هرچه به انتخابات ریاستجمهوری ۱۴۰۰ نزدیکتر میشویم، گمانهزنیها درباره کاندیداهای احتمالی این انتخابات در رسانهها از طیفهای سیاسی مختلف بیشتر میشود.
افزون بر گمانهزنیها درباره نامزدهای انتخابات پیشرو، یکی دیگر از مهمترین محورها در مطالب انتخاباتی رسانهها، بحثهای رقابتی میان دو جریان سیاسی اصلاحطلب و اصولگرا بود.
در ادامه به صورت گزیدهوار به مهمترین محورهای خبری و تحلیلی انتخاباتی در رسانهها از طیفهای سیاسی مختلف اشاره شده است.
مهمترین محورهای انتخاباتی از نگاه رسانههای اعتدالی، اصلاحطلب و اصولگرا
در میان رسانههای بررسی شده، رسانههای اعتدالی و اصولگرا بیش از هر چیز به بحثهای رقابتی میان اصلاحطلبان و اصولگرایان پرداختند.
رسانههای اصلاحطلب اما در خبرها و تحلیلهای امروزشان بیشتر گمانهزنی درباره کاندیداهای انتخابات به چشم میخورد.
رسانههای اعتدالی
اصلاحات از نگاه عباس آخوندی
تارنمای خبرآنلاین گفتوگویی با عباس آخوندی، وزیر پیشین راه و شهرسازی در دولت حسن روحانی درباره انتخابات منتشر کرد.
در این گفتوگو به نقل از آخوندی میخوانیم:
** بحث من این است که کسانی که الان اسمشان برای کاندیداتوری ریاست جمهوری مطرح میشود باید اول بگویند که چه گفتمانی را میخواهند اجرا کنند.
** کاندیداهای ریاست جمهوری بگویند چه گفتمانی را می خواهند اجرا کنند.
** اصلاحات تضعیف شد چون از گفتمان به شخصیت رسید.
** در سال ۷۶ اصلاحات برای خودش یک گفتمان آورد و از سال ۸۴ به بعد شخصیت آورد و دیگر نگفت چه گفتمانی دارد.
** اصولگراییِ امروز یعنی نهادهای شبه نظامی.
برگزاری انتخابات ۱۴۰۰ بر اساس قانون جدید
تارنمای خبری و تحلیلی انتخاب به نقل از علی حدادی سخنگوی کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها، نوشت:
** در صورت تایید طرح اصلاح موادی از قانون انتخابات ریاست جمهوری از سوی شورای نگهبان انتخابات در سال ۱۴۰۰ بر اساس قانون جدید برگزار خواهد شد.
** ان شاءالله شورای نگهبان اصلاحات انجام شده بر روی طرح را تایید و این قانون برای اجرا ابلاغ خواهد شد. به احتمال زیاد این قانون در انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۴۰۰ قابل اجرا خواهد بود. این قانون حرکت ماندگاری در طول ۴۰ سال تاریخ انقلاب خواهد شد.
رسانههای اصولگرا
لزوم رسیدن به نامزد واحد برای نیروهای انقلاب
خبرگزاری فارس، سخنان مجتبی شاکری دبیرکل جمعیت جانبازان انقلاب اسلامی در نشست سراسری شورای استانی جمعیت جانبازان درباره ضرورتهای سیاسی و انتخاباتی جبهه نیروهای انقلاب را بازتاب داد. در ادامه به برخی سخنان شاکری اشاره شده است:
** رسیدن به نامزد واحد برای نیروهای انقلاب حیاتی است.
** متکثر شدن خطای راهبردی است. نباید دچار خطای راهبردی شده و متکثر شویم.
**اعضای این جمعیت فعالیت خود را جزئی از فعالیت دینی تلقی می کنند و اگر این فعالیت تشکیلاتی منتج به افزایش باور و اعتقادات ما نشود، سودی ندارد.
اصلاحطلبان در انتخابات شرکت نکنند!
خبرگزاری مهر اظهارات محمدابراهیم رضایی عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاستخارجی مجلس، در گفتگو با این رسانه درباره اصلاحطلبان را بازتاب داد و به نقل از وی نوشت:
** آنهایی که میگویند رئیسجمهور اختیار ندارد کار انتخاباتی نکنند.
** اصلاحطلبانی که میگویند رئیسجمهور هیچ اختیاراتی ندارد امروز به دنبال طراحی نحوه حضورشان در انتخابات هستند.
** یک رفتار متناقض در جریان اصلاحات و دولت فعلی وجود دارد و این است که در زمان انتخابات وعده صد روزه میدادند اما امروز که به واسطه ناکارآمدی محل سوال و اعتراض مردم قرار گرفتهاند، به زبان ساده به دنبال انداختن توپ ناکارآمدی خود به زمین نظام و رهبری هستند.
نگاهی به کاندیداتوری ظریف، رئیسی و قالیباف
تارنمای خبری و تحلیلی تابناک در تحلیلی درباره کاندیداتوری ظریف، رئیسی و قالیباف در انتخابات ۱۴۰۰، به نقل از سیدمهدی هاشمی رئیس ستاد انتخابات تهران نوشت:
** ظریف قابلیت کاندیداتوری جناح غیراصولگرا را ندارد؛ مگر اینکه آنقدر تفکر جناح غیراصولگرا مستضعف باشد که غیر از اجماع بر ظریف ضعیف نتواند اقدام دیگری را انجام دهد.
** من از دوستداران آقای قالیباف هستم، اما الان برای طرح این موضوع خیلی زود است. خواهش میکنم آقای قالیباف و طرفدارانش اگر میخواهند کاندیداهای توانمند و ارزشی در انتخابات ریاست جمهوری تأثیرگذاری داشته باشند از الان نام آنها را نسوزانند.
** برای اینکه از تجمیع حملات جناح مقابل پیشگیری شود، نباید به طرح زودهنگام نام کاندیداهای ارزشی و انقلابی و توانمند برای انتخابات ریاست جمهوری پرداخت.
** ما نباید شخصیت سوزی کنیم. آقای رئیسی نشان داد در جامعه ما جایگاه خیلی خوبی دارد و اعتماد مردم نسبت به ایشان بالاست. بر اساس نظرسنجیها عملکرد آقای رئیسی در قوه قضائیه نیز اعتماد مردم به او را تقویت کرده است، اما الان نباید حتی عملکرد و توانمندی ایشان را در بهبود وضعیت قوه قضائیه به حاشیه ببریم و بگذاریم به حساب اینکه احتمالا در دوره آینده ریاست جمهوری آقای رئیسی میخواهد شرکت کند، اگر این کار را بکنیم، ظلم به ایشان است، چون شاید جناح رقیب بگوید خلوص، صداقت و جامعیت او برای این است که میخواهد در انتخابات ریاست جمهوری شرکت کند. این نه به صلاح آقای رئیسی است و نه به صلاح فضای سیاسی کشور.
رسانههای اصلاحطلب
تلاش اصلاحطلبان به نفع علی لاریجانی
تارنمای خبری نامهنیوز در گزارشی با عنوان پروژه سه لایه برای ورود علی لاریجانی به انتخابات۱۴۰۰نوشت:
** معادلات و آرایش انتخابات ریاست جمهوری هر روز تغییر می کند اما تا اینجای کار هر اتفاقی افتاده به نظر می رسد به نفع علی لاریجانی بوده است.
** وقتی شورای نگهبان اسامی تأییدصلاحیت شدگان را اعلام کند خیلی از هیاهوهای انتخاباتی فروش می کند نبض انتخابات در اختیار طیف های میانی عرصه سیاسی کشور قرار می گیرد. حالا در این فضا کسانی شانس بیشتری دارند که روی آنها ائتلاف قوی تری شکل بگیرد. در شکل گیری چنین ائتلافی، نخبگان سیاسی نقش کلیدی ایفا می کنند. علی لاریجانی منتظر چنین فضایی است چون خود را یک گزینه مطلوب برای نامزد ائتلافی شدن می داند.
** هرچند اصلاحطلبان به ظاهر راه خودشان را از افرادی همچون علی لاریجانی جدا میدانند، اما با آمدن بهزاد نبوی، احتمال حمایت اصلاح طلبان از افرادی همچون لاریجانی بیشتر خواهد شد.
** لاریجانی بعد از ۱۲ سال ریاست مجلس می تواند مدعی شود که اشراف کاملی بر مسائل داخلی کشور دارد و فارغ از آنکه تحریم ها رفع شوند یا رفع نشوند، کشور را براساس ظرفیت ها و پتانسیل هایی که دارد اداره کند. نزدیکان علی لاریجانی قرارداد ۲۵ سال همکاری اقتصادی با چین را مصادق بارز این ادعا عنوان می کنند.
گزینههای احتمالی انتخابات از نگاه یک نماینده
تارنمای ایسنا در خبری از گزینههای احتمالی انتخابات ریاست جمهوری از نگاه وحید جلال زاده نماینده ارومیه در مجلس شورای اسلامی نوشت.
در این خبر به نقل از جلال زاده میخوانیم:
** آیتالله رییسی، آقای قالیباف و آقای قاضی زاده و نیکزاد دو نایب رییس مجلس و همچنین رستم قاسمی از کسانی هستند که در مظان داوطلبی انتخابات قرار دارند.
**در مقابل آقای جهانگیری، ظریف، مرعشی، محسن هاشمی، سید حسن خمینی و جهرمی نیز در افکار عمومی به عنوان نامزد انتخابات مطرح هستند.
** جریان متمایل به دولت و اصلاحات در حال وزن کشی و سنجش فضا هستند به هرحال بعد از تعطیلات وضعیت شفاف شده و مشخص میشود که چه کسانی و از چه جریانی نامزد انتخابات خواهند شد.
نظر شما