روشنگری و شفاف‌سازی؛ راهکاری برای مشارکت فراگیر

تهران- ایرنا- یکی از مهم‌ترین چالش‌های پیش‌رو مسوولان نظام کاهش مشارکت مردمی در انتخابات ۱۴۰۰ است اما برای رفع این نگرانی آنها باید به روشنگری و شفاف‌سازی در انتخابات بپردازند و با معرفی نیروهای متدین، انقلابی و متعهد ناامیدی سیاسی را کاهش دهند.

در حالی که تنها چند ماه به انتخابات ۱۴۰۰ باقی مانده است، همچنان ایجاد شور و نشاط برای مشارکت مردمی مهم‌ترین مساله مسوولان است اما گرم‌شدن تنور انتخابات منوط به حضور چهره‌هایی شاخص است که می‌توانند به این روند کمک کنند و رد صلاحیت این افراد مشارکت را مانند انتخابات مجلس یازدهم پایین خواهد آورد. بررسی روزنامه‌ها، تارنماها و خبرگزاری‌های داخلی نشان می‌دهد که رسانه‌های داخلی از هم اکنون به بررسی جنبه های مختلف انتخابات ریاست جمهوری پرداخته اند.

مهمترین محورهای انتخاباتی از نگاه رسانه‌های اعتدالی، اصلاح‌طلب و اصولگرا

رسانه‌های اعتدالی و اصلاح طلب در خبرها و تحلیل‌های خود درباره نامزدهای انتخاباتی از دو جناح اصلاح‌طلب و اصولگرا و بحث‌های رقابتی میان آنها پرداختند. رسانه‌های اصولگرا نیز در این بازه زمانی در تحلیل های خود انتخابات ۱۴۰۰ را از منظرهای مختلف بررسی کردند و در مطالب خود محورهایی چون حضور سعید جلیلی در انتخابات ریاست‌جمهوری ۱۴۰۰ منتفی نیست، انتخابات اقتدارآفرین و ثبت نام از داوطلبان انتخابات میان دوره ای مجلس یازدهم آغاز شد، را برجسته ساختند.

رسانه‌های اعتدالی

۲۰ میلیون رای می آورم

تارنمای خبری و تحلیلی خبرآنلاین به گفت وگو با محسن رهامی، کاندیدای اصلاح طلب انتخابات ۱۴۰۰ پرداخت و آورد:  

در ادامه به مهم‌ترین محورهای سخنان وی اشاره شده است:

* اگر تایید صلاحیت شوم، یک روحانی با حرف های جدیدتر یا یک خاتمی با یک نگاه نوتر در مسائل حقوقی و اجتماعی هستم.

* اگر رئیس جمهور شود ظریف گزینه او برای وزارتخارجه است و عارف می تواند معاون اولش باشد.

* حضور اصلاح طلبان در انتخابات ۱۴۰۰ خیلی عمومی نیست، به غیر از آقای مطهری که با سابقه اصلاح طلبی شناخته نمی شود، برای اصلاح طلبانی که خود را کاندیدای انتخابات ۱۴۰۰ معرفی کردند؛ حالت نهضت ثبت نامی وجود ندارد. مگر آنکه شما مصداقی بگویید.

*آقای عارف هنوز به صورت رسمی نامزد انتخابات نشده و آقای کواکبیان هم فقط در کنگره‌ حزبشان اعلام کاندیداتوری کردند.

* افرادی که سال های متمادی با هم کار کرده‌ایم، از مجموعه نمایندگان ادوار، استادان دانشگاه ها و مسؤلان اجرایی کشور، درخواست کردند و پاسخ من به آنان این بود که اگر شرایط فراهم شود، ان‌شاءالله ورود پیدا می کنم. 

* با کمک همفکران خود، کارگروه هایی را برای برنامه ریزی در حوزه های مختلف و وزارتخانه های مربوطه تشکیل داده‌ایم که با جدیت مشغول کار و برنامه ریزی هستند.

