«رضا میرزایی» روز چهارشنبه به مناسبت روز جهانی حیات وحش در جمع خبرنگاران افزود: سیزدهم اسفند ماه روز جهانی حیات وحش است که شعار امسال آن، «جنگلها و معیشت، پایداری مردم و سیاره زمین» نامگذاری شده است.
وی بیان کرد: جنگلها به عنوان پشتوانهای برای ثبات حیات بشری در زیست کره محسوب می شوند و بر اساس پیشنهاد ارائه شده در شانزدهمین نشست کنوانسیون منع تجارت جهانی گونههای در معرض خطر انقراض در سال ۲۰۱۳ به سازمان ملل متحد، سوم مارس (۱۳ اسفند) روز جهانی حیاتوحش نامگذاری شده و در این روز هر سال به فراخور شرایط شعاری انتخاب میشود.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان مرکزی ادامه داد: نقش حیاتی جنگلها در حفظ فرآیندها و توازن اکولوژیکی در سطح محلی، ملی، منطقهای و جهانی و نیز نقش آنها در حفاظت از اکوسیستم های شکننده زیست محیطی، آبخیزها، منابع آب شیرین و اهمیت آنها به عنوان منابع غنی تنوع زیستی، بیولوژیکی، منابع ژنتیکی در توسعه پایدار انکار ناپذیر است.
میرزایی تصریح کرد: مهمترین جایگاه و استقرار حیات وحش رویشگاههای جنگلی است، و بیشترین تراکم حیات وحش نیز در این رویشگاهها استریال چون در این مکانها امنیت و غذا بیشتر است.
وی بیان کرد: استان مرکزی یکی از استانهای دارای تنوع حیات وحش در کشور است که مناطق زیستگاهی تالابی، کویر، کوهستانی و دشت را در خود جای داده است و ذخیرهگاه جنگلی بلوط روستای سرسختی شازند و جنگل بنه فرک در تفرش ازذخیره گاههای جنگلی و منحصر به فرد این استان محسوب میشود.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان مرکزی افزود: بر اساس آخرین مطالعات انجام شده تاکنون ۳۶۳ گونه جانوری شامل ۶۵ گونه پستاندار، ۲۲۲ گونه پرنده، ۵۵ گونه خزنده، چهار گونه دوزیست، ۱۷گونه ماهی بومی و یکهزار و ۳۳۶ گونه گیاهی در استان مرکزی شناسایی شده است.
میرزایی بیان کرد: روز جهانی حیات وحش فرصتی منحصر به فرد برای پاسداشت از حیات وحش کشور و استان مرکزی است و نیاز است در این روز در زمینه ارتقای آگاهی عمومی در خصوص مزایای متعدد حیات وحش و تهدیدات پیش روی آن اقدامات موثری صورت گیرد.
وی گفت: نیاز است همه برای حفاظت از تنوع زیستی و گونههای ارزشمند کشور و استان مرکزی دست در دست هم گذارند و تلاش مضاعفی به کار گیرند تا این میراث گرانبها به نسلهای آتی به ارث گذاشته شود.
استان مرکزی به دلیل قرار گرفتن در ناحیه مرکزی ایران، بین سلسله کوههای زاگرس و کویر مرکزی از آب و هوای متنوعی متأثر از اقلیم های متنوع برخوردار است.
در این استان مناطق حفاظت شده هفتاد قله اراک و الوند خمین ، پناهگاههای حیات وحش جاسب دلیجان و راسوند شازند و اثر طبیعی ملی غار نخجیر دلیجان ، با وسعت ۱۳۲ هزار و ۲۳۸ هکتار که حدود ۵.۴ درصد مساحت استان میشود، به عنوان ذخیره گاههای زیستی تحت مدیریت سازمان حفاظت محیط زیست قرار دارد.
تالاب میقان اراک و بازرجان تفرش هم در مجموع با مساحت پنج هزار و ۷۴ هکتار به عنوان مناطق شکار ممنوع اعلام شده اند. همچنین قسمتی از محدوده ی پناهگاه حیات وحش موته اصفهان در جنوب استان و مناطق پلنگدره قم در شرق استان و گلپرآباد و آق گل همدان در غرب استان قرار دارد.
استان مرکزی دارای ۱۲ شهرستان و یک میلیون و ۴۸۰ هزار نفر جمعیت است.
نظر شما