پنجشنبه و روزهای آخر سال یادآور عزیزانی است که بار سفر بستهاند و زیارت اهل قبور به یکی از آیین های ایرانیان در پیش از نوروز تبدیل شده است.
در سالهای گذشته که خبری از ردپای منحوس ویروس کرونا نبود، حاضر شدن بر سر مزار اموات و شهیدان در بین کرمانشاهیان جایگاه ویژه ای داشت، دیدار با رفتگان در باغ فردوس و آرامستان های کرمانشاه راهی برای آرام یافتن و سبز نگه داشتن جای خالی این عزیزان بود و نجوای حمد و سوره و بوی عطر و گلاب از همه قطعه ها به مشام می رسید.
ولی اکنون این ازدحام تنها به کانون های جدید انتقال کرونا تبدیل می شود و خطر عزادار کردن مجدد خانواده های داغدار را بالا برده است.
از همین رو با توجه به تصمیم ستاد استانی مدیریت کرونا درب آرامستانهای شهر کرمانشاه همچون سایر شهرستانهای این استان در پنج شنبه غریبان و آخر سال بسته اعلام شد.
در این روزها عطای خیرات به افراد بی بضاعت، نه تنها موجب آرامش خاطر بازماندگان است بلکه تحفه ای باارزش برای اموات محسوب می شود و دیگر فرصتی برای جولان کرونا در میان قطعات باغ فردوس و آرامستان های کرمانشاه باقی نمی ماند.
ازدحام پرخطر برای پاسداشت یاد رفتگان
یک شهروند کرمانشاهی در گفت و گو با ایرنا از زیارت اهل قبور در روزهای پایان سال، به عنوان یک پدیده اجتماعی یاد کرد و گفت: هرساله این آیین با تجمع بیشتری در باغ فردوس کرمانشاه برگزار می شود و این مکان، میزبان بسیاری از هم استانی ها حتی از دیگر شهرستان ها و روستاهای اطراف کرمانشاه می شود.
«مسعود رنجبر» افزود: اموات در میان کرمانشاهیان جایگاه بالایی دارند و مراسمات گوناگونی برای یادبود آنان پیش از نوروز و حتی در روز نخست عید برگزار می شود و از همین رو همواره شاهد ازدحام بالای کرمانشاهیان در چنین مراسماتی می شویم.
این شهروند افزود: حفظ سلامت مردم آنقدر مهم است که بسیاری از احکام واجب که موجب تجمع می شود لغو شده است، زیارت اهل قبور در آرامستان نیز امری مستحبی است و یاری رسانی به یک نیازمند ارزش دوچندان خواهد داشت.
تجمعی که خطرساز شود مورد قبول شرع نیست
یک پژوهشگر علوم دینی و آموزگار کرمانشاهی نیز به ایرنا گفت: روایتی برای حضور بر مزار درگذشتگان در پنجشنبه های آخر سال وجود ندارد و یاد رفتگان با نثار فاتحه ای برای آنان در هر زمان و مکان میسر است و تجمع در شرایطی که زمینه ساز خطر برای دیگران شود از نظر اخلاقی و شرعی پذیرفتنی نیست.
«شکوه هاشمی» افزود: قاعده لا ضرر از قواعد مشهور فقهی است که در بیشتر ابواب فقه کاربرد دارد و قاعدهای است که هرگونه ضرر و اضرار را نفی و ممنوع میکند.
او ادامه داد: اگر زیارت اهل قبور با هدف یاد کردن اموات انجام می شود راه های متعددی برای رضایت بیشتر روح درگذشتگان وجود دارد که با شرکت در امور خیرخواهانه همچون ارسال کمک به سرای سالمندان، تهیه جهیزیه، توزیع بستههای معیشتی و یاری رسانی به کودکان بی سرپرست محقق می شود.
نگران تجمع در آرامستان روستاها هستیم
در ادامه کارشناس مسوول بهداشت محیط شهرستان کرمانشاه به ایرنا، گفت: براساس مصوبات ستاد استانی کرونا و با همکاری نیروی انتظامی و شهرداری در پنجشنبه غریبان آرامستان های کرمانشاه تعطیل بود و درب های این مکان در روزهای پایانی سال نیز بسته خواهد ماند.
«بهمن خدادادیان» افزود: مشکلی که با آن مواجه هستیم در آرامستانهای روستاها است، جمعیت روستایی برای زیارت اهل قبور در روزهای پایانی سال بسیار بالا است و روستاییان می توانند روزهای دیگری برای این اقدام را انتخاب کنند.
مراسم نوعید در مکان آزاد با رعایت کامل پروتکل ها باشد
وی از برگزاری مراسم نوعید که یکی از رسوم کرمانشاهیان برای یادبود عزیز تازه سفرکرده است به عنوان تهدیدی دیگر یاد کرد و افزود: ویروس کرونای انگلیسی در سطح شهر و استان شناسایی شده و در حال چرخش است و بسیار آسیب رسان است.
خدادادیان ادامه داد: خواهش می کنیم مراسمات را بسیار خلاصه و بدون دعوت انجام دهند و مراسم نوعید در فضای باز با رعایت فاصله اجتماعی ایرادی ندارد و اگر احساس خطر کنیم براساس احکام قضایی، با متخلفان برخورد می کنیم و حتی حکم بازداشت برای برخی از متخلفان را اخذ کرده ایم.
از ارسال خیرات به مراکز شبه خانواده غفلت نکنیم
مدیرکل بهزیستی استان کرمانشاه نیز در گفت و گو با ایرنا، اظهار داشت: نه تنها مرکز سالمندان، بلکه مرکز بیماران روان، معلولان جسمی حرکتی، مراکز شبه خانواده و مراکز ترک اعتیاد نیازمند یاری بیشتر خیران هستند و پنج مرکز نگهداری از سالمندان در استان فعال است.
«فرحناز محمدی» با بیان اینکه نوجوانان کمتر از ۱۸سال در مراکز شبه خانواده هستند، افزود: هشت مرکز شبه خانواده در استان وجود دارد و پیشنهاد می شود با توجه به نیازی که در این مراکز وجود دارد کمک های خیران از طریق حساب های بانکی مشارکت ها بیشتر به این سمت هدایت شود.
کمک کرمانشاهیان به خیران چقدر است؟
محمدی اضافه کرد، مشارکت ها به صورت نقدی و غیرنقدی است و به نسبت سال گذشته با افزایش قابل توجهی مواجه هستیم به گونه ای که در ۱۱ ماه سپری شده از سال جاری، ۵۴میلیارد تومان کمک به صورت نقدی، غیرنقدی و خدماتی ارسال شده است.
این مسوول افزود: با توجه به شرایط مراکز ما و وضعیت اقتصادی و تورمی که با آن روبه رو هستیم پیشنهاد میشود در روزهای آخرسال کمک های بیشتری از خیران به دست مددجویان برسد.
این مسوول در پایان از شماره کارت ۶۳۶۷۹۵۷۰۶۵۳۸۹۲۰۲، شماره حساب ۴۱۵۶۰۳۴۵۴۱۵۸۵۳۴۸ به عنوان راهی برای کمک و یاری رسانی به مددجویان بهزیستی یاد کرد.
گزارش از زهره کریم زاده
نظر شما