به گزارش ایرنا، نگاهی به آمارها نشان میدهد، طولانی شدن شیوع کرونا خسارات فراوانی را به اقتصاد جهان و همچنین منطقه آسیا-اقیانوسیه وارد کرده است.
تازهترین گزارش سازمان های بینالمللی حاکی است، تاثیرات شیوع کرونا بر اشتغال، ۴ برابر شدیدتر از بحران اقتصادی سال ۲۰۰۸ به شمار می آید و جدیترین بحران بازار کار پس از رکود بزرگ ۱۹۲۹ است.
به گزارش سازمان بینالمللی کار، محدودیتهای اعمال شده از سوی کشورهای مختلف برای جلوگیری از گسترش ویروس کرونا موجب از دست رفتن ۸.۸ درصد از ساعتهای کار در سراسر جهان شده که معادل ۲۵۵ میلیون شغل تمام وقت است که از این رقم ۹۱ میلیون شغل متعلق به منطقه آسیا-اقیانوسیه است.
از دیگر سو، به دنبال تشدید محدودیت های کرونایی و اعمال قرنطینه، رونق تجارت الکترونیک جان تازهای به فعالیتهای اقتصادی در منطقه آسیا-اقیانوسیه بخشیده است.
استارتآپها قلب تپنده اقتصاد
نگاهی اجمالی به آمارها نشان میدهد، استارتآپها نقش بسیار مهمی در رشد اقتصادی جهان در عصر جدید به ویژه در عصر قرنطینه های کرونایی ایفا کرده و می کند و در این میان منطقه آسیا-اقیانوسیه هم تابع همین شرایط است.
جدیدترین گزارش های منتشر شده از سوی «موسسه مکنزی» حاکی است، آسیا بیشترین سهم را از اقتصاد میلیارد دلاری استارتآپها در جهان به خود اختصاص میدهد.
این آمارها نشان میدهد منطقه آسیا از نظر میزان سرمایه گذاری در فضای کسبوکار امن برای توسعه ایدههای جدید، از جایگاه بسیار مناسبی برخوردار است، با وجود اینکه کرونا همچنان در بسیاری از کشورهای این قاره و تا حدودی در قاره اقیانوسیه جولان می دهد.
اغلب پژوهش های راهبردی ثابت می کنند دنیای آینده، متعلق به هوش مصنوعی، اینترنت اشیا، ابردادهها، نرمافزارها، مونتاژ روباتیک و اقتصاد دیجیتال است و کشورهای آسیایی با هوشمندی زیرکانه ای توانستهاند با توسعه زیرساخت های لازم موجبات سرریز شدن حجم بالایی از سرمایهگذاری در ایدههای نوآور را به خود اختصاص دهند.
بنابراین این کشورها در شرایط کرونایی همچنان زمینه رشد اقتصادی را ولو در شرایطی کرونا برخوردارند.
تلفن همراه هوشمند:
در این میان یکی از مهمترین ابزارهایی که سبب رونق اقتصاد دیجیتال میشود، استفاده از گوشیهای هوشمند متصل به اینترنت است که روز به روز برمیزان محبوبیت آنها در جهان به ویژه در منطقه آسیا-اقیانوسیه افزوده میشود.
به باور کارشناسان، اقتصاد دیجیتال و فضای مجازی، موتور محرک رونق اقتصادی کشورها و ضامن افزایش بهرهوری و ایجاد اشتغال پایدار در منطقه آسیا-اقیانوسیه به شمار می آید.
از دیگر سو؛ میتوان بسیاری از کسب و کارها را بر پلتفرمهای دیجیتالی ایجاد کرد که این مساله میتواند با ایجاد فرصت های کار آفرینی و خوداشتغالی موجبات رشد اقتصادی کشورها را فراهم آورد.
جدیدترین آمارها نشان می دهد، در حال حاضر میزان استفاده از تلفنهای همراه هوشمند در جهان ۵ میلیارد و ۲۲۰ میلیون برآورد شده است.
پیش بینی می شود تا سال ۲۰۲۵ دستکم ۶۶۳ میلیون نفر به شمار استفاده کنندگان از تلفن همراه در جهان افزوده شود.
میزان ضریب نفوذ تلفن همراه در سال ۲۰۱۹ میلادی در منطقه آسیا-اقیانوسیه ۴۸ درصد معادل دو میلیارد نفر بود.
همچنین برآورد شده است ضریب نفوذ اینترنت تا سال ۲۰۵ در منطقه آسیا-اقیانوسیه به ۶۱ درصد افزایش یابد. بنابر این این دو قاره از این حیث از پشتوانه های لازم برای توسعه تکنولوژیکی و به طریق اولی در رشد اقتصادی برخوردار است.
چین:
در میان کشورهای جهان، چین در سال ۲۰۲۰ میلادی در زمینه اقتصاد دیجیتال از لحاظ حجم و نرخ رشد در جایگاه نخست قرار گرفت.
بر اساس این گزارش، در سال گذشته، اقتصاد دیجیتال چین به ۳۵.۸ تریلیون یوان رسید که ۳۶.۲ درصد تولید ناخالص داخلی را در این کشور تشکیل میداد.
از زمان شیوع ویروس کرونا در چین از اواخر سال ۲۰۱۹ میلادی تاکنون، ارزش بازار دیجیتالی این کشور و فروشهای آنلاین از رشد فراوانی برخوردار بوده است.
در سال ۲۰۱۹ میلادی، چین ارزش بازار دیجیتال خود را که «اقتصاد پلتفرم» نیز نامیده می شود ۲ هزار و ۳۵۰ میلیارد دلار اعلام کرده بود که در یک دوره ۵ ساله ۲۰۰ درصد رشد داشته است.
همچنین چین در حال حاضر بزرگترین بازار تجارت الکترونیکی را در جهان به خود اختصاص میدهد.
آمارها نشان میدهد، چین در حال حاضر به بزرگترین بازار پرداخت تلفن همراه جهان تبدیل شده است.
گفتنی است میزان فروش تلفن های همراه هوشمند در چین حدود ۱۱ برابر آمریکا برآورد شده است که این مساله یکی از دلایل رونق اقتصاد دیجیتال در این کشور به شمار میآید.
وضعیت ایران در اقتصاد دیجیتال:
شیوع بیماری کرونا در رشد ارائه خدمات الکترونیکی و تجارت الکترونیکی همچون حوزه سلامت الکترونیکی و آموزش الکترونیکی در ایران نیز بی تاثیر نبوده است.
به گزارش ایرنا، «نیلوفر مرادحاصل» مدیرکل دفتر بررسیهای اقتصادی وزارت ارتباطات بر این باور است که تا سال ۱۴۰۴ میتوان به تحقق سهم ۱۰ درصدی اقتصاد دیجیتال از اقتصاد کل کشور امیدوار بود.
مرادحاصل در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی ایرنا به نقش فناوری اطلاعات و ارتباطات به کسب سهم ۶.۵ درصدی اقتصاد دیجیتال از اقتصاد کشور اشاره کرد و گفت: در سه سال اخیر با توجه به اقدامات وزارت ارتباطات مانند توسعه زیرساختهای ارتباطی تا سطح دسترسی به فناوریهای G۳ و G۴، افزایش ظرفیت پهن باند زیرساخت شبکه ملی اطلاعات، برقراری امکان دسترسی پرسرعت و امثال آن جهش رشد در کل اقتصاد دیجیتال اتفاق افتاده است.
او درباره وضعیت زیرساختهای کشور که به رشد اقتصاد دیجیتال منجر میشود، گفت: میتوانیم از فرصتهای اقتصادی به وجود آمده در حوزه ارائه خدمات حاصل از این فناوریها بهره بگیریم.
بدون شک میتوان کرونا را نقطه عطف توسعه اقتصاد دیجیتال در جهان از جمله ایران معرفی کرد؛ چرا که توسعه اقتصاد دیجیتال در دنیا یکی از آثار مثبت شیوع همه گیری ویروس کرونا در جهان است.
شایان ذکر است برگزاری دوره های آموزشی، رویدادها و کنفرانس ها، دورکاری و فرآیندهای اداری، فعالیت های بانکی و خریدهای آنلاین جملگی از مصادیق توسعه اقتصاد دیجیتال در کشورمان به شمار میآید.
به عبارت دیگر اگرچه کرونا پیامدهای منفی و بسیار زیانباری در دنیا داشت و سبب شد خسارات شدیدی بر پیکره اقتصاد دنیا وارد شود، شمار زیادی از مشاغل و کسب و کارهای کوچک از بین برود ولی موتور محرک اقتصاد دیجیتال در جهان شد.
از زمان شیوع بیماری کرونا در ایران، کسب و کارهای اینترنتی در ایران نیز رونق گرفته است.
گفتنی است دیجیتالی شدن اقتصاد یکی از ضروریات زندگی فعلی جوامع بشر تبدیل شده است و به سبب تغییر در سبک زندگی و رفتار مردم در دوران قرنطینه گریزی از آن نیست.
بیماری کرونا سبب شده است میزان تقاضا برای استفاده از فضای مجازی برای تامین نیازهای افراد افزایش یابد. با بالا رفتن شمار کاربران در فضای مجازی، تعداد متقاضیان اقتصادی نیز افزایش مییابد. در نتیجه این مساله صاحبان مشاغل میکوشند از اپلیکیشن ها و خدمات دیجیتال بیشتر استفاده کنند و این مساله می تواند موجبات رشد بیش از پیش فضای دیجیتال را در کشور سبب شود.
توصیه می شود مسئولین توجه بیشتری به توسعه زیرساخت های ارتباطی و افزایش سواد دیجیتالی در جامعه داشته باشند چرا که گرایش مردم به سمت استفاده از فضای دیجیتال روز به روز در حال افزایش است.
افزایش نفوذ اقتصاد دیجیتال مستلزم بهره گیری از ابزارهای مختلف در این عرصه بوده و همه این موارد در سایه افزایش دانش و سرمایه گذاری در حوزه دیجیتال محقق خواهد شد.
با این وجود امید آن میرود با بکارگیری از برنامههای توسعه ای در جهت رونق اقتصاد دیجیتال ایران بتواند سهم خود را در اقتصاد دیجیتال جهان و توسعه کسب و کارها افزایش دهد.
نظر شما