روزنامه همدلی ۲۷ اسفند در یادداشتی به معرفی ۱۲ کتاب از محمدعلی نویدی؛ نویسنده و مدرس دانشگاه پرداخت و نوشت:
۱ - کتاب صدای عقل. این کتاب درباره عقلورزی و ضرورت شناخت جایگاه و نقش و اثر عقل و عقلانیت به کاوش و پژوهش و بررسی پرداخته است.
قدم اول خردمندی در زندگی شناخت اعتبار و اعتنای به موهبت و بنمایه بینظیر وجود آدمی یعنی عقل و اندیشه است. این کتاب در حدود چهارصد صفحه است.
۲-کتاب اندیشه و زندگی جلد اول. این کتاب درباره ارتباط عقل و احساس و سایر مقولات بنیادین زندگی و نسبت آنها با اندیشهورزی به پژوهش و بحث پرداخته است.
ازجمله مطالب مهم این کتاب بررسی عمیق رابطه زمان گذشته، حال و آینده در تکوین شخصیت و زندگی آدمیست.
۳-کتاب اندیشه و زندگی جلد دوم. در این کتاب به مفاهیم و موضوعات و مسائل واقعی زندگی، مثل امیدواری و نومیدی، پرداخته شده است. این کتاب دانش عقلانی مفیدی راجع به مقولات و معانی زندگی از منظر عقل و اندیشه در اختیار مخاطب قرار میدهد.
۴-عقل اثربخش. این کتاب به مطالعه و پژوهش و نقد انواع عقل و عقلورزی پرداخته است.
کدام عقل با زندگی انسان نسبت وثیق و رابطه عمیق دارد؟ عقل عرفانی، عقل مفهومی، عقل تجربی، عقل انتزاعی یا عقل اثربخش. این کتاب چهره دیگری از عقل را بهنام «عقل اثربخش» معرفی میکند.
۵- کتاب تفکر اثربخش. این کتاب مادر و ریشه سلسله کتابهای مرتبط با اندیشهورزی اثربخش است و اصل نظریه تفکر اثربخش در این کتاب معرفی شده است. تفکر اثربخش یک رهیافت و نگرش جدید به امور و مسائل زندگی و چگونه اندیشیدن است.
۶- کتاب اصالت اثر. این کتاب به کاوش و پژوهش درباره چیستی و چگونگی «اثر» پرداخته است. اثر چیست؟ آیا در زندگی واقعی با مفهوم وجود مبهم یا ماهیت ناشناخته سروکار داریم یا با اثرات اشیاء و افراد و انواع؟ کتاب اصالت اثر، پیشنهاد نوینی پیش چشم عقل بشر میگذارد.
۷- کتاب تبارشناسی تفکر. جلد اول. این کتاب به تاریخ، توصیف و تبیین و احکام جاری در جریان تفکر و خاستگاه خردورزی و ریشهشناسی عقل ورزی پرداخته است و از قبل از زرتشت شروع و به این سینا رسیده است.
۸- تبارشناسی تفکر، جلد دوم. این کتاب در ادامه جلد اول است و به خاستگاه و سیر تفکر در نزد ایرانیان متفکر از خیام و بیرونی و سعدی و غیره تا ملاصدرا میرسد و البته ادامه بررسی سیر و جریان تفکر به جلد سوم تبارشناسی تفکر کشیده شده است. در این سلسله تبارشناسی تفکر بجای تاریخ فلسفه به تاریخ و جریان تفکر پرداخته شده است.
۹-حکمت و هنر اندیشهورزی. این کتاب یک کتاب تعلیمی و تمرینی برای اندیشیدن و هنر اندیشهورزی است. اندیشهورزی قواعد و قوانین لازم دارد و اساساً امر آموختنی است.
۱۰- کتاب چیستی و قدرت پرسش اثربخش. این کتاب از چیستی و چگونگی پرسش و پرسشگری بحث میکند. پرسش نخستین ویژگی و نشانه اندیشهورزی و عقل پروری است. پرسش با آزادی و تولید علم و مهارت و گسترش دانش مرتبط است.
۱۱- آینده اثربخش. موضوع پژوهش و بررسی در این کتاب مقولات و موضوعات آینده است. آینده چیست؟ چند نوع آینده داریم؟ آیا آینده ساختنی ست یا آمدنی؟ ژرفاندیشی درباره آینده بحث اصلی کتاب است.
۱۲- کتاب تفکر تاریخی. این کتاب راجع به تغییرات جهتمندی تفکر در مغرب زمین و خصوصاً در دیدگاه و دستگاه فکری و فلسفی فیلسوف بزرگ جهان غرب یعنی هگل است.
دو کتاب دیگر نیز در کنار این کتابها و در تکمیل فرایند مطالعاتی و پژوهشی «تفکر اثربخش» فایدهمند و سودمند خواهد بود. کتاب «دوران کرونا ویروس» و کتاب«حکایت و حکمت علم در ایران». امیدوارم در سال آینده کتاب گفتوگوی اثربخش نیز به دست علاقهمندان برسد. در تکوین و قوام و پویایی و بالندگی شخصیت اصیل انسان هیچچیزی مثل کتابهای ژرفاندیشانه و عمیقکاوانه و ریشهیابانه یاریگر نیست.
نظر شما