تحریم‌ها و کم‌رنگ شدن تولید مونتاژی‌ها در جاده مخصوص

تهران- ایرنا- با اعمال دور تازه تحریم‌های ظالمانه، خودروسازان بزرگ کشور بیشتر روی تولید خودروهای داخلی به‌ویژه عرضه خودروهای جدید تمرکز کردند و امروز برخلاف سال‌های گذشته، سهم مونتاژی‌ها در سبد تولید آنها به حداقل خود رسیده است.

به گزارش ایرنا، بررسی آمارهای سه خودروساز بزرگ کشور یعنی ایران‌خودرو، سایپا و پارس‌خودرو حکایت از کاهش سهم خودروهای مونتاژی در سبد تولیدشان دارد. هرچند به نظر می‌رسد این اتفاق منحصر به شرایط کنونی تحریم‌ها باشد و در صورت برداشته شدن احتمالی تحریم‌ها شاهد پر رنگ‌تر شدن حضور مونتاژی‌ها باشیم.

در حالی که پیش از تحریم‌ها شاهد بودیم در کنار تولیدات داخلی این سه خودروساز وابسته به دولت، خودروهای مونتاژی نظیر پژو ۲۰۰۸، دانگ‌فنگ، هایما، سوزوکی گراند ویتارا در گروه ایران‌خودرو و سراتو، برلیانس، چانگان، آریو، ال۹۰، ساندرو و سیتروئن سی۳  در گروه سایپا و پارس‌خودرو تولید می‌شد، اما این روزها به کمترین میزان خود رسیده است، به‌طوری که مطابق آخرین آمارها جمع مونتاژی‌های این سه خودروساز تا پایان بهمن‌ماه سال ۹۹ به عدد ناچیز هفت هزار و ۳۶۲ دستگاه در ۱۱ ماهه ۹۹ رسیده است.

مونتاژی‌های ایران‌خودرو

بررسی آمارهای منتشره سامانه کدال حاکی از تولید ۴۳۲ هزار و ۶ دستگاه خودرو از سوی گروه صنعتی ایران‌خودرو از ابتدای امسال تا پایان بهمن‌ماه ۹۹ است.

برپایه این آمارها، در مدت یاد شده این گروه صنعتی موفق به تولید ۹۴ دستگاه دانگ‌فنگ، ۱۸۱ دستگاه پژو ۲۰۰۸ و سه هزار و ۲۱۹ دستگاه هایما شد که در مجموع هشت دهم درصد تولیدات مونتاژی ۱۱ ماهه این خودروساز را تشکیل می‌دهد.

در حالی که در سال‌های گذشته مونتاژی‌هایی نظیر سوزوکی، ال۹۰، دانگ‌فنگ اچ. سی کراس، هایما و پژو ۲۰۰۸ در سبد تولید بزرگترین خودروساز کشور مشاهده می‌شد، این روزها فقط محدود به هایما شده است. هرچند مسوولان ایران‌خودرو در ماه‌های گذشته از توقف تولید این شاسی‌بلند چینی خبر داده بودند، اما با حداقل مونتاژ ادامه دارد و در بهمن‌ماه گذشته ۱۷ دستگاه (معادل چهار صد درصد تولیدات بهمن‌ماه) از آن تولید شد.

مونتاژی‌های سایپا

برپایه آمارهای سامانه کدال، گروه صنعتی سایپا نیز موفق شد در ۱۱ ماهه سال ۹۹ تعداد ۲۹۱ هزار و ۲۲۰ دستگاه خودرو تولید کند. در این آمار تولید ۱۰ تولید دستگاه سراتو، ۱۲۴ دستگاه آریو و ۲۱۲ دستگاه چانگان به عنوان خودروهای مونتاژی دیده می‌شود که در مجموع تنها حدود ۱۲ صدم درصد تولیدات این گروه را تشکیل می‌دهد.

با توجه به تولید ۲۹ هزار و ۴۵۲ دستگاه از خودروهای یاد شده در ‌بهمن‌ماه که فقط آمار تولید ۱۶۲دستگاه چانگان به عنوان تنها مونتاژی این روزهای سایپا در آن به چشم می‌خورد، سهم مونتاژی‌ها در سبد تولید این خودروساز در این ماه به رقم ناچیز ۵۵ صدم درصد رسید.  

مونتاژی‌های پارس‌خودرو

برپایه این گزارش، مجموع تولیدات پارس‌خودرو از ابتدای سال ۹۹ تا پایان بهمن‌ماه به ۹۳ هزار و ۸۴۳ دستگاه رسید. در مدت یاد شده پارس‌خودرو ۲ هزار و ۹۶۳ دستگاه خودرو در گروه رنو و سه هزار و ۷۴۰ دستگاه خودرو در گروه برلیانس در دسته مونتاژی‌ها تولید کرد که معادل ۷.۱۴ درصد تولیدات این گروه است.

براساس این گزارش، ۱۲ هزار و ۸۲۸ دستگاه از خودروهای تولیدی یاد شده مربوط به تولید بهمن‌ماه این شرکت است که در این آمار تولید ۲۲۹ دستگاه برلیانس به عنوان تنها خودروی مونتاژی سومین خودروساز بزرگ کشور دیده می‌شود که معادل ۱.۷۸ درصد تولیدات این ماه است.

به گزارش ایرنا، در چند سال اخیر شاهد بودیم تحریم‌ها موجب چرخش خودروسازان از تولیدات مونتاژی به سمت تولیدات داخلی و جایگزین کردن آنها شد، زیرا با وجود افزایش نرخ ارز یا در مواردی مشکلات تامین قطعه و تجهیزات از خارج، تولید آنها همچون گذشته از صرفه لازم برخوردار نبود.

با این حال لغو احتمالی تحریم‌ها می‌تواند منجر به رونق تولید این دسته از خودروها شود که در مقایسه با خودروهای داخلی از حاشیه سود بیشتری برای خودروسازان برخوردار است و به‌طور معمول تولید آنها از دردسر کمتری هم برخوردار است.

رونمایی از پلتفرم‌های جدید و به تولید انبوه رسیدن خودروهایی همچون «تارا» و «شاهین» و در ادامه کراس‌اوورهایی که در سال ۱۴۰۰ معرفی خواهند شد و به ادعای خودروسازان قابلیت رقابت با خودروهای خارجی هم‌کلاس خود را خواهند داشت، یکی از دستاوردهایی است که در شرایط دشوار تحریم‌ها و به مدد تخصص و تلاش مهندسان داخلی و توفیق اجباری در کنار گذاشته شدن خودروهای مونتاژی به دست آمده است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha