جنگ یمن و برجام ؛ مسقط مرکز رایزنی وزرای خارجه عرب

تهران – ایرنا – مسقط پایتخت عمان در روزهای گذشته به محل نشست و برخاست و گفت‌وگوی مقام‌های شیخ نشین‌های خلیج فارس درباره موضوع های گوناگون از جمله برجام و جنگ یمن تبدیل شده است.

به گزارش روز یکشنبه ایرنا، در راستای دیپلماسی فعال و موضع معتدل عمان، این کشور حاشیه جنوبی خلیج فارس و دریای عمان از پنجشنبه هفته گذشته تاکنون میزبان چند مقام از کشورهای مختلف منطقه از جمله وزیران امور خارجه امارات متحده عربی، عربستان و کویت بوده است.

در همین پیوند، شیخ «احمد ناصر الصباح» وزیر امور خارجه کویت روز گذشته (شنبه) برای انجام سفر رسمی دو روزه وارد مسقط شد و با «بدر البوسعیدی» همتای عمانی خود دیدار و گفت و گو کرد.

وزیر امور خارجه کویت در حالی راهی عمان شد که پنجشنبه گذشته با شیخ «تمیم بن حمد آل ثانی» امیر قطر در دوحه دیدار کرده بود.

این دیدار همچنین سه روز پس از سفر شاهزاده «فیصل بن فرحان» وزیر خارجه عربستان به مسقط انجام می شود، جایی که وی با همتای عمانی خود دیدار و در مورد موضوع های مورد علاقه مشترک با وی گفت و گو کرد.

سفر وزیر خارجه سعودی به عمان چند روز پس از دیدار «عبدالله بن زاید آل نهیان» وزیر امور خارجه و همکاری بین المللی امارات متحده عربی به مسقط انجام شد.

به گفته تحلیلگران سیاسی، سفر وزیران امور خارجه سه کشور عربستان، امارات و کویت به عمان با هدف رایزنی با مقام های این کشور در باره مسائل و موضوع های مهم منطقه ای از جمله برجام، اوضاع یمن ، روابط کشورهای منطقه با دولت جدید آمریکا و بحران روابط میان اعضای شورای همکاری خلیج فارس و قطر با وجود توافق نامه آشتی سران این شورا در نشست «العلا» صورت گرفته است.

دیدار وزیران امور خارجه سه کشور عربستان، امارات و کویت همزمان با اعلام آمادگی عمان برای میانجیگری میان جمهوری اسلامی ایران و ایالات متحده آمریکا برای پایان دادن به تنش در منطقه و رویکرد «جو بایدن» برای بازگشت واشنگتن به توافق نامه هسته ای و برجام است.

عمان به عنوان کشوری که روابط و مناسبات بسیار خوبی با همه طرف ها در خلیج فارس دارد، همواره برای میانگیری درباره مسائل گوناگون منطقه ای از حل اختلاف های آمریکا و ایران اعلام آمادگی کرده است در همین زمینه به تازگی «بدر البوسعیدی» وزیر امور خارجه این کشور در اظهار نظری بار دیگر بر آمادگی کشورش برای میانجیگری ایران و آمریکا در خصوص برجام  خبر داده بود.

وزیر امور خارجه عمان بهمن ماه گذشته اظهار خوش بینی کرده بود که همه طرف ها به توافق سال ۲۰۱۵ با ایران باز می گردند و کشورش آماده فراهم کردن و تسهیل ارتباطات (میان طرفین) است.

البوسعیدی درباره شانس میانجیگری عمان در تلاش های جدید برای بازگرداندن توافق هسته ای ایران گفت: مسقط رابطه بسیار خوبی با تهران و واشنگتن دارد و در صورت نیاز آماده کمک است.

وی افزود: من بر این باورم که کانال های ارتباطی میان تیم های سیاست خارجی در واشنگتن و ایران مستقیما باز است، من دلیلی نمی بینم که چرا این کانال ها نمی توانند دوباره فعال شوند.

البوسیدی با حضور در نشست مجازی شورا آتلانتیک گفت: عمان سیاست خارجی خود را براساس باز بودن درهای گفت و گو با همسایگان قرار داده است و برای ایجاد صلح از نزدیک با سازمان های چند جانبه همکاری می کند. 

پیش از این البوسیدی در نشست گفت‌وگوی منامه ابراز امیدواری کرده بود که آمریکا به توافق هسته‌ای با ایران بازگردد.

وی افزود: «محرومیت، مخالفت و تحریم کلماتی هستند که در قاموس دیپلماتیک ما جایی ندارند.»

البوسعیدی ابراز امیدواری کرد که با رئیس جمهور شدن جو بایدن، سیاست آمریکا در عرصه بین المللی تغییر یافته و بایدن به توافق هسته‌ای با ایران که آن را  بزرگ‌ترین موفقیت آمریکا در منطقه خواند، بازگردد.

عمان با وجود موضع خصمانه برخی اعضای شورای همکاری خلیج فارس در قبال جمهوری اسلامی ایران بارها از آمریکا و طرف های غربی برجام خواسته که به این توافق نامه بین المللی بازگردند.

این در حالی است که کشورهای حاشیه جنوبی خلیج فارس به رهبری سعودی مایلند در هر مذاکره جدیدی میان ایران و ایالات متحده با هدف دستیابی به توافق هسته ای جدید شرکت کنند.

از سوی دیگر «نایف فلاح مبارک الحجرف» دبیرکل شورای همکاری خلیج فارس هفته گذشته در دیدار با سفرای کشورهای اتحادیه اروپا در ریاض خواستار ضرورت مشارکت شورای همکاری خلیج فارس در هرگونه مذاکره درباره امنیت و ثبات منطقه شد. وی تأکید کرد که این شورا باید طرف هرگونه گفت وگو در مورد امنیت منطقه باشد.  

این در حالی است که مقامات جمهوری اسلامی ایران بارها تاکید کرده اند که قرار نیست در مورد بندهای بیشتر از آنچه در برجام توافق شده است مذاکره جدیدی انجام شود و ورود اعضای جدید به برنامه اقدام جامع مشترک (برجام) پذیرفتنی نیست .

مسقط پایتخت عمان همچنین به مقصدی برای دیپلمات‌های ارشد منطقه‌ای و بین المللی تبدیل شده است و هدف آن دیدار با هیئت حوثی های مقیم سلطان نشین عمان است تا حداقل امتیازهایی به دست آورند که طی ۶ سال جنگ و محاصره به دست نیاوردند .

 «تیموثی لندر کینگ »  نماینده آمریکا در امور یمن اواخر عصر جمعه وارد مسقط پایتخت عمان شد و پیش از آن نیز میهمان «فیصل بن فرحان» وزیر امور خارجه عربستان و «عبدالله بن زاید»  وزیر امور خارجه امارات بود. 

کارشناسان سیاسی می گویند که زمان این سفرها  نشان می‌دهد که یک نوع مسابقه برای جلب نظر حوثی‌ها در جریان است.  

 باتوجه به تغییرات بین المللی، کشورهای شورای همکاری خلیج فارس با یک شرایط دشوار بین المللی مواجه‌اند و در تلاشند رسوایی‌های جنگ خود  علیه یمن که برای مدت ۶ سال یک بحران انسانی بی‌سابقه را از سال ۲۰۱۵ در پی جنگ و محاصره به وجود آورده و این کشور را ویران کرده است، بپوشانند. 

عربستان سعودی همراه با امارات، بحرین، سودان، مصر و کویت در ششم فروردین سال ۱۳۹۴ با کمک و چراغ سبز آمریکا با تشکیل به اصطلاح ائتلاف عربی تجاوز خود به کشور یمن را آغاز کرد تا به بهانه بازگرداندن عبدربه منصور هادی رئیس جمهوری مستعفی و فراری این کشور به قدرت، به اهداف و زیادی خواهی‌های سیاسی خود جامه عمل بپوشانند اما پس از گذشت پنج سال سایر همپیمانان سعودی از این ائتلاف خارج شدند. 

این جنگ که اکنون ۶ سال از زمان آغاز آن می گذرد برای عربستان هیچ دستاوردی جز شکست به همراه نداشته و  بر اثر آن تاکنون هزاران یمنی کشته و موجب نابودی زیر ساخت های این کشور شده و یکی از بدترین بحران های انسانی در آن شکل گرفته است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha