۵ ابهام انتخابات ۳۰۰ هزار میلیارد تومانی سهام عدالت

با نزدیک شدن به مجمع شرکت‌های سرمایه گذاری استانی سهام عدالت، ابهام و چالش‌ها در این زمینه بیشتر برجسته و به چشم می‌آید.

کمتر از ۱۰ روز دیگر مجمع شرکت‌های سرمایه گذاری استانی سهام عدالت تشکیل می‌شود که پس از تشکیل مجمع و انتخاب هیئت مدیره، باید منتظر بورسی شدن سهام شرکت‌های سرمایه گذاری استانی بود.
 

ابلاغیه آزادسازی سهام عدالت
پیرو ابلاغیه مورخ نهم اردیبهشت ۹۹ رهبر انقلاب،  شورای عالی بورس در جلسات متعددی در خصوص آزادسازی سهام عدالت سرانجام، آیین نامه آزادسازی سهام عدالت را تصویب و ابلاغ کرد. مطابق این آیین‌نامه به افراد دارای سهام عدالت تا تاریخ  ۲۹ خرداد ۹۹ مهلت داده شد روش مستقیم یا غیرمستقیم (از طریق شرکت‌های سرمایه‌گذاری استانی) را انتخاب کنند.
سازمان خصوصی‌سازی هم موظف شد پس از تخصیص سهام که تا تاریخ یادشده، روش مستقیم سهامدارای را انتخاب کرده‌اند، باقیمانده سهام شرکت‌های بورسی سرمایه‌پذیر را براساس تعداد مشمولینی که در هر استان به روش غیرمستقیم باقی مانده‌اند به هر یک از شرکت‌های سرمایه‌گذاری استانی (از محل سهام تجمیع شده) شرکت‌های سرمایه‌پذیر تخصیص و با در نظر گرفتن ارزش دارایی هر یک از آن شرکت‌ها (به قیمت پایانی روز اول تیر ۹۹) سرمایه آن‌ها را تعیین کند.
همچنین این سازمان موظف شد بر مبنای هر سهم هزار ریالی، تعداد سهام هر یک از سهامداران شرکت‌های سرمایه‌گذاری استانی را به تفکیک هر استان تعیین و به شرکت سپرده‌گذاری مرکزی اعلام کند.


روش مستقیم و غیرمستقیم و شرکت های سرمایه گذاری استانی
روش مستقیم بر مبنای آیین نامه ابلاغ شده بدین معناست که درصورت انتخاب آزادسازی به روش مستقیم، مالکیت و مدیریت سهام عدالت به صورت مستقیم و بدون واسطه به سهامدار سهام عدالت، تخصیص و انتقال می یابد: به میزان سهام تخصیص یافته به هر فرد در شرکتهای سرمایه پذیر سهام عدالت و به تناسب ارزش مقطع واگذاری، تعدادی از سهام ۳۶ شرکت بورسی تخصیص خواهد یافت.
روش غیرمستقیم نیز بدین معناست که درصورت انتخاب آزادسازی به روش غیر مستقیم، مالکیت و مدیریت سهام عدالت مشمول سهام عدالت، از طریق شرکتهای سرمایه گذاری استانی ساماندهی خواهد شد و سهامدار حق انتقال به غیر ودخل و تصرف در آن را نخواهید داشت. در این روش سود یا زیان قابل تخصیص به سهامدار براساس نحوه عملکرد شرکتهای سرمایه گذاری استانی تعیین و تخصیص پیدا خواهد کرد. با این تفویض اختیار، سهام شرکتهای سرمایه پذیر سهام عدالت متعلق به مشمولین توسط شرکت های سرمایه گذاری استانی ساماندهی خواهد شد.
همچنین شرکت‌های سرمایه‌گذاری استانی نیز شرکت هایی هستند که با عضویت (سهامداری) شرکت های تعاونی عدالت شهرستانی هر استان به ‌صورت سهامی خاص قابل تبدیل به سهامی عام، در قالب قانون تجارت تشکیل و اداره می‌شوند.
در این راستا، شرکت سپرده‌گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه هم موظف شده است، راسا براساس اطلاعات ارسالی سازمان خصوصی‌سازی نسبت به ثبت سرمایه و درج اطلاعات تعداد سهام شرکت‌های سرمایه‌گذاری استانی و نیز تعداد سهام تخصیص یافته به هر مشمول در هر استان که در روش غیرمستقیم باقی مانده‌اند، در پایگاه داده خود اقدام کند.
شرکت‌های سرمایه‌گذاری استانی هم مکلف شدند با برگزاری مجمع عمومی فوق‌العاده به منظور افزایش سرمایه به قیمت پایانی روز اول تیر ۹۹ از محل سهام واگذار شده به این شرکت‌ها و به نام دارندگان سهام عدالت همان استان که سهامداری شرکت‌های سرمایه پذیر را انتخاب کرده‌اند، اقدام کنند.

آمار اعلامی سهام عدالت

بر مبنای آمار اعلامی وزارت اقتصاد، در مجموع تعداد ۴۹ میلیون و ۱۰۰ هزار نفر در کشور سهامداران سهام عدالت هستند که ۴۷ میلیون آن‌ها در قید حیات هستند. از این تعداد، حدود ۳۰ میلیون نفر (به علاوه ۲ میلیون دارنده فوت شده سهام عدالت) از سهام داران سهام عدالت (۶۱ درصد) در کل کشور روش غیرمستقیم را انتخاب کرده‌اند. نزدیک، ۱۹ میلیون نفر (۳۹ درصد) هم روش مستقیم را انتخاب کرده‌اند.
همچنین در همه ۳۱ استان کشور، شرکت‌های سرمایه‌گذاری استانی (لینک) وجود دارد که به جز ۲ استان (البرز و سمنان) بقیه استان‌ها، سهام شرکت‌های سرمایه‌گذاری استانی در بورس معامله می‌شود و برای استان‌های باقیمانده نیز تا قبل از ۲۰ اسفندماه سال جاری که مجامع این شرکت‌ها برگزار می شود، نیز فرایند درج نماد و فعال شدن معاملات آن‌ها در بازار سهام انجام می‌شود.
سرمایه شرکت‌های سرمایه گذاری استانی حدود ۳۰۰ هزار میلیارد تومان است. بر مبنای جدیدترین آمار، تاکنون حدود ۵۵ درصد از دارندگان روش غیرمستقیم سهام عدالت که بیش از ۳۰ میلیون سهامدار را شامل می‌شود، در سامانه «سجام» ثبت نام کرده اند و در مقابل حدود ۱۳ میلیون سهامدار همچنان در سامانه «سجام» ثبت نام نکرده اند و آمارها نشان می‌دهد که در ۲۲ استان بالای ۵۰ درصد مردم در سامانه «سجام» ثبت نام کرده اند و در سایر استان ها ثبت‌نام‌ زیر ۵۰ درصد است که مدیران بورسی امیدوارند تا قبل از ۲۰ اسفند که مجامع برگزار می شود نسبت به ثبت نام در سامانه سجام ثبت نام کنند.

منبع : اقتصاد نیوز
 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha