۱۸ اسفند ۱۳۹۹، ۷:۱۵
کد خبرنگار: 3081
کد خبر: 84255581
T T
۴ نفر

برچسب‌ها

پروندهٔ خبری

دولت بایدن؛ ضرورت هجرت از حرف به عمل

۱۸ اسفند ۱۳۹۹، ۷:۱۵
کد خبر: 84255581
دولت بایدن؛ ضرورت هجرت از حرف به عمل

تهران –ایرنا – با گذشت بیش از یک ماه از روی کار آمدن بایدن و عدم تحقق وعده‌های تغییر در رفتار و رویکرد آمریکا در مسائل بین المللی از جمله لغو تحریم های ضدایرانی و بازگشت به برجام، هنوز گام های عملی در این مسیر برداشته نشده و این امر حتی اعتراض سازمان های مردم نهاد آمریکایی را به دنبال داشته است.

به گزارش ایرنا، عهدشکنی ایالات متحده آمریکا و خروج یکجانبه این کشور از برجام در ۸ می ۲۰۱۸ (۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۷)، یکی از بزرگترین اشتباهات تاریخی آمریکا بود که نه تنها با تقبیح و ابراز تاسف بسیاری از کشورهای جهان مواجه شد بلکه درون جامعه آمریکا نیز اعتراض گروه های مختلفی را به دنبال داشت. به همین دلیل یکی از وعده های اصلی انتخاباتی جو بایدن رئیس جمهوری فعلی این کشور ادعای بازگشت به برجام بود و حتی بعد از پیروزی در انتخابات هم بارها این وعده ها را تکرار کرده اما افکار عمومی آمریکا و جهان در انتظار اقدامات عملی بجای حرکات نمادین برای تحقق وعده هاست.   

مقامات جمهوری اسلامی ایران بارها اعلام کرده اند که مسیر بازگشت به برجام روشن بوده و چیزی جز اجرای تعهدات مندرج در این توافق از جمله رفع کامل تحریم ها علیه ایران نیست. «حسن روحانی» چندی پیش بیان کرده بود: «امروز انتظار ما از آن هایی که قدرت را در کاخ سفید در دست می‌گیرند، این است که به قانون و تعهدات برگردند».

روحانی روز گذشته نیز در دیدار سایمون کاوونی وزیر امور خارجه ایرلند که به تهران سفر کرده است، تاکید کرد: جمهوری اسلامی ایران تنها طرفی است که برای حفظ برجام هزینه پرداخته است اما این وضع نمی‌تواند به همین شکل تداوم یابد و برای حفظ و احیای برجام، اجرای کامل قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل از سوی همه اعضای برجام ضروری است.

رییس جمهوری با اشاره به شکست تحریم‌های غیرقانونی و فشار حداکثری آمریکا علیه ملت ایران و اعتراف دولتمردان جدید این کشور به این موضوع، اظهار داشت: فعال شدن برجام به عنوان یک توافق چندجانبه بین‌المللی منوط به لغو تحریم‌ها از سوی آمریکا و ایفای تعهدات کامل همه اعضا است.

محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران هم روز گذشته در دیدار سایمون کاوونی همتای ایرلندی خود در تهران، بار دیگر بر ضرورت رفع کامل و موثر تحریم‌های غیر قانونی آمریکا تاکید کرد و گفت: این اقدام منجر به بازگشت گام‌های جبرانی ایران خواهد شد.

مجید تخت روانچی، نماینده دائم ایران در سازمان ملل متحد نیز دولت فعلی آمریکا را همچنان ناقض قطعنامه ۲۲۳۱ و برجام دانست و گفت راه آسان آمریکا برای بازگشت به برجام، اجرای کامل تعهدات آن در این توافق است.

اینک صدای اعتراض نهادهای درون آمریکا به عدم تحقق وعده های انتخاباتی بایدن در مورد بازگشت به برجام و لغو تحریم ها برخاسته و سازمان های مردم نهاد بسیاری در این کشور خواهان برداشتن گام های عملی بایدن در این زمینه شده و اعتراض خود را در قالب نامه ای رسمی خطاب به بایدن منعکس کردند.

در این میان، بازیگران متعدد بین المللی از سازمان های مردم نهاد در خود آمریکا خواهان برداشتن گام های عملی بایدن در این زمینه شده و اعتراض خود در این زمینه را به جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا منعکس کردند.

بازگشت به برجام، موضوع نامه اعتراض آمیز سازمان های مردم نهاد آمریکایی به بایدن

فرانس ۲۴ در گزارشی نوشت: ۳۲ سازمان مردم نهاد آمریکایی صلح طلب در نامه ای به جو بایدن، رئیس جمهوری جدید ایالات متحده، از بیم تشدید تنش های نظامی درگیر کشورشان در خاورمیانه، از دولت جدید آمریکا درخواست کرده اند که هرچه زودتربه توافق نامه هسته ای ایران (برجام) ملحق شود.

به گزارش این رسانه فرانسوی، در این نامه آمده است هرچه زمان بیشتر بگذرد، بازگشت به مسیر دیپلماسی با ایران در چارچوب یک توافق، پیچیده تر خواهد بود.

فرانس ۲۴ افزود: امضاکنندگان این نامه با ابراز نگرانی از تشدید تنش های نظامی میان طرفین بر ضرورت فوری اتخاذ رویکردی جدید و متمایز از سیاست های موسوم به فشار حداکثری دونالد ترامپ، رئیس جمهوری پیشین ایالات متحده در برابر جمهوری اسلامی ایران تاکید کردند. نمایندگان دموکرات نیز با انتقاد از تصمیم رئیس جمهور آمریکا مبنی بر حمله به سوریه، او را متهم کردند که بدون مجوز کنگره دستور این حملات را داده است.

