به گزارش ایرنا، کردستان زمین مسطح کم دارد ولی تا دلت بخواهد، کوه و کمرش زیاد است و مردم سخت کوش آن، قدر وجب به وجب خاکش را می دانند.
اهالی روستای آرندان از جمله همین مردمی هستند که خاک برایشان حکم طلا دارد و نانشان را از خاک میخورند.
روستایی با ۲ هزار و ۵۰۰ نفر جمعیت که ۱۰ کیلومتری دورتر از سنندج و در مسیر جاده مریوان قرار دارد و امروز ۵۰۰ هکتار از سطوح شیبدار آن زیر کشت بادام میرود.
از همان دور چالهها با نظم و ترتیبی که در دانههای انار سراغ داریم چشم را نوازش میکند. مسوول روابط عمومی اداره کل منابع طبیعی درختان بادامی را نشان می دهد که سالها قبل این اداره کل کاشته و حالا بهرهاش نصیب روستاییان میشود.
همین باعث شد تا مردم آرندان تعاونی مرتعداری خود را به تعاونی چند منظوره تبدیل کنند و عرصه های طبیعی روستایشان، مرکز کشت بادام در سنندج شود.
میراث بادامی
مدیرعامل تعاونی چند منظور آرندان که روز پرکاری داشت، خسته از روزها چالهکنی برای غرس نهال، پای مصاحبه نشست و گفت: ۹۵ نفر عضو تعاونی هستند و علت انتخاب بادام این است که پدارنمان هم از این درخت کاشته اند و در خانه بیشتر روستاییان آرندانی می شود از این درخت را پیدا کرد.
عادل احمدی بادام را درختی صنعتی دانست و افزود: این درخت می تواند منبع درآمدی برای اهالی روستا باشد.
جلوگیری از مهاجرت مردم روستا، مقابله با تخریب و تصرف اراضی ملی، حفظ جنگل، درآمدزایی، توسعه فضای سبز، و حفظ آب و خاک از جمله مزایایی بود که وی آن را در سایه کاشت این درختان بادام برای برخورداری روستایشان برشمرد.
احمدی عقیده دارد که اگر سطح زیر کشت بادام در روستایشان به یک هزار هکتار برسد، دیگر بیکاری نخواهند داشت و برای این حرفش دلیل منطقی هم آورد.
او اضافه کرد: به، سیب و گلابی از دیگر محصولات باغی است که در روستایمان داریم ولی سود همه آن به جیب دلال و واسطه و فروشندگان میدان میوه و تره بار می رود ولی در مقابل، همین میزان بادامی که در خانه هایمان داریم، مشتری را تا درب منزلمان می آورد و حتی هزینه حمل و نقل را هم نداریم و تنها هزینه روستاییان گونی های هزار تومانی است که بادام را در آن می ریزیم.
طرحی برای فردای همه روستاییان
دهیار آرندان هم جنگل کاری مشارکتی را طرحی برای فردای همه روستاییان اعلام و اظهار داشت: اجرای این طرح های عام المنفعه باعث می شود تا اراضی ملی تنها در دست یک یا ۲ نفر نباشد و همه از آن سهم داشته باشند.
امید احمدی چالهکنی را مهترین راهکار برای تقویت سفره های آب زیرزمینی روستا دانسته و افزود: زمین مناسب باغداری، زیاد داریم ولی به دلیل کمبود آب بدون استفاده است و اگر برای مسوولان میسر باشد که خط انتقالی از سد آزاد تا روستای آرندان داشته باشند، کمک بزرگی به حل مشکل بیکاری و رونق تولید محصولات باغی و مرتعی می شود.
وی افزود: در این صورت مردم روستا امکان پرورش گیاهان دارویی، شیلات و زنبورداری را هم فراهم می کنند.
۱۰۰ هزار اصله درخت در ۱۰ سال
نوبت جمع و تفریق ارزشهای منابع طبیعی که رسید، معاون فنی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری کردستان گفت: اگر تا ۱۰ سال آینده ۱۰۰ هزار اصله بادام در این زمینها کشت شود، سالانه ۸۰ میلیون تومان عاید هر خانوار روستایی می شود.
طاهر کرمی با بیان اینکه از مساحت پنج هزار هکتاری آرندان، سه هزار و ۹۵۰ هکتار را مراتع تشکیل می دهد، افزود: ۲هزار و ۵۰۰ هکتار از این مراتع، پاسخگوی نیاز هزار و ۴۰۰ راس دام وابسته به آن است و اگر در بقیه اراضی جنگل کاری مشارکتی انجام شود، اقتصاد روستا متحول خواهد شد.
وی با اشاره به حفر ۴۰۰ چاله در سطح ۵۰۰ هکتار از عرصه های طبیعی برای غرس نهال، افزود: این چالهها ۲۰۰ مترمکعب آب را در خود ذخیره می کنند که همین مساله می تواند به معضل کم آبی روستا برای کشاورزی کمک کند.
کرمی با اشاره به بهار تماشایی طبیعت آرندان پیشنهاد داد تا ۲۵۰ هکتار از این منطقه پارک کوهستانی شود و مردم سنندج و دیگر مناطق استان، با تحمل ترافیک زیاد، ساعتها برای رسیدن به پارک آبیدر معطل نشوند.
جامعه صنعتی و نیاز به فضای سبز
نماینده ولی فقیه در کردستان که امروز برای غرس نهال مهمان آرندانیها بود، گفت: در عصر صنعت با توجه به استهلاک زمین و منابع طبیعی، درختکاری اصلی اساسی است.
حجت الاسلام والمسلمین عبدالرضا پورذهبی افزود: امیدواریم این اقدامات تاثیری بیشتر از گذشته در حفظ و حراست از منابع طبیعی داشته باشد.
وی با اشاره به اهمیت حراست از منابع طبیعی و غرس نهال در آموزه های دینی گفت: این توصیه ها برای تعالی جامعه و بشر است و البته هرآنچه مفید و در خدمت او است.
وی با بیان اینکه در همه آموزه های دینی، انسان محور اصلی است، تاکید کرد: به مردم توصیه می شود تا از این طبیعت محافظت کرده و به بهترین نحو از آن استفاده کنند.
حفظ خاک و توسعه فضای سبز
استاندار کردستان هم پای ثابت همه برنامههای درختکاری و حفاظت از منابع طبیعی است، اقدامات اداره کل منابع طبیعی کردستان را در این زمینه قابل تقدیر دانست.
بهمن مرادنیا در جمع خبرنگاران و در حاشیه جنگلکاری مشارکتی روستای آرندان، بر ضرورت حفاظت از عرصه های طبیعی و توسعه و گسترش فضای سبز در سطح استان تاکید کرد.
وی با بیان اینکه همه ساله از پانزدهم اسفندماه یک هفته به نام هفته منابع طبیعی نامگذاری شده است، افزود: حفظ منابع خاک و توسعه فضای سبز از جمله موارد ارزشمندی است که باید همواره مورد توجه قرار گیرد.
استاندار کردستان، حفظ عرصههای طبیعی و توسعه آن به منظور ایجاد فضای مناسب برای زندگی و انتقال به نسل آینده را مهم دانست و از مردم درخواست کرد علاوه بر مشارکت خود در این سنت پسندیده آن را نیز در جامعه ترویج دهند.
مرادنیا با اشاره به اینکه در چند سال گذشته گام های بلندی در حفظ منابع طبیعی و افزایش درختکاری برداشته شده است، اظهار داشت: همزمان با هفته درختکاری امسال در ۵۰۰ هکتار از اراضی روستای آرندان نهالکاری صورت گرفته و در ماه های گذشته نیز ۳۵۰ هکتار دیگر از اراضی اطراف سنندج نهالکاری شده است.
وی اضافه کرد: در سال گذشته نیز ۷۰۰ هکتار از عرصه های طبیعی در گاوشان کامیاران درختکاری صورت گرفت و امیدوارم این کار همچنان تداوم داشته باشد.
۹۳۰ هکتار جنگلکاری مشارکتی در سنندج
سنندج اگرچه شهرستانی جنگلی نیست ولی با همتی که شکل گرفته شاید در آینده از جمله مناطق جنگلی کردستان محسوب شود، آن هم با جنگلهای دست کاشتی که روز به روز بیشتر مورد توجه روستاییان قرار میگیرد.
رییس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری سنندج گفت: از ابتدای سالجاری تا کنون در قالب ۲ طرح ۹۳۰ هکتار از اراضی ملی سطح شهرستان جنگلکاری شده است.
محمد رئوف نصری افزود: یکی از اهداف اصلی سازمان جنگلها، توسعه جنگلکاری با تاکید بر جنگلکاری مشارکتی و اقتصادی است که امسال در ۲ سایت در سنندج، ۴۳۰ هکتار جنگلکاری اقتصادی در ماموخ با ۱۸ میلیارد ریال و ۵۰۰ هکتار جنگل کاری مشارکتی در آرندان با کمتر از ۱۰ میلیارد ریال در دست اجراست.
ذخیرهسازی باران و رطوبت، جلوگیری از فرسایش خاک، ایجاد اشتعال، افزایش سرانه فضای سبز و تغذیه سفرههای آب زیرزمینی و ایجاد مالکیت ضمنی برای روستاییان از مهمترین اهدافی بود که رییس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری سنندج به آن اشاره کرد.
نصری با بیان اینکه طرحهای اجرا شده در زمینه جنگلکاری در سنندج بیش از ۷۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد، یادآورد شد: در چند سال گذشته بیش از ۲ هزار و ۳۰۰ هکتار از اراضی ملی و منابع طبیعی شهرستان جنگلکاری شده است که بیشتر آن به سالهای ۹۸ و ۹۹ اختصاص دارد.
درختی برای نسل آینده
فرایند مشارکت، یکی از جنبه های بنیادی در برنامهریزی مدیریت جنگل ها است و تصمیم گیری گروهی و برنامهریزی مشارکت عمومی ضرورتی انکارناپذیر است.
مشارکت مردمی در مدیریت منابع طبیعی به خصوص عرصه های جنگلی ضرورت حضور ذینفعان را می طلبد و می توان از همکاری آنها به شکل برنامه ریزی شدهای در اجرا و مدیریت طرح های جنگلداری بهره برد و روند اجرای برنامه ها را تسهیل کرد و تا حدود زیادی از کشمکش ، اختلاف نظر و تضادها جلوگیری کرد.
مدیریت جنگل ها نمی تواند پایدار باشد مگر اینکه مشارکت موثری توسط مردم محلی و دیگر ذینفعان به وجود آید.
کار غرس نهال تمام شد و من به کودکی نگاه می کنم که مشتش را از خاک پر کرده است و پای نهالی میریزد که پدرش امروز کاشت.
سنندج در حال حاضر ۴ هزار و ۳۰۰ هکتار جنگل دارد که بیش از نیمی از آن دست کاشت است.
نظر شما