فرزین فرهادی روز پنجشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود که این میزان ۱۳۳ هکتار بیشتر از سال ۹۸ و نخستین سال اجرایی شدن طرح لایروبی آب بندان ها و بازگرداندن این سازههای آبی به زنجیره تولید بوده است.
طبق گزارش رسمی جهاد کشاورزی مازندران ، سال ۹۸ در مجموع ۵۲ قطعه آب بندان به مساحت یکهزار و ۱۲ هکتار در استان مرمت و لایروبی شده بود.
وی با اعلام این که جهاد کشاورزی با مشارکت کشاورزان لایروبی ، مرمت و بهسازی سه هزار هکتار از آببندانهای مازندران را سال گذشته برنامهریزی کرده بود ، علت محقق نشدن این برنامه را افزایش هزینه ها و کمبود اعتبار و همچنین شرایط کرونایی حاکم بر کشور برشمرد.
جهاد کشاورزی مازندران برای مرمت و لایروبی آب بندان ها در سال گذشته ۵۰ میلیارد تومان اعتبار پیش بینی کرده بود.
مدیر آب و خاک و امور فنی مهندسی جهاد کشاورزی مازندران لایروبی آب بندان ها را مهم توصیف کرد و گفت : آب بندانها علاوه بر اینکه آب مطمئن زراعی را برای کشاورزان تامین میکند ، با توجه به اینکه سازه درون مزرعهای محسوب میشود میتواند زهآب اراضی بالادست را در مواقع بارندگی جمعآوری و کیفیت کشاورزی را در اراضی بالادست زهدار افزایش دهد.
وی افزود : مرمت و بهسازی آببندانها یکی از طرحهای مهم در سطح استان است که پیگیریهای لازم در این خصوص انجام شد چرا که مازندران به عنوان خاستگاه سازه آبی سهم قابل توجهی را از منابع اعتباری به خود اختصاص داده و امسال هم پروژه های خوبی در سطح استان اجرا خواهد شد تا کشاورزان از منابع آب مطمئن زراعی برای فعالیتهای کشاورزی بهرهمند شوند و ریسک خطر کم آبی را از اراضی کشاورزی دور کنند.
لایروبی آب بندان ها و بازگرداندن آنها به زنجیره تولید همزمان با مصوبه آبان ماه سال ۹۷ هیات دولت تدبیر و امید مبنی بر اختصاصی شدن کشت برنج در شمال کشور کلید خورد و بر اساس آن کار لایروبی آب بندان ها به همراه سردهنه های زراعی با بهره گیری از فناوری های جدید و تامین اعتبار از سال ۹۸ آغاز شد . دولت برای این منظور ۱۶۰ میلیارد تومان بودجه پیش بینی کرده بود تا بر اساس پیشرفت کار میان سه استان مازندران ، گیلان و گلستان در مدت سه سال تقسیم شود و از این طریق تمامی آب بندان های شمال کشور مرمت و لایروبی شود.
دولت تدبیر و امید به دلیل مشکلات منابع آبی ناشی از خشکسالی، کشت برنج را به عنوان یک محصول استراتژیک به سه استان شمال کشور محدود کرده و همسو با این رویکرد چندین طرح زیرساختی از جمله لایروبی و مرمت آببندان ها ، تسطیح ، تجهیز و نوسازی اراضی شالیزاری و طرح زهشکی را به صورت ویژه مورد توجه قرار داد.
طبق گزارش رسمی جهاد کشاورزی مازندران در این استان ۹۳۱ قطعه آب بندان به مساحت حدود ۱۸ هزار هکتار دارد. طبق بررسی هایی که سال ۹۷ انجام شد ، ۸۰ درصد این آب بندان ها نیاز به مرمت و لایروبی دارند.
کارشناسان کشاورزی می گویند که میانگین عمق آب بندان ها استان به خاطر چندین سال لایروبی نشدن به یک تا یک و نیم متر کاهش یافته است و لایروبی سبب می شود تا علاوه بر جلوگیری از کوچک شدن آب بندان ها به خاطر تغییرات اقلیمی ، بر عمق آنها افزوده شود.
آب بندان به عنوان سازه ذخیره ساز آب کشاورزی، مختص استان های شمالی کشور است که در مازندران به آن " اندون " ، در گیلان " سل " و در استان گلستان " بندسار " می گویند.
تامین آب زراعی ، جمع آوری آب های زهکش ، مخازن سیل گیر ، پرورش ماهی و گردشگری از جمله قابلیت های آب بندان ها در مازندران است.
به اعتقاد کارشناسان کشاورزی ، از آنجایی که ۳۵درصد بارندگی در فصول زراعی و ۶۵ درصد در فصول غیر زراعی در مازندران می بارد، ذخیره آب در آب بندان ها باعث رونق کشاورزی استان بویژه تقویت کشت های چند باره می شود.
ظرفیت آب بندان های مازندران تا پیش از آغاز طرح لایروبی حدود ۳۵۰ میلیون متر مکعبت بود ولی گفته می شود با اتمام مرمت و لایروبی به حدود ۷۰۰میلیون مترمکعب افزایش می یابد که ۲ برابر ظرفیت سدهای استان است.
نظر شما