دفاع معاون فرهنگی شهردار تهران از حذف چهره سیاه حاجی‌فیروز

تهران-ایرنا- معاون امور اجتماعی و فرهنگی شهردار تهران با اشاره به اینکه صورت سیاه حاجی فیروز موضوع نژادپرستی است، گفت: بخشنامه‌ شهرداری برای پرهیز استفاده از حاجی فیروز با صورت سیاه یکی از مثبت‌ترین اقدامات برای بهبود فضای فرهنگی در پایتخت است.

به گزارش ایرنا، محمدرضا جوادی یگانه روز سه‌شنبه در نشست شورای شهر تهران، درباره بخشنامه پرهیز استفاده از حاجی فیروز با صورت سیاه در برنامه‌ها و کارناوال‌های شهرداری تهران اظهارداشت: از ۲۰اسفندماه۱۳۹۹ که کارناوال‌های نوروزی با حضور حاجی فیروز آغاز شد و فیلم‌ها و تصاویر آنها در رسانه‌ها و فضای مجازی پخش می‌شد، درباره صورت سیاه حاجی فیروز انتقاداتی مطرح شد، من در فضای مجازی در این رابطه توضیح می‌دادم که حاجی فیروز نماد باستانی است.

وی گفت: مساله حاجی فیروز، چهار بعد متفاوت دارد که در بخشنامه هم به آن اشاره شده است، یک بعد آن اساطیری است و به موضوع ایزد شهیدشونده، نگهبانی از آتش و برگشتن از دنیای مردگان بازمی‌گردد، بعد دوم هنر عمومی و شهری است، بعد سوم که مطرح شده بود اما شنیده نشده بود، موضوع تاریخی است یعنی بازگشت به برده‌داری به ویژه در دوره قاجار.

جوادی یگانه افزود: بعد چهار حاجی فیروز، اجتماعی است و اینکه بخشی از مردم ایران پوست تیره‌تری نسبت به سایر افراد دارند و از حضور حاجی فیروز با صورت سیاه ناراحت شده و آن را توهین به خود تلقی می‌کنند، این موضوع قبل از بخشنامه شهرداری بیان شده بود اما شنیده نمی‌شد.

وی اظهارداشت: در برنامه‌ها ما کاری به حاجی فیروز شهر تهران نداریم اما آن چیزی که شهرداری تهران با پول مردم تهران اجرا می‌کند نباید موضوع واجد توهین به بخشی از مردم ایران و غیراخلاقی باشد، ما منحصرا برای حاجی فیروزهایی که در کارناوال‌های شهرداری تهران استفاده می‌شد و منحصرا برای صورت سیاهشان بخشنامه ابلاغ کردیم و در روزهای بعد در همین کارناوال‌ها، حاجی فیروزهای با صورت سفید استفاده شدند، خود هنرمندان تصمیم گرفتند که چه کاری بکنند و مردم هم خوشحال شدند.

معاون شهردار تهران گفت: این موضوعی نیست که یکباره بوده، ما از دو سال گذشته که در معاونت امور اجتماعی نخستین بار از پاکبانان افغانستانی شهر تهران تجلیل کردیم و برنامه‌هایی و طرح‌هایی را درباره روز ملی مهاجران، زباله‌گردها، کودکان کار پیگیری و اجرا کردیم که اعضای شورای اسلامی شهر تهران تذکر دادند و اعلام کردیم که مقابله با مافیای کودکان کار و جمع‌آوری آنان کار ما نیست و مخالفیم و سال گذشته درباره فضاسازی محیطی و بهسازی شهر برای امنیت زنان بخشنامه‌ای صادر شد و بخش جنجالی آن کوتاه شدن شمشادها در سطح شهر برای مقابله با آزار بود.

جوادی یگانه بیان کرد: بدیهی است که درباره این موضوع هم، بخشی از مردم ایران ناراضی هستند، من اصرار دارم موضوع نژادپرستی است و ما باید بدانیم که رفتار مطلوبی نیست، ایران‌گرایان و باستان‌گرایان که ایران قبل از اسلام را مورد بررسی قرار می‌دهند، اصرار دارند که ایران مهم است و اگر بخشی از ایرانیان ناراحت شدند، به آنان توضیح بدهیم که شما نباید ناراحت بشوید و ایرادی ندارد که ناراحت بشوید.

وی افزود: ما می‌دانستیم که بخشنامه‌ شهرداری تهران برای پرهیز استفاده از حاجی فیروز با صورت سیاه مورد انتقاد واقع می‌شود، دو هفته است که درباره این موضوع بحث می‌شود و برخی می‌گویند که اقدام شهرداری نمایشی و مدرن است.

معاون امور اجتماعی و فرهنگی شهردار تهران گفت: معتقدم که بخشنامه‌ شهرداری برای پرهیز استفاده از حاجی فیروز با صورت سیاه یکی از مثبت‌ترین اقدامات برای بهبود فضای فرهنگی در سطح شهر تهران است، بخشی از آن را ما باید انجام بدهیم و بخشی دیگر اقدامات ترویجی است و بخشنامه‌ای نیست.

جوادی یگانه افزود: ما برای تهران کار می‌کنیم، در این شهر نباید لباس و لهجه دیگران تمسخر شود، در سطح شهر تهران نباید مردم پاکستان و افغانستان چه ساکن، مهاجر یا غیرقانونی تمسخر شوند، مباحث در این حوزه خیلی گسترده است و نشان می‌دهد که یک موضوع واقعی بوده است اما به آن توجه نمی‌شده و بخشنامه شهرداری تهران نقطه آغازی در این حوزه است واگر دستورالعمل نبود و بخشنامه نبود، این اقدام انجام نمی‌شد و ایجاد حساسیت و حساس شدن به این موضوع به نام مدیریت شهری است و اقدام موثری است.

وی با اشاره به آغاز برنامه‌های نوروزی شهرداری تهران از ۲۰ اسفندماه ۱۳۹۹ اظهارداشت: در این برنامه‌ها تلاش شد تنوع قومی، کودکان و سوگواران در شرایط کرونایی مورد توجه قرار بگیرند، نخستین برنامه کارناوال نوروزی شامل سین سلامتی، حاجی فیروز، تخم مرغ‌های رنگی، عروسکی اقوام، عمو نوروز و عروسک‌های غول پیکر از ۲۰ اسفند۱۳۹۹ تا ۱۲ فروردین۱۴۰۰ در ۵۰۰ اجرا در همه مناطق شهر تهران برگزار شد.

معاون شهردار تهران، «نوای نواحی» ۶۳ اجرای موسیقی محلی اقوام و افغانستانی از پنجم تا ۱۲ فروردین با رعایت پروتکل‌های بهداشتی در مناطق منتخب، اجرای هشت کنسرت در گرمخانه‌های شهر تهران به صورت رایگان و افتخاری و استقرار تریلی نمایش سیار «پیک امید» با همکاری کانون پرورش فکری کودکان نوجوان در مناطق حاشیه‌ای و کم‌برخورار تهران را از دیگر اقدامات این نهاد به مناسبت نوروز عنوان کرد.

جوادی‌یگانه گفت: شهرداری تهران برای همدردی با خانواده‌های درگذشتگان در سال ۱۳۹۹، ۱۸ هزار بسته تسلیت با عنوان «آه از آن رفتگان بی‌برگشت» با همکاری روزنامه همشهری و شرکت پست برای این خانواده‌ها ارسال کرد.

وی با اشاره به برگزاری مراسم سال تحویل در میدان آزادی افزود: این میدان اصلی‌ترین پلازای شهر است که به آن بی‌توجهی می‌شد، سعی کردیم با برگزاری مراسم سال تحویل و اجرای کنسرت علیرضا قربانی در ۳۰ اسفند ۱۳۹۹ و یکم فروردین ۱۴۰۰ در میدان آزادی با ۴۶ نوازنده و خوننده و پخش آن از فضای مجازی، این میدان را به عنوان میدان اصلی فرهنگی شهر تهران احیا کنیم و امیدواریم در برنامه‌های ماه رمضان و تابستان این روند ادامه داشته باشد.

معاون امور اجتماعی و فرهنگی شهردار تهران درباره شلیک توپ در میدان آزادی و انتقادات مطرح شده درباره واردشدن خسارت به برج آزادی گفت: برای برگزاری این مراسم شهرداری منطقه ۹ مکاتباتی با مجموعه برج آزادی داشت و اطلاع رسانی در این زمینه انجام شده بود و این مجموعه با ما همکاری کرده بود و اینطور که گفتند بی‌اطلاع بودیم، ناقض بوده است.

جوادی‌یگانه اظهارداشت: موضوع شلیک توپ در صلاحیت و تخصص ما نیست، ما از ارتش درخواست و با استانداری و نهادهای نظامی مکاتبه کردیم و شب قبل از مراسم نگرانی‌هایی در این زمینه بود که فرمانده میدان توضیحات لازم را در این زمینه داد، جایابی و نوع شلیک توسط ارتش انجام شد، همچنین حسین امانت طراح برج آزادی درباره عکس‌های منتشر شده از آسیب‌های این برج اعلام کرده که این آسیب‌ها، هیچ ربطی به شلیک توپ ندارد.

وی افزود: شلیک توپ در لحظه سال تحویل یک سنت خوب تهرانی است و باید آن را احیا کنیم و سال‌های بعد باید دقت لازم در برگزاری این مراسم صورت گیرد، برج آزادی یکی از میراث‌های فرهنگی تهران است.

معاون شهردار تهران، برگزاری تور تهرانگردی برای ۴۱۵ نفر از نیروهای خدماتی شهرداری، خانواده تطهیرکنندگان بهشت زهرا(س)، پاکبانان و زنان سرپرست خانوار، راه‌اندازی سامانه جامع گردشگری و تور مجازی کاخ گلستان را از برنامه‌های ستاد گردشگری شهرداری تهران در نوروز عنوان کرد.

جوادی‌یگانه با اشاره به رونمایی از نقاشی و دیوارنگاره در خیابان بدرالزمان قریب در منطقه ۹ شهرداری تهران اظهارداشت: پویش‌های «نور، شهر، امید» به مناسبت اعیاد ماه شعبان، «عباس، آیه اخلاق و پدر فضیلت‌ها» تکریم جانبازان، جانبازان اعصاب و روان، تجلیل از جانبازان نخبه و پرافتخار توسط  شهرداران مناطق، «پاسداران، سبزپوشان بهار ایمان» در قالب ارسال هدیه به منازل خانواده شهدا و مسابقه پادکست ویژه این خانواده‌ها برگزار شد.

وی با اشاره به برگزاری جشن‌های نیمه شعبان در هشتم و نهم فروردین در مناطق شهر تهران گفت: در این رابطه انتقادهایی مطرح شد که فضای شهر همچون سال‌های قبل نیست، برگزاری مراسم محرم، رمضان و نیمه شعبان در سال‌های گذشته برعهده مردم بود و بدیهی است که مردم به دلیل شرایط شیوع کرونا در سطح شهر تهران حضور ندارند و هر اندازه کار کنیم، دیده نمی‌شوند.

معاون امور اجتماعی و فرهنگی شهردار تهران بیان کرد: اجرای طرح کوچه دوستی در کوچه‌های منتخب، برنامه ورزش‌های الکترونیکی و مشارکت در طرح ملی نشاط که توسط وزارت ورزش و جوانان برگزار می‌شود، اجرای لیزری پرچم کشور بر روی برج میلاد و پل طبیعت، فضاسازی محیطی و المان‌های نوروزی توسط سازمان زیباسازی، نورپردازی و نوآرایی شهر تهران از ۲۹ اسفند تا ۱۳ فروردین، ویدئومپینگ برج آزادی، جشن ملی پرچم در روز ۱۲ فروردین در مجموعه فرهنگی و گردشگری عباس‌آباد از دیگر اقدامات انجام شده به مناسبت نوروز ۱۴۰۰ بوده است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha