حفاظت از منابع آبی با توسعه گردشگری آب

تهران - ایرنا - رونق گردشگری در منابع آبی شامل دریاچه سدها، تالاب‌های کم نظیر و اطراف رودخانه‌های بزرگ و مهم کشور علاوه بر بهره‌مندی گردشگران از مناظر طبیعی کم نظیر این منابع، فرصتی فراهم خواهد کرد تا با شناخت هرچه بیشتر مراحل سخت تامین آب، تلاش برای حفاظت از آنها جدی‌تر گرفته شود.

به گزارش روز جمعه ایرنا، وجود ۱۸۴ سد بزرگ با ویژگی‌های منحصر به فرد ظرفیت قابل توجهی برای توسعه گردشگری در منابع آبی است و از طرفی می تواند فرصتی برای حفاظت از منابع آب و  تبدیل به یک رویه پسندیده همه گیر باشد.

بحث توسعه گردشگری در منابع آبی پس از آنکه «حسن روحانی» رییس جمهوری سال گذشته دستور آن را به وزارت نیرو داد، از خردادماه همان سال مورد توجه جدی‌ این وزارتخانه به عنوان نهاد اصلی متولی منابع آبی کشور قرار گرفت و برداشتن گام‌های لازم برای توسعه این موضوع از همان زمان آغاز شد.

برنامه‌ریزی‌ها و تدارک‌های لازم منجر به آن شد تا ۲۷ خردادماه پارسال وزارت نیرو با هدف توسعه گردشگری در منابع آبی تفاهمنامه‌ای را با وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری به امضا برساند تا بر اساس آن بتوان شرایط را برای حضور گردشگران در منابع آبی به خصوص سدها فراهم کرد.

اجرایی شدن تفاهمنامه این امکان را فراهم خواهد کرد تا مردم و گردشگران بتوانند در کنار این منابع از مواهب طبیعی استفاده کنند.

وزیر نیرو در زمان امضای تفاهمنامه با وزارت گردشگری گفت: امروز ۱۷۰ دریاچه و مخزن سد و نیز بیش از ۵۰ تالاب در کشور وجود دارد که به زودی و با رعایت مقررات زیست محیطی امکان استفاده از این مواهب الهی برای مردم فراهم خواهد شد.

«رضا اردکانیان» افزود: بحث رونق گردشگری در تاسیسات آبی در گذشته به دلیل نبود امکانات و وجود نگرانی‌هایی در باره حفظ کیفیت منابع آبی چندان مورد توجه نبود، اما امسال(۹۸) و با کمک سازمان میراث فرهنگی و اتخاذ تدابیر لازم این امکان فراهم شده و رونق گردشگری با لحاظ دقیق مباحث حفظ کیفیت منابع آب دنبال خواهد شد.

وی خاطر نشان ساخت: این امر علاوه بر آنکه رونق گردشگری را به همراه خواهد داشت توسعه اشتغال را نیز به دنبال دارد و بخش زیادی از جوانان کشور را مشغول خواهد ساخت.

گرچه قرار بود رونق گردشگری در منابع آبی از همان سال گذشته اجرایی شود اما شیوع گسترده بیماری کرونا این امر را با تاخیر روبرو کرده و پیگیری آن به دلیل همه گیر شدن این بیماری ناتمام ماند.

اما امسال این موضوع مجدد در دستورکار وزارت نیرو قرار گرفت به گونه ای که دهم اسفندماه امسال «قاسم تقی زاده خامسی» معاون آب و آبفای وزیر نیرو در مراسم رونمایی از ۳۵ پروژه ساز و کاری وزارت نیرو و در قالب پویش هر هفته #الف_ب_ ایران  از امضای قرارداد ۳۰ سد تا پایان دولت دوازدهم در چارچوب موضوع گردشگری سدها خبر داد.

وی ادامه داد: به دنبال اشاره رییس جمهوری در سال گذشته به موضوع گردشگری سدها، بلافاصله کمیته‌های گردشگری سدها در همه استان‌ها تشکیل شد.

تقی زاده خامسی افزود: در داخل وزارت نیرو، تاسیسات آبی سال‌ها در اختیار برخی امور خصوصی شرکت‌ها قرار می‌گرفت و مردم به آنها دسترسی نداشتند و در خارج از وزارت نیرو هم وقتی از گردشگری سدها و آوردن مردم برای دیدن آنها و استفاده بهینه از سدها صحبت می‌شد اغلب با مقاومت‌هایی مواجه می‌شد.

معاون وزیرنیرو گفت: برنامه استان‌ها به کمیته‌های گردشگری ابلاغ شد تا سدهایی که می‌توان از آنها در این راستا استفاده کرد را معرفی کنند که ۱۱۰ سد معرفی و پس از انتشار فراخوان برای ۵۷ سد، ۳۰ سد انتخاب شد که در همین دولت به مرحله قرارداد می‌رسد.

وی اظهار داشت: یک هزار و ۳۰۰ میلیارد ریال در این زمینه سرمایه‌گذاری و ۳ هزار نفر به طور مستقیم صاحب شغل خواهند شد.

«رضااردکانیان» وزیر نیرو هم دهم اسفند در مراسم رونمایی از ۳۵ پروژه سازو کاری صنعت آب و برق گفت: تحول بزرگی در گردشگری آبی کشور آغاز شده است و در آینده نزدیک طرح‌های آن یکی پس از دیگری افتتاح خواهد شد.

وی  افزود: با توجه و تاکید رئیس جمهوری و حرکتی که در وزارت نیرو  با همکاری وزارت میراث فرهنگی،‌ گردشگری و صنایع دستی، بدون نیاز به قانون و مصوبه جدید هیات وزیران، دست اندرکار تدوین ساز و کارهایی شدیم که به کمک آن در کنار کنترل کمی و کیفی و رعایت ملاحظات زیست محیطی، هموطنان بتوانند از دریاچه‌های تازه احداث بهره‌مند شوند.

اکنون به نظر می رسد بحث گردشگری در منابع آبی از سال آینده و با کمتر شدن خطر همه گیری ویروس کرونا جدی تر شده و از آن به بعد شاهد حضور گردشگران در منابع آبی باشیم.

 مدیر پژوهشکده مطالعات و تحقیقات منابع آب معتقد است توسعه گردشگری در منابع و تاسیسات آبی اقدام بسیار مثبتی برای پاسداشت بهتر این منابع است اما قبل از آن باید فرهنگ‌سازی صورت گیرد.

«اشکان فرخ‌نیا» در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی ایرنا افزود: اینکه برای حفاظت از تاسیسات و منابع آبی از ورود آلاینده‌ها، مانع ورود مردم به این محوطه‌ها شویم کار درستی نیست زیرا شاید بتوان مخزن و دریاچه سدها را محصور کرد و مانع ورود آلاینده‌ها شد اما نمی‌توان محیط طبیعی را محصور کرد.

وی ادامه داد: توسعه گردشگری در تاسیسات و منابع آبی قدم خوبی است برای آنکه مردم را نسبت به حفظ و نگهداری بهتر از آب و منابع آبی حساس کرد. باید به مردم آموزش داد که اگر مراقب آب و تاسیسات آبی نباشند و آنها را آلوده سازند این آلودگی در نهایت خود آنها را درگیر خواهد کرد.

فرخ نیا خاطرنشان ساخت: باید به کسانی که می‌خواهند گردشگر تاسیسات و منابع آبی باشند درست رفتار کردن با منابع آبی و چگونگی گردشگری در این تاسیسات را آموزش داد و حتی کودکان را حساس کرد تا اگر متوجه ورود آلودگی به این تاسیسات شدند خود پیشقدم برای جمع آوری شوند.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha