روزنامه ستاره صبح چهارشنبه ۱۳ اسفند با درج یادداشتی به قلم مهدی پازوکی اقتصاددان، نوشت: به عقیده نگارنده اقتصاد ایران در شرایط فعلی درگرو سیاست و بخصوص سیاست خارجی قرارگرفته است. در این شرایط نکته حائز اهمیت این است که آیا ما مایل به برقراری رابطه با دنیا هستیم یا خیر؟ اگر بنای رابطه با دنیا را نداشته باشیم، باعث کند شدن پیشرفت کشور میشود. اما اگر بنای تجارت با دنیا را داشته باشیم، سیستم بانکی ما باید قابلیت کار با سیستم بانکی جهانی را داشته باشد و به این منظور، ما باید مقررات بینالمللی بانکی و بینالمللی را پاس بداریم. بر همین مبنا،FATF یک پیمان بینالمللی است که بیش از ۱۸۹ کشور بهعنوان همکار و ۳۵ کشور نیز بهعنوان عضو اصلی، مقررات بینالمللی آن را رعایت میکنند. پرسش از مخالفان پیوستن به این لوایح و برخی تندروها این است که اگر FATF بد بوده، چرا اینهمه کشور ازجمله شرکای عمده تجاری ما یعنی روسیه و چین هم عضو اصلی آن هستند؟
باید دانست که با پذیرش پذیرفت FATF میتوان جلوی فرار و ورود و خروج پولهای کثیف را در اقتصاد ایران بگیریم. امروز بخشی از فساد اقتصادی، رشوهها،کلاهبرداریها و فرارهای مالیاتی به این دلیل است که مبارزه با پولشویی در دستور کار اصلی قرار نگرفته است. در حال حاضر، بسیاری از بانکهای درجه سه و چهار اروپایی و حتی بانکهای درجهدو چینی به دلیل نپذیرفتن این لوایح، حاضر به همکاری با ایران نیستند. تنها، بانکهای اصطلاحا زیرپلهای چینی با هزینهی بالا (حدود ۲۰ درصد) با ما کار میکنند. طبیعی است که هزینه چنین مسائلی از جیب ملت ایران رفته و عدم پذیرش FATF درواقع میتواند به نفع دلالان، کلاهبرداران و کارچاقکنان و مافیای ثروت باشد. این روزها صحبت از احیای برجام زیاد شنیده میشود؛ حتی اگر فرض کنیم که همین فردا، جو بایدن به برجام برگردد و تمامی تحریمهایی که پس از خروج واشنگتن از این توافق بینالمللی علیه تهران وضعشده را بردارد ولی ما لوایح FATF را نپذیرفته نباشیم، بسیاری از بانکهای مهم بینالمللی حاضر به همکاری با ما نخواهند بود.
پرسش دیگر این است که وقتی دولت منتخب مردم و نمایندگان مردم در مجلس دهم نیز این لوایح را تصویب کردهاند، چرا مجمع تشخیص مصلحت نظام حدود دو سال است که تصمیم به عدم پذیرش لوایح مربوط به FATF گرفته و فشار اقتصادی بر زندگی مردم وارد شده است. شفافیت در اقتصاد، یکی از مسائلی است که FATF نیز آن را تصریح کرده و محور لوایح و برنامههای خود قرار داده است. بنابراین برای برقراری تبادیل بانکی با بانکهای جهان و شفاف شدن اقتصاد کشور، پذیرش لوایح FATF به نفع منافع ملی و مردم است.
نظر شما