصنوعی، تیم تحقیقاتی به سرپرستی دکتر ساسان علی نیایی فرد و دستیاری مهدی سیف، فرداد دیداران و محمدرضا خرم، دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه تهران، موفق به ساخت چندین نمونه کاربردی تمام اتوماتیک کارخانه گیاهی در آزمایشگاه فتوسنتز و واکنش‌های نوری گروه باغبانی پردیس ابوریحان شدند.

در سیستم ایجاد شده نیاز به نیروی کار جهت پرورش گیاه کاهش یافته و مقدار مصرف آب به ازای محصول تولیدی در حدود ۹۵ درصد کاهش می‌یابد.

محصول تولیدی در این سیستم عاری از آفات و بیماری‌ها بوده و می‌تواند بدون عملیات اضافی به مراکز فروشگاهی و یا شرکت‌های بسته‌بندی محصولات انتقال یابد.

مقدار تولید در این سیستم حداقل ۱۲ برابر کشت‌های رایج و روش کشت به صورت هیدروپونیک و شامل بازچرخ کامل محلول غذایی است. این سیستم تولیدی در محیط کاملاً بسته است و نور مورد نیاز برای تولید گیاه توسط لامپ‌های ال ای دی تأمین می‌شود.

با توجه به ویژگی‌های این روش تولید، تیم تحقیقاتی پروژه حاضر امیدوار است که در صورت گسترش استفاده از سیستم مذکور تحولی شگرف در زمینه معضل مصرف آب در کشاورزی سنتی کشور حاصل شود.

ساخت ربات جراح

مدل جدید سامانه جراحی رباتیک سینا به نام «فِلِکس»، حاصل همکاری استادیار طراحی صنعتی پردیس هنرهای زیبا دانشگاه تهران در بخش طراحی صنعتی این پروژه و استادیار مرکز تحقیقات فناوری‌های بیومدیکال و رباتیک دانشگاه علوم پزشکی تهران در بخش طراحی رباتیک و اجرای این پروژه، ساخته شد.

نسرین مقدم، استادیار طراحی صنعتی پردیس هنرهای زیبای دانشگاه تهران و مدیر پروژه در بخش طراحی صنعتی، با همکاری علیرضا میرباقری، استادیار دانشگاه علوم پزشکی تهران و معاون پژوهشی مرکز تحقیقات فناوری‌های بیومدیکال و رباتیک، از سال ۱۳۹۵ پروژه طراحی صنعتی ربات جراحی سینا مدل فِلِکس را آغاز کردند.
این دستاورد در ششمین نمایشگاه تجهیزات و مواد آزمایشگاهی ساخت ایران که سوم دی ماه ۹۷ در محل دائمی نمایشگاه‌های بین‌المللی تهران برگزار شد رونمایی شد.

سامانه جراحی رباتیک سینا مدل فِلِکس که حاصل تلاش ۱۵ ساله متخصصان در مرکز تحقیقات فناوری‌های بیومدیکال و رباتیک دانشگاه علوم پزشکی تهران است، می‌تواند در انواع عمل‌های آموزشی جراحی (مدل‌های حیوانی) در حفره شکمی و قفسه سینه حتی از راه دور مورد استفاده قرار گیرد.

میکروحباب‌های الکتریکی به کمک بیماران سرطانی می‌آیند

محمد عبدالاحد، استاد دانشکده مهندسی برق و کامپیوتر و همکاران پژوهشی وی با روشی نوین اقدام به تولید الکتریکی میکروحباب‌هایی کرده‌اند که با ایجاد حفره در سلول‌ها و نفوذپذیری آنها شیمی‌درمانی بیماران سرطانی را تسهیل می‌کند.

نتیجه تحقیقات این پژوهشگران در قالب مقاله‌ای علمی در ژورنال Advanced Healthcare Materials با ضریب اهمیت ۷ به چاپ رسیده است به عنوان مقاله برگزیده صفحه جلد این مجله را به خود اختصاص داده است.
این مقاله که برای اولین بار روشی را بر پایه تولید الکتریکی میکروحباب‌ها در دارورسانی بهتر به تومورهای سرطانی معرفی می‌کند تست‌های درون‌تنی روی مدل‌ های حیوانی را با موفقیت به انجام رسانده است.

در این روش محققان با استفاده از یک سوزن سیلیکونی، میکروحباب‌هایی در ناحیه تومور ایجاد می‌کنند که این میکروحباب‌ها با استفاده از امواج اولتراسونیک به سمت سلول‌های سرطانی رانده شده و باعث ایجاد حفره در سلول‌ها و نفوذپذیری بیشتر آنها می‌شوند. ترکیب این تکنیک با روش معمول شیمی‌درمانی توانسته است میزان جذب داروی ضد سرطان را در ناحیه توموری به میزان قابل توجهی افزایش دهد که نتایج فاز حیوانی این تحقیق حاکی از ۸۵% کاهش بیشتر در سایز تومور نسبت به حالتی است که فقط شیمی‌درمانی انجام شود. استفاده از این روش می‌تواند میزان دوز داروی تجویز شده به بیماران سرطانی را کاهش داده و در نتیجه از عوارض جانبی داروهای شیمی‌درمانی بر بیمار بکاهد.

این تحقیق به سرپرستی دکتر عبدالاحد عضو هیأت علمی دانشکده برق دانشگاه تهران با همکاری دکتر محمدعلی خیامیان، دانشجوی فوق دکتری وی در قالب تز دکتری مهندس اشکان زندی در رشته مهندسی الکترونیک- افزاره‌های میکرو و نانو انجام شده است.

ساخت نانو لیپوزوم حساس به سرما برای انجماد اسپرم گاو

تیم تحقیقاتی انجماد اسپرم نشخوارکنندگان اهلی در گروه علوم دامی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران به سرپرستی دکتر آرمین توحیدی، طی چند سال پژوهش در زمینه انجماد اسپرم حیوانات نشخوارکننده موفق به ساخت رقیق کننده‌های انجماد اسپرم بر پایه نانو ذرات لسیتین شده است. در آخرین تحقیق از این سلسله مطالعات، موفقیت مهمی در ساخت "نانولیپوزوم حساس به سرما" و به‌کارگیری موفق آن‌ها در انجماد سلول اسپرم در گاو در قالب رساله دکتری طوبی ندری حاصل شد. دستاورد اخیر در نوزدهمین نمایشگاه دستاوردهای پژوهش، فناوری و فن بازار وزرات علوم، تحقیقات و فناوری در دی ماه ۱۳۹۷ به عنوان یکی از چهار دستاورد ویژه دانشگاه تهران رونمایی شد.

لیپوزوم‌ها غشاهای فسفو لیپیدی، دو لایه و مشابه غشای سلول هستند که از آنها به عنوان حامل در دارو سازی هوشمند استفاده می‌شود. در دارو رسانی نوین از لیپوزوم‌ها در رسانش هدفمند داروهای آبدوست (در هسته داخلی) یا آبگریز (در غشای فسفولیپیدی) با توجه به شرایط فیزیولوژیکی بافت یا اندام هدف استفاده می‌شود. تا کنون برای آماده سازی لیپیدها برای ساخت لیپوزوم از روش گرمادهی یا حلال‌های شیمیایی خاص استفاده شده است. متأسفانه لیپوزوم‌هایی که به این روش‌ها ساخته می‌شوند برای شرایط سرما مناسب نیست و به علاوه برخی حلال‌های شیمیایی مصرفی سبب کاهش زنده مانی اسپرم می‌شود.

در تحقیق اخیر، با تغییر بنیادی در روش ساخت و نوع حلال‌های شیمیایی، نانولیپوزوم‌های حساس به سرما و مناسب برای اسپرم ساخته شدند. لیپوزوم‌های حاصله که حاوی آنتی‌اکسیدان گلوتاتیون بودند، در محیط انجماد اسپرم گاو با موفقیت به کار گرفته شد. هم چنین نتایج این پژوهش نشان داد که طی فرایند سرد سازی و انجماد اسپرم این نوع از نانولیپوزوم‌ها به کاهش درجه حرارت پاسخ و بیشترین رهایش دارو را در دمای ۲۵ تا ۴ درجه سانتی گراد نشان می‌دهند. بنابراین از نانولیپوزوم های حساس به سرما می‌توان در ساخت رقیق کننده‌های انجماد اسپرم، و در دارورسانی در دماهای پایین به خوبی استفاده کرد. از دیگر مزیت‌های این روش می‌توان به ارزان‌تر بودن ساخت لیپوزوم در مقایسه با روش‌های پیشین اشاره کرد.

نقش لیتیم در کمک به درمان سرطان سینه

تحقیقات پژوهشگران مرکز تحقیقات بیوشیمی و بیوفیزیک نشان می‌دهد که لیتیم می‌تواند از طریق مسیرهای مختلف سلولی، حساسیت سلول‌های سرطان سینه را به داروی میتومایسین افزایش و مهاجرت این سلول‌ها را نیز کاهش دهد و از طریق کاهش بیان و رهاسازی پروتئین HMGB۱ میزان التهاب و تکثیر سلول‌ها را به طور قابل ملاحظه‌ای کاهش دهد.

بر اساس گزارش این تحقیق، داروی میتومایسین C (MMC) از قوی‌ترین داروهای ضد توموری است که برای درمان طیف وسیعی از سرطان‌ها استفاده می‌شود. این دارو با ایجاد کراس لینک بین دو رشته DNA منجر به ایجاد شکستگی در یک یا هر دو رشته شده، فرایندهای مهمی از جمله سنتز DNA و رونویسی را مهار می‌کند و سبب القای آپوپتوز و در نتیجه مرگ سلولی می‌شود.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha