به گزارش ایرنا، توزیع مرغ از زمستان سال گذشته با تغییراتی در شیوه انجام این کار از سوی دولت همراه بود تا این محصول به دست مصرف کننده واقعی برسد و تا حد زیادی هم شاهد توفیق در این امر بودیم. شاهرود یکی از شهرستان هایی است که با دارا بودن حدود ۸۰ واحد مرغداری، علاوه بر تامین مرغ مصرفی مردم این منطقه، این محصول را به دیگر شهرستان ها نیز ارسال می کند. گرچه هیچ کمبودی در این شهر وجود ندارد اما بر سر شیوه توزیع مرغ اختلافاتی وجود دارد و مردم نیز هنوز کافی بودن مرغ را حس نمی کنند.
عده ای از فروشندگان و فعالان بازار محصولات پروتئینی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اذعان کردند که گروهی از توزیع کنندگان مرغ در شاهرود وجود دارند که نبض بازار را در دست گرفته و ترجیح میدهند مرغ قطعه بندی شده را با قیمت بالاتری در بازار عرضه کند. اداره صمت شاهرود نیز مدتی برای جلوگیری از این کار، شیوه توزیع را تغییر داد.
صاحب یکی از برندهای معروف فروش مرغ در شاهرود که فعالان بازار محصولات پروتئینی او را در زمره افراد در اختیار گیرنده نبض بازار مرغ قلمداد می کنند در گفت و گو با ایرنا این موضوع را نپذیرفت. محمدحسن طالع زاری با بیان اینکه واحد بسته بندی و قطعه بندی مرغ خود را با ظرفیت تولید روزانه ۱۵تن گوشت مرغ در سال ۸۷ در شهرک صنعتی شاهرود تأسیس کرده است، افزود: در سال ۸۹ نیز یک واحد دیگر به همت یک سرمایه گذار دیگر در شاهرود ایجاد شد و این ۲ مجموعه دارای همه استانداردهای دامپزشکی و بهداشتی با ناوگان حمل و نقل مرغ زنده، ماشین های یخچالی، چند سردخانه، پیش سردکن و تونل انجماد هستند.
وی اضافه کرد: صدور حواله های مرغ دولتی برای حمل مرغ زنده به کشتارگاه، بسته بندی و پخش کلی در شهرستان بخشی از پروانه بهره برداری این ۲ واحد است اما از یکم بهمن ۹۹ از سوی اداره صمت شاهرود به یک واحد صنفی که در پروانه کسب آن فقط خرده فروشی مرغ قید شده و ظرفیت روزانه بیش از۳۰۰ کیلوگرم فروش را ندارد، واگذار شد.
طالع زاری با بیان اینکه در این روش مرغ در فضای باز خیابان و به صورت غیربهداشتی توزیع می شد، افزود: مرغ را به صورت فله ای در وانت و یا صندوق عقب خودروی سواری بار می زدند و معلوم هم نیست این مرغ ها به کجا می رود.
وی ادامه داد: در این روش، فرد تولید کننده هم باید در صف بایستد و ۲۰۰ کیلوگرم مرغ برای خرده فروشی بگیرد علاوه بر اینکه وقت شهروندان هم تلف می شود.
این فعال بازار مرغ با بیان اینکه در شرایط عادی هریک از ۲ واحد تولیدی شهرک صنعتی شاهرود روزانه ۱۵ تن مرغ به بازار عرضه میکردند، اضافه کرد: از این ۳۰ تن، هشت تن مرغ کامل و هفت تن مرغ قطعه بندی تازه در بازار شاهرود عرضه و ۱۵ تن باقی مانده به صورت قطعه بندی منجمد به استان های دیگر فرستاده می شد.
طالع زاری با تأکید بر اینکه تجربه ۴۵ ساله وی نشان میدهد به هیچ عنوان کمبود مرغ در شاهرود صحت ندارد، تصریح کرد: در این مدت روزانه به طور متوسط ۲۰ تن مرغ در بازار شاهرود عرضه شده است در حالی که در شرایط عادی بین هشت تا ۱۰ تن مرغ توزیع و به دست مصرف کننده واقعی می رسید اما اکنون تقاضای کاذب ایجاد شده و به جز توزیع نامناسب یکی دیگر از دلایل کم شدن مرغ، انبار شدن آن در خانه ها است.
وی نبود صندوق مکانیزه در واحدهای تحویل گیرنده را نیز یکی دیگر از دلایل ایجاد این وضعیت عنوان کرد و گفت: وقتی توزیع کنندگان مجهز به صندوق مکانیزه باشند، در ازای هر خرید، یک فاکتور برای خریدار و یک فاکتور برای فروشنده صادر می شود و می توان در پایان همه فاکتورها را به اداره صمت تحویل داد و دیگر نیازی نیست برای هر واحد صنفی یک نیروی ناظر تعیین کرد.
وی همچنین تاکید کرد هر ۲ واحد تولید کننده اعلام کردند که حاضرند تجربیات و امکانات خود را در اختیار دولت قرار دهند تا مشکل توزیع مرغ برطرف شود.
ضعف تشکیلاتی در بین مرغداران مشکل توزیع مرغ در شاهرود
اما مسوولان نظر متفاوتی دارند. مدیر جهاد کشاورزی شهرستان شاهرود در گفت و گو با ایرنا، اظهار داشت: در موضوع توزیع مرغ این ۲ واحد تولید کننده تمکین نکردند تا امکانات خود را برای انجام این کار در اختیار شهرستان قرار دهند و به همین دلیل مجبور شدیم از شرکت تعاونی مرغداران و یکی از معتمدان محلی کمک بگیریم.
علی اصغر حجی یکی از مشکلات بر سر راه توزیع مناسب را ضعف تشکیلاتی در بین مرغداران عنوان کرد و گفت: مرغداران تشکیلاتی ندارند که بتوانند خودشان نهاده و خوراک تولید کنند، خودروی حمل مرغ، کشتارگاه و سامانه بسته بندی و قطعه بندی و فروش و حتی سردخانه داشته باشند تا بتوانند تولید مازاد خود را نگهداری و در زمان نیاز به بازار عرضه کنند.
رئیس اداره تولیدات دامی جهاد کشاورزی شاهرود نیز با اشاره به ظرفیت جوجه ریزی شهرستان به میزان ۶ میلیون قطعه در سال، ابراز کرد: شاهرود امکان تولید روزانه ۲۵ تن گوشت مرغ را دارد که بی شک همه این میزان هیچ گاه مورد نیاز شهرستان نیست.
اسماعیل قلیان افزود: در اوج مصرف بر اساس اعلام ستاد تنظیم بازار، ۱۳ تن مرغ در ماه های دی و بهمن و نیمه نخست اسفند و از نیمه دوم اسفند تا نیمه نخست فروردین ۲۵ تن مرغ برای مصرف شاهرود پیش بینی شد و احتمال می دهیم در ماه مبارک رمضان نیز کمی مصرف بیشتر شود.
وی درباره شیوه توزیع مرغ در شاهرود نیز گفت: در یک بازه زمانی این کار با کمک اتحادیه تعاونی مرغداران انجام شد و نماینده های دامپزشکی، صمت و جهاد کشاورزی نیز از کشتار تا حمل حضور داشتند.
قلیان درباره بهداشتی نبودن این شیوه نیز بیان کرد: این موضوع صحیح است که برای جلوگیری از فساد باید حمل به صورت بهداشتی انجام شود اما در تمام مدتی که مرغ پیش از تغییر قیمت به این روش در سطح شهر توزیع می شد، کار با سرعت انجام شد و هیچ صف مرغی به یک ساعت نمی کشید و انتظار فقط برای رسیدن خودرو از کشتارگاه بود.
در نهایت اکنون مسوولیت حمل مرغ از مرغداری تا کشتارگاه با جهادکشاورزی و از کشتارگاه تا توزیع در اختیار اداره صمت است تا با تعیین مباشر مرغ را به دست مصرف کننده برساند. امید است با تدابیر اندیشیده شده مردم شاهرود کمبودی در زمینه توزیع مرغ حس نکنند.
نظر شما