این رسانه فرانسوی نوشت: از زمان روی کار آمدن بایدن، رئیس جمهوری جدید ایالات متحده، تهران و واشنگتن در حال ارزیابی اقدامات یکدیگر در چارچوب توافق هسته ای ایران (برجام) هستند و هرکدام تلاش می کند مواضع خود را در قبال طرف دیگر تقویت کند.

فرانس ۲۴ خاطرنشان کرد: سرانجام تهران، پس از ۱۰ روز  انتظار کشیدن واشنگتن، پیشنهاد گفت و گوی مستقیم ایالات متحده را رد کرد. مقامات ایرانی اعلام کرده اند به دلایلی از جمله حملات اخیر آمریکا به  سوریه، زمان را مناسب این امر نمی دانند.

این رسانه فرانسوی ادامه داد: همچنین دیگر عناصر جامعه مدنی آمریکا طی روزهای اخیر نسبت به پیامدهای سیاست خارجی دولت بایدن ابراز نگرانی کرده اند؛ در نامه ای دیگر، ۲۶ سازمان کاتولیک آمریکایی، از رئیس جمهوری آمریکا خواسته اند که برای پیوستن ایالات متحده به توافق هسته ای ایران اقدامی انجام دهد. همچنین،  امضاکنندگان این نامه خواستار لغو تحریم های اقتصادی تهران به عنوان نشانه حسن نیت از سوی دولت جدید ایالات متحده شده اند.

فرانس ۲۴ عنوان کرد: بایدن طی یک ماه گذشته پس از به قدرت رسیدن، اعلام کرده که خواستار الحاق به توافق هسته ای ایران (برجام) است، چنانچه تهران نیز بر تعهدات کامل خود بازگردد.

 این رسانه فرانسوی افزود: همچنین، تحریم های آمریکا علیه تهران که پس از خروج واشنگتن از توافق هسته ای ایران از سوی دونالد ترامپ، رئیس جمهوری پیشین آمریکا در سال  ۲۰۱۸ مجددا اعمال شده، هنوز برقرار است.

سازمان های غیردولتی صلح طلب در نامه خود خطاب به بایدن خاطرنشان کردند: این یکی از مهمترین وعده های انتخاباتی شما است؛ قولی که شما با دیگر نامزدهای برجسته دموکرات در انتخابات مقدماتی ریاست جمهوری ۲۰۲۰ ایالات متحده در میان گذاشته اید!

به عمل کار بر آید، به سخنرانی نیست!

جمهوری اسلامی ایران همانطور معتقد است لغو تحریم های آمریکا علیه ایران مهم ترین گام لازم از جانب دولت واشنگتن برای بازگشت به برجام است و بدون لغو تحریم ها، بازگشت به توافق هسته ای عملا هیچ معنایی ندارد.

فرانس ۲۴ در گزارشی نوشت در حالیکه بسیاری از سازمان های مردم نهاد (NGO) و کاتولیک آمریکایی خواستار پیوستن هر چه زودتر واشنگتن به توافق هسته ای ایران و لغو تحریم های ضد ایرانی در وهله نخست شده اند، اما تاکنون دولت بایدن تحت فشار جمهوری خواهان گام عملی مهمی برنداشته است.

این رسانه فرانسوی نوشت یک ماه پس از مراسم تحلیف جو بایدن، رئیس جمهوری جدید ایالات متحده، بسیاری از سازمان های مردم نهاد خواستار لغو تحریم های ضد ایرانی واشنگتن شدند؛ در حالی که مجلس سنای محافظه کار ایالات متحده از بایدن خواسته تا در مورد جمهوری اسلامی ایران با احتیاط رفتار کند. همچنین سازمان های کاتولیک آمریکایی در نامه ای خطاب به بایدن تاکید کردند که پیوستن هر چه زودتر واشنگتن به توافق هسته ای برجام و لغو تحریم ها، مهر تاییدی بر فاصله گرفتن او از سیاست های جنگ طلبانه، گستاخانه و یکجانبه گرای سلف خود است

به نوشته فرانس ۲۴؛ تاکنون، دولت بایدن فقط حرکات نمادین انجام داده است. اما آیا رئیس جمهوری آمریکا آزادی عمل کافی دارد که هرچه را اراده کند فورا انجام دهد؟

این رسانه فرانسوی اضافه کرد: جناح چپ دموکرات و سازمان های غیر دولتی خواستار لغو تحریم های ضد ایرانی از سوی بایدن شده اند در حالی که او، از سوی دیگر، تحت فشار چندین رهبر جمهوری خواه سنا قرار دارد؛ چرا که آن ها نیز به نوبه خود در نامه ای به رئیس جمهوری جدید ایالات متحده درمورد هرگونه اعطای امتیاز مالی قبل از گفت و گو با مقامات ایرانی هشدار داده اند.

فرانس ۲۴ در پایان نوشت: نمایندگان پارلمان آمریکا ممکن است در ماه های آتی به بحث و تبادل نظر در مورد لغو تحریم های ایران بپردازند. کنگره آمریکا در سال ۲۰۱۵ قانونی را تحت عنوان قانون بررسی توافق هسته ای ایران (INARA) تصویب کرده که به کنگره امکان می دهد بر هر "توافق نامه مربوط به برنامه هسته ای ایران" نظارت داشته باشد. با این حال، رد کردن تصمیم ریاست جمهوری در این مورد مستلزم دوسوم آرا در هر دو مجلس است که با توجه به ترکیب کنونی دو پارلمان، این امر بعید به نظر می رسد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha