بررسی های میدانی خبرنگار ایرنا از چندین شالیکوبی شهرستان های مرکز مازندران از جمله بابل ، آمل و فریدونکنار نشان می دهد که پس از گذشت حدود هفت ماه از زمان پایان برداشت همچنان هر کیلوگرم رقم برنج طارم هاشمی و محلی بدون افزایش ، به قیمت ۲۴ تا ۲۶ هزار تومان عرضه می شود.
شالیکوبی داران تنها تفاوت خرید و فروش کنونی برنج با قیمت ۲۶ هزار تومانی طارم هاشمی را بر خلاف ماه های نخست پایان برداشت در معامله نقدی می دانند. به عبارتی از شهریور تا آذر ماه سال گذشته به طور معمول خرید و فروش برنج به صورت عمده طبق توافق با قیمت ۲۶ هزار تومان در قالب دریافت نیمی از ثمن به صورت نقد و بقیه با صدور چک در بازه زمانی حداکثر ۴۵روزه بود ولی اکنون هرگونه خرید و فروش کاملا نقدی شده است.
مازندران حدود یکهزار و ۲۰۰ واحد شالیکوبی دارد که علاوه بر تبدیل شالی به برنج سفید ، به عنوان محل خرید و فروش برنج به صورت عمده نیز شناخته می شوند.
صاحب یک شالیکوبی در بابل و از آگاهان به بازار برنج مازندران روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اظهار این که بر خلاف سال های گذشته بخش زیادی از برنج آماده فروش متعلق به کشاورزان است ، توضیح داد : کشاورزان به امید افزایش قیمت و همچنین فروش در زمان نیاز به نقدینگی ، همه محصولشان را پس از برداشت عرضه نکرده بودند و اکنون با گذشت بیش از هفت ماه برنج درجه یک طارم محلی و هاشمی را همچنان به قیمت ۲۶ هزار تومان در هر کیلوگرم به فروش می رسانند.
محمد پور موسوی با بیان این که اکنون خرید و فروش برنج در محل شالیکوبی ها فقط به صورت نقدی و انتقال کارت به کارت انجام می شود، گفت : به رغم این که مشتری زیادی هم برای برنج وجود دارد، اما قیمت ثابت مانده است.
وی با اظهار این که به طور کلی طی چند سال اخیر با خروج دلالان بازار برنج ثبات گرفته است ، افزود : به نظر می رسد طی سال گذشته و امسال کرونا و تعطیلی های مقطعی رستوران ها و تالار ها ، تاجران برنج را نیز در خرید و فروش این محصول در بازار دچار هراس خاصی کرده است و از وجود مشتری و فروش محصول خود همواره بیمناک هستند.
این کارشناس بازار برنج مازندران یکی از دلایل ثبات قیمت برنج کیفی تولیدی داخل را وجود برنج های خارجی که در همه نقاط کشور دانست و گفت : به همین دلیل بیشتر برنج های طارم در داخل استان و با حجم و مقدار کمتری خرید و فروش می شود، چراکه یکی از دلایل افرایش قیمت برنج به نسبت قیمت در مبداء هزینه های حمل و نقل است.
طبق بررسی های کارشناسی داره برنج جهاد کشاورزی مازندران هزینه تولید یک کیلو برنج طارم محلی که تا ۸۰ درصد رقم کشت شده در سال زراعی گذشته بوده است ، حدود ۲۲ هزار تومان بود.
در حال حاضر بر اساس آمار جهاد کشاورزی مازندران حدود ۱۸۰ هزار هکتار از زمین های شالیزاری استان شخم و شیار و آب تخت و خزانه گیری بیش از ۱۲۰ هزار هکتار نیز انجام شد.در عین حال نشای برنج نیز به صورت استثنایی در برخی از مناطق استان شروع شده است.
نخستین نشاء مکانیزه برنج مازندران بر اساس برنامه به صورت رسمی در یکی از روستاهای محمودآباد واقع درحوزه آبریز هراز اواخر فروردین انجام می شود.
نظر شما