*نباید برای ثبت نام در انتخابات دستپاچه شد و یک سری شعار بدون برنامه سرهم کرد.

*حوزه هایی چون تعلیم و تربیت، دانشگاه ها، جوانان، زنان و اشتغال از حوزه هایی هستند که برای من اهمیت فراوانی دارند و همچنین درباره کاهش مهاجرت و کاهش خشونت، روابط خارجی، توسعه متوازن، تعمیق عدالت در استان های کمتر برخوردار و امثال آن  با جدیت کار می کنیم.

* با انتخابات به ۲ نوع کنش گری فعالانه و عدم کنش گری و انفعال برخورد می توان کرد.

* طبع کنش گری سیاسی ایجاب می کند که در مسئله مهمی مانند انتخابات ریاست جمهوری کنار نکشیده بلکه در متن واقعه قرار گرفته و فعالانه با مسائل برخورد کرد.

* در حالی که  برخی به طرف عدم حضور و تحریم انتخابات تمایل پیدا کرده بوند، ما تلاش کردیم با تهیه لیست برای شورای شهر در تهران و شهرستان ها و با دعوت به حضور حد اکثری، بر آن فضای انفعال غلبه کرده و در نتیجه با موفقیت تعداد قابل توجهی از کرسی های شوراها را به دست آوردیم.

* فضای انتخابات از حالت سردی که به خود گرفته، برمی گردد و گرم تر می شود.

رسانه‌های اصلاح‌طلب

برگزاری انتخابات پرنشاط نشان‌دهنده حمایت مردم از نظام است

خبرگزاری ایلنا به بازتاب سخنان منوچهر متکی سخنگوی شورای وحدت اصولگرایان پرداخت و آورد:

*برگزاری انتخابات پرنشاط و پر شور موجب قوی‌تر کردن ارکان نظام است و نشان دهنده حمایت مردم از نظام و کشور است.

* ما براساس چارچوب فکری خود معتقدیم رییس جمهور باید مشخصاتی را که مورد انتظار مردم است و مقام معظم رهبری را دارا باشد. شخصی که با علم و آگاهی وارد این عرصه شود.

* انقلابی بودن، مردمی بودن و توانمند بودن از ویژگی‌هایی است که باید برای انتخابات ۱۴۰۰ در نظر گرفته شود.

* تاکنون ۱۹ کمیته در شورای وحدت تشکیل شده است که  این کمیته‌ها موضوعی و اقشاری هستند.

* خوشبختانه ما در ۲۸ استان کشور شوراهای وحدت را تشکیل دادیم و در هر مرکز استانی هیأت ۲۵ نفره اجرایی شکل می‌گیرد و مانند مرکز استان کمیته‌های مختلف را می‌توانند تشکیل دهند.

* با اقدامات مثبتی که در قوه قضاییه شاهد بودیم و همچنین با ترکیب متعهدانه مجلس یازدهم، گام سوم شکل‌گیری دولت فعال و مردمی و معتقد به مدیریت میدانی است.

* ما از وحدت جبهه‌ای برای انتخابات حمایت می‌کنیم. بدیهی است که مجموعه‌هایی که در حوزه انتخاباتی فعال هستند و حوزه کلی مشترکی درباره نظام با یکدیگر دارند، توصیه ما وحدت آنها است.

* ممکن است نامزد یا شرایط زمینه ایجاد وحدت را شکل دهد. نامزد مورد نظر قاعدتاً می‌تواند عامل این وحدت شود و شاید در مذاکرات ورود کنند و موجب ایجاد وحدت شوند.

داستان انتخابات

خبرگزاری ایسنا در گزارشی نوشت:

*پیروزی انقلاب اسلامی در بهمن ۱۳۵۷ و استقرار نظام جمهوری اسلامی در ایران، این امکان را ایجاد کرد که رئیس دولت با رای مستقیم مردم در انتخابات ریاست جمهوری انتخاب شود.

* در اصل ۱۱۵ قانون اساسی آمده است که رئیس‌جمهور باید از میان رجال مذهبی و سیاسی که واجد شرایط زیر باشند انتخاب شود: ایرانی‌الاصل،‌ تابع ایران، مدیر و مدبر، دارای حسن نیت و امانت و تقوا، مومن و معتقد به مبانی جمهوری اسلامی ایران و مذهب رسمی کشور.

*بر اساس اصل ۹۹ قانون اساسی، شورای نگهبان مسئولیت نظارت بر انتخابات ریاست جمهوری را به عهده دارد. 

* بعد از فرآیند ثبت‌نام داوطلبان انتخابات ریاست جمهوری، به استناد ماده ۵۷ قانون انتخابات، شورای نگهبان پنج روز فرصت بررسی و اعلام نظر در مورد افراد واجد شرایط را دارد.

* نامزدهایی که بتوانند اکثریت آرای اعضای شورای نگهبان (۷ نفر از ۱۲ نفر) را کسب کنند، صلاحیتشان برای انتخابات ریاست‌جمهوری احراز خواهد شد و به صورت رسمی، در لیست اعلامی شورای نگهبان قرار خواهند گرفت.

* روحانیون در انتخابات دوره اول ریاست جمهوری کاندیدا نشدند و سید ابوالحسن بنی‌صدر، کاظم سامی، احمد مدنی، حسن حبیبی، صادق طباطبایی، محمد مکری، داریوش فروهر و صادق قطب‌زاده از کاندیداهای سرشناس این دوره بودند.

رسانه‌های اصولگرا

حضور سعید جلیلی در انتخابات ریاست‌جمهوری ۱۴۰۰ منتفی نیست

خبرگزاری باشگاه خبرنگاران جوان به گفت وگو با سید حسن نقوی حسینی نماینده سابق مجلس شورای اسلامی پرداخت و آورد:

* انتخابات پیش رو یکی از میدان‌های مانور قدرت ملی جمهوری اسلامی محسوب می‌شود و در این میدان مشارکت همه مردم و انتخاب یک دولت انقلابی دارای برنامه که مشکلات را حل کند حائز اهمیت است.

* انتخابات آینده میعادگاه مهمی برای انقلاب اسلامی است.

* با توجه به شرایط فعلیِ جناح‌ها و گروه‌هایی که خودشان را برای انتخابات آماده می‌کنند باید زمینه را برای انتخابات با شکوه آماده کرد.

* آیت الله سید ابراهیم رئیسی ممکن است حضور پیدا کند هم محمدباقر قالیباف، همچنین حضور سعید جلیلی هم منتفی نیست و در این شرایط نمی‌شود تحلیلی ارائه داد که چه کسی قطعا حضور پیدا می‌کند یا نمی‌کند.

* اگر رئیسی به این جمع بندی برسد که در انتخابات شرکت کند رقابت در جریان اصولگرایی بین نامزدهای مختلف نخواهد بود و اجماع صورت می‌گیرد.

*اگر رئیسی در انتخابات به عنوان نامزد شرکت نکند، قطعا بین جریان اصولگرایی اختلاف نظر پیش می‌آید و اجماع بر روی یک گزینه سخت صورت می‌گیرد.

* نزدیک‌ترین فردی که به اجماع اصولگرایان منجرمی‌شود، سعید جلیلی است و حضور او در انتخابات نتیجه خوبی را رقم خواهد زد.

* علی لاریجانی یک رجل سیاسی است، ولی اینکه چقدر مورد اقبال قرار بگیرد معلوم نیست.

* در رقابت‌های انتخاباتی دو عامل مهم است، یکی اقبال پایگاه اجتماعی و دوم اجماع جریانات سیاسی بر روی آن فرد.

* لاریجانی زیرک‌تر و باهوش‌تر از این حرف هاست که بدون برنامه ریزی و مشاهده همه جوانب وارد انتخابات شود.

انتخابات اقتدارآفرین

خبرگزاری مشرق یادداشتی به قلم رضا سراج عضو هیات علمی دانشگاه و کارشناس ارشد مسایل راهبردی منتشر کرد و نوشت:   

*ضروری است ابعاد اهمیت انتخابات پیش روی ریاست جمهوری و نیز موضوع مهم و راهبردی مشارکت در آن مورد واکاوی قرار گیرد.

* انتخابات به‌طورکلی یکی از اصلی‌ترین مظاهر و تجلیات مردم‌سالاری دینی است و در این بستر است که اراده ملت برای تعیین سرنوشت خویش اعمال می‌گردد.

* حق تعیین سرنوشت مردم در نظام مردم‌سالاری دینی، برخاسته از اختیاری است که در دین مبین اسلام و به‌ویژه مکتب اهل‌بیت (ع) برای انسان تثبیت یافته و این جایگاه مهم ارتباطی به نظریات غربی و نگرش لیبرال‌دموکراسی ندارد.

* انتخابات، فصلی مهم و تعیین‌کننده در مردم‌سالاری دینی است.

* انتخابات پیش رو خنثی‌کننده طراحی‌ها و سناریوهای دشمن نیز هست. چراکه نظام سلطه و پادوهای رسانه‌ای آن در تلاش‌اند که چنین وانمود سازند که میان ملت ایران و نظام اسلامی جدایی افتاده و سرمایه اجتماعی جمهوری اسلامی ایران را مخدوش جلوه دهند.

*تجربه بیش از ۴ دهه از عمر انقلاب‌اسلامی نشان می‌دهد، انتخابات خصوصاً ریاست جمهوری نقشی تعیین‌کننده در تحولات مهم و اساسی داشته.

* انتخابات ریاست جمهوری پیش رو از منظری حائز تأثیرات مهم و راهبردی‌ای است که نباید از آن‌ها غافل شد.

* به‌طورکلی تأثیرات انتخابات را در دو سطح می‌توان ارزیابی نمود: سطح ملی و سطح فراملی.

* انتخابات در سطح ملی؛ روشن است که انتخابات تأثیر مستقیم بر مسائل کلان اقتصادی و معیشت مردم و ازآنجایی‌که در شرایط کنونی کشور، نارسایی‌های معیشتی و مطالبات اقتصادی مردم مهم‌ترین عامل تعیین‌کننده و اثرگذار در سطح ملی است، انتخاب درست می‌تواند راه گشایش مشکلات معیتشی مردم را هموار ساخته و بسیاری از شاخص‌های رضایتمندی اجتماعی را ارتقاء و معضلات مرتبط با آن را تعدیل نماید.

ثبت نام از داوطلبان انتخابات میان دوره ای مجلس یازدهم آغاز شد

خبرگزاری فارس در گزارشی به ثبت نام از داوطلبان انتخابات میان دوره ای مجلس یازدهم پرداخت و آورد:

* ثبت‌نام از داوطلبان انتخابات میان دوره‌ای یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی در حوزه‌های انتخابیه «تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس»، « تفرش، آشتیان و فراهان»، «بهار و کبودرآهنگ»، «گچساران و باشت»، «آستانه اشرفیه» و «میانه» از ساعت ۸ صبح امروز ۸ فروردین ۱۴۰۰ آغاز و تا ساعت ۱۸ روز شنبه ۱۴ فروردین ۱۴۰۰ (جمعاً به مدت ۷ روز) ادامه خواهد یافت.

* انتخابات میان دوره‌ای یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی در ۲۸ خرداد ۱۴۰۰ همزمان با انتخابات سیزدهمین دوره ریاست جمهوری برگزار می شود. 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha