نخبه قرآنی: وسعت پوشش اخبار قرآنی متناسب با ظرفیت‌های این حوزه نیست

مراغه - ایرنا - نخبه قرآنی و رییس فرهنگسرای قرآن تهران می‌گوید: میزان بهره‌مندی مردم از قرآن برای فرهنگ‌سازی و یاد گرفتن درس‌های قرآنی متاثر از ذائقه‌سازی در رسانه‌ها بوده و این قابلیت بزرگ هنوز جدی گرفته نشده است.

به گزارش ایرنا، «رحیم خاکی» که خبرگزاری بین‌المللی قرآن را تاسیس کرده، دانشجوی دکتری مدیریت رسانه در دانشگاه تهران و عضو هیات علمی رسمی جهاد دانشگاهی است و با توجه به تجربه و دانشی که در زمینه‌های قرآنی و رسانه دارد، خبر قرآنی را پاک‌ترین خبر توصیف می‌کند.

وی در نخستین همایش نخبگان کشور به سال ۱۳۸۳ از طرف رئیس‌جمهوری وقت و به انتخاب سازمان اوقاف و امور خیریه مورد تجلیل قرار گرفت و نخستین استاد قرآن است که در مهر ۱۳۸۹ از طرف بنیاد ملی نخبگان به عنوان نخبۀ قرآنی معرفی شد و نشان درجۀ یک این بنیاد را از دست رئیس‌جمهوری دریافت کرد.

استاد خاکی که متولد ۱۳۵۳ در مراغه است، روز یکشنبه با حضور در دفتر نمایندگی خبرگزاری جمهوری اسلامی در این کهن‌شهر، به سوال‌های خبرنگار ایرنا پاسخ داد و تلاوت آیات هشت تا ۱۲ سوره «فاطر» در پایان این مصاحبه که از طریق اینستاگرام به صورت زنده پخش شد و مورد استقبال قرار گرفت، حال و هوای معنوی به گفت‌وگوی خبری‌اش بخشید.

اطلاع‌رسانی در زمینه فعالیت‌های قرآنی را چگونه ارزیابی می‌کنید؟

پاسخ: خبر قرآنی، پاک‌ترین خبر است؛ البته باید بین «خبر از قرآن» و «خبر قرآنی» تفاوت قائل شویم؛ در زمینه «خبر از قرآن» سوژه‌ها از این کتاب آسمانی گرفته می‌شود و برای همه زمان‌ها کاربرد دارد.

اگر هم رویدادهای قرآنی را بخواهیم اطلاع‌رسانی کنیم، بدون‌شک گام ارزشمندی در مسیر «خبر قرآنی» برداشته‌ایم؛ خبر قرآنی در همه رسانه‌ها باید تولید شود و اینکه رسانه‌ها منتظر باشند که فقط خبرگزاری‌ها و رسانه‌های تخصصی به پوشش این رویدادها اقدام کنند، جفا در حق قرآن است.

استاد خاکی: این که رسانه‌ها منتظر باشند که فقط خبرگزاری‌های قرآنی به پوشش این رویدادها اقدام کنند، جفا در حق قرآن است

خبرگزاری قرآن وظیفه تخصصی خودش را انجام می‌دهد، اما بقیه رسانه‌ها نیز باید شبکه‌ها و ستون‌های تخخصی قرآنی داشته باشد، مثل حوزه ورزش که هم شبکه مستقل دارد و هم رویدادهای آن در بقیه رسانه‌ها به صورت پررنگ پوشش داده می‌شود.  

ما در خبر قرآنی بسیار فقیر هستیم، زیرا طی دهه‌های گذشته فضای قرآنی جدی گرفته نشده است؛ شما به عنوان خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی برای ورود بنده یک جایگاه طراحی کرده‌اید که نشان از اهمیت دادن این رسانه به فعالیت‌های قرآنی است یا همین تلاش‌تان برای معرفی چهره‌های قرآنی ارزشمند است اما متاسفانه در رسانه‌های مختلف پوشش اخبار قرآنی برازنده جمهوری اسلامی نیست.

پشت صحنه تلاوت استاد خاکی در ایرنای مراغه

ما که ادعاهای بزرگی در این زمینه داریم و مسئولان هم نظام مقدس جمهوری اسلامی را نتیجه اهمیت دادن به قرآن می‌دانند، متاسفانه در طول این ۴۰ سال در حوزه اطلاع‌رسانی و فضای رسانه‌ای کار جدی نکرده‌اند.

البته رادیو قرآن و شبکه قرآن داریم و برخی از رسانه‌ها هم سرویس قرآنی دارد، اما پوشش اخبار قرآنی در مقایسه با ورزش از تراز متعادلی برخوردار نیست.

فناوری‌های ارتباطی در شرایط کرونایی به چه میزان در فعالیت‌های قرآنی مورد بهره‌برداری قرار گرفت؟

پاسخ: برای گسترش فعالیت‌های قرآنی با استفاده از فناوری‌های ارتباطی و فضای مجازی قبل از اپیدمی کرونا نیز زمینه‌سازی شده بود ولی فعالیت موسسه‌های قرآنی، اساتید و فعالان این بخش در شرایط ناشی از شیوع این ویروس وارد مرحله جدیدی شد.

تا حدی که امروزه اساتید مختلف قرآنی از صفحه‌های شخصی و پلتفرم‌های مختلف برای آموزش و برگزاری جلسات و حتی کلاس‌های خصوصی از فضای مجازی استفاده می‌کنند و در زمینه برنامه‌های مختلف فرهنگی نیز اتفاق‌های خوبی در حال رخ دادن است؛ هرچند که در زمینه استفاده گسترده از فضای مجازی برای تمام فعالیت‌های قرآنی با نقطه مطلوب، فاصله وجود دارد.

استاد خاکی: امسال شاهد گسترش مناسب فعالیت‌های قرآنی در فضای مجازی خواهیم بود

امسال اتفاق‌های خوبی را شاهد خواهیم بود زیرا در نیمه دوم سال گذشته موسسه‌ها و سازمان‌های فرهنگی طرح‌های متعددی را برای اجرا در بستر فناوری‌های ارتباطی برنامه‌ریزی کردند و با توجه به اینکه ماه مبارک رمضان هم در پیش است، به نظر می‌رسد شاهد گسترش مناسب فعالیت‌های قرآنی در فضای مجازی خواهیم بود.

به ویژه فعالان قرآنی و جامعه تخصصی قرآنی کشور اتفاق‌های خوبی را طی ماه‌های آینده شاهد خواهند بود که بخشی از آنها را می‌توانند با برنامه‌های فرهنگسرای قرآن دنبال کنند.

رمز موفقیت شما در عرصه فعالیت‌های قرآنی چیست؟

پاسخ: از دوران نوجوانی تمام تلاشم این بود که هنر تلاوت قرآن را به خوبی یاد بگیرم و قدم به قدم جلوتر بروم؛ اهدافی هم که برای فعالیت در حوزه کار قرآنی و در مسیر تلاوت داشتم، بزرگ و متعالی است و شاید در زمان حاضر ۱۰ درصد از این مسیر را طی کرده باشم. 

حوزه فعالیت‌های قرآنی به خصوص در هنر تلاوت قرآن، یک هنر متعالی و پیشرفته است و با توجه به قابلیت‌هایی که دارد، به نقطه مطلوب و تراز جهانی نرسیده‌ام اما تلاش کرده‌ام در حد توان در این حوزه پیش بروم. 

استاد خاکی: موفقیت در مسیر فعالیت‌های قرآنی با پشتکار به دست می‌آید

هر موفقیتی در مسیر فعالیت در این هنر متعالی در سایه پشتکار و قطع نکردن ادامه مسیر حاصل می‌شود و به همین دلیل هیچ وقت از تمرین، گوش دادن به سبک‌های مختلف، تفکر در این حوزه و تحلیل تلاوت‌های فاخر گذشتگان خسته نشده‌ام.

هنوز هم زانو می‌نزنم و از محضر اساتید قرآنی بهره می‌برم تا گام‌به‌گام در هنر تلاوت قرآن پیش بروم.

چطور شد که مسئولیت فرهنگسرای قرآن تهران را بر عهده گرفتید؟

پاسخ: با دعوت حجت‌الاسلام والمسلمین میثم امرودی از خرداد سال ۱۳۹۹ به شهرداری تهران مامور شدم و مسئولیت فرهنگسرای قرآن سازمان فرهنگی هنری شهرداری را بر عهده گرفتم؛ این فرهنگسرا در سال ۱۳۷۹ آغاز به کار کرد و استاد «علی‌اکبر توپچی» و استاد «محمدرضا پورمعین» دو دوره مختلف را در این مجموعه بودند و تلاش‌های زیادی کرده‌اند.

فعالیت ما در شرایط کرونایی آغاز شد اما با برنامه‌ریزی‌هایی که طی ماه‌های گذشته داشتیم، از ماه رمضان امسال اتفاق‌های خوبی را شاهد خواهیم بود؛ برای نمونه برنامه‌هایی که تعطیل شده بود، همچون «سراج» یا «جشنواره کودک و نوجوان» را احیا می‌کنیم و پلتفرم «قرآن‌لند» هم در فضای مجازی به کار گرفته می‌شود.

مردم ما در ماه مبارک رمضان با وجود همه مشکلات و گرفتاری‌ها به قرآن روی می‌آورند و نمی‌شود فعالیت‌های قرآنی را در این ماه مبارک به بهانه شیوع کرونا تعطیل کرد زیرا فضای قرآنی مسّکن است و سازمان‌های فرهنگی بر حسب وظیفه باید بتوانند با بهره‌مندی از قابلیت‌های روز، در این عرصه سرویس‌ بدهند.

به تعبیر ریاست محترم سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران، ما سه فرهنگسرا را همزمان پیش می‌بریم؛ هم فرهنگسرای فیزیکی در سال جدید با چهره جدید وارد عرصه می‌شود و هم فرهنگسرای جهادی و مجازی به صورت جدی کلید می‌خورد.

فرهنگسرای قرآن تهران علاوه بر فعالیت‌های جاری، در زمینه‌های جهادی و فضای مجازی نیز فعالیت می‌کند

امسال علاوه بر بازسازی و نوسازی فرهنگسرا، ورود یک سری نیروهای جدید را خواهیم داشت و امیدواریم با برگزاری برنامه‌های متنوع، بتوانیم چند قدم دیگر این فرهنگسرا را پیش ببریم.

سهم مراغه از موفقیت‌های استاد خاکی چقدر است؟

پاسخ: در طول سال‌های مختلف به خواسته‌های فرهنگی مردم مراغه جامه عمل پوشانده‌ام اما آنچه که با توجه به ظرفیت‌های این شهر فرهنگی به عنوان یک دغدغه در ذهن بنده وجود دارد، احداث و راه‌اندازی یک آکادمی بین‌المللی هنر قرائت است که از سال‌ها پیش آن را طراحی و زمینی را به همین منظور خریده‌ام و اکنون در حد توان خودم امکان احداث یک بنا برای این آکادمی را دارم.

نقشه معماری این بنا توسط یکی از اساتید بزرگ قرآنی که دارای دکتری تخصصی در رشته معماری است، طراحی شد و امیدواریم امسال عملیات اجرایی آن آغاز شود.

استاد خاکی: امسال عملیات اجرایی آکادمی بین‌المللی هنر قرائت قرآندر مراغه آغاز می‌شود

وظیفه بنده رفت و آمد ویژه و سرویس‌دهی به همه علاقه‌مندان به تلاوت قرآن در منطقه است؛ ملت ایران و به خصوص مردمان آذربایجان را در استعداد صوتی قرآنی بسیار توانمند می‌دانم و معتقدم که اگر سرمایه‌گذاری شود، شاهد حضور و درخشش بیش از پیش نوجوانان و جوانان در عرصه تلاوت خواهیم بود.

البته مراغه چند سالی است که در حوزه قراء و قرائت قرآن دچار رخوت شده است که امیدوارم مسئولان صدای بنده را بشنوند و حرکتی آغاز کنند؛ بنده پیش از این نیز اعلام آمادگی کرده‌ام منتهی از طرف دوستان مراغه‌ای در خصوص برپایی کارگاه و آموزش‌های تخصصی قرآن حرکتی نمی‌بینم.

تصویر و تلاوت آیات هشت تا ۱۲ سوره «فاطر» با صدای استاد رحیم خاکی که با تجهیزات پیشرفته صدابرداری در ایرنای دفتر مراغه ضبط شده است، را در فایل ذیل ببینید و بشنوید.

به گزارش ایرنا از مهم‌ترین آثار مشترک استاد «رحیم خاکی» می‌توان به انتشار آلبوم آموزش صوت و لحن و نغمه‌شناسی قرآن طی سال ۱۳۷۲ در قالب هشت نوار درسی از سوی انتشارات دانشگاه تهران و آلبوم آموزشی شامل ۲ نوار و همچنین نگارش یک کتاب اشاره کرد.

در کارنامه فعالیت‌های وی در بخش مدیریت امور قرآنی می‌توان به تأسیس و ریاست سازمان قرآنی دانشگاهیان کشور، تأسیس و مدیرعاملی خبرگزاری بین‌المللی قرآن، برپایی چندین دوره از جشنواره ملی قرآن دانشجویان و مسابقات بین‌المللی قرآن دانشجویان مسلمان اشاره کرد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha